2024 yılının ilk dört ayında dolar kuru yüzde 10,01 artış gösterdi. Bu durum, Türk şirketlerinin döviz bazında borçlanmalarını artırmalarına neden oldu. Şişecam, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Tukaş ve Limak Doğu Anadolu Çimento gibi büyük şirketler, çeşitli yabancı kaynaklardan önemli miktarda döviz cinsinden finansman sağladılar. Merkez Bankası'nın anketine göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi 40,0098 TL olarak öngörülüyor, bu da TL varlıkların cazibesini artırabilir ve yatırımları TL'ye yönlendirebilir.
2 Mayıs 2024

Akif Beki, yurt dışına çıkış harcının 20 kat artırılarak 3 bin liraya çıkarılacağına dair iddiaları ele alıyor. Maliye Bakanlığı'nın döviz çıkışını zorlaştırmak için bu adımı attığı belirtiliyor. Merkez Bankası'nın rezervlerini geri biriktirmek için dış fonlardan umut kesildiği ve bu nedenle dövizin her kuruşunun önemli olduğu vurgulanıyor. Beki, bu durumu eleştirerek, çıkış harcına yapılan zammın ülkeye ve insanına verilen değeri yansıttığını ifade ediyor.
22 Haziran 2024

Son birkaç haftada, yabancı yatırımcıların Türk hisse senetleri ve devlet iç borçlanma senetlerine olan ilgisi artış gösterdi. Merkez Bankası verilerine göre, hisse senetlerinde beş haftalık bir çıkışın ardından son iki haftada yüklü alımlar yaşandı. Devlet iç borçlanma senetlerinde de benzer bir durum gözlemlendi. Yabancı yatırımcılar, Mart ayının ikinci yarısında hisse senetlerine net olarak 695 milyon dolar, devlet iç borçlanma senetlerine ise 112 milyon dolar yatırım yaptı.
5 Nisan 2024

Yurt dışında yerleşik kişiler, 8 Mart haftasında net olarak 292,9 milyon dolar değerinde hisse senedi satışı gerçekleştirdi. Bloomberg HT'nin Merkez Bankası verilerine dayanarak yaptığı derlemeye göre, son dört haftada yabancılar toplamda 500 milyon dolarlık hisse sattı. Ocak ayında yabancı yatırımcılar 236,5 milyon dolarlık net alım yapmış ve bu alımlar BIST 100 endeksinin 9.400 seviyesine ulaşmasına katkıda bulunmuştu. Ancak, son satışlarla birlikte endeks şu an 8.900 seviyesinde bulunuyor.
14 Mart 2024

Akif Beki, yurt dışına çıkış harcının 20 kat artırılarak 3 bin liraya çıkarılacağına dair iddiaları ele alıyor. Maliye Bakanlığı'nın döviz çıkışını zorlaştırmak için bu adımı attığı belirtiliyor. Bu durumun, Merkez Bankası'nın rezervlerini geri biriktirme çabası ve dış fonların akışının kesilmesiyle ilgili olduğu ifade ediliyor. Beki, bu uygulamanın ülkeye ve insanlara verilen değeri yansıttığını ve yapılan zamların eleştirildiğini vurguluyor.
22 Haziran 2024

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de kişi başına gelir 2023 yılında 13 bin 110 dolarla tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artışın en önemli nedeni, döviz kuru artışının enflasyonun çok altında kalması olarak gösterildi. 2022'den 2023'e kişi başına gelirde yüzde 23'lük bir artış yaşandı. GSYH hesaplamasında kullanılan ortalama dolar kuru, 2022'ye göre yüzde 41.7 artış gösterirken, kişi başına GSYH cari fiyatlarla yüzde 74.3 arttı.
1 Mart 2024

Remzi Özdemir, Türkiye'nin dünyada en yüksek faiz oranlarına sahip dördüncü ülke olduğunu belirterek, bu durumun yabancı tefecilerin ilgisini çekeceğini ifade etti. Zimbabwe, Arjantin ve Venezuela'nın ardından Türkiye'nin yüksek faiz oranları sunması, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye tahvil alımı için geleceğini öngörüyor. Özdemir, Türkiye'nin borçlarına sadık bir ülke olduğunu ve bu nedenle yabancıların Türkiye'ye yatırım yapma konusunda güven duyabileceğini vurguladı.
23 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon verilerine göre, 2024'ün ilk çeyreğinde enflasyon yüzde 15 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde, dolar ve euro gibi döviz kurları enflasyonun gerisinde kalırken, altın ve borsa gibi yatırım araçları enflasyonun üzerinde bir performans gösterdi. Yatırım fonları da benzer şekilde yüksek getiriler elde etti. Sektörel bazda, holdingler, otomotiv ve ulaştırma sektörleri yüksek performans gösterirken, demir çelik, cam ve çimento sektörleri zayıf kaldı. Borsa 30 hisselerinin yarısı enflasyonun üzerinde getiri sağladı.
4 Nisan 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyonla mücadele amacıyla gerçekleştirdiği 3-5 puanlık faiz artırımı, yabancı yatırım bankalarının raporlarında öngörüldüğü üzere gerçekleşti. Bu kararın ardından Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların alım yapması ve Türkiye'nin risk priminde (CDS) gözlemlenen düşüş, yabancı finans çevrelerinin olumlu tepkisini ve kabulünü işaret ediyor. Ancak, TCMB verilerine göre, yabancı yatırımcılar son haftalarda hisse senetleri ve tahvil bonolarda net satış yapmaya devam etti.
24 Mart 2024

Esfender Korkmaz, 2003 yılından sonra Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin çoğunlukla kârlı işletme ve banka alımlarında yoğunlaştığını, fiziki yatırımların ise sınırlı kaldığını belirtiyor. 2023 yılında Türkiye'ye 6,2 milyar dolar yabancı sermaye girişi olurken, 6,9 milyar dolar yerli sermaye çıkışı yaşandı. Korkmaz, yabancı sermaye çekmek için sıcak para ve spekülatif sermayeyi kontrol altına almanın, devletin kurumsal yapısını güçlendirmenin ve mülkiyet güvencesini sağlamanın, ayrıca daha yüksek teşvikler sunmanın önemini vurguluyor.
26 Mart 2024

Merkez Bankası verilerine göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu 2023 sonuna göre 1,7 milyar dolar artarak mart sonunda 165,7 milyar dolara ulaştı. Uzun vadeli kredi borcu 452 milyon dolar artışla 155,3 milyar dolar olurken, ticari krediler hariç kısa vadeli kredi borcu 1,3 milyar dolar artışla 10,4 milyar dolara çıktı. Bir yıl içinde yapılacak anapara geri ödemeleri ise 51,1 milyar dolar olarak belirlendi.
16 Mayıs 2024

2024 yılında sıkı para politikası nedeniyle iç piyasada talebin daralması beklenirken, şirketler bu durumu yurt dışı pazarlara açılarak aşmaya çalışıyor. Özellikle ihracat yapan firmalar, son bir yılda ortalama yüzde 144 prim sağlayarak yüksek performans gösterdi. Yüzde 70 ve üzeri ihracat yapan 29 şirketin ortalama getirisi yüzde 144 olurken, 14 şirket yatırımcıya yüzde 150'nin üzerinde kazandırdı. Bu durum, küresel ekonomik zorluklara rağmen, ihracat odaklı stratejilerin yerel ekonomik sıkıntılardan bağımsız değer yaratma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koyuyor.
16 Mart 2024

Türkiye'de son üç yılda kişi başına düşen milli gelir dolar bazında yüzde 52 artış göstererek 13 bin 110 dolara ulaştı. Ancak bu artışa rağmen Türkiye'nin uluslararası sıralamadaki yeri 20 yıl öncesine, yani 2003 yılındaki 69'uncu sıraya geriledi. İktisatçılar, bu durumun sığınmacılar ve dolar enflasyonu gibi faktörler dikkate alındığında, kişi başına milli gelirin aslında dolar bazında yüzde 20'den fazla düştüğünü belirtiyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, milyonlarca göçmenin ülkedeki gayrisafi yurt içi hasılaya katkı sağlamasının kişi başına gelirde yanılgıya neden olduğunu ifade ediyor.
14 Mart 2024

Özel sektörün yurt dışından toplam borcu, Nisan 2024 itibarıyla 2023 yıl sonuna göre 1 milyar dolar artarak 165,1 milyar dolara ulaştı. Merkez Bankası verilerine göre, kısa vadeli kredi borcu 1,5 milyar dolar artarak 10,6 milyar dolara çıkarken, uzun vadeli kredi borcu 458 milyon dolar azalarak 154,5 milyar dolar oldu. Özel sektörün bir yıl içinde ödemesi gereken anapara miktarı ise 48,9 milyar dolar olarak hesaplandı.
12 Haziran 2024

Türkiye'deki bankacılık sektörü, 2023'ün ilk çeyreğinde net karını bir önceki yılın aynı dönemine göre %44,7 oranında artırarak 153,5 milyar TL'ye çıkardı. Mart ayı itibarıyla yıllık kar artışı %94,4 olarak kaydedildi. Aynı dönemde takipteki alacakların oranı azalarak %1,49'a düştü ve çekirdek sermaye yeterliliği rasyosu %13 olarak gerçekleşti. Bankacılık sektörünün toplam aktifleri ise 25,9 trilyon TL'ye ulaştı.
6 Mayıs 2024

Piyasalar, 'gri listeden çıkış' beklentisiyle olumlu bir hava içinde bulunuyor. Borsada yükseliş ivmesi korunurken, altın başta olmak üzere diğer yatırım araçlarında da yukarı yönlü getiriler gözlemleniyor. Haftalık bazda, özellikle altına olan yönelim artış gösterirken, borsa, dolar ve euro gibi diğer yatırım enstrümanları da haftayı yükselişle tamamladı. Borsadaki yatırımcı sayısı, yeni halka arzlarla birlikte artarak 8 milyon sınırına ulaştı.
25 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı hane halkı yurt içi turizm verilerine göre, yerli turistlerin toplam seyahat harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 101 artarak 229 milyar 795 milyon 451 bin lira oldu. Seyahatlerin büyük bir kısmı (%58,3) yakınları ziyaret amacıyla gerçekleşti ve en çok konaklama arkadaş veya akraba evinde yapıldı. Ortalama geceleme sayısı 7,7 gece olarak kaydedilirken, seyahat başına ortalama harcama 3 bin 739 lira olarak hesaplandı.
24 Nisan 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerine göre, Türkiye'nin GSYH'si önceki yıla göre yüzde 4,5 artış gösterdi. Bu artışla birlikte, 2023 yılında kişi başına düşen GSYH cari fiyatlarla 307 bin 952 TL, ABD doları cinsinden ise 13 bin 110 olarak hesaplandı. TÜİK, toplam GSYH miktarını paylaşmazken, yapılan hesaplamalara göre toplam GSYH'nin yaklaşık 1,1 trilyon dolar olduğu belirtildi.
29 Şubat 2024

Türkiye'nin iç borç stoku, 2017 yılından bu yana önemli bir artış göstermiş ve 2024'ün ilk çeyreğinde 4,5 trilyon TL'ye ulaşmıştır. Bu artış, milli gelirin dörtte birine yakın bir orana ulaşmıştır. Hazine, iç borçlanma takvimine uygun olarak mayıs ayında yeni ihraçlar gerçekleştirmiştir ve bu ay içinde toplam 210,4 milyar TL borç bulması gerekmektedir. Ayrıca, sıkı para politikası ve politika faizindeki yükseliş, devlet iç borçlanma araçlarının faiz yükünü artırmıştır.
9 Mayıs 2024

Bitcoin, Aralık 2021'den bu yana ilk defa 50 bin doların üzerinde işlem görerek en yüksek değerine ulaştı. Küresel kripto para piyasasının değeri son 24 saatte yüzde 2,3 artışla 1 trilyon 850 milyar doları aştı. Bitcoin'in değer kazanmasında, spot Bitcoin ETF'lerine olan yatırımların artması ve büyük merkez bankalarının faiz oranlarını düşürerek daha destekleyici bir para politikasına yönelme beklentileri etkili oldu. Bitcoin'in haftalık değer kazancı yüzde 17,4'ü buldu.
12 Şubat 2024
İşaretlediklerim