KLİMİK Derneği, Türkiye'de Kraken olarak bilinen XBB.1.5 varyantının dalgasının başladığını tahmin ediyor, ancak Sağlık Bakanlığı'ndan resmi bir açıklama yapılmadı. Dernek, SARS-CoV-2 virüsünün mutasyonlarla yeni varyantlar oluşturmaya devam ettiğini ve mevcut varyantların klinik bulgularının öncekilerden farklı olmadığını belirtiyor. Ayrıca, mRNA aşılarının Omicron alt varyantlarına karşı en etkili olduğu ve aşı şemalarının güncellenmesi gerektiği vurgulanıyor. Dünya genelinde yapılan 13 milyar doz aşının güvenli olduğu ve ciddi yan etkilerinin olmadığı ifade ediliyor.
30 Ocak 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul merkezli 37 ilde kredi kartı bilgilerini ele geçirerek TikTok üzerinden haksız kazanç sağlayan şahıslara yönelik bir operasyon düzenledi. Operasyonda 120 şüpheli yakalanırken, 1,2 milyar lira para akışının olduğu dört binden fazla banka hesabı incelendi. Yakalananlar arasında mal varlıklarına el konuldu ve diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
20 Haziran 2023

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün 2024 Dijital Haber Raporu'na göre, Türkiye'de televizyon ve gazeteler arasında en güvenilir haber kaynağı yüzde 60 oranıyla Now TV (eski Fox) oldu. Araştırmada, halkın diğer haber kaynaklarına olan güven ve güvensizlik oranları da açıklandı. Örneğin, CNN Türk'e güven yüzde 50, güvensizlik yüzde 29 olarak belirlenirken, Cumhuriyet'e güven yüzde 54, güvensizlik yüzde 25 olarak kaydedildi. Araştırma, Türkiye'deki medya güvenilirliği hakkında önemli veriler sunuyor.
17 Haziran 2024

1990'lı yıllardan bu yana kanser ölüm oranları, çeşitli önleme programları ve tedavi yöntemleri sayesinde düşüş göstermiş ve son 30 yılda %33'lük bir azalma yaşanmıştır. Ancak pandemi döneminde sağlık sistemine erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle ileri evre kanser tanılarında artış beklenmektedir. Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin kişi kanser teşhisi almaktadır ve en sık görülen kanser türleri arasında meme, tiroid, rahim ve akciğer kanserleri bulunmaktadır. Ayrıca, HPV aşısının rahim ağzı kanserini azalttığı ve Türkiye'de DSÖ'nün önerdiği kolorektal, meme ve rahim ağzı kanserleri için ücretsiz tarama programları bulunduğu belirtilmiştir.
4 Şubat 2023

ABD'nin, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi sonrasında Türkiye'de olası misilleme saldırılarına karşı vatandaşlarını uyardığı güvenlik uyarısının ardından, İçişleri Bakanlığı Türkiye'de güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarıldığını duyurdu. ABD'nin uyarı notunda adı geçen şahısların gözaltına alındığı ve yapılan aramalarda herhangi bir silah veya eylem emaresine rastlanmadığı, ancak soruşturmanın tüm yönleriyle devam ettiği belirtildi. Ayrıca, IŞİD ve El Kaide'nin bu tür olayları eylem gerekçesi olarak kullanabileceği bilgisi de değerlendirilmekte.
31 Ocak 2023

Axios ve danışmanlık firması Edelman tarafından yapılan bir ankete göre, dünya çapında 32 bin katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada, yapay zekaya olan güvenin son 18 ay içinde azaldığı belirlendi. 2019 yılında yapay zekaya olan küresel güven oranı %61 iken, bu oran şu anda %53'e düşmüş durumda. ABD'de ise bu oran daha da düşük olup, insanların yalnızca %35'i teknolojiye güveniyor. Araştırma, insanların bilim insanlarından yapay zeka güvenliği konusunda daha fazla bilgilendirme beklediğini ve teknoloji endüstrisine genel olarak güvenseler de yapay zekaya olan güvenlerinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.
9 Mart 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP), kendi internet siteleri ve sosyal medya hesaplarına yönelik siber saldırı girişimlerinin farkında olduklarını duyurdu. Parti, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, son birkaç saat içinde bir siber saldırı girişimi gözlemlediklerini ve bu durumun vatandaşların sesini duyurma çabalarına yönelik olduğunu belirtti. Ayrıca, bu tür girişimlerin halkın dayanışmasıyla aşılabileceğini ifade etti.
9 Şubat 2023

EBS Danışmanlık'ın verilerine göre, Türkiye'de 2022 yılında her bin kişiden sadece yedisi yeni bir otomobil satın alabildi. Otomobil fiyatlarındaki yükseliş, dünya genelindeki çip sıkıntısı, üretimdeki yavaşlama ve artan talebin yanı sıra Türkiye'de dövizdeki rekor artışlar ve ek vergilerle daha da arttı. Bu durum, Türkiye'yi 31 Avrupa ülkesi arasında otomobil alımında 29'uncu sıraya düşürdü.
30 Ocak 2023

Türkiye'de artan enflasyon oranları ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, yatırımcıların kripto paralara yönelmesine neden oluyor. Araştırma şirketi GWI'nin verilerine göre Türkiye, yüzde 27,1 ile dünyada dijital para sahipliğinde en yüksek orana sahip. Özellikle Tether (USDT) gibi dolara sabitlenmiş kripto paraların işlem hacmi artıyor. Bu durum, döviz alım satımında makas farkından kaçınmak isteyen yatırımcıların etkisiyle gerçekleşiyor. Ayrıca, siyasi belirsizlikler ve sermaye kontrolleri de kripto paralara olan ilgiyi artırıyor.
2 Mayıs 2023

Antibiyotiklere karşı gelişen direnç, her yıl 700 bin insanın ölümüne yol açıyor ve 2050 yılında bu sayının 10 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye, antibiyotik direnci ve kullanımında OECD ülkeleri arasında yüksek oranlara sahip. Uzmanlar, antibiyotik direncini sessiz ve sinsi bir pandemi olarak nitelendiriyor ve bu durumun sağlık sistemlerine yıllık 29 milyar dolar maliyeti olduğunu belirtiyor. Antibiyotiklerin yanlış veya gereksiz kullanımı, dozaj talimatlarına uyulmaması, tarım ve hayvancılıkta kullanımı ve kötü hijyen uygulamaları direncin artmasına neden oluyor. Yeni antibiyotik geliştirme süreci maliyetli ve zor olduğu için, mevcut antibiyotiklerin etkin kullanımı ve dirençle mücadelede uluslararası işbirliği gerekiyor.
18 Kasım 2023

Global Firepower tarafından yayımlanan '2023 Askeri Güç Sıralaması' raporunda 145 ülke askeri teçhizat, asker sayısı, mali durum ve coğrafya gibi faktörlere göre sıralandı. ABD, dünyanın en büyük askeri gücü olarak birinci sırada yer alırken, Rusya ikinci, Çin ise üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye, özellikle hava gücüne yapılan vurgu ile 11'inci sırada yer aldı ve yükselen bir askeri güç olarak nitelendirildi.
11 Temmuz 2023

GlobalWebIndex (GWI) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye döviz karşısında değer kaybeden Türk Lirası nedeniyle kripto varlıklara en çok yatırım yapan ülke konumunda. Ankete katılan 8 bin kullanıcının %24'ü kripto varlıklara yatırım yaptıklarını belirtmiş. Türkiye'yi %20 ile Güney Afrika ve Brezilya takip ediyor. Ayrıca, SimilarWeb verilerine göre Türkiye, dünyanın en büyük kripto borsalarından Binance'e en yüksek internet trafiği gönderen ülke.
13 Haziran 2023

EBS Danışmanlık verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk altı ayında satılan sıfır otomobil sayısı 430 bin 372 adet oldu. Bu rakam, nüfusa oranlandığında her 1000 kişiden sadece beşinin yeni otomobil satın alabildiğini gösteriyor. Avrupa Birliği ortalamasının 1000 kişi başına 10,7 araç olduğu dikkate alındığında, Türkiye Avrupa'da 32 ülke arasında 30. sırada yer alıyor. Otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyon nedeniyle zor bir dönemden geçiyor ve bu durum vatandaşların alım gücünü olumsuz etkiliyor.
19 Temmuz 2023

Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Türkiye'de son dönemde kızamık vaka bildirimlerinin arttığını belirtti ve 81 ilin valisine alınması gereken önlemleri hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıktan ölümler olduğu iddialarını yalanladı ve aşı kapsayıcılığının ülke genelinde yüzde 95'in üzerinde olduğunu belirtti. Kızamık vakalarındaki artış üzerine, Bağışıklama Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komitesinin aldığı kararlar doğrultusunda, tüm illerde 'yoğun kontrol stratejileri' uygulanıyor.
24 Haziran 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yoksulluk Dayanışma Ofisi, suça sürüklenen çocuklarla ilgili bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak, çocukların karıştığı olay sayısının 2021'e kıyasla yüzde 20,5 artarak 601 bin 754'e çıktığı ve 2010'da 100 binin altında olan suça sürüklenen çocuk sayısının 2022'de ikiye katlanarak 206,853'e yükseldiği belirtildi. Rapor, çocukların en çok yaralama, hırsızlık ve uyuşturucu suçlarına karıştığını ve uyuşturucu madde kullanmak veya satmak suçlarından güvenlik birimlerine getirilen çocuk sayısının 2022'de yüzde 10'luk artışla 27 bin 78'e ulaştığını ifade etti.
16 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası (MB) tarafından açıklanan verilere göre, tüketici güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 4,6 artarak 79,1 değerine ulaştı. Bu artış, endeksin beş ay süren yükseliş trendinin ardından Aralık ayında yaşanan ilk düşüşten sonra gerçekleşti. Tüketici güven endeksi, tüketicilerin ekonomik duruma ilişkin algılarını yansıtır ve 100'ün üzeri iyimser, altı kötümser durumu ifade eder.
23 Ocak 2023

Almanya'nın iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) yayımlanan yıllık raporunda, Türkiye Almanya için en büyük casusluk tehditlerinden biri olarak belirtildi. Raporda ayrıca Rusya'nın Ukrayna işgaliyle ilgili casusluk faaliyetleri ve Çin'in ekonomik ve bilimsel casusluk konusunda oluşturduğu tehdit vurgulandı. İran da Türkiye ile birlikte Almanya için önemli bir casusluk tehdidi olarak ifade edildi, her iki ülkenin siyasi muhalefeti hedef aldığına dikkat çekildi.
20 Haziran 2023

Dünyanın en popüler mesajlaşma platformu WhatsApp, Android 5.0 ve altındaki sürümleri desteklememe kararı aldı. Bu karar, 24 Ekim'den itibaren yürürlüğe girecek. Desteklenmeyecek cihazlar arasında Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S5, Google Nexus 7, Sony Xperia Z, LG Optimus G Pro ve HTC One bulunuyor.
23 Ekim 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, telsiz kullanım ücretlerine yüzde 122 zam yaptı. Bu artışla birlikte, kullanıcıların ödeyeceği ücret 50,75 liradan 113,14 liraya çıktı. Yeni tarife 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak ve telsiz kullanım ücreti, telekomünikasyon hizmetleri için devlete ödenen vergiler arasında yer alıyor. Ücret, Türk Telekom müşterilerinden her ay faturalı veya faturasız olarak tahsil edilecek.
1 Ocak 2023

ABD, İstanbul'un Beyoğlu, Galata, Taksim ve İstiklal Caddesi bölgelerinde kiliselere, sinagoglara ve diplomatik misyonlara yönelik olası misilleme saldırıları konusunda vatandaşlarını uyardı. Bu uyarı, Avrupa'da gerçekleşen Kuran yakma olaylarına bağlı olarak yapılan 27 Ocak 2023 tarihli güvenlik uyarısının bir güncellemesidir. ABD'nin yanı sıra Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve İsveç de benzer seyahat uyarıları yayımlamıştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise bu uyarılara misilleme niteliğinde ABD ve Avrupa'ya yönelik seyahat uyarıları yapmıştı.
30 Ocak 2023
İşaretlediklerim