MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında şu ana kadar aralarında MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk ve iki özel harekat polisinin de olduğu 10 kişi tutuklandı. Tetikçi olduğu iddia edilen Eray Özyağcı henüz yakalanamadı. Son olarak Doğukan Çep, S.K. ve U.E. isimli şüpheliler tutuklanırken, iki kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
7 Ocak 2023

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' ve 'devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama' suçlarından dolayı fezleke hazırlandı. Adalet Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesinin ardından fezleke, TBMM'ye iletilmek üzere Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi. Tanrıkulu'nun, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik eleştirileri nedeniyle hakkında soruşturma açılmıştı. Bu durum, partisi CHP içerisinde de tepkilere neden olmuştu.
18 Eylül 2023

CHP, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti, Akbelen Ormanı'ndaki kömür madeni ve ağaç kesimine karşı TBMM'yi olağanüstü toplanmaya çağırdı. Köylüler, 2019'dan bu yana Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı mücadele ediyor. Muhalefet partileri, ormanlara zarar verecek hiçbir faaliyet ve eyleme izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Meclis'in olağanüstü toplanabilmesi için 120 milletvekilinin imzası ve TBMM başkanının olumlu yanıtı gerekiyor.
2 Ağustos 2023

DEVA Partisi, Gelecek Partisi ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) grup kurma çalışmalarına ilişkin çıkan haberler üzerine bir açıklama yaparak, yetkili kurullarının herhangi bir somut formül üzerinde anlaşmaya vardığına dair bir durum olmadığını belirtti. İki partinin birleşerek Meclis'te grup kurma sayısı olan 20'ye ulaşmaya çalıştığı ve eş başkanlık formülünün de gündemde olduğu iddiaları ortaya atılmıştı. DEVA Partisi'nin açıklamasında, TBMM'de grup kurma ve ilgili diğer konuların partinin yetkili organlarında değerlendirileceği ifade edildi.
6 Haziran 2023

Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay ile ilgili tahliye kararını tanımaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine, HEDEP tarafından Meclis'e sunulan 'AİHM ve AYM kararlarına uyulmamasının engellenmesi' önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HEDEP Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Yargıtay'ın tutumunu Anayasa Mahkemesi ve Meclis iradesini ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olarak nitelendirdi. Muhalefetin desteklediği önergeye karşı çıkan AKP ve MHP, önergenin reddedilmesini sağladı.
9 Kasım 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, muhalefetin çeşitli konularda gösterdiği tepkisizliği eleştirerek, bu durumun kendisinin ve diğer tutukluların içeride tutulmasına neden olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasaya göre üçüncü kez aday olamayacağını ve muhalefetin bu konuda daha etkili olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu'nun olası haksız kararlarına karşı milyonların demokratik tepki göstermesi gerektiğini vurguladı.
31 Ocak 2023

CHP İstanbul ikinci bölge milletvekili adayı Bülent Ütebay, Kemal Kılıçdaroğlu adına sahte broşürler dağıtan kişileri polise yakalattı. İstanbul Esenler'de CHP imzalı ve Kılıçdaroğlu'na ait olmayan ifadeler içeren broşürler dağıtılırken, Ütebay olay yerine giderek durumu kayda aldı ve polis müdahalesiyle şüpheliler gözaltına alındı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sahte broşür dağıtanlar arasında Esenler Belediyesi çalışanı ve TÜGVA temsilcisinin olduğunu iddia etti.
12 Mayıs 2023

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin teamüllere uygun olduğunu savundu. Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkında iki defa hak ihlali kararı vermesine rağmen, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay bu kararları tanımadı. Bu durum, TBMM Genel Kurulu'nun Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararı okumasına yol açtı. Kurtulmuş, Türkiye'de anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, 12 Eylül Anayasası'nın erkler arası tanımları muğlak hale getirdiğini ifade etti.
9 Şubat 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bin 89'a ulaştı. HDP'li Saruhan Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, iktidarın deprem yönetimindeki yetersizliklerini ve sorumluluklarını eleştirdi. AFAD'ın bütçe ve personel yetersizliğine dikkat çekti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yıkılan binalarla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Oluç, depremdeki can kayıplarının sorumlularının, müteahhitler, yapı denetim firmaları ve belediyeler arasında oluşturulan bir 'üçgen' içinde olduğunu iddia etti.
1 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Demokrat Parti (DP) arasında seçim işbirliği kapsamında DP, CHP genel merkezine 14 kişilik bir aday listesi iletti. DP Genel Sekreteri Serhan Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile bir görüşme gerçekleştirerek listeyi sundu. Listede Serhan Yücel, Salih Uzun ve Cemil Enginyurt'un CHP listelerinden seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesi beklenirken, Ömer Karakeçeli ve Osman Varol'un seçilemeyecek sıralarda olduğu belirtildi. Listede kadın aday bulunmuyor.
9 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, tahliye talebinde bulunmadığını ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun sadece mahkeme kararlarını uygulayacağını ifade ettiğini açıkladı. Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mahkeme kararlarını yok saydığını ve kendisine yönelik dört farklı tahliye kararının uygulanmadığını Twitter üzerinden paylaştı. Ayrıca, Erdoğan'ı mahkemelere ve hakimlere talimat vermekle suçladı ve kendisine yönelik 'terörist başı' ifadesini kullananlara tepki gösterdi.
26 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, mahkeme üyeleri hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından ceza davası açılmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
3 Kasım 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Trabzon'da yapacağı millet buluşması için kurulacak çadır için valilikten önce olumlu yanıt alındı. Ancak çadır TIR'ları kente geldikten sonra yetkililer izin vermekten vazgeçti. CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, yaşanan durumun siyasi müdahale sonucu olduğunu belirtti. Gece geç saatlere kadar süren tartışmaların ardından çadırın kurulmasına izin verildi.
3 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan can ve mal kaybı, iktidarın hazırlıksızlığını ve yetkililerin yetersizliğini gözler önüne serdi. 1999 Düzce depreminde yargılanan ve sonrasında AKP'ye kurucu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a danışman olan isimlerin durumu, şu anki depremle ilgili sorumluluk tartışmalarında gündeme geldi. Düzce depreminde yargılanan ve daha sonra AKP'de önemli görevler alan Hamza Cebeci ve Fahri Çakır, şimdilerde bölgeye destek mesajları yayınlıyorlar. Şu ana kadar depremle ilgili tutuklanan müteahhitler varken, henüz bir yetkili hakkında işlem yapılmadı.
20 Şubat 2023

Hür Deva Partisi Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, AKP'den İstanbul milletvekili adayı olarak gösterildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, partisinin milletvekili aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na sunduğunu ve listelerde HÜDA-PAR'dan dört, DSP'den ise üç ismin yer aldığını açıkladı.
9 Nisan 2023

Altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda anlaşma sağlanamamasının ardından İYİ Parti lideri Meral Akşener, altılı masadan ayrıldığını duyurdu. Bu gelişme sonrasında, CHP ve İYİ Parti milletvekilleri Twitter'da birlik ve sakinlik mesajları yayınladılar. İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ve Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, sakin olunması gerektiğini belirtirken, CHP İstanbul Milletvekili Aytuğ Erdoğdu ve M. Akif Hamzaçebi, partiler arasındaki dayanışmanın önemini vurguladı. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen'in İYİ Parti'ye yönelik davetinin yanlış anlaşıldığını ve İYİ Parti'nin toplantıya katılması durumunda sürecin devam edeceğini ifade etti.
5 Mart 2023

Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi'nin milletvekilliği seçimlerine ortak listeyle girmeyi planlaması CHP içinde adaylık endişelerine neden oldu. Bazı bölgelerde CHP ve İYİ Parti listelerinden seçime girilecek olan diğer partilerin, grup kuracak kadar vekil talebinde bulunduğu ve bu durumun CHP'de adaylık bekleyen isimler arasında hayal kırıklığı yarattığı belirtiliyor. CHP yönetiminin bazı partililerden fedakarlık beklediği ve özellikle Kılıçdaroğlu'nun 'A takımı'ndan bazı isimlerin bu dönemde aday olmayacağı ifade ediliyor.
11 Ocak 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, beş siyasi partinin ortak önergesiyle, Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonuçlarını incelemek üzere bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması teklifi görüşüldü. Anadolu Ajansı'nın haberine göre yapılan görüşmeler sonucunda, önerge tüm partilerin oy birliği ile kabul edildi. Kurulacak olan 21 üyeli komisyon, üç ay süreyle çalışmalarını yürütecek.
2 Mart 2023

Resmi olmayan sonuçlara göre, Büyük Birlik Partisi (BBP), Memleket Partisi (MP) ve Zafer Partisi (ZP) yeni dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) temsil edilmeyecek. BBP cumhur ittifakı, MP bağımsız ve ZP ata ittifakı çatısı altında seçimlere katıldı. Üç parti de yeterli oy oranına ulaşamadı ve milletvekili çıkaramadı. Bu durum, partilerin genel başkanları Ümit Özdağ (ZP) ve Mustafa Destici'yi (BBP) de Meclis dışında bıraktı.
15 Mayıs 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ili etkileyen depremin ardından, İYİ Parti, CHP ve HDP milletvekilleri depremzedelere destek olmak için birer maaşlarını bağışlama kararı aldılar. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, milletvekillerinin bu kararı aldığını duyurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde CHP milletvekilleri de benzer bir karar aldı. HDP ise oluşturduğu deprem fonuna milletvekillerinin maaşlarını bağışlayarak depremzedelere destek vereceklerini açıkladı.
9 Şubat 2023
İşaretlediklerim