İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa'nın 90. maddesini ve AİHM kararlarını göz ardı ederek, edebiyat dünyasında saygın bir yere sahip ve eserleri 26 ülkede yayınlanan bir yazara 6 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Yazar, Silivri'de geçirdiği 4 yıl 7 aylık hapis süresince romanlar yazmıştı. Mahkeme ayrıca yazarın yurt dışı yasağını da kaldırmadı. Bu karara sadece Mustafa Yeneroğlu gibi birkaç siyasetçi itiraz etti, genel olarak siyasi çevrelerden tepki gelmedi.
29 Şubat 2024

HDP'li eski Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman, terör soruşturması kapsamında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla yargılandı ve 10 yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Daha önce iki yıl bir ay hapis cezası alan Karaman, Van Bölge Adliye Mahkemesi'nin bozma kararı sonrası yeniden yargılandı. Karaman ve avukatı karar duruşmasında hazır bulundu, ancak Karaman suçlamaları reddetti ve beraatini talep etti.
26 Ocak 2023

İnsan hakları kurumlarında çalışan 11 kişinin yargılandığı Büyükada davası, Yargıtay'ın yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından yeniden görülmeye başlandı. Yargıtay, bir sanığın eksik araştırma sonucu hapis cezası aldığını ve üç sanığın beraat etmesi gerektiğini belirtmişti. İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, bozma kararına uyduğunu açıkladı ve Taner Kılıç hakkındaki yurt dışı yasağının devamına ve ByLock kullanımının araştırılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Haziran'da yapılacak.
8 Mart 2023

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandı ve İstanbul 40'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada iki dakikalık müzakere sonucunda beraat etti. Duruşma savcısı Abdullah Gül, cinsel taciz suçunu işlediğine dair somut delil bulunmaması nedeniyle sanığın beraatini talep etti. Mahkeme, 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi gereğince beraat kararı verdi ve kararın bir örneğinin Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderilmesine karar verdi.
25 Mayıs 2023

Şarkıcı Gülşen'e, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yönelik kullandığı ifade nedeniyle verilen 10 aylık hapis cezasının gerekçesi açıklandı. Mahkeme, Gülşen'in 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlamasıyla üç yıla kadar hapsi istenmişti. Gerekçeli kararda, Gülşen'e beraat kararı verilmesi durumunda 'sözlerin muhatabı olan bu büyük sayıdaki toplum kesiminde oluşan infial karşılıksız kalacaktı.' Bu durumda maddenin düzenlenme amacında belirtilen barış ve hoşgörü ortamı somut bir şekilde tehlikeye atılacaktı. Gülşen, avukatları aracılığıyla karara itiraz etti.
26 Eylül 2023

Mersin'in Yenişehir ilçesinde 22 yaşındaki bir kadın çalışanı maket bıçağı ile tehdit ederek cinsel saldırıda bulunan 29 yaşındaki O.A., 13 yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Mersin 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanık, 'cinsel saldırı' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından suçlu bulundu. Sanığın cezası, maket bıçağının 'silah' olarak değerlendirilmesiyle artırıldı. Ancak sanık, mahkeme kararına rağmen tutuksuz yargılandığı için ve 'mevcut halinin devamına' karar verildiği için cezaevine girmeyecek.
13 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çeşitli suçlardan hüküm giymiş dört kişinin cezasını affetti. Bu kişiler arasında, Hizbullah davasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Mehmet Emin Alpsoy ve '28 Şubat' davasından müebbet hapis cezasına çarptırılan eski korgeneral Çetin Saner bulunuyor. Alpsoy ve Saner'in cezaları sağlık durumları gerekçe gösterilerek kaldırıldı. Ayrıca, kasten öldürme ve uyuşturucu ticareti suçlarından hüküm giymiş iki kişinin daha cezaları sakatlık hali nedeniyle kaldırıldı.
3 Mayıs 2023

Netflix Türkiye'nin orijinal dizisi Atiye'nin setinde çalışan boyacı Hasan Karatay'ın merdivenden düşerek ölümüne ilişkin yapımcı Onur Güvenatam ve sanat yönetmeni Deniz Kobanbay yargılanıyor. Sinema Televizyon Sendikası, iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını iddia etmişti. İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Güvenatam'ın avukatı beraat talebinde bulundu. Mahkeme, yeni bir bilirkişi raporu talebini reddetti ve savcı, Güvenatam'ın ihmali olduğunu belirterek ceza istedi, Kobanbay'ın ise beraatini talep etti.
5 Nisan 2023

Sean 'Diddy' Combs'a yönelik cinsel taciz suçlamaları büyümeye devam ediyor. Houston'lı avukat Tony Buzbee, en az 120 kişi adına dava açacaklarını duyurdu. Mağdurlar arasında o dönemde 9 yaşında olan bir çocuk da bulunuyor. Avukatlar, mağdurların çoğunun Combs'un tutuklanmasına kadar konuşmaktan korktuğunu belirtti.
2 Ekim 2024

ABD'de bir mahkeme, 'intikam pornosu' kurbanı olan bir kadına 1,2 milyar dolar tazminat ödenmesine hükmetti. Kadın, eski erkek arkadaşının özel fotoğraflarını izinsiz bir şekilde internette paylaştığını iddia etmişti. Sanık, kadının fotoğraflarını sosyal medya platformlarında ve yetişkinlere yönelik web sitelerinde rızası olmadan yayınladı ve ayrıca Dropbox aracılığıyla arkadaşlarına ve ailesine gönderdi. Sanığın mahkemeye çıkmadığı belirtildi.
16 Ağustos 2023

Kendini doktor olarak tanıtarak kanser ilaçları pazarlayan ve Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u sosyal medya ve ofisine giderek tehdit eden Mustafa Yücel, beş yıl altı ay hapis cezasına mahkum edildi. Yücel, daha önce elektronik kelepçe ile serbest bırakılmış, ancak kelepçesini kırarak tehditlerine devam ettiğini belirtmişti. Mahkeme, 'tehdit' ve 'ısrarlı takip' suçlarından dolayı verilen cezanın ardından Yücel'in Eskişehir'i terk etmeme şartıyla tahliyesine karar verdi.
4 Nisan 2023

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can olayıyla ilgili yargılanan polislere, resmi belgede sahtecilik suçundan altı yıl beş ay hapis cezası verildi. Mahkeme, işkence suçlamasını dikkate almadı ve polislerin birden fazla belgede sahtecilik yapmalarına rağmen cezada artırım uygulamadı. İstanbul valisinin polislerin soruşturulmasına izin vermemesi ve mahkemenin işkenceyle ilgili suç duyurusunda bulunmaması eleştirildi. Can ailesinin avukatları ve duruşma savcısı karara itiraz etti.
5 Temmuz 2023

İtalya'da bir mahkeme, hademe Antonio Avola'nın bir öğrenciyi cinsel olarak taciz ettiği iddiasıyla açılan davada, tacizin 5-10 saniye sürdüğü ve şaka amaçlı olduğu gerekçesiyle suç teşkil etmediğine karar verdi. Bu karar, sosyal medyada ve kamuoyunda geniş çapta tepki topladı. Tepkiler, 'kısa süreli elleme' etiketiyle sosyal medyada yayıldı ve birçok kişi 10 saniyenin uzun bir süre olduğunu vurgulayan videolar paylaştı. Mağdur öğrenci Laura, karardan duyduğu öfkeyi ifade etti ve başkalarının da şikayet etmekten çekinebileceğini belirtti.
12 Temmuz 2023

Brezilya Milli Takımı ve Barcelona'nın eski yıldız futbolcusu Dani Alves, İspanya'da tecavüz suçundan aldığı 4,5 yıl hapis cezasının ardından şartlı tahliye ile serbest bırakıldı. Ocak 2023'ten bu yana tutuklu olan Alves, 1 milyon avro kefaletle salıverilecek. Şartlı tahliye koşulları arasında, ülkeyi terk etmemesi için pasaportlarının teslim edilmesi ve her hafta mahkemeye çıkması yer alıyor. Ayrıca, mağdura yaklaşmasını engelleyen bir uzaklaştırma kararı bulunuyor. Tecavüz mağdurunun avukatı, şartlı tahliye kararını skandal olarak değerlendirdi.
20 Mart 2024

New Jersey Yüksek Mahkemesi yargıcı Gary Wilcox, 'Sal Torella' takma adıyla TikTok'ta paylaştığı videolar nedeniyle dava edildi. Nisan 2021-Mart 2023 tarihleri arasında 40 video paylaşan Wilcox'un videolarında uygunsuz giyindiği ve şiddet, cinsellik, kadın düşmanlığına gönderme yapan şarkılara eşlik ettiği iddia ediliyor. Bu davranışlarıyla yargıçlık makamının saygınlığına zarar verdiği ve örnek davranış sergilemediği belirtiliyor. Wilcox'un avukatı ise bu paylaşımların kötü niyetle yapılmadığını savunuyor. Dava, ifade özgürlüğü tartışmalarını gündeme getirebilir.
6 Temmuz 2023

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, 2018 yılında Tesla'yı borsadan çekmeyi değerlendirdiğini ve bunun için fonların güvence altına alındığını belirten bir tweet atmasının ardından yatırımcılar tarafından dava edildi. Musk, San Fransisco Federal Mahkemesi'nde görülen davada savunmasını verdi ve paylaşımının arkasında durduğunu, kötü bir niyeti olmadığını ve yatırımcıları bilgilendirmek istediğini ifade etti. Davacı yatırımcılar ise Musk'ın paylaşımıyla bilinçli olarak yanıltıldıklarını ve milyarlarca dolar zarara uğradıklarını iddia ediyorlar.
25 Ocak 2023

Peru'nun eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, çeşitli suçlamalar nedeniyle aldığı 54 ay önleyici hapis cezasına itiraz ederek, suçsuz olduğunu ve halkı isyana teşvik etmediğini belirtti. Çevrim içi duruşmada konuşan Castillo, anayasaya aykırı şekilde gözaltına alındığını savundu. Peru Yüksek Mahkemesi, Castillo'ya 'görevi kötüye kullanmak, isyan ve komplo' suçlarından 18 ay önleyici hapis cezası vermişti. Castillo, 7 Aralık 2022'de Kongre tarafından 'kalıcı ahlaki yetersizlik' suçlamasıyla görevinden azledilmiş ve kongreyi feshetme kararının ardından gözaltına alınmıştı.
13 Mayıs 2023

Ahmet Altan, bir yazarın Anayasa'nın 90. maddesi ve AİHM kararları göz ardı edilerek 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığını ve yurt dışı yasağının kaldırılmadığını eleştirdi. Yazarın Silivri'de hapis yattığı süre boyunca yazdığı romanlar 26 ülkede yayınlanmış ve önemli edebi ödüller almıştı. Altan, bu durumu hukuksal bir skandal olarak nitelendirirken, siyasi çevrelerden yeterli tepkinin gelmediğini, sadece Mustafa Yeneroğlu'nun itiraz ettiğini belirtti.
29 Şubat 2024

Elazığ'da 2020 yılında meydana gelen depremde yıkılan Ayken Apartmanı'nın betonarme projesini hazırlayan Yavuz Cihangiroğlu, 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan yargılandı ve iyi hal indirimiyle altı yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada müteahhit İlhami Yerlikaya'nın ölümü nedeniyle dava düştü, Elazığ İnşaat Mühendisleri Odası eski başkanı Zeynal Deniz ise beraat etti. Cihangiroğlu, ayrıca üç yıl meslekten men cezası aldı ve adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
4 Mart 2023

Kadir Şeker, sevgilisine şiddet uyguladığını düşündüğü Özgür Duran'ı öldürmek suçuyla yargılanmış ve 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İki buçuk yıl hapis yattıktan sonra tahliye edilen Şeker'in dosyası, avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay tarafından incelendi ve ceza onaylandı. Şeker, 'haksız tahrik altında kasten öldürme' suçundan cezalandırılmıştı.
18 Mayıs 2023
İşaretlediklerim