Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AKP milletvekillerine yaptığı sunumda, Türkiye'nin Müslüman bir ülke olduğunu ve birçok insanın faiz enstrümanlarından faydalanmak istemediğini belirterek, İslami finans kurumları kanununun bir an önce geçmesi gerektiğini ifade etti. Nebati, dövizden gelir elde etmenin azalacağına dair inancın artması gerektiğini ve alternatif alanların oluşturulmasının önemini vurguladı. Ayrıca, enflasyonla mücadelede etkin olabilmek için petrol ve doğal gaz fiyatlarının düşmesi gerektiğini ve döviz kurlarındaki oynamaların azalması gerektiğini söyledi.
25 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası bir dizi açıklama yaptı. Deprem bölgesindeki yeniden yapılanma çalışmaları, yeni bir sivil anayasa için ittifak ortaklarıyla istişareler ve ekonomideki orta vadeli programın tanıtımı konularına değindi. Ayrıca, yaşanan deprem felaketi ve küresel ticaretteki küçülmeye rağmen Türkiye'nin büyüme başarısını vurguladı ve enflasyonu dize getireceklerine olan inancını ifade etti.
5 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yüzde 64,27'lik yıllık enflasyon oranı, sosyal medya kullanıcıları tarafından gerçekçi bulunmadı ve tepki çekti. Kullanıcılar, TÜİK'in Twitter hesabında paylaştığı enflasyon istatistiklerinin altına eleştirel yorumlar yazdı. Bazı ekonomistler ise TÜİK'in açıkladığı oranın hükümetin tahminlerini tutturduğunu belirtti. Tepkiler, enflasyonun gerçekçi ölçülmediği ve maaş zamlarının yetersiz olduğu yönündeydi.
3 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hükümetin enflasyonla mücadelede maliye politikası, yapısal reformlar ve sektörel politikaları kullanmaya devam edeceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın hükümetin belirlediği genel politikalar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz politikalarında ciddi bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığını dile getirdi. Ekonomide yeni bir model denemesi ve seçim öncesi para politikasında değişiklik yapılmaması, piyasa dışı düzenlemeler ve Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını yavaşlatma çabaları anlatıldı.
16 Haziran 2023

Bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Türkiye'de 12 aylık enflasyonun yüzde 137,55 seviyesinde olduğunu duyurdu. Aralık ayında aylık enflasyon yüzde 5,18 artış gösterirken, altı aylık artış ortalaması yüzde 38,57 olarak hesaplandı. İktidarın enflasyonla mücadelede somut önlemler almak yerine baz etkisine güvendiği ve bu durumun özellikle seçimlere yaklaşırken iktidar tarafından fiyatların gerilemiş gibi gösterilebileceği belirtiliyor.
3 Ocak 2023

Türkiye'nin 2022 yılı bütçe açığı, gelirlerin giderlerden daha hızlı artması sonucu beklenenden düşük oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bütçe gelir tahminlerinin aşıldığını belirtti. Bütçe açığının düşük olmasının nedeni olarak enflasyonun etkisi ve vergi gelirlerindeki artış gösterildi. Gelirlerde özellikle kurumlar vergisi artışı dikkat çekerken, giderlerde maaş artışları, enerji sübvansiyonları ve sosyal harcamalar etkili oldu.
16 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayında aylık enflasyonun %6,65 arttığını ve yıllık enflasyonun %57,68'e yükseldiğini duyurdu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu %121,62 olarak açıkladı ve Ocak ayında aylık enflasyonun %9,26 arttığını belirtti. Ekonomistlerin Ocak ayı için aylık enflasyon beklentisi %3,8 artış iken, yıllık enflasyonun %53,5'e gerileyeceği öngörülmüştü. Dünya genelinde enerji fiyatlarının düşmesine ve gıda fiyatlarının azalmasına rağmen, Türkiye'de fiyat artışları devam ediyor.
3 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayında yıllık enflasyonun yüzde 64,27 arttığını duyurdu. Aylık enflasyon oranı yüzde 1,18 olarak belirlenirken, üretici fiyatları yıllık yüzde 97,72 artış gösterdi. Önceki yılın aynı dönemindeki yüksek enflasyon oranları nedeniyle, bu yılın Aralık ayında enflasyon oranlarında gözlemlenen düşüş, baz etkisi olarak adlandırılıyor. İktidarın, enflasyona karşı önlem almak yerine bu baz etkisinin devreye girmesini beklediği ve seçimlere yaklaşırken enflasyon düşüşünün fiyatlar gerilemiş gibi lanse edileceği belirtiliyor.
3 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayında aylık enflasyonun %3,15 arttığını ve yıllık enflasyonun %55,18'e gerilediğini açıkladı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise aylık enflasyonun %7,21 arttığını ve yıllık enflasyonun %126,91 olduğunu bildirdi. TÜİK verileri, yöneticilerin sık değişimi ve eleştiriler nedeniyle tartışma konusu olurken, gıda fiyatlarındaki en büyük artış dikkat çekti.
3 Mart 2023

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladığı dönemde Türkiye ekonomisinin karşılaştığı enflasyon, cari açık ve döviz kurlarındaki rekor seviyelerle ilgili olarak sabır ve zaman vurgusu yaptı. Önceki bakan Nureddin Nebati döneminde başlatılan kur korumalı mevduat uygulaması için uzmanlar tarafından eleştiriler getirilirken, Şimşek göreve rasyonel zemin vurgusuyla başladı. Dolar/TL kuru Şimşek'in göreve gelmesinin ardından rekor seviyelere ulaştı. Bakan Şimşek, öngörülebilirlik sağlama sözü verdi ve ekonomi politikalarına ilişkin spekülasyonlara itibar edilmemesi çağrısında bulundu.
7 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de 2022 yılı yıllık enflasyon oranı %64,27 olarak belirlendi. Bu oran, memur ve emekli maaş zammında enflasyon farkını belirleyen ikinci altı aylık dönem için %15,4 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz-aralık dönemindeki enflasyon oranında artış alacaklar. Memurlar ise toplu sözleşmeden kaynaklanan %7'lik zam ve enflasyon farkı ile birlikte toplamda %16,4 zam alacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, maaş artışlarını Türkiye'nin kazancını her kesime yansıtma kararlılığı çerçevesinde ele alacaklarını ifade etti.
3 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), vatandaşların yıllık enflasyonu yüzde 129,4 olarak 'hissedildiğini' belirtirken, TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyon oranının yüzde 64,7 olduğunu ifade etti. ENAG'ın açıkladığı yüzde 127,21'lik enflasyon oranıyla benzerlik gösteren bu 'hissedilen enflasyon' verisi, TÜİK tarafından yapılan 'tüketici eğilim anketi' sonuçlarına dayanıyor. TÜİK, resmi enflasyon verilerinin bu şekilde eleştirilmesini 'manipülatif ve art niyetli' olarak nitelendirdi ve tüketicilerin enflasyon algısının farklı olmasının normal olduğunu, Avrupa Birliği ülkelerinde bu farkın daha yüksek olduğunu belirtti.
24 Ocak 2024

Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, Türkiye'de vergi ve fiyat artışlarının yakın olduğunu ifade etti. Nureddin Nebati'nin Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladığı dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. Uzmanlar, iktidarın artan finansman ihtiyacının vergilerle halka yansıtılacağını öngörüyor. Ekonomist Tunç Şatıroğlu da kur artışı nedeniyle zamların kaçınılmaz olduğunu ve tasarruf yapılması gerektiğini vurguladı.
7 Haziran 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine katılan kurumların medyan beklentisi, Türkiye'de kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 3,8 ve yıllık yüzde 62,8 artacağı yönünde. Ekim ayında yaşanan hafif gevşemenin ardından, kasım ayı için enflasyon beklentileri tekrar yükselişe geçti. 2023 sonu için medyan enflasyon beklentisi yüzde 66,5 iken, 2024 sonu için yüzde 42,24 olarak belirlendi. OECD ise Türkiye için enflasyon ve büyüme tahminlerini yükseltti.
30 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde yaptığı açıklamada, faiz politikalarında bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme konusunda kararlı olduklarını belirtti. Erdoğan, geçmişteki 'düşük faiz, düşük enflasyon' politikasını hatırlatarak, aynı anlayışla çalışmaya devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, Merkez Bankası'nda bir kadın yöneticinin olmasının önemine değindi ve finans sektörünü güçlendirme çabalarından bahsetti. Ekonomi politikalarının 'normalleşmesi' amacıyla Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirildiği ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atandığı bilgisi verildi.
14 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflasyon oranlarını yıllık yüzde 39,59 ve aylık yüzde 0,04 olarak açıkladı. Bu hesaplamada, doğalgaz için 'sıfır fiyat' yöntemi uygulandı, yani doğalgaz fiyatı hesaplamada dikkate alınmadı. Uzmanlar, bu yöntemin herkes için eşit olmadığını ve hesaplamaların tam olarak doğru olmayabileceğini belirtiyor. Nisan ayında aylık enflasyon yüzde 2,39 artmış ve yıllık enflasyon baz etkisiyle yüzde 43,68'e gerilemişti.
5 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımladıklarını belirtti. Erkan, Haziran ayından bu yana süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerinin 2024 yılında belirgin şekilde görüleceğini ifade etti. Bu açıklama, Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı yüksek enflasyon oranları ve ekonomik dalgalanmaların ardından geldi. 2023'te enflasyon oranı yüzde 64,27 olarak ölçüldü ve seçime doğru yüzde 43'e kadar düştü. Ancak yeni ekonomi politikaları ve TÜİK hesaplamalarında yapılan değişiklikler sonucunda enflasyon yeniden yükselmeye başladı.
3 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, enflasyonu kontrol altına almayı ve tek haneye indirmeyi hedeflediklerini belirtti. Orta Vadeli Program kapsamında verginin tabana yayılması için ciddi adımlar atacaklarını ifade eden Şimşek, geçmişte enflasyonu artıran KDV ve ÖTV gibi vergi artışlarının tekrarlanmayacağını ve gelecek sene sistemden çıkarılacağını duyurdu.
30 Kasım 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de altı aylık enflasyon oranı yüzde 37,56 olarak belirlendi. Bu oran, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammın belirlenmesinde esas alınacak. Daha önce memur maaşlarına temmuz ayında yüzde 17,55 artış ve 8 bin 77 TL seyyanen zam uygulanmış, toplu sözleşme zammı ise yüzde 6 olarak gerçekleşmişti. Yüzde 6'nın üzerindeki enflasyon farkı, maaş zammına yansıtılacak ve bu durum memur maaşlarında yaklaşık yüzde 31,56 civarında bir enflasyon farkı zammı anlamına geliyor.
3 Ocak 2024

Bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranları ve 'hissedilen enflasyon' kavramı üzerine eleştirilerde bulundu. ENAG, TÜİK'in enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını ve halkın gelir seviyesiyle uyumunu kaybettiğini, bu durumun halkın fakirleşmesine yol açtığını belirtti. Ayrıca, 'hissedilen enflasyon' kavramının ekonomi literatüründe yer almadığını ve TÜİK'in bu oranı açıklamasının bir itiraf niteliği taşıdığını ifade etti. ENAG, TÜİK'in veri sunumunu Arjantin'deki benzer bir durumla karşılaştırdı ve hataların dedikodu ile düzeltilmesinin rasyonel olmadığını vurguladı.
23 Ocak 2024
İşaretlediklerim