Türkiye'deki depremler sonrası Borsa İstanbul'da yaşanan sert düşüşler ve işlem iptalleri sonucunda piyasada büyük kayıplar meydana geldi. Ekonomist Tunç Şatıroğlu, borsanın açık kalmasının yanlış olduğunu ve alınması gereken tedbirlerin zamanında alınmadığını ifade etti. Şatıroğlu, borsanın güven kaybettiğini ve uzun vadeli yatırım için uygun olmadığını, seçimlere kadar 'patlayabileceğini' öne sürdü. Ayrıca, piyasa oyuncuları arasında 'Herif' lakabıyla bilinen ve yüksek frekanslı işlemler yapan bir yatırımcı veya yatırımcı grubunun kimliği tartışma konusu oldu.
18 Şubat 2023

SkyBridge Capital'in kurucusu Anthony Scaramucci, St Moritz'de düzenlenen bir konferansta Bitcoin'in gelecek iki-üç yılda 50 bin ile 100 bin dolar arasında işlem görebileceğini belirtti. Diğer yatırımcılar Bill Tai ve CoinShares baş stratejisti Meltem Demirörs ise daha temkinli tahminlerde bulundu. Tai, Bitcoin fiyatının önce 12 bin dolara kadar düşebileceğini, Demirörs ise fiyatın 15-20 bin dolar ile 25-30 bin dolar arasında hareket etmesinin muhtemel olduğunu ifade etti.
16 Ocak 2023

Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, borsadaki günlük hareketlerin ekonomik bir açıklamasının olmadığını ve seçimlere kadar mevcut durumun korunacağını ifade etti. 2022'de rekorlar kıran borsa, 2023'te dalgalı bir seyir izliyor ve depremler sonrası alınan önlemlerle destekleniyor. Yatırımcıların kur korumalı mevduatta faiz tavanının kaldırılmasıyla borsadan çekilebileceği endişesi var. Buna rağmen halka arzlara olan ilgi devam ediyor. Erkan, seçim belirsizliği ve diğer finansal enstrümanlardaki hareketlerin borsaya alternatif yarattığını, faizlerin yükseldiğini ve borsanın belirgin bir yön bulamadığını belirtti.
11 Nisan 2023

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, borsada yaşanan sert dalgalanmalar sonrası sosyal medyada yatırımcıları yanlış yönlendiren hesaplar üzerinde incelemeler yaptıklarını ve cezai yaptırımlar uygulandığını belirtti. SPK'nın, borsa ile ilgili paylaşımlar yapan sosyal medya hesaplarını ve şifreli mesajları takip ettiğini, ayrıca emniyet ve savcılıklarla iş birliği içinde Telegram ve WhatsApp gruplarını da izlediklerini ifade etti.
20 Ocak 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası borsa ilk iki gün düşüş yaşamasına rağmen açık tutuldu ve bölgedeki yatırımcılar mağdur edildi. Ekonomi yönetimi, zararları telafi etmek için tedbirler açıkladı ve şirketler hisse geri alımına yöneldi. Borsa dalgalı bir seyir izlerken, Türkiye Varlık Fonu'nun 1 milyar dolarlık destek haberiyle yükselişe geçti. Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler, borsanın mevcut yükseliş trendinin Varlık Fonu'nun destekleriyle sürebileceğini belirtirken, borsada bir 'balon' oluşma riskine ve ileride sert düzeltmelerin yaşanabileceğine dikkat çekti.
1 Mart 2023

Union Bancaire Privée yöneticisi Lamine Bougueroua, Reuters'a yaptığı açıklamada, Türk Lirası'nın yatırım için cazip bir noktada olmadığını ve TL'de yüzde 20'lik bir değer kaybı daha beklediklerini söyledi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmesiyle yabancı yatırımcıların ilgisinin artması beklenirken, piyasa aktörleri Türkiye'ye yatırım yapmak için erken olduğunu belirtiyor. Türkiye'de seçimlerden sonra ekonomide normalleşme sinyalleri verilse de, dolar/TL kuru seçimlerden önce 20 liranın altındayken, Şimşek sonrası ilk iş gününde 21 seviyesinin üstüne çıktı.
6 Haziran 2023

Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra üst yöneticileri görevden alıp şirketin yönetim kurulunu feshetti ve mavi tiki parayla satmaya başladı. Ayrıca şirketin yarısını işten çıkardı ve birçok değişiklik yaptı. Musk, reklam gelirlerinde yaklaşık yüzde 50'lik bir düşüş yaşandığını ve şirketin hala negatif nakit akışında olduğunu belirtti. Şirketler, Musk'ın eylemleri ve yanlış bilgi ile sahte hesapların yayılma endişesi nedeniyle reklam vermekte tereddüt ediyor.
15 Temmuz 2023

Tesla CEO'su Elon Musk, 2018 yılında yaptığı ve şirketi borsadan çekmeyi değerlendirdiğini belirten bir tweet nedeniyle yatırımcıları yanılttığı iddiasıyla açılan davada suçsuz bulundu. San Francisco Federal Mahkemesi'nde 3 hafta süren duruşmalar sonucunda jüri, Musk'ın tweetleri ile Tesla hisse fiyatları arasında bir bağlantı olmadığına karar verdi. Musk, savunmasında Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'ndan finansman sözü aldığını ve kötü bir niyeti olmadığını ifade etti.
4 Şubat 2023

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, birleşme ve satın almalarla ilk halka arzlardaki artış nedeniyle 2020 ve 2021'de işe alımları artırmıştı. Ancak anlaşmalarla ilgili sürecin duraklaması ve satın alma ve birleşme anlaşmalarındaki düşüş nedeniyle düşen ücretlerden olumsuz etkilenmiş durumda. Bu nedenle banka, dünya genelinde genel müdürleri işten çıkarmaya başladı. İşten çıkarılacaklar arasında en az 125 genel müdür bulunuyor.
25 Haziran 2023

Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında borsada yaşanan sert satışlar nedeniyle işlemler üç gün süreyle durduruldu ve 8 Şubat'taki tüm işlemler iptal edildi. Piyasa, bu durumun yanı sıra 'Herif' olarak bilinen ve geçen hafta 68 milyon dolarlık hisse satışı yaparak dikkat çeken gizemli yatırımcının kimliğini tartışıyor. Düzenleyici kurumlar, 'Herif'in geçmişteki ve son satış işlemlerini incelemekte.
14 Şubat 2023

Yatırım Finansman Direktörü Dr. Nuri Sevgen, bir ekonomi programına konuk olarak borsada 4400 seviyesinin önemine değindi. Sevgen, bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece sorun olmadığını, ancak altına düşülmesi durumunda 100 günlük ortalamanın altına inilmiş olacağı için sıkıntı yaşanabileceğini ifade etti. Ayrıca, seçimler öncesinde nakde dönüş için son gün olduğunu ve bu durumun piyasalarda hareketliliğe neden olabileceğini söyledi.
24 Mayıs 2023

Tesla CEO'su Elon Musk, 2018 yılında yaptığı ve şirketi borsadan çekmeyi değerlendirdiğini belirten bir tweet nedeniyle yatırımcılar tarafından dava edildi. Musk, San Fransisco Federal Mahkemesi'nde yaptığı savunmada, tweet'lerinin Tesla'nın hisse fiyatlarını etkilemediğini savundu. Yatırımcılar ise dolandırıldıklarını ve büyük maddi zararlara uğradıklarını iddia ederek Musk'tan tazminat talep ediyorlar. Davacı avukatlar, Musk'ın bilinçli olarak hareket ettiğini ve hisselerde dengesizlik yarattığını öne sürüyor.
21 Ocak 2023

ABD'li varlık yönetim şirketi BlackRock, Türkiye'de yaklaşan seçimler sonrasında kısa vadeli sermaye girişlerinin sınırlı olacağını belirtti. Şirket sözcüsü, Türk Lirası'nın değer kaybetmesine rağmen hala aşırı değerli olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin hisse senedi ve sabit getirili endekslerdeki ağırlığının azaldığına ve uluslararası yatırım akışının düşük olduğuna dikkat çekti. Yabancı bankalar da seçim sonrası TL'de değer kaybı beklentisi içinde olduklarını belirtiyorlar.
25 Nisan 2023

Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra platformu 'süper uygulama' haline getirme hedefini belirtti. Musk, Twitter'ı mesajlaşma, mal ve hizmetler için ödeme ve video akışı yapabilen bir platform haline getirmeyi planlıyor. Ancak, daha önce benzer girişimlerde bulunan Google, Facebook ve Amazon gibi teknoloji devlerinin başarısız olması, Musk'ın karşısında zorlu bir yol olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, ABD bankacılık pazarındaki zorlu rekabet, sert düzenlemeler ve müşteri 'yapışkanlığı' nedeniyle finansal hizmet geçişinin zor olduğunu belirtiyor.
26 Temmuz 2023

Eski maliye bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarında yeniden etkin rol alacağı yönündeki haberlerin borsa üzerindeki olumlu etkisi sadece 4,5 saat sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi modeli yüzünden yabancı yatırımcılar Türkiye'yi terk etti. Şimşek, Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret etti ve yeni ekonomik programın yazımında rol alacağı belirtildi. Ancak Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Şimşek'in tek başına karar alamayacağını ve bu nedenle piyasalara güven veremeyeceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, krizdeki Credit Suisse'yi satın aldı. Credit Suisse'in hisse senedi fiyatları, Suudi Ulusal Bankası'nın sermaye artırımı yapmayacağını açıklamasının ardından düşmüş ve piyasa genelinde satış baskısı oluşmuştu. İş Yatırım analisti Şant Manukyan, bu satın almanın hissedarlar için ideal olmadığını ve gelecekte davalara yol açabileceğini ifade etti. Manukyan, bu birleşmenin sorunları kısa vadede ötelediğini ancak ortaya çıkan bankanın yine de sorunlu olduğunu belirtti.
20 Mart 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, hisse senedi yatırımcılarına yönelik sosyal medya üzerinden yapılan yönlendirmeleri takip ettiklerini ve yatırım tavsiyesi veren veya eğitim adı altında hisse öneren hesaplara tedbir uygulanacağını belirtti. Gönül, bu tür hesapların son aşamada kapatılabileceğini vurguladı. Ayrıca, 2023 yılında piyasa bozucu eylemlere yönelik incelemeler sonucunda 66 gerçek ve 10 tüzel kişiye toplamda 171 milyon lira idari para cezası verildiğini ve 9 gerçek kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti.
5 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'deki yatırımcılara Türkiye'nin ekonomik görünümünü ve hedeflerini anlattı. New York'ta iş insanları, fon yöneticileri ve kredi derecelendirme kuruluşlarının üst düzey yöneticileriyle görüşmeler yaptığını belirten Şimşek, Türkiye'nin yatırımcılar nezdinde heyecan uyandırmaya devam ettiğini ifade etti. Goldman Sachs'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantılarda Türkiye'nin ekonomi programının hedeflerini ve izlenecek yol haritasını paylaştığını söyledi.
19 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Borsa İstanbul'da yaşanan dalgalanmalar sonrası küçük yatırımcılara finansal okuryazarlık ve danışmanlık hizmeti alarak bilinçli yatırım yapmalarını önerdi. Bakan Nebati, borsanın kısa vadeli kazanç aracı olarak görülmemesi gerektiğini ve düzeltmelerin normal olduğunu belirtti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun borsa ile ilgili yaptığı açıklamaların paniğe yol açmaya çalıştığını ve siyasi çıkar peşinde olduğunu iddia etti.
15 Ocak 2023

Uzmanlar, 2023 yılında dolar kurunun baskı altında kalabileceğini, borsa için seçim sonuçlarına bağlı farklı senaryoların mümkün olduğunu belirtiyor. Altın ve Bitcoin için de belirsizlikler ve potansiyel senaryolar mevcut. 2022'de Türkiye'de enflasyon rekor seviyelere ulaşırken, yatırımcılar düşük faiz ortamında borsa, döviz ve altına yöneldi. Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarının yükselebileceğini, Ata Portföy CEO'su Mehmet Gerz, borsa için çeşitli dağılım önerilerinde bulunuyor. İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, dolar/TL'nin stabilizasyonunun devam edebileceğini, ancak agresif bir faiz artışı senaryosunda değer kaybının hızlanabileceğini ifade ediyor. WOFDEX Kripto Para ve Blockchain Araştırma Direktörü Helin Çelik ise Bitcoin için mega rallinin zor olduğunu belirtiyor.
2 Ocak 2023
İşaretlediklerim