ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Twitter'ın satın alımına ilişkin soruşturmada ifade vermediği gerekçesiyle Elon Musk'a dava açtı. SEC, Musk'ın Twitter hisselerini satın alması ve yaptığı yatırıma ilişkin beyanlarını inceledi. Musk'ın ifade vermemesi, federal menkul kıymetler yasalarının ihlal edilip edilmediğinin belirlenmesine yönelik soruşturmayı engellediği ve geciktirdiği belirtildi. Musk'a son zamanlarda 'karalama' ve 'haksız rekabetle ticari marka ihlali' nedenleriyle de dava açılmıştı.
6 Ekim 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı ve bu dalgalanma devam ediyor. Halka arzlarla ilgili sıkıntılar ve düzenlemeler sonrasında, uzmanlar borsada oynaklığın süreceğini öngörüyorlar. Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, seçim sonuçlarına kadar borsada net bir yön belirlemenin zor olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, kur korumalı mevduatta (KKM) faiz sınırının kaldırılmasının borsa üzerinde sınırlı bir baskı yaratabileceği düşünülüyor. Trive Yatırım Araştırma Direktörü Serdar Pazı, halka arzların eskisi gibi sürekli tavan yapmadığını ve KKM ile aylık mevduatın daha cazip hale geldiğini belirtiyor.
4 Nisan 2023

Yunus Kaya, Türkiye'de yaklaşan seçimlerin ikinci turu öncesinde borsada hisse bazında küçük bir ralli beklentisi olduğunu ifade etti. İlk tur öncesinde yabancı yatırımcıların etkili olduğunu ve 4 milyar liralık alım yaptıktan sonra 400 milyon lira zararla çıktıklarını belirtti. BIST-100 endeksinin düşük seviyelerde olduğunu ve piyasanın oynaklığının devam ettiğini vurguladı. Ayrıca, son üç ayda yatırımcı sayısının arttığını, ancak son iki halka arzın başarısız olması nedeniyle gelecekteki halka arzlara katılımın ve yeni yatırımcı sayısının düşebileceğini dile getirdi.
24 Mayıs 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, şirket çalışanlarına hisse senedi teklifinde bulundu. Bu teklif, uzmanlar tarafından yapılan hesaplamalara göre Twitter'ın toplam değerinin 20 milyar dolar olduğunu gösteriyor. Bu değer, Musk'ın Twitter'ı satın aldığı 44 milyar dolarlık bedelin yarısından da az. Musk, reklam verenlerin çekilmesi ve gelir kaybı nedeniyle maliyetleri düşürmek ve gelirleri artırmak için çeşitli önlemler almıştı.
27 Mart 2023

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanması ve mevcut ekonomi politikalarına devam etmesi halinde dolar/TL kurunun yıl sonunda 28 seviyesine çıkabileceğini belirtti. Analistler Hande Küçük ve Aline Slyusarchuk, Türkiye'nin yüksek dış finansman ihtiyacı ve makro risklerin devam etmesinin TL üzerinde baskı oluşturacağını ve küresel şoklara karşı hassasiyetin artacağını ifade etti. Piyasaların seçim sonrası yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandığı ve bu durumun piyasa hareketliliğini artırabileceği belirtiliyor.
29 Mayıs 2023

Yüksek enflasyonun etkisiyle Borsa İstanbul'a yönelen yatırımcılar arasında 20 yaş altı gençler de bulunuyor. Ancak borsanın 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yapması ve Şubat ayındaki depremler sonrası yaşanan oynaklık, genç yatırımcıların borsadan çıkış yapmasına neden oldu. 20-24 ve 25-29 yaş aralığındaki yatırımcı sayısında ciddi düşüşler gözlemlendi. 20 yaş altı gençlerin borsadaki varlıkları iki ayda 739 milyon lira azalarak 1 milyar 47 milyon liraya düştü.
10 Mart 2023

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), 2023 yılında sermaye piyasalarında 56 şirketin halka arz edildiğini ve bu arzlardan 79,79 milyar lira gelir elde edildiğini açıkladı. Toplam menkul kıymet değeri yıl sonunda 12,54 trilyon liraya, toplam yatırımcı sayısı 34,1 milyona yükseldi. Yeni yatırımcı sayısı 4 milyon 292 bin 472'ye ulaşırken, yatırım fonlarının portföy değeri 1 trilyon 793 milyar liraya çıktı. Ayrıca, 983 şirketin ihraç ettiği borçlanma araçlarının nominal değeri 496 milyar lirayı aştı.
17 Ocak 2024

ABD'li yatırım uzmanı ve SkyBridge Capital'in kurucusu Anthony Scaramucci, Bitcoin'in 2025 yılına kadar 170 bin dolar seviyesine ulaşabileceğini belirtti. Bitcoin, Ekim ayında 28 bin doların altında işlem görürken, Kasım ayının ilk gününde 34 bin 500 dolar seviyesindeydi ve Fed'in faiz kararı sonrası yükselişe geçmişti. ABD'nin spot Bitcoin ETF'lerine onay vermesinin ardından Bitcoin 48 bin 700 doları görmüş, ancak sonrasında düşüşe geçerek şu an 43 bin dolar civarında işlem görmektedir.
16 Ocak 2024

Borsa İstanbul, 2023 yılının ilk haftalarında sert oynaklıklar yaşadı. Aracı kurumların strateji raporları, yatırımcılara oynaklık konusunda uyarıda bulunuyor ve 'doğru hisse, doğru sektör' seçimine vurgu yapıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, küçük yatırımcılara borsada 'büyük bir fırsat' olduğunu belirtti. Deniz Yatırım ve Garanti Yatırım'ın raporları, seçim öncesi ekonomi politikalarının enflasyon üzerindeki baskısına ve kurda ani sıçramalara dikkat çekiyor ve BIST 100 için 12 ayda yüzde 42 yükselişle 7100 seviyesi hedefi öngörülüyor.
17 Ocak 2023

Britanyalı ekonomist Timothy Ash, eski AKP'li bakan Mehmet Şimşek'in ekonomideki krizi aşmak için yeniden göreve getirilme çabalarının artık çok geç olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın piyasalara olumlu mesaj vermek amacıyla Şimşek'e yönelik bir beklenti içinde olduğu ancak ekonomistler ve aracı kurumların bu gelişmelerin piyasalar üzerinde sınırlı etkisi olacağını düşündüğü belirtildi. Ash, Erdoğan'ın piyasa yanlısı AKP seçmenini geri kazanmaya çalıştığını, ancak kimsenin Erdoğan'ın seçimlerden sonra ortodoks ekonomi politikalarına döneceğine inanmadığını söyledi.
8 Nisan 2023

Türkiye'de son iki ayda döviz mevduatlarından 27,7 milyar dolar çıkış yaşandı. Ekonomistler ve bankacılar, bu paranın bir kısmının 'yastık altına' veya yurt dışına aktığına, kiralık kasa talebinin arttığına dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın bankalara uyguladığı baskı ve düşük faiz oranları, döviz hesaplarından çıkışı tetikleyen faktörler arasında gösteriliyor. Borsanın da volatil bir seyir izleyeceği ve yatırımcıların bu durumdan etkileneceği belirtiliyor. Ayrıca, seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği konusunda farklı senaryolar tartışılıyor.
6 Ocak 2023

ABD'deki yatırımcılar, Türk hisseleri için şemsiye yatırım fonu işlevi gören iShares MSCI Türkiye'ye 25 milyon dolarlık net alım yaptı. Bu alım, Türk Lirası'nın değer kaybettiği ve Merkez Bankası'nın beklenen faiz artışını gerçekleştiremediği bir dönemde gerçekleşti. Bu durum, son dört yılın en yüksek girişini oluşturdu.
26 Haziran 2023

Britanyalı ekonomist Timothy Ash, Türkiye'nin iktidar değişikliği sonrasında ortodoks para politikalarına dönmesi halinde yıllık 50 milyar dolarlık yatırım çekebileceğini ifade etti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise daha önce yaptığı yurt dışı görüşmeler sonrasında beş yıl içinde 300 milyar dolarlık yabancı yatırımın Türkiye'ye geleceğini iddia etmişti. Ash, bağımsız bir merkez bankası, liyakat esaslı bir ekonomi ekibi, hukukun üstünlüğü ve ekonomi politikalarında kontrol ve denge sisteminin önemine vurgu yaptı.
17 Nisan 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye'nin kredi notu görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çevirdiğini duyurdu. S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesi için net rezervlerin yakından izleneceğini belirtti. Gill, Türkiye'nin kısa vadeli dış borçlarının düşük olduğunu ve ekonominin yeniden dengelenmeye başladığını ifade etti. Ancak, 2024 yılında lira üzerinde yeni bir baskı dalgası beklendiğini ve bu nedenle parasal genişleme için fazla alan olmadığını öngördüklerini söyledi.
1 Aralık 2023

İş Yatırım ekonomisti Dağlar Özkan, yıl sonu dolar kuru tahmininin 32 lira olduğunu ifade etti. Özkan, borsa yatırımları için daha çok ihracatçı şirketleri önerdiklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye riskini Türk lirası riski almadan alınması ve Türkiye'nin reel varlıklarına yatırım yapılması gerektiğini söyledi.
26 Temmuz 2023

A1 Capital Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Baki Atılal, TL mevduatın artık borsanın rakibi olduğunu ifade etti. Önceki ekonomi yönetiminin yüksek enflasyona rağmen faizleri düşürmesi, vatandaşların enflasyon karşısında parasını korumak için borsaya yönelmesine neden olmuştu. Ancak yeni ekonomi yönetiminin politika faizini yükseltmesi ve vatandaşların kur korumalı mevduattan çıkmalarını teşvik etmesi, mevduat faizlerini son 20 yılın zirvesine taşıdı. Atılal, bu durumun TL mevduatı borsanın yeni rakibi haline getirdiğini belirtti.
20 Eylül 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, borsada yaşanan manipülasyonlara dikkat çekerek, küçük yatırımcıların zarar gördüğünü ve bu konuda daha önce uyarılarda bulunduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, 15 Mayıs günü borsaya soruşturma emri vereceğini ve manipülatörlerden çalınanları tahsil edeceğini ifade etti. Ayrıca Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, borsa manipülatörlerine karşı sert bir tutum sergileyeceğini vurguladı.
10 Mayıs 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, 2023 yılında borsa endekslerinde oynaklığın artacağını belirtti ve genç yatırımcılara bütün tasarruflarıyla işlem yapmamaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Geçen yıl enflasyon karşısında korunma aracı olarak kullanılan borsanın, yeni yıla dalgalı bir başlangıç yaptığına dikkat çekti. Ağaoğlu, seçim öncesi ve sonrasında oynaklığın artacağını öngörerek, yatırımcılara sermayelerinin bir kısmını ayırmalarını ve farklı finansal enstrümanlar hakkında bilgi edinmelerini önerdi.
9 Ocak 2023

Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı 15 Ağustos itibarıyla 5 milyon 636 bin 160'a ulaştı. Bu, bugüne kadarki en yüksek değer olarak kaydedildi. Ayrıca, yıllık yatırımcı sayısındaki artış da 3 milyon 3 bin 214 olarak belirtildi, bu da yüzde 114,06'lık bir artış anlamına geliyor.
16 Ağustos 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Türkiye'de vatandaşların asıl gündeminin ekonomik kriz olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, hükümetin gerçek sorunları örtbas etmek için yapay gündemler oluşturduğunu ve vatandaşların aklıyla alay edildiğini iddia etti. Kendisinin iktidara gelmesi halinde demokrasinin güçleneceğini, ekonominin iyileşeceğini ve bolluk bereketin geleceğini ifade etti. Ayrıca, her türlü terör ve dini istismar edenlere lanet okuduğunu ve dürüst insanlarla yola devam edeceğini belirtti.
9 Nisan 2023
İşaretlediklerim