Columbia Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve JAMA Network Open dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, 1948'den bu yana üç nesil üzerinden toplanan 14,106 katılımcının verilerini analiz ederek, daha yüksek eğitim seviyesine sahip bireylerin daha yavaş yaşlandığını ortaya koydu. Araştırmacılar, katılımcıların her iki yıllık ek eğitim görmeleri durumunda yaşlanma hızlarının yüzde 2 ila 3 oranında yavaşlayabileceğini ve bu durumun ölüm riskini yaklaşık yüzde 7 oranında azaltabileceğini tespit etti. Araştırma, eğitim seviyesi ile yaşlanma ve ölüm riski arasındaki ilişkiyi detaylı bir şekilde inceliyor.
4 Mart 2024

Hollanda Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin dikkatini dağıtan sosyal medya kullanımı ve mesajlaşmaları kısıtlamak amacıyla okullarda cep telefonu, tablet ve akıllı saat kullanımını yasaklamayı planlıyor. Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf, cep telefonlarının sınıf ortamına uygun olmadığını ve öğrencilerin konsantrasyonunu bozduğunu belirtti. Yasak, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek ve henüz yasal olarak bağlayıcı değil. Tıbbi ihtiyaçları olan çocuklar ve dijital yeteneklere odaklanan dersler yasak kapsamı dışında olacak.
5 Temmuz 2023

Veri analizi firması Datailor'ın raporuna göre, son bir ayda Türkiye Twitter'ında yaklaşık 12 bin Rus ve Macar menşeli hesap etkinleştirildi. Bu hesapların etkinleştirilmesi, daha önce ABD başkanlık seçimlerinde sosyal medyaya müdahale ile suçlanan Rusya'nın eylemleriyle ilişkilendiriliyor. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İletişim Başkanlığı'nı yabancı istihbarat servislerinin etkisine girmeme konusunda uyararak, seçimlere yakın dönemde 'pis işler' yapılacağına dair endişelerini dile getirdi.
5 Mayıs 2023

Bilim insanları, uykusuzluk çeken kişilerin yaklaşık 10 yıl sonra felç geçirme riskinin arttığını tespit etti. Michigan Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nün yaptığı araştırma, 2002'den 2020'ye kadar felç geçirmemiş kişileri inceledi. Araştırma, şiddetli uykusuzluk şikayeti olanlarda felç riskinin daha yüksek olduğunu ve bu riskin diyabet, hipertansiyon gibi diğer sağlık sorunlarıyla birleştiğinde daha da arttığını gösterdi. Ayrıca, 50 yaş altı uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerde felç riskinin 50 yaş üstüne göre daha fazla olduğu belirlendi.
8 Haziran 2023

Apple yetkilisi, yeni iPhone'ların aşırı ısınma sorununun yazılım ve uygulama hatalarından kaynaklandığını belirtti. Meta şirketinin Instagram, Facebook ve Threads gibi uygulamalarının yanı sıra Uber Technologies Inc. şirketinin uygulaması ve Asphalt 9 oyununun da cihazın normalden daha sıcak çalışmasına neden olduğunu ifade etti. Apple, sorunun donanımla ilgili olmadığını, yeni tasarımın daha iyi ısı dağılımı sağladığını ve yaklaşan yazılım düzeltmesinin işlemciyi yavaşlatmayacağını belirtti. Ayrıca, sorunun bir güvenlik sorunu olmadığını ve iPhone'un performansını uzun vadede etkilemeyeceğini söyledi.
2 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgesindeki gazetecilerin travma yaşayan çocuklara mikrofon uzatmasını eleştirdi ve medya mensuplarına daha fazla hassasiyet göstermeleri çağrısında bulundu. Sosyal medya kullanıcıları da 'Acı pornosuna son verin' şeklinde tepkilerini dile getirdiler. Kılıçdaroğlu, çocukların depremin yarattığı travmalardan korunması gerektiğini ve medyanın bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
25 Şubat 2023

Calm tarafından hazırlanan bir rapor, yetişkinlerin büyük çoğunluğunun uyku eksikliğinin akıl sağlıklarını olumsuz etkilediğini düşündüğünü ortaya koydu. Araştırmaya göre, uyku eksikliği çeken yetişkinlerin yüzde 78'i akıl sağlıklarının olumsuz etkilendiğini belirtti. Ayrıca, katılımcıların yüzde 42'si ilaç, marihuana veya alkol olmadan uyuyamadıklarını ifade etti. Rapor, Z ve Y kuşaklarının uykuya dalmakta zorluk çektiğini, teknolojinin Z kuşağının uyumasını Y kuşağından yüzde 26 daha fazla etkilediğini belirtti. Ayrıca, finansal stresin uyku sorunlarının en yaygın nedeni olduğu ve eşlerin ve evcil hayvanların uyku sorunlarına neden olabileceği belirtildi.
4 Kasım 2023

Danimarka'daki Aarhus Üniversitesi'nden araştırmacılar, 2017 yerel seçimlerinde yarışan siyasetçilerin fotoğraflarını analiz ederek, yüz ifadeleri ve mimikler aracılığıyla siyasi görüşleri yüzde 61 doğrulukla tahmin edebilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Microsoft'un yüz ifadesi tanıma teknolojisi kullanılarak yapılan çalışma, 'Scientific Reports' dergisinde yayımlandı. Araştırma, yapay zekanın derin öğrenme yöntemleri kullanarak insan davranışlarını taklit edebildiğini gösteriyor. Makalede ayrıca yapay zekanın olumlu ve olumsuz potansiyellerine değinilerek, farklı toplumlardaki kullanım senaryolarına işaret ediliyor.
21 Haziran 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da deprem riski altında olan 1,5 milyon konutun acil dönüşüm gerektiğini, bunların %20'sinin çok acil olduğunu belirtti. Daha önce 695 bin konutun dönüşümünün tamamlandığını ve şu anda 93 bin konutun dönüşümünün devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, riskli konutların 500 bininin yerinde dönüştürüleceğini ve geriye kalan 500 bin için Anadolu ve Avrupa Yakası'nda uydu kentler planladıklarını açıkladı.
11 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman'daki bir basın toplantısında depreme dayanıklı binalar hakkında konuşurken teknik terimleri kullanırken zorlandı. Giresun'un Çamoluk ilçesi kaymakamlığı bu konuşmayı internet sitesinde paylaştı. Sosyal medyada bir kullanıcı, Erdoğan'ın bu anlarını tekno müzik eşliğinde kurgulayarak paylaştı ve bu görüntüler dikkat çekti.
7 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un seçim akşamı için 'trol ordusu' kullanarak manipülasyon yapma planları olduğunu iddia etti. Demirtaş, İletişim Başkanlığı'nın harcamalarının arttığını ve bu artışın sosyal medyada bot hesaplar ve 'astroturfer' hesaplarla ilişkilendirildiğini belirtti. Ayrıca, seçim günü ve oy sayımı sırasında manipülasyon yapılacağını ve bunun için hazırlıkların yapıldığını öne sürdü. Demirtaş, halk gücünün bu manipülasyonlara karşı duracağını ve gençlere sosyal medya üzerinden aktif olmaları çağrısında bulundu.
3 Nisan 2023

Google'ın yapay zeka program geliştirme şirketi DeepMind, AlphaMissense adlı yeni bir sistemle insan DNA'sındaki hastalıklara yol açan genlerin tespitini hızlandırıyor. Sistem, DNA ipliklerindeki bileşenlerin sırasını kontrol ederek çalışıyor ve sıralamadaki hataların hastalığa yol açabileceğini belirliyor. Bu gelişme, hastalıkların daha hızlı teşhis edilmesine ve daha etkili tedavi yöntemlerinin bulunmasına yardımcı olabilir.
19 Eylül 2023

ABD Temsilciler Meclisi, gizlilikle ilgili endişeler nedeniyle, yapay zeka dil modeli ChatGPT'nin kullanımını sınırlandırdı. Temsilciler Meclisi İdari İşler Müdürü'nün bir uyarı notuna göre, milletvekilleri ve tüm meclis çalışanları, yalnızca, kurum verilerinin korunması için gerekli gizlilik özelliklerine sahip olan ChatGPT'nin 'ChatGBT Plus' versiyonunu kullanabilecek. Uygulamada sadece hassas olmayan verilerin kullanılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, gizlilik ayarları etkinken kullanılması tavsiye edilen ChatGPT'nin metin yazılan butonuna, daha önce kamuya açık hale getirilmemiş herhangi bir metnin yapıştırılmaması uyarısı yapıldı.
27 Haziran 2023

Bristol Üniversitesi'nden araştırmacılar dahil bir grup bilim insanının yaptığı çalışma, koşu gibi kardiyo egzersizlerinin iştah kontrolüne olan etkisini inceledi. Araştırma sonuçlarına göre, tek bir koşu seansı, beyindeki dikkat ve ödül beklentisiyle bağlantılı bölümlerde geçici değişikliklere neden olarak iştahı azaltıyor. Bu bulgular Human Brain Mapping dergisinde yayınlandı.
22 Mayıs 2023

Apple Kadın Sağlığı Araştırması'na göre, menarş olarak bilinen ilk adet dönemine giriş yaşı giderek düşüyor ve adet döngüsünün düzenli hale gelmesi için gereken süre artıyor. Bu eğilim, özellikle ırksal azınlıklar ve düşük sosyoekonomik kökenden gelenler arasında belirgin. Çocukluk çağı obezitesi, beslenme kalıpları, psikolojik stres ve çevresel faktörler bu değişimlerin ardındaki başlıca nedenler olarak öne çıkıyor. Bu durum, sağlık eşitsizliklerini artırarak daha iyi halk sağlığı politikaları ve araştırmalarının önemini vurguluyor.
6 Haziran 2024

Tarihçi Yuval Noah Harari, yapay zekanın hızla evrimleştiğini ve bu sürecin hem fırsatlar hem de riskler barındırdığını belirtti. Harari, yapay zekanın kendi kendine karar verebildiğini ve bu özelliğiyle diğer teknolojik devrimlerden farklı olduğunu vurguladı. Yapay zekanın hızla ilerlemesi ve insanların bu süreci anlamakta zorlanması, finansal sistemlerin kontrolünün kaybedilmesi gibi riskleri beraberinde getirebilir. Harari, bu risklerin üstesinden gelmek için işbirliğinin önemini vurguladı. Ayrıca, yapay zekanın kültürel ve hukuki ortamı değiştireceğini, yeni iş alanlarını belirsizleştireceğini ve insanların sürekli kendini yenilemesi gerektiğini belirtti.
30 Eylül 2023

Google'ın yapay öğrenme konusunda uzmanlaşmış şirketi DeepMind, tıp alanında soruları yanıtlamak üzere bir yapay zeka tabanlı sohbet robotu olan Med-PaLM'ı geliştirdi. Doktorlar tarafından sorulan sorulara verilen yanıtların %92,6'sı doğru bulundu. Bu oran, doktorların kendi aralarında verdiği yanıtların doğruluk oranı olan %92,9 ile hemen hemen aynı. Ayrıca, robotun verdiği potansiyel zararlı tavsiyelerin oranı da gerçek doktorlarınkine eşit çıktı. Yapay zekanın yanılma payı da doktorlarla benzerlik gösteriyor.
4 Ocak 2023

Goldman Sachs'ın raporuna göre, yapay zeka teknolojisinin gelişimi ABD ve Avrupa'daki işlerin dörtte birini etkileyebilir ve 300 milyon kişinin işini tehlikeye atabilir. Ancak rapor, yapay zekanın aynı zamanda yeni iş alanları yaratabileceğini ve küresel üretim ile hizmetlerde yüzde 7'lik bir artış sağlayabileceğini de öngörüyor.
29 Mart 2023

Instagram, kullanıcıların kendi isteklerine göre özelleştirebilecekleri ve sohbet edebilecekleri yapay zeka destekli sanal arkadaş özelliği üzerinde çalışıyor. Bu özellikle kullanıcılar, yapay zekayla soruları yanıtlamak, karşılaştıkları zorlukları konuşmak, fikirler üzerinde beyin fırtınası yapmak ve daha fazlası için sohbet edebilecekler. Kullanıcılar, sohbet robotunun cinsiyetini, yaşını, etnik kökenini ve kişilik özelliklerini seçebilecekler. Bu özellik, 'Her' filmi akıllara getiriyor, filmde bir insanın yapay zeka ile yaşadığı ilişkiye odaklanılıyor.
2 Kasım 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yayınladığı 'Bay Kemal'in Tahtası' adlı video serisinin dokuzuncu bölümünde Türkiye'nin dijital altyapısını güçlendireceklerini belirtti. Dünyayla rekabet edebilmek için güçlü bir internet ağına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin her köşesine gigabit internet hızı sağlayacaklarını ve fiber optik ağ uzunluğunu 2 milyon kilometreye çıkaracaklarını söyledi. Ayrıca, 5 yıl içinde elektronik ve haberleşme altyapısına 35 milyar dolar yatırım yapmayı planladıklarını duyurdu.
9 Mayıs 2023
İşaretlediklerim