İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Ağustos 2024 itibarıyla Türkiye'de kayıtlı 3 milyon 103 bin 606 Suriyeli olduğunu açıkladı. Bu Suriyelilerin 530 bin 217'si İstanbul'da yaşıyor. İPA, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın verilerine dayanarak hazırladığı raporda, Türkiye'de ikamet izniyle kalan yabancı sayısının 1 milyon 109 bin 25 olduğunu belirtti. Ayrıca, 2024 yılının Ocak-Ağustos döneminde Türkiye'de 126 bin 766 düzensiz göçmen yakalandı.
8 Ağustos 2024

Son yıllarda yurt dışında yaşama hayali kuran Türk vatandaşlarının sayısı artarken, Meksika üzerinden ABD'ye kaçak yollardan geçen Türk vatandaşlarının sayısında büyük bir artış gözlemlendi. Euronews Türkçe'nin haberine göre, 2021'de 7 bin olan bu sayı, 2022'de 22 bine yükseldi. Meksika'ya e-vize ile kolayca seyahat edebilen Türk vatandaşları arasında ülkeye alınmayanlar da bulunuyor. 2022'de ABD'ye kaçak yolla giren kişi sayısı 3 milyon 58 bin iken, her bin kaçak geçiş yapan kişiden yedisi Türk vatandaşıydı.
4 Şubat 2023

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türkiye'den Avrupa ülkelerine yapılan Schengen vize başvurularının yarısının reddedildiğini belirtti. Pandemi sonrası başvuruların hızlandığı bir dönemde, Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ret cevaplarının arttığına dikkat çekti. Ayrıca, yaz öncesinde vize randevularında yaşanan yoğunluk nedeniyle başvuru sahiplerinin uzun süre randevu beklediği ifade edildi. Bağlıkaya, bu durumun siyasi ve sistemli bir kısıtlama olduğunu öne sürdü.
1 Haziran 2023

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi'nin verilerine göre, 2020'den Temmuz 2022'ye kadar Meksika sınırından ABD'ye iltica talebinde bulunan Türk vatandaşlarının sayısı 21 bin 965'e ulaştı. Türk sığınmacıların sayısındaki artış nedeniyle, Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu, işlemleri kolaylaştırmak amacıyla dilekçe taslağı hazırladı. Mayıs 2022'de sınır devriyelerince yakalanan Türk vatandaşı sayısı 2 bin 638 olarak kaydedildi, bu ay bazında bir rekor olarak belirtiliyor.
14 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 iç göç istatistiklerine göre, Türkiye'de geçen yıl 2 milyon 791 bin 156 kişi iller arası göç etti. İstanbul, 418 bin 82 kişiyle en çok göç veren il oldu. En çok göç alan iller İstanbul, Ankara ve İzmir olurken, en az göç alan iller Ardahan, Bayburt ve Kilis oldu. En fazla göç hareketliliği 20-24 yaş grubunda kaydedildi ve bu grubun göç etme nedeni genellikle eğitim oldu.
14 Ağustos 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de adreslerinde bulunamayan 729 bin Suriyelinin Avrupa'ya geçtiğini belirtti. Yerlikaya, Türkiye'de 4 milyon 437 bin 329 kayıtlı yabancı bulunduğunu ve yeni göç politikaları kapsamında ikamet izinlerinin noterlerden alınabileceğini açıkladı. Ayrıca, adres güncellemesi yapmayan Suriyelilere 90 gün süre verildiğini ve bu sürenin sonunda kamu hizmetlerinin askıya alınacağını ifade etti. Frontex'in verilerine göre, son beş yılda 996 bin Suriyeli Doğu Akdeniz ve Batı Balkanlar üzerinden Avrupa'ya geçti.
14 Ağustos 2024

Rusya'nın Avrupa Konseyi'nden çıkarılmasının ardından Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) en fazla başvuru yapılan ülke konumuna geldi. AİHM'in 2022 yıllık raporuna göre, Türkiye hakkındaki dava sayısı 20 bin 100'e ulaştı. Bu davaların yarısından fazlası, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan tutuklamalar, yargılamalar ve kamudan ihraçlarla ilgili. Türkiye'yi Rusya, Ukrayna, Romanya ve İtalya takip ediyor ve bu beş ülke AİHM'in iş yükünün %74'ünü oluşturuyor.
27 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2023 yılının ilk dört ayında toplam 881 genç hekimin yurt dışında çalışmak üzere iyi hal belgesi talebinde bulunduğunu duyurdu. TTB, ağır çalışma koşulları ve gelecek kaygıları nedeniyle hekimlerin yurt dışına göç ettiğini belirtti. 2012 yılından bu yana hekimlerin yurt dışına göç etmek için iyi hal belgesi taleplerinde ciddi bir artış olduğu gözlemleniyor. TTB, seçim sonrası oluşacak yeni siyasal düzlemde de bu sorunlarla mücadeleye devam edeceğini ifade etti.
2 Mayıs 2023

Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine yapılan vize başvurularının reddedilme oranı yüzde 15,7 olarak belirlendi. Estonya, Finlandiya, Fransa ve İsviçre dışişleri bakanlıkları, ret kararlarının siyasi olmadığını ve başvuruların reddedilmesinin genellikle belgelerin güvenilirliği ve yürürlükteki düzenlemelerin kriterlerinin karşılanmaması gibi nedenlere dayandığını ifade etti. İsviçre, ret nedenlerini istatistiksel olarak kaydetmediğini belirtirken, diğer ülkeler spesifik gerekçeler sundu.
4 Temmuz 2023

DW Türkçe'nin haberine göre, Berlin'de düzenlenecek olan dünyanın en büyük turizm fuarı ITB öncesinde yapılan bir araştırma, Almanların bu yılki tatil planlarında Türkiye'nin ikinci sırada olduğunu gösteriyor. Tatil ve Seyahat Araştırma Birliği (FUR) tarafından 12 bin kişiyle yapılan anket sonuçlarına göre, Almanların yüzde 73'ü bu yıl tatil yapmayı planlıyor ve bu kişilerin yüzde 41'i tatil destinasyonuna karar vermiş durumda. İspanya, Alman tatilciler arasında en popüler destinasyon olurken, Türkiye ve İtalya yüzde 8,2'lik oranla ikinci sırayı paylaşıyor.
1 Mart 2024

Gazeteci Fatih Altaylı, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularına düşük oranda onay vermesinin sebeplerini bir AB diplomatına sordu. Diplomat, Türkiye'nin yabancılara kolaylıkla vatandaşlık vermesi ve bu sürecin yeterince incelenmemesi, göçmen sayısının bilinmemesi, uluslararası suçluların Türkiye'de yerleşik hale gelmesi ve Türk vatandaşlarının Avrupa'ya kalıcı olarak gitme arzusunun artması gibi nedenlerle vize başvurularında daha sıkı güvenlik soruşturmaları yapıldığını ve bu durumun vize reddine yol açtığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'de politik ortam nedeniyle Avrupa'ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının da vize politikalarını etkilediği ifade edildi.
9 Haziran 2023

Eylül ayında 321 hekimin yurt dışına çıkabilmek için iyi hal belgesi başvurusunda bulunduğu bildirildi. 2023'ün ilk dokuz ayında toplam başvuru sayısı 1649'a ulaştı. Son 10 yılda iyi hal belgesi almak için başvuranların sayısındaki artış, giderek daha fazla hekimin göç ettiğine işaret ediyor. 2012'de sadece 59 hekim iyi hal belgesi için başvurmuşken, bu sayı 2021'de 1405'e yükseldi.
3 Ekim 2023

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Türkiye’den Almanya’ya net göç 2022'de 81 binken 2023'te 126 bine yükseldi. Almanya'ya geçen yıl toplamda 1 milyon 933 bin kişi göç ederken, ülkeyi terk edenlerin sayısı 1 milyon 270 bin oldu. Ukrayna'dan gelen göçmen sayısında ise 2022'ye kıyasla yüzde 75 azalma yaşandı. Türkiye ve Almanya, göçmenler konusunda 10 maddelik bir anlaşmaya vardı.
27 Haziran 2024

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 'DiscoverEU' programı kapsamında 35 bin gence, aralarında Türk vatandaşlarının da olduğu, ücretsiz tren bileti sunacak. Başvurular 30 Nisan'da sona erecek ve bilet kazananlar 1 Temmuz 2024 ile 30 Eylül 2025 tarihleri arasında Avrupa'da 30 gün boyunca seyahat edebilecekler. Programa AB ülkeleri yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan ve Türkiye'den gençler başvurabilecek. Geçen yıl Türkiye'den 21 bin kişi başvurmuş ve bu yıl için 1.476 kişilik kontenjan ayrılmıştır.
17 Nisan 2024

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) göre, 2022 yılında 2 bin 685 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talep etti. Son 10 yılda hekim göçünde dramatik bir artış yaşandı. 2012'de 59 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 1341 pratisyen ve 1344 uzman hekim tarafından istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekimlerin göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar ve Sağlık Bakanı Koca'nın 'Beyaz Reform' adını verdiği düzenlemeler hekim göçünü durduramadı. İstanbul'dan 2021'de 577 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 990'a yükseldi. Sağlık Bakanı Koca, 2020'den bu yana 13 bin 557 doktorun kamudan istifa ettiğini belirtti.
2 Ocak 2023

Türkiye, Schengen vizesi başvurularında yüksek ret oranlarıyla karşı karşıya. Pandemi sonrası artan başvurulara AB ülkeleri sıkça ret yanıtı veriyor ve randevu almakta zorluklar yaşanıyor. Avrupa Komisyonu, pandemi nedeniyle dünya genelinde Schengen vizelerine olan talepte ciddi düşüşler yaşandığını ve şimdi talebin artmasıyla konsoloslukların personel ve operasyonel kısıtlamalarla karşılaştığını belirtti. Komisyon, yaşanan sorunların Türkiye'ye özgü olmadığını vurguladı.
8 Haziran 2023

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer Landrut, Türkiye'den Schengen vizesi başvurularının arttığını ve bunun sonucunda ret oranlarının yükseldiğini belirtti. Pandemi sonrası başvuruların hızlandığını ve Avrupa ülkelerinin iltica başvuruları endişesiyle daha fazla ret verdiğini ifade etti. Landrut, ekonomik sıkıntılar nedeniyle vize alan kişilerin sığınma talebinde bulunma ihtimalinin arttığını ve geçen sene Erasmus öğrencilerinin de süreleri bittiğinde ilk kez sığınma başvurusu yaptıklarını gözlemlediklerini açıkladı.
13 Haziran 2023

Almanya Dışişleri Bakanlığı, vize başvurularında yaşanan yoğunluk nedeniyle Türkiye, Çin ve Fas'ta vize retlerine itiraz sürecini altı ay süreyle askıya aldığını açıkladı. Bu karar, salgın sonrası seyahat kısıtlamalarının kalkmasıyla artan başvuru yükünü hafifletmek ve bekleme sürelerini kısaltmak amacıyla alındı. Altı ayın sonunda pilot projenin sonuçları değerlendirilecek ve başarılı bulunması halinde diğer vize bölümlerine de uygulanabilecek. İtiraz sürecinin gönüllü bir hak arama yolu olduğu ve kanunlarla belirlenmiş bir süreç olmadığı vurgulandı.
14 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) iyi hal belgesi için başvuru sayısı, bu ay 288 ile bugüne kadarki en yüksek aylık değere ulaştı. 2023'ün ilk yedi ayında toplam başvuru sayısı 1649 oldu. Son 10 yılda iyi hal belgesi almak için başvuranların sayısındaki artış, giderek daha fazla hekimin yurtdışına göç ettiğini gösteriyor. Avrupa ülkeleri, Kanada, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar, göç eden hekimlerin tercih ettiği ülkeler arasında.
1 Ağustos 2023

Türk vatandaşlarının Avrupa, ABD, İngiltere ve Kanada'ya yaptıkları vize başvurularında ret oranları artış gösteriyor. İş dünyası, Schengen vizesi krizi nedeniyle zor durumda kalmış durumda. Bulgaristan, Türk sürücüler için ikili taşımalarda Bulgaristan vizesi alma zorunluluğu getirdi. Bu durum, Türkiye'nin ihracat yükünün yabancı TIR'lar tarafından taşınmasına ve iş dünyasının küresel pazarlarda rekabet gücünün azalmasına yol açıyor.
7 Haziran 2023
İşaretlediklerim