Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, avukatlarının tutukluluğa itirazı sonucunda tahliye edildi. Çolak, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla 23 Eylül’de tutuklanmıştı. Tahliye haberini kendi sosyal medya hesabından paylaşan Çolak, süreçte yanında olan herkese teşekkür etti.
27 Ekim 2023

Diyarbakır başsavcılığının başlattığı bir soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve Fırat Can Arslan, T24 editörü Sibel Yükler, bianet editörü Evrim Kepenek ve gazeteci Evrim Deniz gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazetecilerin ortak noktası Resmi Gazete’de yayımlanan hakim-savcı atamalarını paylaşmış olmaları. Sibel Yükler, Evrim Deniz ve Delal Akyüz adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Fırat Can Arslan tutuklandı. Evrim Kepenek de bir gün sonra serbest bırakıldı.
25 Temmuz 2023

Gazeteci ve T24 yazarı Tolga Şardan, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla 'MİT’in cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?' başlıklı yazısı nedeniyle tutuklandı. İstanbul Başsavcılığı'nın talebi üzerine İstanbul 1'inci Sulh Ceza Hakimliği, yazıya erişim engeli getirdi.
2 Kasım 2023

Gazeteci Ayşenur Arslan, İçişleri Bakanlığı'na yapılan saldırı hakkındaki şüphelerini dile getirdikten sonra gözaltına alındı. Arslan'ın sözleri RTÜK Başkanı Şahin tarafından hedef alınmış ve Halk TV hakkında inceleme başlatıldığı duyurulmuştu. Arslan'ın patronu Cafer Mahiroğlu da Arslan'ı hedef alarak, Arslan'ın sunduğu 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını açıkladı. İstanbul başsavcılığı, Arslan hakkında 'Terör örgütü propagandası yapma' ve 'Suçu ve suçluyu övme' suçlarından soruşturma başlattı.
3 Ekim 2023

Ankara Başsavcılığı tarafından 20 Ekim 2022'de başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Mezopotamya Haber Ajansı ve JinNews çalışanı dokuz gazeteci, 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla yargılandıkları davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. Duruşma, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşti. Ayrıca adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılan bir muhabir ve eski bir stajyer de yargılanmaktadır.
16 Mayıs 2023

Birgün gazetesi politika editörü Gökay Başcan, 15 Ocak 2021 tarihli bir yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman'a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandı. Yazıda, Kocaman'ın Erdoğan'ı nikahından sonra ziyaret ettiği ve kısa süre sonra Yargıtay üyeliğine atandığı belirtilmişti. İstanbul 2'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Başcan'a toplamda 23 ay 10 gün hapis cezası verilirken, ceza ertelendi. Gazetenin yönetim kurulu başkanı ve yazıişleri müdürü ise beraat etti.
14 Haziran 2023

Gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan ve 'kamu görevlisine hakaret' suçlamasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldığı davadan, Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesi üzerine beraat etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Pehlivan, gazetecilik faaliyetlerinin suç olmadığını ifade etti. Avukatı Hüseyin Ersöz, Pehlivan'ın tahliyesi için gerekli yasal sürecin işletileceğini duyurdu.
16 Kasım 2023

Deprem bölgesinde haber yaptığı için 'yalan bilgi yayma' suçlamasıyla Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gözaltına alınan gazeteci Fırat Bulut, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Bingöl Sulh Ceza Hakimliği, Bulut hakkında çıkardığı yakalama kararını gerekçe göstermişti. Bulut, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde bir aydır haber yaptığını ve soruşturmanın susturma çabası olduğunu belirtti. Hukukçu Kerem Altıparmak, Bulut'un serbest bırakıldığını Twitter üzerinden duyurdu.
10 Mart 2023

Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan dava sonucu 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesi üzerine dava düşmüş ve Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz denetimli serbestlik talebinde bulunmuştu. Bugün Pehlivan hakkında denetimli serbestlik kararı verilerek tahliye edilmiştir.
17 Kasım 2023

Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan dava sonucu 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesiyle dava düşmüş ve Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, denetimli serbestlik kararı için başvuruda bulunmuştu. İstanbul Anadolu 4. İnfaz Hakimliği, Pehlivan hakkında denetimli serbestlik kararı verdiğini ve kısa süre içinde tahliye edileceğini duyurdu.
17 Kasım 2023

Halktv.com.tr'nin yazıişleri müdürü Dinçer Gökçe, 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı ve 'mesleki' alanda 'iki kitap okuyup özet çıkarma' cezası aldı. Gökçe'nin gözaltına alınma gerekçesi, halktv.com.tr'de yayınlanan ve tahliye edildiği öne sürülen iki hükümlünün halen cezaevinde olduğu bir haberdi. Gökçe, polis ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
2 Kasım 2023

1996 yılında öldürülen Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili olarak, organize suç örgütü lideri Sedat Peker, kardeşi Atilla Peker ve eski MİT mensubu Mehmet Korkut Eken hakkında tutuklama emri çıkarıldı. Sedat Peker, bir YouTube videosunda kardeşi Atilla Peker'i cinayeti işlemekle görevlendirdiğini iddia etmişti. Atilla Peker ise daha önce Fethiye başsavcılığına cinayetle ilgili bilgiler içeren bir dilekçe sunmuştu.
15 Aralık 2023

Üç aydan uzun süre tutuklu kalan gazeteci Fırat Can Arslan, ilk duruşmada tahliye edildi. Arslan, Diyarbakır'daki gazetecilerin yargılamasına katılan savcı ve hâkim eşinin görev yerinin değiştirilmesiyle ilgili bir tweet attığı için gözaltına alınmıştı. Bu tweet'i paylaşan gazeteciler Evrim Kepenek, Sibel Yükler ve Evrim Deniz de gözaltına alınmış, ancak sonrasında serbest bırakılmışlardı.
31 Ekim 2023

Diyarbakır başsavcılığının başlattığı bir soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı muhabiri Delal Akyüz İzmir'de, Fırat Can Arslan Ankara'da gözaltına alındı. Ayrıca T24 editörü Sibel Yükler de Ankara'daki evinde düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Gözaltıların sebebi henüz bilinmiyor. Fırat Can Arslan, geçen ay da gözaltına alınmış ve üç gün sonra serbest bırakılmıştı.
25 Temmuz 2023

TELE1 kanalında yaptığı açıklamalar nedeniyle Abdullah Öcalan soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, 'kaçma şüphesi' gerekçesiyle İstanbul 31'inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Yanardağ, AKP'li Galip Ensarioğlu'nun 'çözüm süreci' ile ilgili sözlerini eleştirdiği bir programda Abdullah Öcalan'ın tecrit koşullarını eleştirmişti. Bu bölüm, AKP milletvekili Mehmet Ali Çelebi tarafından sosyal medyada paylaşıldıktan sonra Yanardağ sosyal medyada hedef haline gelmiş ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin TELE1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurmuştu.
5 Temmuz 2023

Gazeteci Tolga Şardan, tutuklanmadan önceki savcılık ifadesinde yargıdaki rüşvet iddialarıyla ilgili yeni bilgiler verdi. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar’ın dilekçesinden sonra Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) Anadolu’nun değişik köşelerinde görev yapan yargı mensupları tarafından ihbarlar yapıldığını söyledi. Şardan, evine yapılan baskın ve aramadan sonra gözaltına alındı ve Ankara adliyesine götürüldü. İstanbul başsavcılığından yapılan açıklamada Şardan hakkında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğü duyuruldu.
1 Kasım 2023

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı ve gazeteci Cengiz Çandar, İsveç'ten Türkiye'ye dönüşünde, 'Kırmızı Fularlı Kız' olarak bilinen Ayşe Deniz Karacagil hakkında attığı tweet nedeniyle yargılandı ve üç yıla kadar hapis cezası istendi. Savcı, Çandar'ın tweetiyle PKK mensuplarına 'psikolojik destek' sağladığını iddia etti. Çandar ve avukatları, suçlamaları reddederek paylaşımın vicdani duygularla yapıldığını savundu. Hakim, savunma için süre vererek duruşmayı 16 Mayıs'a erteledi.
10 Nisan 2023

Şırnak Sulh Ceza Hakimliği, Diken'in '13 hakim ve savcıya FETÖ iltisakı gerekçesiyle ihraç' başlıklı haberinin kaldırılmasına karar verdi. Haberin kaldırılması talebi, ihraç edilen eski Şırnak Cumhuriyet Savcısı E. Ç. tarafından yapıldı. Mahkeme, 'kişisel verilerin korunması' ve 'unutulma hakkı' kapsamında haberin kaldırılmasına karar verdi. Aynı haber Anadolu Ajansı'nda da yayımlanmış ancak daha sonra kaldırılmıştı.
19 Eylül 2023

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

Karşı Mahalle muhabiri Sezgin Kartal, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sabahında evine yapılan bir baskın sonucu gözaltına alındı. Gözaltına alınma nedeni hakkında henüz bilgi verilmedi. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) avukatları, Kartal'ın götürüldüğü Vatan Emniyet'e hareket etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, AKP iktidarı döneminde gazetecilik alanında yaşanan sorunlara dikkat çekti.
10 Ocak 2023
İşaretlediklerim