Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş'ın kendisine yaptığı cumhurbaşkanı adaylığından çekilme çağrısına, Baş'ın kendisini daha önce kale almadığını belirterek yanıt verdi. İnce, Baş'a İstanbul 3. Bölge adaylığından çekilip kendi partisinin adayını destekleme teklifinde bulundu. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avantaj kazanabileceği ve İnce'nin adaylığının Kılıçdaroğlu'nun birinci turda kazanmasının önündeki en büyük engel olduğu belirtiliyor.
4 Mayıs 2023

31 Mart 2024'teki yerel seçimler öncesi AKP ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kürt seçmenlere yönelik stratejiler geliştirmeye başladı. AKP, İstanbul'da yoğun nüfusu olan ve seçim sonuçlarında etkili olacağı bilinen Kürt seçmen için özel bir çalışma yürütüyor. İmamoğlu ise Kürt seçmen için yakın bir kurmayını görevlendirdi. AKP'nin olası adayları arasında eski ulaştırma ve altyapı bakanı Adil Karaismailoğlu, eski çevre ve şehircilik bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın adı öne çıkıyor.
25 Eylül 2023

14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde, siyasi parti liderlerinin oy kullanacakları yerler duyuruldu. Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da oy kullanacak. Diğer parti liderleri de çeşitli okullarda oylarını kullanacaklar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sırasıyla Ankara ve İstanbul'da oy kullanacaklar.
9 Mayıs 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayını 13 Şubat'ta açıklayacakları yönündeki sözlerine ilişkin, 13 Şubat'ın bir niyet olduğunu ancak kesin bir hedef olmadığını belirtti. Babacan, adayın birkaç hafta içinde belirleneceğini ve ortak politikaların belirlenmesinin aday seçiminden önce gelmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, seçimler için aday belirleme süresinin 30 Mart'a kadar olduğunu hatırlattı.
31 Ocak 2023

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, gazetecilerle yaptığı toplantıda, altılı masanın başörtüsüne ilişkin anayasa teklifi üzerinde çalışma konusunda uzlaştığını açıkladı. Uysal, cumhurbaşkanı adayının seçim takvimi belirlendikten sonra açıklanacağını ve adayın bir genel başkan olmasının doğru olacağını belirtti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun görevden alınabileceği düşüncesini taşıdığını ifade etti. 30 Ocak'taki toplantıda geçiş sürecine dair nihai çerçevenin belirleneceğini söyledi.
6 Ocak 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin tüzük kongresinde yaptığı konuşmada, 2024 yerel seçimlerine kendi adaylarıyla gireceklerini açıkladı. Bu karar, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 81 ilde aday çıkaracaklarını söylemesinin ardından geldi. Bu durum, iktidarın genel seçimleri kazanmasıyla bozulan millet ittifakının yerel seçimlerde devam edip etmeyeceği konusundaki belirsizliği artırdı.
30 Eylül 2023

İzmir'den Meclis'e gönderilen 28 milletvekilinin 14'ü Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) seçildi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ise sekiz vekil çıkardı. İzmir'de yapılan genel seçimlerde, CHP'nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kentte yüzde 63,29 oranında destek aldı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) adayı İrfan Değirmenci, İzmir'in ikinci bölgesinde milletvekilliğini az bir farkla kaçırdı.
15 Mayıs 2023

İYİ Parti Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu, yerel seçimlerde diğer partilerle işbirliği yapılmasını savunan il başkanlarına 'Ya istifa edin ya genel merkez alacak' dediğini belirtti. İYİ Parti ve DEVA Partisi, Mart 2024 yerel seçimlerinde ittifak yapmayıp kendi adaylarına seçime gireceğini açıkladı. İttifakı savunan İYİ Parti Ankara İl Başkanı Faruk Köylüoğlu, istifa etmişti. İYİ Parti, İstanbul, Ankara ve İzmir dahil tüm şehirlerde kendi adaylarına seçime girmekte kararlı.
10 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin yerel seçimlerde yarışacak bazı belediye başkanı adaylarını açıkladı. Açıklanan adaylar arasında Artvin için Mehmet Kocatepe ve Aydın için Mustafa Savaş yer alıyor. Haberde daha fazla ayrıntıya yer verilmemiş ve 'ayrıntılar geliyor' ifadesi kullanılmış.
7 Ocak 2024

28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun ardından CHP'de değişim talepleri artmış ve kurultay zamanlaması tartışılmaya başlanmıştır. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kaybetmesi sonrası parti içindeki değişim sesleri yükselirken, Kılıçdaroğlu'nun kurultayda aday olmayı düşünmediği ve yerine bir isim işaret edeceği konuşuluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adı genel başkanlık için geçerken, mevcut delege yapısında şansının düşük olduğu ancak değişebileceği ifade ediliyor. İmamoğlu'na yakın kaynaklar, siyasi yasak getirilmesi endişesi taşıyor ve bu durumda 'emanetçi' formülünün devreye girebileceği belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin cumhurbaşkanı adayı çıkarma kararını savunarak, bu kararın AKP'ye seçim kazandırmak olarak yorumlanamayacağını belirtti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın kendi adaylarıyla seçime gideceklerini açıklamasının ardından, Demirtaş partisinin resmi politikasının arkasında durduğunu ve eleştirilere karşı 'altılı masa'ya çağrı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin hazine yardımı alan hesaplarını bloke etmesini siyasi bir karar olarak değerlendirdi ve muhalefetin HDP ve Kürtlere yönelik bakış açısını eleştirdi.
10 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin ortak aday çıkarması gerektiğini ve bu sayede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı yüzde 60-70 gibi yüksek bir oy oranıyla zafer elde edilebileceğini belirtti. TİP, Hatay'da toplanan parti meclisinde bazı şehirlerde seçimlere ittifak çatısı altında kendi amblemiyle katılma kararı aldı. Ayrıca, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının desteklenmesi yönünde değerlendirmeler yapıldı.
13 Mart 2023

CHP Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik, 8 Ekim'de yapılacak CHP İstanbul İl Kongresi öncesinde İstanbul il başkanlığına adaylığını açıkladı. Çelik'in adaylık toplantısına çok sayıda milletvekili, 27 ilçe başkanı ve partililer katıldı. Çelik, konuşmasında parti içi demokrasiyi güçlendirmek adına kadınların ve gençlerin siyasal alandaki varlığını artırmak için sesini yükseltmeye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) başarılarını öne çıkararak, İBB'nin salgın, ekonomik kriz ve yoksullukla mücadelede ailelere destek olduğunu vurguladı.
23 Eylül 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildikten sonra, seçim kampanyası stratejilerini ve hazırlıklarını parti genel merkezinin 13. katında yürütüyor. Kılıçdaroğlu'nun yaklaşık üç yıldır üzerinde çalıştığı ve iki yıldır aktif olarak uyguladığı 'değişim kampanyası' ile toplumdaki CHP algısını değiştirmeyi hedefliyor. Kampanya sürecinde, Kılıçdaroğlu'nun CHP'ye oy vermeyen gruplarla birebir görüşmeler yapması ve 'helalleşme' hamlesi önemli rol oynuyor. Kılıçdaroğlu'nun kampanya sürecindeki ilerleyişi, genel merkezin 13. katındaki bir harita üzerinden takip ediliyor ve kentlerin ziyaret sıralaması bu harita üzerinden planlanıyor. Kılıçdaroğlu'nun kampanya sürecinde 'Gerideymişiz gibi çalışacağız' yaklaşımını benimsediği ve kampanyanın Ramazan'dan sonra daha da hızlanacağı belirtiliyor.
27 Mart 2023

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre İstanbul'daki tüm sandıklar açıldı ve kesinleşmemiş sonuçlara göre AKP, İstanbul'da 98 milletvekilinden 40'ını kazandı. CHP ise 31 vekil çıkardı. İstanbul'da yüzde 48,55 oy oranıyla Kemal Kılıçdaroğlu birinci sırada yer alırken, milletvekilliği dağılımında AKP önde görünüyor. İstanbul'un üç bölgesindeki vekil dağılımı detayları da paylaşıldı.
15 Mayıs 2023

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, altılı masanın iktidara gelmesi durumunda genel başkanların stratejik kararlarda imza yetkisine sahip olacağını ifade etti. Cumhurbaşkanının güçlü olacağını ancak tek başına karar veremeyeceğini, genel başkanların cumhurbaşkanı yardımcısı olacağını ve her partinin milletvekili sayısına göre bakanlık alacağını söyledi. Ayrıca, seçilen cumhurbaşkanının Meclis desteğini kaybetmesi durumunda ülkenin yeniden seçime gideceğini belirtti. Davutoğlu, altılı masanın adaylık konusunda feragat ederek bir araya geldiğini ve başörtüsü meselesinin Meclis'te çözülmesi gerektiğini vurguladı.
11 Ocak 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, CHP'nin 9 Nisan'da açıklayacağı aday listeleri sonrasında kendi partisinin oy oranının artacağını düşünüyor. İnce, CHP'den ayrılacak isimlerin Memleket Partisi'ne katılmasını bekliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun parti meclisini toplayarak milletvekili adaylarını belirleyeceği ve bu sürecin CHP tabanında rahatsızlık yaratarak Memleket Partisi'ne yarayacağı ifade ediliyor. İnce'nin bu konuda partililere bilgi verdiği, ancak CHP içinde görüştüğü isimler hakkında bilgi vermediği belirtiliyor.
8 Nisan 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin seçimlerden üç gün önce adaylıktan çekilmesinin ardından, TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın da adaylıktan çekilip çekilmeyeceği tartışma konusu oldu. TİP, Baş'ın 'İnce çekilirse, ben de çekilirim' şeklinde bir ifade kullanmadığını ve adaylıktan çekilmeyeceğini duyurdu. Erkan Baş, milletvekilliğini kişisel bir dert olarak görmediğini ve İnce'nin çekilmesi durumunda da çekilebileceğini, ancak bu durumun seçim sonuçlarını değiştirmeyeceğini belirtmişti.
11 Mayıs 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye'deki siyasi gelişmeleri değerlendirmek amacıyla yarın öğlen saat 2'de olağanüstü bir toplantı yapacak. Bu karar, altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isim belirlenememesi ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı almasının ardından geldi. Akşener, altılı masanın millet iradesini yansıtma kabiliyetini kaybettiğini belirtti ve İstanbul ile Ankara'nın büyükşehir belediye başkanlarını göreve çağırdı.
3 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti'nin yerel seçimlerde benimsediği 'kent uzlaşısı' yaklaşımına değer verdiğini belirtti. Özel, bu yaklaşımın kentin değerlerini koruma ve ranta geçit vermeme gibi prensipleri içerdiğini ve CHP'nin de bu prensiplere uygun adaylar belirleyebileceğini düşündüğünü ifade etti. Ancak, iki parti arasında şu anda bir görüşme trafiği olmadığını ve resmi bir ittifak oluşturulmadığını açıkladı. DEM Parti'nin yerel seçimlerde muhalefete 'açık kapı' bıraktığı ve uygun adaylar çıkarsa uzlaşma sağlanabileceğini belirttiği bildirildi.
4 Ocak 2024
İşaretlediklerim