Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağ grupla bağlantılı 13 kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018'de saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlamalarıyla Paris Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı. Sanıklar, Macron'a saldırı teşebbüsünden suçlu bulunurlarsa 10 yıla kadar hapis cezası alabilirler. Davanın şubat ayına kadar sürmesi bekleniyor. Grup, Fransa'da 2017'de Facebook üzerinden kurulmuş ve iç istihbarat ekipleri tarafından soruşturulmuştu.
18 Ocak 2023

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay'da 'Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi'ni hayata geçiriyor. Proje, çiftçilere sürdürülebilir tarım yöntemleri konusunda eğitim, danışmanlık ve pazarlama desteği sağlamayı amaçlıyor. İki yıl sürecek olan projede, başlangıçta 70 çiftçi yer alacak ve özellikle kadın çiftçilerin ve kadın kooperatiflerinin desteklenmesine öncelik verilecek. Hatay'ın tarımsal üretiminde öne çıkan ürünler üzerine odaklanacak olan proje, aynı zamanda diğer bölgeler için de model oluşturmayı hedefliyor.
29 Ocak 2024

Türkiye'de enflasyonun kontrol altına alınamaması ve borsanın dalgalı seyri nedeniyle yatırımcılar varlıklarını korumak amacıyla otomobil alımına yönelmiş durumda. Mevduat faizlerinin enflasyonun altında kalması ve hızlı nakde çevrilebilir olması otomobil alımını cazip hale getiriyor. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci ve EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, otomotiv satışlarında Mart ayında rekor beklediklerini ifade ediyorlar. Ayrıca, seçim sonrası dönemde beklenen kur, faiz ve vergi artışları nedeniyle talebin öne çekildiği belirtiliyor.
14 Mart 2023

Yeni yılın ilk haftasında İstanbul'da kırmızı et fiyatlarına üç kez zam gelmiş ve fiyatlar önemli ölçüde artmıştır. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son bir ayda et fiyatlarına yüzde 30 zam geldiğini ve karkas et ithalatına bu ay başlanacağını açıklamıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda, Et ve Süt Kurumu'nun Balkanlardan karkas et getirme kararı aldığı ve ithalatın kısa süre içinde gerçekleşeceği belirtilmiştir.
9 Ocak 2023

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, yılbaşından bu yana karkas etin kilogram fiyatının 130 liradan 180 liraya yükseldiğini ve 6 Şubat'taki depremler sonrası haftada iki kez zam yapıldığını belirtti. Tüfekçi, bazı büyük firmaların fiyatları artırdığını ve deprem bahanesiyle yapılan zamların ahlaken doğru olmadığını ifade etti. İstanbul'daki kasaplar, fiyat artışlarına tepki olarak dükkanlarını bir hafta süreyle kapatmayı düşünüyor.
27 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası bir dizi açıklama yaptı. Deprem bölgesindeki yeniden yapılanma çalışmaları, yeni bir sivil anayasa için ittifak ortaklarıyla istişareler ve ekonomideki orta vadeli programın tanıtımı konularına değindi. Ayrıca, yaşanan deprem felaketi ve küresel ticaretteki küçülmeye rağmen Türkiye'nin büyüme başarısını vurguladı ve enflasyonu dize getireceklerine olan inancını ifade etti.
5 Eylül 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, altın, mücevher ve kuyumculuk ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi. Bu karar, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden yapılacak ithalat için geçerli olacak ve üç gün sonra yürürlüğe girecek. Elde edilecek gelir, gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı olarak genel bütçeye aktarılacak.
8 Ağustos 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, gıda perakendecileriyle toplantılar yaptıklarını ve yanlış buldukları uygulamalarla ilgili denetimlerin artırıldığını belirtti. Ayrıca, Cumhuriyetin 100'üncü yılında marketlerden büyük bir indirim kampanyası beklediklerini ifade etti. Bolat, emlak sektöründeki satış fiyatlarında 'köpüğün' ortadan kalktığını ve bu konuda da piyasayı denetlediklerini dile getirdi.
6 Ekim 2023

Fransa'daki Carrefour marketler, ürünlerin boyutlarının küçülmesine rağmen fiyatlarının düşmediğine dikkat çekmek için raflarına uyarı çıkartmaları yerleştirdi. Bu çıkartmalar, tüketicileri 'küçülme' konusunda uyarıyor ve firmaları fiyatları düşük tutmaları için baskı yapmayı amaçlıyor. Bir çikolata markası sözcüsü, hammadde maliyetlerinin artması nedeniyle fiyatlarının ortalama %9,3 oranında arttığını belirtti.
24 Eylül 2023

Bankacılık sektörü, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesine rağmen piyasalarda beklenen olumlu değişikliklerin yaşanmadığını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ve diğer düzenlemelerdeki yavaş geri çekilme, sektörde hayal kırıklığına neden olmuş. Sektör kaynakları, TL mevduat faizlerinde gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatın baskısının devam ettiğini ve krediye erişimde sıkıntıların sürdüğünü belirtiyor.
10 Temmuz 2023

Arjantin hükümeti, ülkenin mali krizi aşmak için Arjantin pesosunu dolar karşısında yüzde 54 oranında devalüe etme ve kamu harcamalarını kısma kararı aldı. Bu kapsamda enerji ve ulaşım sübvansiyonları azaltılacak. Ekonomi Bakanı Luis Caputo, alınan önlemlerle ilgili sosyal medyadan açıklamalarda bulundu ve ülkenin zor bir dönemden geçeceğini belirtti. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Arjantin hükümetinin aldığı tedbirleri memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
13 Aralık 2023

Almanya, Ukrayna'ya daha önce göndermeyi taahhüt ettiği 'Leopard 2' muharebe tanklarının ulaştığını duyurdu. Alman federal meclisi Bundestag'ın bütçe komitesi, savunma ve dışişleri bakanlıklarının talebi üzerine Ukrayna'ya 12 milyar avro değerinde ek askeri destek sağlanmasını onayladı. Bu destek, 2023 için 3,2 milyar avro ve 2024 ile 2032 yılları arasında kullanılmak üzere 8,8 milyar avro kredi şeklinde olacak. Alman hükümeti, işgalin başından bu yana Ukrayna'ya 14,2 milyar avrodan fazla yardım sağladığını belirtti.
29 Mart 2023

İsviçre'nin Türkiye'ye yaptığı altın ihracatı, haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 39 artarak 13,3 ton oldu. 2022 yılında İsviçre, Türkiye'ye 10,1 milyar İsviçre frangı değerinde 188 ton altın ihraç etmişti. İhracat, 2023 yılına da rekorla başlamıştı. Ancak İsviçre'nin genel altın ihracatı haziranda geriledi.
24 Temmuz 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Mey Diageo grubuna ait içkilerin fiyatlarına zam geldiğini duyurdu. Dündar'ın Twitter'dan paylaştığı listeye göre Yeni Rakı 1937'nin 70'lik şişesi 529 TL, Tekirdağ Rakısı'nın 70'lik şişesi 585 TL oldu. Ayrıca Johnnie Walker Red Label'ın 70'lik şişesi 700 lira, İstanblue Vodka'nın 70'lik şişesi ise 459 lira oldu.
30 Ağustos 2023

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, döviz kurunun 35 TL'ye çıkması halinde dahi ihracat hedeflerine ulaşmanın güçlüğüne dikkat çekti. Gültepe, ihracat hedeflerine ulaşabilmek için üretimin artırılması ve çeşitli desteklerin sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Uzakdoğu pazarlarına göre yüzde 20-40 daha pahalı olduğunu ve fiyat rekabetinde iyileştirmeler yapılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin yeni ekonomi modeli kapsamında cari işlemlerde fazla verme hedefi ve yüksek enflasyonla mücadele etme planlarına rağmen, TL'nin değer kaybı ve ihracatın ithalata bağımlılığı nedeniyle bu hedeflerin zorlandığı belirtildi.
19 Haziran 2023

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, son dönemdeki zamların ekmek maliyetini de artırdığını ve bu durumun büyük bir ekonomik krize bağlı olduğunu belirtti. Tarım ve gıda ürünlerinde enflasyonun yüzde 300 olduğunu ifade eden Kavuncu, ekonomik kalkınma politikalarının ve enflasyonla mücadele programının değiştirilerek ekonominin düze çıkarılması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Kavuncu, ekmek fiyatlarının 12 TL olmasının zorunlu hale geldiğini belirtti.
20 Temmuz 2023

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısına karşı genel grev başlatıldı. Grev nedeniyle büyük kentlerde toplu taşıma ve şehirler arası tren seferleri durma noktasına geldi, birçok okul kapandı ve kamu hizmetleri aksadı. Sendikalar, tasarının yasalaşmaması için mücadele ediyor. Hükümetin parlamentoda çoğunluğu olmadığı için muhafazakar Cumhuriyetçi Parti'den destek aradığı, ancak bu partide bile tasarıya karşı çıkan milletvekilleri olduğu belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Seçim sonrası döviz kurlarında yaşanan yüzde 20'ye yakın artış, tarım sektöründe maliyetleri yükseltti. Bu durum, gıda ürünlerinin fiyatlarında artışa yol açacak. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez, maliyet artışlarının ekmek fiyatlarını 8-10 lira arasına çıkarabileceğini ve diğer tarım ürünlerinin fiyatlarını da etkileyeceğini belirtti.
19 Haziran 2023

Türkiye, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (KBY) petrol satın alması nedeniyle 1,4 milyar dolar tazminata mahkum edilmişti. Ancak, Türkiye'nin Kuzey Irak'tan petrol ithalatını yeniden başlatması bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, boru hattının faaliyete geçmesiyle küresel petrol piyasalarına 500 bin varil petrol tedarik edilebileceğini belirtti. Ayrıca, Irak'ın Türkiye'den toplamda 30 milyar dolar tazminat talep ettiği bir dava daha bulunuyor.
2 Ekim 2023

Filipinler'de soğan fiyatları son bir ayda et ve tavuk fiyatlarını geçerek yüksek bir seviyeye ulaştı. Ocak ayında, Çin'den kaçak yollarla getirilen 310 bin dolar değerinde soğan ele geçirildi. Sosyal medyada hükümetin politikaları eleştirilirken, ekonomistler fiyat artışının doğal afetler ve ekonomi politikalarının bir sonucu olduğunu belirtiyor. Hükümet, fiyatları düşürmek için ithalatı artırdı ancak bazı uzmanlar bu önlemin daha önceden alınması gerektiğini savunuyor.
19 Ocak 2023
İşaretlediklerim