Dünya genelinde artan çevresel farkındalık ve sürdürülebilir çözümler, yeşil yakalı işçilerin önemini artırıyor. Bu işçiler, enerji verimliliği, atık yönetimi, yenilenebilir enerji kaynakları gibi alanlarda çalışarak ekonomiye ve çevreye önemli katkılar sağlıyor. 2022'de yeşil yatırımlar 1,1 trilyon dolarla rekor kırarken, Türkiye'nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı %50'yi aştı. Ancak sanayicilerin büyük bir kısmı yeşil yetenekli çalışan bulmakta zorlanıyor. LinkedIn raporuna göre, yeşil becerilere sahip çalışanların işe alım oranı, iş gücü ortalamasından %29 daha yüksek.
22 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de kayıtlara geçen 6 bin 345 yabancı damat ve 31 bin 29 yabancı gelin bulunuyor. Yabancı gelinler arasında Özbekler ilk sırayı alırken, Suriyeliler ikinci, Azeriler üçüncü sırada yer aldı. Yabancı damatlar arasında ise Almanlar 2009'dan bu yana ilk sırada bulunuyor. İlk beşte ayrıca Suriyeliler, Avusturyalılar, Afganlar ve Azeriler yer alıyor. Ayrıca, TÜİK verilerine göre Türkiye'de ilk evlenme yaşı yükseldi.
23 Şubat 2024

Zeynep Aktaş, İsrail ve İran arasında yaşanan karşılıklı misilleme saldırılarının küresel piyasalarda güvenli liman arayışını güçlendirdiğini belirtiyor. Yatırımcılar, artan jeopolitik riskler ve belirsizlikler nedeniyle altın, gümüş, tarım ve petrol temalı fonlara yöneliyor. İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırısı sonrası petrol fiyatları kısa süreliğine yükselse de, İran'ın durumu tırmandırmayacağına dair açıklamaları sonrasında fiyatlar bir miktar düşüş gösterdi. Bu durum, yatırımcıların portföy çeşitlendirmesi ve yatırım tercihlerinde güvenli limanları tercih etme eğilimini pekiştiriyor.
20 Nisan 2024

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), yurtdışına çıkış harcının yeniden belirlenmesine ilişkin haberlerle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, yurtdışına çıkış harcının çıkış tarihinde yürürlükte olan tutar üzerinden ödenmesi gerektiği belirtildi. Bu nedenle, bugünden harç pulu satın almanın veya harcı ödemenin, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmediği vurgulandı. Vatandaşların spekülatif haberler nedeniyle mağdur olmaması için GİB'in açıklamalarını takip etmeleri gerektiği ifade edildi.
15 Haziran 2024

Eurostat'ın açıkladığı verilere göre, Avro Bölgesi ekonomisi 2023'ün dördüncü çeyreğinde sabit kalarak resesyona girmekten kurtuldu. 2023 boyunca yüzde 0,1 oranında bir büyüme kaydedildi. Barclays'in analizine göre, bu zayıf performans özellikle yatırımlardan kaynaklı iç talepteki azalmadan kaynaklanıyor. Almanya'nın ekonomik performansı düşerken, Fransa'nın sabit kalması ve İtalya ile İspanya'nın büyümesi dikkat çekti. Ayrıca, Avro Bölgesi'nde istihdam edilen kişi sayısı 2023'ün son çeyreğinde artış gösterdi.
14 Şubat 2024

FIFA Konseyi, 2023-2026 döneminde futbolun gelişimine yönelik 2,25 milyar dolarlık bir yatırımı onayladı. Bu yatırım, 2016 öncesine kıyasla yedi katlık bir artışı temsil ediyor. FIFA Başkanı Gianni Infantino, sağlam mali yönetim sayesinde 11 milyar dolarlık bütçe hedefinin aşılacağını ve bu fonların üye federasyonlara gelişim ve eğitim projeleri için daha fazla kaynak sağlayacağını belirtti. 2023-2026 döneminin ilk yılında FIFA'nın 1,17 milyar dolar gelir elde ettiği ve bu gelirin büyük bir kısmının yayın ve pazarlama haklarından geldiği kaydedildi.
19 Mart 2024

Bulgaristan, 2025 yılında para birimini avroya çevirmek için hazırlıklarına devam ediyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Kristalina Georgieva, bu tarihin gerçekçi olduğunu belirtti. Bulgaristan Parlamentosu, avroya geçiş sürecinde yapılacak çalışmaları belirleyen Merkez Bankası Kanunu'nu kabul etti. Daha önce 2024 olarak belirlenen avroya geçiş hedefi tutturulamamıştı.
13 Mart 2024
İşaretlediklerim