Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2016 seçim kampanyası sırasında porno yıldızı Stormy Daniels'a sessiz kalması için yapılan yaklaşık 130 bin dolarlık ödemeyle ilgili suçlamalar kapsamında 4 Nisan'da New York'ta mahkemeye çıkacak. Güvenlik önlemleri artırıldı ve Trump Tower'ın önünde hem destekçileri hem de karşıt gruplar toplandı. Trump, suçlamaları 'siyasi' olarak nitelendirerek kendisine yönelik soruşturmayı yürüten Manhattan Başsavcısı Alvin Bragg'i eleştirdi ve 2024 başkanlık yarışından çekilmeyeceğini belirtti.
1 Nisan 2023

Amerikalı müzisyen Kanye West, eski asistanı Lauren Pisciotta tarafından cinsel taciz ve haksız fesih suçlamalarıyla karşı karşıya. Pisciotta, West'in kendisine müstehcen mesajlar gönderdiğini ve cinsel eylemlerde bulunduğunu iddia ediyor. Ayrıca, 2022'de kovulduğunu ve 3 milyon dolarlık kıdem tazminatının ödenmediğini belirtiyor. Dava, cinsel taciz, sözleşmenin ihlali ve haksız fesih gibi suçlamaları içeriyor.
5 Haziran 2024

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali için açılan davada, Danıştay 10. Dairesi'nin ret kararını 'hukuka uygun' buldu. Kadın örgütleri ve siyasi partilerin açtığı dava, Danıştay 10. Dairesi tarafından reddedilmiş ve bu karara yapılan temyiz başvuruları da oy çokluğuyla reddedildi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, karara tepki göstererek, bundan sonraki adımın Anayasa Mahkemesi ve gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olacağını belirtti.
2 Ocak 2023

Tesla CEO'su Elon Musk, 2018 yılında yaptığı ve şirketi borsadan çekmeyi değerlendirdiğini belirten bir tweet nedeniyle yatırımcılar tarafından dava edildi. Musk, San Fransisco Federal Mahkemesi'nde yaptığı savunmada, tweet'lerinin Tesla'nın hisse fiyatlarını etkilemediğini savundu. Yatırımcılar ise dolandırıldıklarını ve büyük maddi zararlara uğradıklarını iddia ederek Musk'tan tazminat talep ediyorlar. Davacı avukatlar, Musk'ın bilinçli olarak hareket ettiğini ve hisselerde dengesizlik yarattığını öne sürüyor.
21 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan İlhan Kılıç ve Kenan Deniz'in cezalarını sağlık durumları nedeniyle kaldırdı. Ayrıca, çeşitli suçlardan hapis cezası alan Osman Kartal'ın cezası da sürekli sakatlık hali gerekçesiyle sona erdirildi. Bu kararlar, adli tıp raporlarına dayanarak Anayasa'nın ilgili maddesi uyarınca alındı.
26 Ocak 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın eski Twitter hesabıyla ilgili bir arama emri çıkarıldı ve platform, talebi zamanında yerine getirmediği için 350 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, platformun arama emrinin varlığı ve içeriği hakkında herhangi bir açıklama yapmasını yasakladı. Trump, bu durumu kendi sosyal medya platformu TruthSocial'dan yaptığı açıklamada medeni haklarına saldırı olarak nitelendirdi.
10 Ağustos 2023

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada tutuklanan altı kişi, 500 gündür cezaevinde bulunuyor. 2019'da başlayan dava sürecinde, iş insanı Osman Kavala'ya 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklara ise 18'er yıl hapis cezası verildi. Dava sürecinde, delil olarak gösterilen telefon tapelerinin usulsüz kaydedildiği ortaya çıktı. Davanın Türkiye'deki tüm sanıklarının beraat ettiği kararı, İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi tarafından bozuldu ve dava yeniden açıldı.
7 Eylül 2023

Tesla CEO'su Elon Musk, 2018 yılında yaptığı ve şirketi borsadan çekmeyi değerlendirdiğini belirten bir tweet nedeniyle yatırımcıları yanılttığı iddiasıyla açılan davada suçsuz bulundu. San Francisco Federal Mahkemesi'nde 3 hafta süren duruşmalar sonucunda jüri, Musk'ın tweetleri ile Tesla hisse fiyatları arasında bir bağlantı olmadığına karar verdi. Musk, savunmasında Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'ndan finansman sözü aldığını ve kötü bir niyeti olmadığını ifade etti.
4 Şubat 2023

Londra'daki Yüksek Mahkeme, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın 'şimdilik' ABD'ye iade edilmemesine karar verdi. Assange, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki suçlarını delillendiren belgeleri yayımlamış ve ABD tarafından casuslukla suçlanmıştı. 2019'da büyükelçilikten çıkarılarak tutuklanan Assange, Londra'da cezaevinde bulunuyor. Mahkeme, ABD'nin Assange'a Anayasa'nın Birinci Ek Maddesi'nin koruması altında yargılanacağına dair tatmin edici güvence vermesi gerektiğini belirtti.
26 Mart 2024

Anayasa Mahkemesi, iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını öngören suçlarda sanığın beş yıl denetime tabi tutularak süre sonunda suçu işlememiş gibi sayılması şeklinde uygulanan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) ilişkin yasal düzenlemeyi iptal etti. Trabzon 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, 'kasten yaralama' ve 'görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından açılan bir ceza davasında, HAGB'nin Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek iptali için başvurmuştu. İptal kararının bir yıl sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.
1 Ağustos 2023

Gezi davasında mahkumiyet kararı bozulan mimar Mücella Yapıcı, tahliye olduktan sonra adalet sistemini eleştirdi. Yargıtay, Yapıcı'nın yanı sıra Ali Hakan Altınay ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin 18'er yıllık hapis cezalarını bozdu. Ancak Osman Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'nun 18'er yıllık hapis cezasını onadı. Yapıcı, tahliye olduktan sonra 'Bu nasıl bir adalet, hala anlamış değilim. Ben burada canlarımı bıraktım çıkıyorum.' ifadelerini kullandı.
28 Eylül 2023

ABD'li aktör Robert De Niro'nun şirketi Canal Productions, eski çalışanı Graham Chase Robinson'a cinsiyete dayalı ayrımcılık ve misilleme yapmak suçlamalarıyla 1,2 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Robinson, 2008'de başladığı işinde De Niro tarafından istenmeyen dokunuşlar, küfürlü konuşmalar ve aşağılayıcı görevlere maruz kaldığını iddia ederek 12 milyon dolar tazminat talep etmişti. Canal Productions ise Robinson'ı şirket kaynaklarını kötüye kullanmakla suçlayarak karşı dava açmıştı. Mahkeme, De Niro'nun kişisel olarak sorumlu olmadığına, ancak şirketin tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi.
10 Kasım 2023

Brezilyalı eski futbolcu Dani Alves, 2022'de Barselona'daki bir gece kulübünde bir kadına cinsel saldırıda bulunmaktan suçlu bulunarak 4,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Katalonya'daki yüksek mahkeme ayrıca Alves'in mağdura 150 bin avro tazminat ödemesine karar verdi. Alves, 30 Aralık 2022'de 23 yaşındaki bir kadına cinsel saldırıda bulunmakla suçlanmış ve 20 Ocak'ta tutuklanmıştı. Savcılık, Alves için dokuz yıl hapis cezası talep etmişti.
22 Şubat 2024

Fransa'nın César Ödülleri Akademisi, cinsel suçlardan soruşturma altında olan kişilerin 25 Şubat'ta düzenlenecek törene katılamayacaklarını açıkladı. Bu karar, oyuncu Sofiane Bennacer hakkında tecavüz ve şiddet suçlamasıyla soruşturma açılmasının ardından ve 2020 yılında Roman Polanski'nin protestolara konu olan ödül kazanmasının etkisiyle alındı. Akademi, bu kararı mağdurlara saygı göstermek amacıyla aldığını belirtti. Ayrıca, cinsel suçlardan yargılanan veya hüküm giyen kişilerin gelecekteki törenlere katılımının yasaklanıp yasaklanmayacağına dair bir karar henüz verilmedi.
3 Ocak 2023

ABD'de bir federal yargıç, eski Başkan Donald Trump'ın özel kalem müdürü Mark Meadows ve diğer bazı yardımcılarının, 2020 seçim sonuçlarını geçersiz sayma çabalarına yönelik cezai soruşturma kapsamında jüri önünde ifade vermelerini istedi. İfadeye çağrılanlar arasında Ken Cuccinelli, John Ratcliffe, Robert O’Brien ve John McEntee gibi isimler bulunuyor. Trump'ın hukuk ekibinin bu karara itiraz etmesi bekleniyor.
25 Mart 2023

Üst düzey polis memuru David Carrick, 24'ü tecavüz olmak üzere toplam 49 suçlamayı kabul ederek müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 2003 ve 2020 yılları arasında işlediği suçlar, çoğunlukla Hertfordshire bölgesinde gerçekleşti. Carrick, kurbanlarını korkutmak için polis görevini kötüye kullandığını itiraf etti ve bazı kurbanlarla çevrimiçi çöpçatanlık uygulamaları üzerinden tanıştı.
7 Şubat 2023

Cinsel taciz iddiaları nedeniyle uzun süredir kamuoyu önünde görünmeyen aktör Kevin Spacey, İtalya'nın Torino kentindeki Ulusal Sinema Müzesi tarafından verilen ömür boyu başarı ödülünü aldı. Beş yıl aradan sonra ilk kez bir topluluk önünde konuşan Spacey, duygusal bir konuşma yaparak müzeye ve menajeri Evan Lowenstein'a teşekkür etti. Spacey, müzeye cesaretinden dolayı minnettar olduğunu ve kendisini 'kutsanmış, minnettar ve alçakgönüllü' hissettiğini ifade etti.
17 Ocak 2023

Yargıtay Başsavcılığı, Gezi Parkı davasında Osman Kavala'ya verilen müebbet hapis cezası ve diğer beş sanığa verilen 18'er yıl hapis cezalarının onanmasını talep etti. Mücella Yapıcı'nın mahkumiyetinin bozulması istendi. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın yargılamasının durdurulması gerektiği yönündeki düşünceye katılmadı. Tebliğnamede, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması ve 15 Temmuz darbe girişimi 'darbe girişimi' olarak tanımlandı ve Gezi Parkı eylemleri sırasında düzenlenen forumlar ve etkinlikler ele alındı. Ayrıca, Kavala ile ilgili tanıklıklar ve delillerin yeniden değerlendirilmesi vurgulandı.
8 Temmuz 2023

Muğla'da 2020 yılında öldürülen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in davasında, katil zanlısı Cemal Metin Avcı'ya verilen müebbet hapis cezası 'haksız tahrik indirimi' ile 23 yıla indirilmiş, kardeşi Mertcan Avcı ise beraat etmişti. Gültekin ailesinin kararı istinafa taşıması sonucunda İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4'üncü Ceza Mahkemesi, davanın yeniden görülmesine karar verdi. Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, bu kararı önemli bir gelişme olarak değerlendirdi ve hukuki mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Dava 15 Şubat'ta yeniden görülecek.
17 Ocak 2023

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa'nın 90. maddesini ve AİHM kararlarını göz ardı ederek, edebiyat dünyasında saygın bir yere sahip ve eserleri 26 ülkede yayınlanan bir yazara 6 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Yazar, Silivri'de geçirdiği 4 yıl 7 aylık hapis süresince romanlar yazmıştı. Mahkeme ayrıca yazarın yurt dışı yasağını da kaldırmadı. Bu karara sadece Mustafa Yeneroğlu gibi birkaç siyasetçi itiraz etti, genel olarak siyasi çevrelerden tepki gelmedi.
29 Şubat 2024
İşaretlediklerim