HDP İzmir Gençlik Meclisi üyeleri Uğur Yıldız, Mustafa Yalçın, Emre Yalçın, Harun Yakaç, Abdurrahim Kaymaz ve Özkan Çakal, 31 Mayıs'ta İzmir'de gözaltına alındı. Savcılık ifadelerinin ardından 'örgüt üyesi oldukları' iddiasıyla mahkemeye sevk edilen altı kişi tutuklandı ve Buca Kırıklar F tipi Cezaevi'ne gönderildi.
2 Haziran 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Karar TV'de yaptığı açıklamada, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin Meclis'te grup kurmak için işbirliği yapmalarının zorunlu olduğunu ifade etti. Seçimlerde CHP listelerinden seçilen DEVA Partisi 15, Gelecek ve Saadet partileri 10'ar, Demokrat Parti ise üç milletvekili çıkardı. Bu partilerin CHP'den ayrı grup kurabilmeleri için gereken 20 milletvekili sayısına ulaşmaları gerekiyor. DEVA Partisi'nin, grup kurabilmek için CHP'den beş vekil daha talep etmeye hazırlandığı bildirildi.
26 Mayıs 2023

Gezi Parkı eylemlerinde yaralanan Aydın Aydoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında suç duyurusu yaptıktan sonra polis tarafından kötü muameleye maruz kaldığını iddia etmiş ve bu durumu Adli Tıp Kurumu raporuyla belgelemişti. Anayasa Mahkemesi, Aydoğan'ın başvurusu üzerine Nisan 2022'de hak ihlali kararı vermişti. Ancak Bakırköy Başsavcıvekili Ekrem Aydıner, polislerin kimliğinin tespit edilmesine rağmen kötü muamelede bulunduklarına dair yeterli delil olmadığını belirterek dosyayı kapattı. Aydoğan, karara itiraz edeceğini ve gerekirse yeniden Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını ifade etti.
30 Nisan 2023

Yargıtay Başsavcılığı, hapisteki Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay'ın yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağını belirtti. Kararın gerekçesi, Atalay hakkındaki soruşturma ve yargılamanın milletvekili seçilmesinden önce başlamış olması. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Atalay'ın tahliyesine hükmettiği kararın yetki aşımı olduğu savunuldu. Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararıyla Atalay'ın hüküm kesinleşmiş ve infazı mümkün hale gelmiştir.
7 Kasım 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) kapalı grup toplantısında, partinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) grubunun yeni yönetimi seçildi. Manisa Milletvekili Özgür Özel grup başkanı olarak belirlenirken, Meclis grup başkanvekilleri Ali Mahir Başarır, Burcu Köksal ve Gökhan Günaydın olarak seçildi. Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Meclis başkanvekili, Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ise Meclis idari amiri oldu. Katip üyeliklere Sibel Suiçmez, Asu Kaya ve Elvan Işık Gezmiş getirildi. Gülizar Biçer Karaca, Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır'ın CHP PM üyelikleri sona erdi ve yerlerine Sezgin Tanrıkulu, Turan Aydoğan ve Akif Hamzaçebi atandı.
3 Haziran 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi, 5 Nisan Çarşamba günü saat 18:00'den 10 Nisan Pazartesi günü saat 9:00'a kadar parti meclisi üyesi, milletvekili ve yüksek divan kurulu üyeleri haricinde ziyaretçi kabul etmeyecek. Bu süre zarfında, CHP Parti Meclisi, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim edilecek milletvekili aday listelerini belirlemek üzere toplanacak. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, parti meclisini 8 Nisan'da toplantıya çağırdığı ve millet ittifakı ortaklarıyla varılan ortak liste uzlaşısına ilişkin bilgilendirme yapması bekleniyor.
5 Nisan 2023

Millet İttifakı, 14 Mayıs seçimlerine katılacak milletvekili aday listelerini ortaklaştırmak için görüşmelerini yoğunlaştırdı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında bir görüşme gerçekleşti. DEVA Partisi'nin de seçimlere kendi amblemiyle girmeme kararı aldığı ve CHP listelerinden seçimlere katılma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Milletvekili aday listelerinin YSK'ya teslim edilme süresi 9 Nisan'da sona erecek.
6 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 'emek ve özgürlük ittifakı' adı altında birleşen partilerin Kartal'da düzenleyeceği mitinge katılım çağrısında bulundu. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, AKP ve Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) karşı bir duruş sergileme çağrısında bulunarak, 'halayda buluşalım' ifadesini kullandı. İttifak; Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) tarafından oluşturulmuş.
15 Ocak 2023

Saadet Partisi tarafından meclise taşınan ve kamuda birden fazla maaş alan bürokratların araştırılmasını öneren önerge, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, birden fazla görevlendirme ve çoklu maaş uygulamalarının boyutlarının araştırılması gerektiğini belirtti. Önergeye muhalefet partileri destek verdi.
24 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), TİP Hatay Milletvekili ve Gezi Parkı davasından tutuklu olan Can Atalay'ın 'seçilme hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçilmişti ancak Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, avukatlarının mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için yaptığı başvuruyu reddetmişti. Bunun üzerine Atalay, AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu.
25 Ekim 2023

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Meclis'te geçmiş dönemlerde vekillik yapmış bir kişi tarafından yumruklu saldırıya uğradı. Saldırganın Turan Tüysüz olduğu belirtildi. Tüysüz, 2002 seçimlerinde CHP'den vekil seçilmiş, ancak 2005'te partisinin İstanbul il başkanını yumrukladığı ve kurultay salonuna silahla geldiği gerekçesiyle partisinden istifa etmişti.
25 Temmuz 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nin 38. Olağan Kurultayı'nda Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu için adaylık başvuruları tamamlandı. Özgür Özel'in anahtar listesi açıklandı. Genel başkanlık yarışını kaybeden Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi için liste çıkarmadı. Ancak, İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, 'Denge Denetleme Listesi' adı altında ayrı bir liste çıkardı.
6 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan arama kurtarma faaliyetlerindeki eksiklikler nedeniyle birçok kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. CHP, bu aksaklıkların araştırılması için TBMM'ye öneri sundu. Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Adıyaman'ın afet koordinasyonunda unutulduğunu ve bu durumun insanların ölümüne sebep olduğunu ifade etti. Ancak CHP'nin araştırma önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
14 Mart 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de HDP eş başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile bir araya geldi. Görüşmede, sorunların çözümünün TBMM'de olduğu vurgulandı ve Millet İttifakı'nın beyannamesi, yerel yönetimler ve parti kapatma arayışları gibi konular ele alındı. Kılıçdaroğlu, toplumun ayrıştırılmaması gerektiğini ve her sorunun çözüm adresinin TBMM olduğunu belirtti. Buldan ve Sancar da görüşmenin yapıcı olduğunu ve çözümün Meclis'te aranması gerektiğini ifade ettiler.
20 Mart 2023

Millet İttifakı'na dahil olan Demokrat Parti, Gelecek, DEVA ve Saadet partileri, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bir ek protokol sunarak seçimlere tek liste altında gireceklerini duyurdu. Bu dört parti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) listelerinden seçime katılacaklarını açıkladı. CHP ve İYİ Parti ise kendi logolarıyla seçime katılacak. YSK, dört partinin bu talebine ilişkin herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığını belirtti.
7 Nisan 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararını görüşmek üzere gündemine aldı. Ancak bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine görüşme ileri bir tarihe ertelendi. AYM, Demirtaş'ın 'tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluğa ilişkin kararların etkili itiraz güvencesi içermeyen, bağımsız ve tarafsız hâkim ilkelerine aykırı olan sulh ceza hâkimliklerince verilmesi nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği' iddiasını ele alacaktı.
26 Temmuz 2023

14 Mayıs seçimlerinde CHP listelerinden meclise giren DEVA, Gelecek ve Saadet partilerinden sadece Saadet ve Gelecek partileri TBMM'de grup kurma konusunda anlaşmaya vardı. DEVA Partisi, önerilen birleşme modelinin çift başlılık ve mesaj karmaşasına yol açacağını belirterek bu ittifaktan uzak durdu. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, her partinin milletvekilinin kendi kimliğini koruyacağını, ancak Saadet Partisi grubu olarak faaliyet göstereceklerini açıkladı. İttifak, meclis çalışmaları ve 31 Mart 2024 yerel seçimlerde işbirliği yapmayı içeriyor. İttifakın gerekçeleri arasında siyasi yelpazedeki dağınıklığı giderme, muhalefetin denetim gücünü artırma ve iktidarın politikalarına karşı ortak bir ses olma gibi maddeler yer alıyor.
6 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonrası, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremden etkilenen bölgelerdeki CHP'li belediyelerden rapor talep etti. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem öncesi ve sonrası eleştirilerin odağında yer alıyor ve istifası isteniyor. Ancak Savaş, istifa etmeyeceğini belirtti. CHP içinde yapılan toplantıda Kılıçdaroğlu'na tam yetki verilirken, depremle ilgili belediye yönetimlerinin durumu bu rapor doğrultusunda değerlendirilecek.
26 Şubat 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında şu ana kadar aralarında MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk ve iki özel harekat polisinin de olduğu 10 kişi tutuklandı. Tetikçi olduğu iddia edilen Eray Özyağcı henüz yakalanamadı. Son olarak Doğukan Çep, S.K. ve U.E. isimli şüpheliler tutuklanırken, iki kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
7 Ocak 2023

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' ve 'devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama' suçlarından dolayı fezleke hazırlandı. Adalet Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesinin ardından fezleke, TBMM'ye iletilmek üzere Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi. Tanrıkulu'nun, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik eleştirileri nedeniyle hakkında soruşturma açılmıştı. Bu durum, partisi CHP içerisinde de tepkilere neden olmuştu.
18 Eylül 2023
İşaretlediklerim