Cumhurbaşkanı danışmanı Yiğit Bulut, Reuters'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yeni ekonomi modeli'nden vazgeçeceğine dair haberini yalanlayarak eleştirdi. Reuters, hükümet yetkililerine dayandırdığı haberinde, Erdoğan'ın yeni seçim beyannamesinde piyasa dışı uygulamalara yer verilmeyeceğini iddia etmişti. Bulut, bu iddiaları yalan, manipülasyon ve kötü niyet olarak nitelendirdi ve Türkiye'nin eski tip ortodoks 'faiz yükselt' modeline dönüş yapmayacağını savundu.
17 Mart 2023

Yılın ilk yarısında küresel ekonomik görünüm kötüleşmesine rağmen, teknoloji şirketleri liderliğinde hisse senetlerinde bir ralli yaşandı. MSCI Dünya endeksi bu yıl yaklaşık %13 yükseldi. Ancak bazı fon yöneticileri, ralliye bu noktadan katılmanın riskli olabileceği konusunda uyarıyorlar. Fidelity International ve HSBC Asset Management yetkilileri, politikaların gecikmeli etkileri ve zayıf ekonomik temeller nedeniyle resesyon riski ve kötü sürprizler olabileceğini belirtiyorlar. Janus Henderson Investors'dan Luke Newman, şirketlerin maliyet artışlarını tüketicilere daha sınırlı yansıtabileceklerini ve birçok sektörde 'son' iyi çeyreğin yaşanmış olabileceğini ifade ediyor.
4 Temmuz 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, küçük yatırımcılara borsada 'büyük bir fırsat' olduğunu belirtti. Ancak geçmişte iktidarın tavsiyelerinin küçük yatırımcıları zarara uğrattığına dikkat çekiliyor. Ekonomist Ali Ağaoğlu, borsadaki sert hareketlerin bir uyarı olduğunu ve seçim öncesinde önemli düzeltmeler olabileceğini ifade ediyor. Ağaoğlu, borsanın dolar bazında değerlendirmesini yaparak, bu yıl 3,65 dolar seviyelerini görebileceğini ancak bunun seçim öncesi veya sonrası majör bir düzeltme olmadan gerçekleşmesinin zor olduğunu belirtiyor.
16 Ocak 2023

Bankacılık sektörü, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesine rağmen piyasalarda beklenen olumlu değişikliklerin yaşanmadığını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ve diğer düzenlemelerdeki yavaş geri çekilme, sektörde hayal kırıklığına neden olmuş. Sektör kaynakları, TL mevduat faizlerinde gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatın baskısının devam ettiğini ve krediye erişimde sıkıntıların sürdüğünü belirtiyor.
10 Temmuz 2023

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in Bitcoin satışı sonrası Bitcoin ve Ethereum değer kaybetti. Bitcoin, son iki günde yaklaşık yüzde 13,1 değer kaybetti ve 26 bin 500 dolara dengelendi. Ethereum'un da son 2 günlük değer kaybı yaklaşık yüzde 14'e ulaştı.
18 Ağustos 2023

Twitter, Elon Musk'ın şirketi satın almasının ardından yeni bir işten çıkarma dalgası başlattı ve cumartesi günü çalışanlarının yaklaşık yüzde 10'unu, en az 200 kişiyi işten çıkardı. İşten çıkarılanlar arasında makine öğrenimi ve site güvenilirliği üzerinde çalışan ürün yöneticileri, veri bilimcileri ve mühendisler bulunuyor. Musk daha önce şirketin yarısını işten çıkarmış ve şirketin günlük dört milyon dolar kaybettiğini gerekçe göstermişti. Bazı işten çıkarılan çalışanlar ise Twitter'a dava açmıştı.
27 Şubat 2023

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, oğlunun kripto para yatırımlarında büyük bir kayıp yaşadığını açıkladı. Frankfurt'ta öğrencilerle yaptığı bir buluşmada, oğlunun yüksek oynaklık içeren kripto varlıklarına yatırım yaptığını ve uyarılara rağmen yatırımının yaklaşık yüzde 60'ını kaybettiğini belirtti. Lagarde, kripto varlıklarını uzun süredir 'spekülatif' ve suçlular tarafından kullanılan araçlar olarak tanımlamaktadır.
24 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul'da, düzenlemelerle şirketlerin hisse geri alımına yönelmesi ve bireysel emeklilik sistemine (BES) yapılan değişikliklerle borsaya 10 günde 10 milyar TL girişi bekleniyor. Merkez Bankası'nın da tahvil alımı yapacağını duyurmasıyla borsada yükseliş yaşandı. Ekonomist Şeref Oğuz, bu gelişmelerin borsadaki şaibeyi ortadan kaldıracak radikal ve güven verici kararlar olmadığını, yaratılan 'kazanma alanı'nın sadece seçimlere kadar süreceğini ve bu durumun spekülatörlerin lehine olacağını belirtti.
15 Şubat 2023

Phillip Capital yöneticisi Üzeyir Doğan, borsadaki kısa vadeli düzeltmelerin orta vadede alım fırsatı oluşturabileceğini ifade etti. Seçim sonrası borsada yaşanan yükselişin devam ettiği ve piyasaların Merkez Bankası'nın 20 Temmuz'daki faiz toplantısına odaklandığı belirtiliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ziyaretlerinin ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenen faiz artışının piyasalar üzerinde etkili olacağı öngörülüyor.
11 Temmuz 2023

Türkiye'de gerçekleşen seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turda yarışacak. İktidarın uyguladığı 'heterodoks' ekonomi politikaları nedeniyle yüksek enflasyon ve düşük faiz oranları devam ederken, Kılıçdaroğlu 'ortodoks' politikalara dönüş vaadiyle yatırımcıların ilgisini çekmişti. Seçim sonuçlarının belirsizliği ve Erdoğan'ın kazanması durumunda ekonomik dengesizliklerin devam edeceği endişesi, uluslararası yatırımcılar ve ekonomi aktörleri arasında kötümser yorumlara yol açtı.
15 Mayıs 2023

Kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve kara para aklama dahil sekiz suçtan yargılanıyor. New York Güney Bölge Savcısı Damian Williams tarafından belirlenen 10 hesapta bulunan hisse senedi, nakit ve kripto paradan oluşan yaklaşık 700 milyon dolarlık varlığına mahkeme kararıyla el konuldu. Bankman-Fried, suçlu bulunması durumunda bu varlıklarını kaybedecek. Daha önce suçlamaları reddeden Bankman-Fried, 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı.
21 Ocak 2023

Son haftalarda yabancı yatırımcılar, Türkiye borsasında bilanço bazlı hareket ederek, kamuya ait gayrimenkul hisseleri ve bankacılık hisseleri aldılar. Aynı zamanda, BIST 30 endeksinde yer alan bazı hisselerde satış gerçekleştirdiler. Yatırım fonlarından kaynaklanan satışlar ve yabancı alımları borsadaki dalgalanmalarda etkili oldu. Yabancı yatırımcılar, geçen yılı 3,9 milyar dolarlık net hisse senedi satışıyla tamamlamıştı.
16 Ocak 2023

Bloomberg ajansının haberine göre, Türkiye'de Merkez Bankası, iktidarın ekonomi politikalarını desteklemek amacıyla döviz kurlarını kontrol altında tutmak için 'arka kapı' satışları yapmakta ve altın satışlarına başvurmakta. Seçim öncesinde TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için bankalara yeni düzenlemeler getiriliyor. Uzmanlar, seçim sonrasında piyasa dışı uygulamaların sona ereceğini ve TL'nin değer kaybedeceğini öngörüyor. Merkez Bankası ayrıca, altın ve döviz talebini baskılamak ve kur korumalı mevduatın cazibesini artırmak için çeşitli düzenlemeler yapıyor.
18 Mayıs 2023

Borsa İstanbul, geçen yıl yüksek getiri sağlamasının ardından 2023'e zayıf bir başlangıç yaptı. Depremler ve seçim belirsizlikleri piyasaların toparlanmasını zorlaştırıyor. Uzmanlar, yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisinin arttığını ve seçim sonuçlarına dair senaryoların tartışılmaya başlandığını belirtiyor. Ayrıca, BIST 100 endeksinde 5000 puanın altında 'ucuzluk algısı' ile alımların olduğu ve yılın ikinci yarısında piyasaların daha öngörülebilir olacağı öngörülüyor.
27 Mart 2023

Türkiye'de seçimlerin ardından ekonomik durumun nasıl iyileştirileceği tartışılmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ekonomi yönetimine getirmeyi düşünüyor. Uzmanlar, Türkiye'nin ekonomik politikalarının risk taşıdığını ve zorlu önlemler gerektirebileceğini belirtiyor. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri negatif bölgeye düşmüş durumda. Analistler, faiz oranlarını yükseltmek veya Türk Lirası'nın değer kaybına izin vermek arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, Şubat ayındaki depremlerin ekonomi üzerindeki etkisi ve hükümetin faiz oranlarını yükseltme zorunluluğu da gündemde.
31 Mayıs 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından yaşanan belirsizlik ve yönetim değişiklikleri nedeniyle, büyük şirketler reklam vermeyi durdurdu. Kasım ayında Twitter'daki reklam harcamaları yıllık yüzde 55, aralıkta ise yüzde 71 oranında azaldı. Musk, gelir düşüşünü aktivist grupların reklam verenlere baskı yapmasına bağlasa da, şirketlerin endişeleri farklı. Twitter'ın gelirinin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan reklam satışlarındaki bu düşüş, platformun mali yapısını olumsuz etkiliyor.
25 Ocak 2023

ABD'li milyarder yatırımcı George Soros, kendisi hakkında çıkan ölüm söylentilerine Twitter üzerinden yanıt vererek sağlıklı olduğunu ve hayatta olduğunu açıkladı. Söylentiler, 22 bin takipçili bir Twitter hesabı tarafından yayıldı ve bu hesap söz konusu paylaşımı silmedi. George Soros'un ölümüne dair söylentiler daha önce de ortaya çıkmış ve Reuters gibi haber ajansları da bu tür yanlış bilgilendirmeler yapmıştı.
15 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Borsa İstanbul'daki dalgalanmalar ve küçük yatırımcıların korunması konusunda Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) çağrıda bulundu. SPK'nın sermaye piyasasının güven ve istikrarını bozacak eylemlere cezai yaptırımlar uygulayacağını açıklamasının ardından Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden SPK'ya görevini yapması ve küçük yatırımcıyı koruması için Pazartesi gününe kadar süre tanıdığını belirtti. Daha önce de küçük yatırımcıları uyaran Kılıçdaroğlu, ekonomik zorluklar içinde kimsenin parasının haksız kişilere yedirilmemesi gerektiğini vurguladı.
12 Ocak 2023

Türkiye'de seçimlere beş gün kala yaşanan belirsizlik, yatırımcıların finansal varlık dağılımını etkiliyor. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği verilerine göre, Nisan ayında TL mevduat hesapları yüzde 36 ile en yüksek paya sahipken, döviz tevdiat hesapları yüzde 22,8 ve hisse senetleri yüzde 9,9 seviyesinde. Yıl sonuna göre TL mevduat hesaplarındaki artış, döviz ve hisse senedi yatırımlarındaki azalışı geçmiş durumda. Uzmanlar, bireysel yatırımcıların belirsizlik ve endişeler nedeniyle döviz ve altına yönelerek 'yastık altı' tasarruf yöntemini tercih ettiğini belirtiyor.
9 Mayıs 2023

Yurt içi yerleşiklerin yurt dışı portföy yatırımları 2023'ün ilk çeyreğinde 3,5 milyar dolar olarak kaydedildi ve bu miktar 2006'nın son çeyreğinden bu yana görülen en yüksek seviyeyi temsil ediyor. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52,3 ve önceki çeyreğe göre yüzde 26 artış gösteren bu yatırımların artmasında, Merkez Bankası'nın döviz çıkışını zorlaştırıcı politikaları ve TL'de değer kaybı endişesiyle döviz geliri elde etmek isteyen yurt içi yerleşiklerin etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca, döviz mevduatlarında azalmanın teşvik edilmesi ve kur korumalı mevduat dışında alternatiflerin kısıtlanması da hisse senedi ve tahvil yatırımlarına olan ilgiyi artırmış.
25 Mayıs 2023
İşaretlediklerim