Microsoft 365 servislerine, aralarında Microsoft Teams, Exchange Online, Outlook, SharePoint Online, OneDrive for Business, Microsoft Graph, PowerBi, M365 Admin Portal, Microsoft Intune, Microsoft Defender for Cloud Apps ve Microsoft Defender for Identity'nin de bulunduğu çeşitli servislere dünya genelinde erişim sorunları yaşanmaktadır. Sorun, Türkiye dahil birçok ülkedeki kullanıcıları etkilemektedir. Microsoft, ağ yapılandırmasından kaynaklanan bu sorunu çözmek için çalışmalarını sürdürmektedir.
25 Ocak 2023

Araştırmalar, aşırı teknoloji kullanımının demans benzeri bilişsel değişikliklere ve potansiyel olarak demans riskinin artmasına yol açabileceğini gösteriyor. 'Dijital demans' terimi, teknolojinin aşırı kullanımı sonucu bilişteki değişiklikleri tanımlamak için kullanılıyor, ancak bu durum resmi olarak teşhis edilebilir bir sağlık durumu değil. 2022'de yapılan bir araştırma, televizyon izlemenin demans riskini artırırken, bilgisayar kullanımının daha düşük demans riskiyle ilişkilendirildiğini buldu. Dijital demansın önlenmesi için önerilen adımlar arasında telefon bildirimlerini sınırlamak ve pasif medya süresini azaltmak yer alıyor.
3 Mart 2024

Yüksek döviz kuru ve artan araç ile yedek parça fiyatları nedeniyle kasko fiyatları bir yılda üç katına çıktı. 2023 yılının ilk üç ayında kasko için ortalama tazminat ödemesi 15 bin lira, zorunlu trafik sigortası için ise 11 bin lira oldu. Geçen yıl 5 bin lira olan bir kasko poliçesi bu yıl 15 bin lira, 1200 lira olan trafik poliçesi ise 3 bin lira civarına yükseldi. Sigorta sektörü yetkilileri, trafik sigortalarının zamanında yenilenmesi gerektiğini vurguluyor.
17 Mayıs 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan ankete göre Türkler, geleceğe en karamsar bakan ulus olarak öne çıkıyor. Ankete katılan Türklerin %60'ı geleceğe karamsar bakarken, yaşamak için ilk tercih olarak AB ülkelerini gösteriyor. Güvenlik konusunda ABD ile işbirliğini, değerler konusunda AB'yi, ticarette ise Çin'i tercih ediyorlar. Türkler ayrıca liderden ülkenin bağımsızlığını savunmasını bekliyor ve nükleer silahlanmaya karşı çıkmıyor. Rusya-Ukrayna savaşında barışın önündeki en büyük engel olarak Batı'yı görenlerin oranı %50.
15 Kasım 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye'nin 2023 ve 2024 büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. 2023 yılı GSYH büyüme tahminini 1,2 puan artırarak yüzde 3,5'e çıkaran S&P Global, 2024 büyüme beklentisini de 0,3 puan artışla yüzde 2,3'e yükseltti. Ancak, 2025 ve 2026 için büyüme tahminlerini 0,2'şer puan aşağı çekerek yüzde 2,9 olarak duyurdu. S&P Global, Türkiye için 2023, 2024, 2025 ve 2026 yılları için yıllık ortalama enflasyon tahminleriniyse sırasıyla yüzde 53,0, yüzde 48,1, yüzde 29,5 ve yüzde 18,0 olarak belirtti.
26 Eylül 2023

Afyonkarahisar'da 'Richie Rich' lakaplı 22 yaşındaki hacker Ramazan Ç., HYDRA adlı bir program kullanarak 14 bin 200 kişiyi dolandırdı ve toplam 60 milyon TL çaldı. Beş ilde gerçekleştirilen operasyonda Ramazan Ç. ve 14 şüpheli gözaltına alındı. Dolandırıcılar, sahte TOKİ ve banka mesajları ile PUBG oyunu üzerinden kurbanlarını tuzağa düşürdü. Ramazan Ç.'nin yurtdışındaki kripto para hesaplarına aktardığı paraları işlettikten sonra Türkiye'ye getirip yatırım yaptığı belirlendi.
29 Ocak 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrasında iletişim altyapısında ciddi sorunlar yaşandı. Baz istasyonlarının yaklaşık %30'u devre dışı kaldı, elektrik kesintileri ve fiber hat kopmaları telefon ve internet bağlantılarında kesintilere neden oldu. Barolar ve derneklerin GSM operatörleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan'ın ifadesine göre Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone hakkında 14 Şubat'ta soruşturma açıldı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu soruşturmayı teyit etti.
3 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter'a Türkiye'den erişilememesinin teknik sorunlardan kaynaklandığını belirtti. Ancak siber güvenlik ve internet gözlemevi NetBlocks, yaşanan problemin Twitter'a uygulanan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. 6 Şubat'taki depremler sonrası Twitter, bilgi alışverişi ve yardım organizasyonları için aktif olarak kullanılıyordu. Kullanıcılar, platforma yavaşlık yaşadıklarını ve bazılarının sadece VPN ile girebildiklerini ifade etti.
8 Şubat 2023

Twitter, son dönemde kullanıcıların botlar tarafından aynı mesajları çok sayıda kez almasından kaynaklanan şikayetler üzerine bir güncelleme getirdi. Bu güncelleme, kullanıcıların mesajları sadece takip ettikleri kişilerden ve mavi tikli hesaplardan almasını sağladı. Şirket, bu güncelleme sayesinde spam mesajların yüzde 70 oranında azaldığını duyurdu. Ancak, kullanıcılar isterlerse mesaj kutusunu herkese açabilirler.
22 Temmuz 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, Türkiye'de çağrı cihazlarının neredeyse hiç kullanılmadığını ve vatandaşların endişelenmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin siber güvenlikte dünya genelinde ilk 10 ülke arasında olduğunu belirtti. Lübnan'daki patlamalarda dokuz kişi hayatını kaybetmiş ve yaklaşık 2 bin 800 kişi yaralanmıştı.
18 Eylül 2024

Microsoft’a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike’in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşandı. ABD merkezli hava yolu şirketleri, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası bu aksaklıktan etkilendi. CrowdStrike, sorunu tespit ettiklerini ve geçici bir çözüm geliştirdiklerini duyurdu. Bu olay, dijital kıyamet kehanetlerinin aksine, güneş patlamalarından değil, siber güvenlik yazılımındaki bir sorundan kaynaklandı.
20 Temmuz 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk oyun platformu Roblox'a erişim engeli getirdi. Roblox, bu engelin 7 Ağustos'ta uygulandığını ve sorunu çözmek için yetkililerle birlikte çalıştıklarını açıkladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, engelin çocuk istismarı nedeniyle getirildiğini iddia etti, ancak platformda 'Vergiden Kaçış (RTE)' isimli bir oyunun varlığı da dikkat çekti. Türkiye, Roblox'un en çok oynandığı dördüncü ülke konumunda.
9 Ağustos 2024

Türkiye'de 2023 yılının ilk beş ayında görülen kızamık vaka sayısı 2 bin 51 oldu. Sağlık Bakanlığı'nın kamuoyuyla paylaşmadığı ancak Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirdiği rakamlara göre, vaka sayısı sürekli artıyor. Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak, Türkiye'de kızamık salgını yaşandığını ve bunun aşısız ve eksik aşılıların salgını olduğunu belirtti. Pandemi ve deprem nedeniyle aşılama oranlarında düşüş yaşandığı ve bu durumun kızamık vakalarındaki artışa zemin hazırladığı ifade edildi.
20 Temmuz 2023

Pestisitlerin etkisiyle son 10 yılda böcek popülasyonu yüzde 41 azaldı ve türlerin üçte biri yok oluş tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum, çiçeklerin tozlaşmasını sağlayan ve zararlılarla mücadele eden böceklerin azalması nedeniyle ekosistem için büyük bir tehdit oluşturuyor. Pestisitler, böceklerin yanı sıra bitkiler ve sucul canlılar üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Türkiye'de de yoğun bir şekilde kullanılan pestisitlerin kalıntıları, analiz edilen gıda örneklerinin yüzde 49'unda tespit edildi. Zararlı böceklerle mücadelede pestisit kullanımını azaltabilecek yararlı böceklerin üretimi ve satışı ise artıyor.
22 Ekim 2023

Avustralya merkezli insan hakları derneği Walk Free'nin 2023 Küresel Kölelik Endeksi'ne göre Türkiye, her bin kişiden 15,6'sının 'modern köle' olarak tanımlandığı bir oranla Avrupa ve Orta Asya'da en yüksek modern köle oranına sahip ülke oldu. Türkiye bu oranla dünya genelinde 8'inci sırada yer alırken, Hindistan listenin ilk sırasında bulunuyor. Raporda Türkiye, modern kölelikle mücadele konusunda en az eylemde bulunan ülkelerden biri olarak gösterildi. Modern kölelik, insanların zorla çalıştırılması, borç esareti, soy temelli kölelik, zorla evlilik ve ev hizmetlerindeki kölelik gibi çeşitli sömürü yollarını içeriyor.
24 Mayıs 2023

Türkiye'de son 42 yılda pestisit kullanımı yaklaşık yüzde 700 arttı. 1980'lerde yıllık pestisit kullanımı 7-8 bin ton iken, bu rakam 2020 ve 2021 yıllarında 53 bin, 2022'de ise 55 bin ton seviyelerine ulaştı. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına göre yasaklanan pestisit türlerinin Türkiye'de kullanımı halen yaygın. Bu durum, AB'ye ihraç edilen ürünlerde yapılan denetimlerde ortaya çıktı. 2022 yılında pestisit başta olmak üzere tarım zehiri kalıntılarının bulunmasıyla ilgili en çok bildirim yapılan menşe ülke Türkiye oldu.
6 Ekim 2023

Trafik sigortasında yapılan yeni düzenleme ile sigorta şirketleri, trafik sigortası primlerini şubat ayına göre en fazla yüzde 5 oranında artırabilecek. Ayrıca, riskli sürücüler için Teklif Platformu adı verilen bir platform kuruldu. Bu platform aracılığıyla, sigorta şirketleri tarafından sigorta yapılmayan riskli sürücüler için 10 dakikada trafik poliçesi düzenlenebilecek. Sigorta şirketlerinin bu platformda teklif vermekten kaçınmaları durumunda, SEDDK tarafından yaptırım uygulanacak.
26 Şubat 2024

Türkiye'de son dönemde art arda dolandırıcılık vakaları görülmeye başladı. Özellikle sosyal medya fenomeni olan ve kamuoyunda tanınan isimlerin bu suçlara karıştığı görüldü. Bu durum, toplumda maddiyatın ve maddi kazancın yüceltilmesi, maddiyatın hangi yoldan olursa olsun elde edilmesinin mübah görülmesi ve kültürel hedeflere ulaşacak meşru kanallar arasındaki mesafenin artması gibi etmenlere bağlanıyor. Ayrıca, sosyoekonomik eşitsizliğin yüksek olduğu ülkelerde dolandırıcılık vakalarına daha sık rastlandığı belirtiliyor.
25 Ekim 2023

Dünya genelinde ve Türkiye'de cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBE) arttığı, günlük bir milyondan fazla insanın bu tür enfeksiyonlara yakalandığı belirtiliyor. Türkiye'de cinsel sağlık bilgilerine erişim kısıtlı ve önleyici yöntemler pahalı olduğu için bulaşma riski yüksek. CYBE'lerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği ve 15-45 yaş arasında daha sık görüldüğü ifade ediliyor. Gençlerin bu hastalıklardan korunma bilgisine ve sağlık hizmetlerine erişiminde eksiklikler olduğu, eğitim ve farkındalık yetersizliğinin hastalıkların yayılmasına zemin hazırladığı vurgulanıyor. Kondom kullanımının önemi ve gençlere yönelik cinsel sağlık eğitimi gerekliliği üzerinde duruluyor. Ayrıca, seks işçilerinin kondom erişiminde yaşadığı zorluklar ve bu durumun enfeksiyonların yayılmasına etkisi tartışılıyor.
2 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2023 Ekim ayında trafiğe kaydedilen 75 bin 494 otomobilden 8 bin 340'ı elektrikli otomobil olarak belirlendi. Bu oran, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 766'lık bir artışa işaret ediyor. Elektrikli araçların toplam içindeki payı Ekim 2022'de yüzde 2,2 iken, 2023 Ekim ayında yüzde 11'e yükseldi. Ayrıca, 2023 yılının ilk 10 ayında kaydedilen elektrikli otomobil sayısı geçen yıla göre yüzde 716 artarak 45 bin 50'ye ulaştı.
22 Kasım 2023
İşaretlediklerim