Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri, ABD'nin en büyük taarruz gemisi USS Wasp'ta görevli bir Amerikan askerinin başına çuval geçirdi. Milli Savunma Bakanlığı, USS Wasp'ın 1-5 Eylül tarihleri arasında İzmir Limanı'nı ziyaret edeceğini duyurmuştu. Eylem sonrası aralarında TGB Genel Başkanı Kayahan Çetin'in de bulunduğu 13 TGB üyesi gözaltına alındı.
2 Eylül 2024

Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Rus uyruklu şüpheli, Antalya’nın Alanya ilçesinde yakalandı. Antalya Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, yabancı uyruklu I.V’nin Interpol tarafından arandığını tespit eden ekipler, Oba Mahallesi’nde düzenlenen operasyonla zanlıyı yakaladı. Şüpheli, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edilecek.
18 Temmuz 2024

10 Temmuz 2023'te Mersin Limanı'nda, askeri bir kapıdan geçerek gümrük kontrolünden kaçırılan valizler tespit edildi. Kamera kayıtları, Deniz Kuvvetleri'nde tim komutanı olan M.C.'nin bu olayda yer aldığını gösterdi. Ticaret Bakanlığı ve TSK, olayla ilgili soruşturma başlattı ve M.C.'ye idari cezalar verildi. Ancak, M.C. görevine devam etti.
10 Haziran 2024

Hindistan-Almanya seferini gerçekleştiren Vistara Hava Yolları'na ait bir yolcu uçağı, bomba ihbarı üzerine Erzurum Havalimanı'na acil iniş yaptı. Uçaktaki 247 yolcu ve mürettebat tahliye edilirken, havaalanı uçuşa kapatıldı. AFAD, sağlık, polis ve itfaiye ekipleri havalimanına sevk edildi ve uçakta detaylı arama başlatıldı. Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum hava sahasının uçuşa kapatıldığını duyurdu.
6 Eylül 2024

Mali, Nijer ve Burkina Faso, Rusya ile telekomünikasyon ve gözetleme uyduları almak için bir anlaşma imzaladı. Bu üç Afrika ülkesi, askeri cunta tarafından yönetiliyor ve darbeden sonra Rusya merkezli bir dış politika izliyor. Anlaşma, sınır gözetimini ve ulusal güvenliği artırmayı, aynı zamanda güvenli iletişimi sağlamayı hedefliyor. Ayrıca, uyduların sel, kuraklık ve yangın gibi acil durumları izlemelerine ve müdahale etmelerine yardımcı olacağı belirtildi.
24 Eylül 2024

13 Şubat'ta İliç'te bir madende meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kaldı. Maden, ABD'li SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Fırat Nehri'nde şu an için bir kirlilik tespit edilmediğini açıkladı. Madenin sahibi şirket, iş yerlerinde ölüm, yaralanma ve meslek hastalıkları meydana gelmeyeceğini iddia etmişti.
14 Şubat 2024

Hindistan-Almanya seferini gerçekleştiren Vistara Hava Yolları'na ait bir yolcu uçağı, bomba ihbarı üzerine Erzurum Havalimanı'na acil iniş yaptı. İnişin ardından havalimanına AFAD, sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Uçaktaki yolcular tahliye edildi ve kabin ile kargo bölümünde detaylı arama başlatıldı.
6 Eylül 2024

Düzce’nin Akçakoca ilçesinin Karadeniz kıyılarında müsilaj oluşumu gözlemlendi. Geçtiğimiz yıllarda Marmara Denizi’nde sıklıkla görülen bu sorun, şimdi Karadeniz’de yayılmaya başladı. Mavi bayraklı plajlarıyla bilinen Akçakoca’nın liman kesimlerinde yoğun olarak görülen müsilaj, rüzgarla birlikte sahil şeridine yayıldı. Konuyla ilgili çalışmalar başlatıldı.
16 Haziran 2024

Ukrayna ve Rusya'dan Tekirdağ Limanı'na ithal edilen mısırların GDO'suz olduğu raporlanmış olmasına rağmen, aslında GDO'lu olduğu ortaya çıktı. Tarım il müdürlüğünden bir ihbar üzerine başlatılan soruşturmada, sahte analiz raporları düzenlendiği ve bakanlık sistemine yüklendiği belirlendi. Bakanlık olayı doğruladı ve valilik cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Bu olayın münferit olmadığı ve daha önce de benzer işlemlerin yapıldığı iddia ediliyor.
25 Mayıs 2024

Muğla'da yaralı olarak bulunan ve tedavi edildikten sonra uydu takip cihazı takılarak denize bırakılan caretta caretta türü deniz kaplumbağası 'Tuba' hakkında üç aydır sinyal alınamıyor. Tuba, 2019 yılında İztuzu Plajı'ndan denize bırakıldıktan sonra 24 bin 912 kilometre yol kat ederek İyon Denizi'ne ulaştı. Tuba'nın rotası 8 milyon kişi tarafından izlendi. DEKAMER Müdürü Yakup Kaska, Tuba'nın Türkiye'ye dönüşünü ve Dalyan'da yuva yapmasını beklediklerini belirtti.
25 Nisan 2024

Japonya'nın Şizuoka eyaletinde denize girdikten sonra 80 kilometre sürüklenen 21 yaşındaki Çinli kadın, 36 saat sonra kurtarıldı. Sahil güvenlik ekipleri, kadını helikopter yardımıyla aradı ve yerini bir nakliye gemisi mürettebatı tespit etti. Kadın, Tokyo'nun doğusunda Boso Yarımadası açıklarında bulundu ve acil müdahale sonrasında Yokohoma'daki bir hastaneye götürüldü. Kadın, yüzmeye başladıktan yaklaşık 30 dakika sonra sürüklendiğini fark ettiğini ama plaja dönmeyi başaramadığını belirtti.
11 Temmuz 2024

Kayseri’de 12’nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından eğitim için kalkan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait SF-260D tipi bir askeri eğitim uçağı düştü. Milli Savunma Bakanlığı, mürettebatı kurtarmak için arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığını duyurdu. Uçağın düşme nedeni henüz bilinmiyor.
4 Haziran 2024

Fransa'nın Meurthe-et-Moselle vilayetinde iki Rafale savaş uçağı, Almanya'daki yakıt ikmali görevinden dönerken havada çarpışarak düştü. Kazada bir pilot kendisini fırlatarak yara almadan kurtulurken, diğer uçaktaki eğitmen ve öğrenci pilotu arama çalışmaları devam ediyor. Fransız Hava Kuvvetleri, kazadan sonra operasyon merkezinin harekete geçirildiğini ve arama kurtarma faaliyetlerinin başlatıldığını duyurdu. Saint-Dizier hava üssündeki Rafale filosunun görevi, silahlı kuvvetler için pilot ve navigatör yetiştirmek.
14 Ağustos 2024

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bir kaldırımın çökmesiyle oluşan sekiz metrelik obruğa düşen kadını bulmak için yürütülen çalışmalar, riskli ve tehlikeli olduğu gerekçesiyle sonlandırıldı. Yerel yetkili Nor Hisham Mohammad, günlerdir süren kurtarma çalışmalarının personelin güvenliği ve sağlığı açısından risk taşıdığını belirtti. Hükümet yetkilisi Zaliha Mustafa da kurtarma personelinin güvenliği ve sağlığını etkileyen çeşitli faktörler nedeniyle çalışmaların durdurulduğunu açıkladı.
2 Eylül 2024

ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, Alaska Havayolları'na ait bir uçağın havadayken panelinin patlamasıyla ilgili soruşturmanın ön raporunu yayımladı. Raporda, paneli sabitleyen cıvataların yerine takılmadığı belirtildi. Soruşturma, Boeing'in Washington'daki fabrikasında panelin onarımı sırasında dört cıvatanın çıkarıldığını ve yerine takılmadığını ortaya koydu. Alaska Havayolları, yaşanan olay sonrası yolculara 1500'er dolar tazminat teklif etti.
7 Şubat 2024

Rusya ve Çin, terör saldırılarının hedefi haline geldi. 20 Mart'ta Çin'in işlettiği Gwadar Limanı'na ve 26 Mart'ta Dasu Hidroelektrik Santralı projesinde çalışan personeli taşıyan bir servise terör saldırıları düzenlendi. Bu saldırılarda toplamda on bir kişi hayatını kaybetti. Gwadar Limanı ve Dasu Hidroelektrik Santralı, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun önemli parçaları olarak biliniyor ve bu saldırılar, bölgedeki stratejik enerji yollarını ve projeleri hedef alıyor.
28 Mart 2024

1969 yılında Yeni Güney Galler kıyılarında fırtınaya yakalanarak batan ve 21 kişinin hayatını kaybettiği MV Noongah adlı yük gemisinin enkazı, 55 yıl sonra yüksek çözünürlüklü deniz tabanı haritalaması ve video görüntülerle doğrulandı. Yerellerin birkaç sene önce Sydney'in kuzeyinde rastladığı gemi enkazı, yeterli teknoloji ve dalış bilgisi olmadığından incelenememişti. Geçen ay alınan yüksek teknoloji bir gemi sayesinde, 170 metre derinlikteki enkazın MV Noongah olduğu tespit edildi. 55 yıl önce kurtulan bir gemi personeli, keşif sonrası rahatladığını belirtti.
25 Temmuz 2024

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü, Rus kuvvetlerinin işgal ettikleri Ukrayna topraklarında uydu interneti sağlayıcısı Starlink'in terminallerini kullandığını belirtti. Starlink, Ukrayna'da savaşın başından itibaren önemli bir iletişim aracı olarak kullanılmaya başlanmıştı. Ancak, Starlink'in sahibi olan SpaceX, Rusya'da bu hizmeti satmadığını ve Rusya'ya ekipman göndermediğini açıkladı. Bu durum, Starlink ekipmanlarının işgal altındaki bölgelerde nasıl kullanıldığına dair soruları beraberinde getiriyor.
11 Şubat 2024

Arjantin'de Parana Nehri'nde demirleyen bir yük gemisi, bir mürettebatta M çiçeği (Mpox) virüsü bulunduğu iddiası üzerine karantinaya alındı. Dünya Sağlık Örgütü, geçen hafta M çiçeği virüsünü küresel acil durum ilan etmişti. Arjantin Sağlık Bakanlığı, virüs şüphesi taşıyan mürettebatın izole edildiğini ve gemiye yalnızca tıbbi personelin girmesine izin verileceğini açıkladı. Geminin Brezilya'dan yola çıktığı ve Arjantin'e soya yükü almak için geldiği belirtildi.
21 Ağustos 2024

Britanyalı sokak sanatçısı Banksy'nin finanse ettiği MV Louise Michel adlı göçmen kurtarma gemisi, İtalya devleti tarafından el konuldu. Banksy, geminin alıkonulmasını 'aşağılık ve kabul edilemez' olarak nitelendirdi. Gemi, Orta Akdeniz'de 17 refakatsiz çocuğu kurtardıktan sonra İtalyan yetkililer tarafından Lampedusa limanında 20 gün boyunca alıkonuldu. Mürettebat, geminin Sicilya'ya çıkma emrine uymadığı için gözaltına alındığını belirtti ve geminin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
5 Temmuz 2024
İşaretlediklerim