Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Atatürk Havalimanı'nı havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi yapma planını eleştirerek, ABD merkezli Sierra Nevada şirketine yapılan atıfla 'mandacılık' suçlamasında bulundu. Ayrıca, Erdoğan TEKNOFEST'te yaptığı konuşmada, uluslararası uzay istasyonuna gidecek Türk astronotların isimlerini açıkladı ve uzay istasyonuna gidiş tarihi olarak bu yılın son çeyreğini işaret etti.
29 Nisan 2023

Avustralya internet güvenliği gözlemcisi, Elon Musk'ın X şirketine çocuk istismarına karşı yürütülen bir soruşturmada işbirliği yapmadığı gerekçesiyle 610 bin 500 dolar para cezası kesti. 2021'de yürürlüğe giren yasalar gereği, internet şirketleri çevrimiçi güvenlik uygulamaları hakkında bilgi vermeye zorlanabilir ya da para cezasına çarptırılabilir. X şirketi, Musk'ın şirketi devralmasından sonra iş gücünü yüzde 80 azalttığını ve Avustralya'da hiç kamu politikası personeli olmadığını doğruladı.
16 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı, Türkiye genelinde gerçekleştirdiği denetimler sonucunda, belirlenen fiyat tarifesinin üzerinde ekmek satan 283 işletmeye 9 milyon lira, fahiş fiyatla sebze ve meyve satan tüccarlara 8 milyon lira ve otomotiv piyasasında stokçuluk yapan iki işletmeye yaklaşık 6.7 milyon lira olmak üzere toplamda 24 milyon lira idari para cezası uyguladı. Bakanlık, bu şekilde haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapan işletmelere karşı mücadelesini sürdürmektedir.
25 Aralık 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1, Halk TV, Flash Haber ve KRT isimli dört haber kanalına, yayınlarındaki bazı ifadeler ve değerlendirmeler nedeniyle reklam gelirlerinin yüzde 3'ü kadar idari para cezası kesti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK'ün hükümeti eleştiren yayıncılara ağır cezalar verdiğini ve Anayasa Mahkemesi'nin sansüre izin vermesinin ardından RTÜK'ün daha ağır yaptırımlara hazırlandığını belirtti. Cezalar, emekli maaş ve ikramiyeleri, köprü ve otoyol zamları, bir cinayet olayı ve IŞİD ile ilgili değerlendirmeler gibi konuları içeren programlara verildi.
17 Kasım 2023

RTÜK, depremlerle ilgili haberleştirme ve eleştiriler nedeniyle Halk TV ve Tele 1'e program durdurma ve para cezası verdi. Ayrıca FOX kanalına da para cezası uygulandı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu cezaların deprem sonrası yorum ve haberlere dayandırıldığını Twitter üzerinden duyurdu. Ayrıca, Fatih Altaylı'nın deprem yardım kampanyasının RTÜK talimatıyla engellendiğini açıkladığı programla ilgili raporun geri çekildiğini belirtti.
22 Şubat 2023

RTÜK, TELE1 TV'ye Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın sözleri nedeniyle yayın durdurma ve idari para cezası vermişti. TELE1 TV, bu karara karşı Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, TELE1 TV'nin başvurusunu kabul ederek cezanın yürütmesini oybirliğiyle durdurdu ve RTÜK'e savunma için 30 günlük süre tanıdı. Eğer mahkeme RTÜK'ün kararını onaylasaydı, kanal 24 Temmuz'a kadar yayın yapamayacaktı.
17 Temmuz 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşçı, Halk TV programcıları Ayşenur Arslan ve Emin Çapa'nın daha önce aldıkları 'mimikle terörü övme' cezasını espriyle eleştirmeleri üzerine kanala ek bir ceza verildiğini açıkladı. RTÜK, Arslan'ın mimiklerini gerekçe göstererek programın üç kez durdurulması ve yüzde 3 para cezası kararı almıştı. Çapa, cezayı maske takarak protesto etmiş ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e atıfta bulunarak eleştirilerde bulunmuştu. RTÜK, bu eleştiriler sonrasında Halk TV'ye yüzde 1 idari para cezası daha verdi.
11 Ocak 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), depremle ilgili yayınlar nedeniyle Halk TV ve TELE1'e program durdurma ve para cezası, FOX TV'ye ise para cezası verdi. TELE1'in ekranı üç gün süreyle karartıldı. PEN Yazarlar Derneği, bu cezalara yazılı bir açıklama yaparak tepki gösterdi. Açıklamada, deprem sonrası yaşanan aksaklıklar ve 'devlet yok' eleştirilerine RTÜK'ün verdiği cezalarla 'devlet var' mesajı verildiği ifade edildi.
24 Şubat 2023

NASA ve ESA astronomları, Samanyolu Galaksisinde, gezegenlerin senkronize hareket ettiği bir güneş sistemi gözlemledi. Bu sistem, Dünya'dan 100 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor ve içinde yaşam olmadığı tahmin ediliyor. Sistemin merkezindeki yıldız HD 110067'nin etrafında dönen gezegenlerin yörünge süreleri 9 ile 54 gün arasında değişiyor. Araştırmacılar, bu tür senkronize hareket eden sistemlerin nadir olduğunu ve keşfedilenler arasında HD 110067'nin en fazla gezegene sahip olduğunu belirtiyor.
29 Kasım 2023

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, RTÜK'ün Kızılcık Şerbeti dizisine verdiği beş haftalık yayın durdurma cezasını bozdu ve yürütmeyi durdurdu. Bu kararla dizi, Show TV'de yayına devam edecek. Dizi, muhafazakar ve laik yaşam tarzları arasındaki çatışmayı konu alıyor ve iktidar çevreleri tarafından muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla eleştirilmişti. RTÜK, dizinin bazı sahnelerinde kadına karşı şiddetin özendirildiği gerekçesiyle kanala ağır cezalar vermişti.
26 Nisan 2023

İtalya parlamentosu, tarihi ve kültürel yapılara zarar veren çevre eylemcilerine yönelik daha ağır cezalar içeren bir yasayı onayladı. Bu yasa, 'eko-vandallar yasası' olarak adlandırılıyor ve kültürel varlıkların tahrip edilmesi veya kirletilmesi durumlarında 10 bin ile 60 bin avro arasında değişen idari para cezaları öngörüyor. Daha önce bu tür eylemler altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabiliyordu. İtalya'nın tarihi şehirlerinde son yıllarda artan çevre eylemciliği faaliyetleri bu yasanın çıkmasında etkili oldu.
18 Ocak 2024

Uyuşturucu imal ve ticareti suçlarından dolayı kırmızı bültenle aranan ve 24 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan Urfi Çetinkaya, İstanbul Sarıyer'de düzenlenen bir operasyonla yakalandı. Operasyona Terörle Mücadele (TEM) ve özel harekat polisleri de katıldı.
11 Nisan 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), tarikat ve seküler aile hayatlarını konu alan 'Kızıl Goncalar' dizisine idari para ve yayın durdurma cezası vermişti. Dizi, iktidara yakın yayın organları ve tarikatlar tarafından eleştirilmiş, tanıtım afişlerine saldırı düzenlenmiş ve çekimler için verilen mekan izinleri iptal edilmişti. Yapımcı Faruk Turgut, idare mahkemesi ve bölge idare mahkemesinin RTÜK'ün kararını onayladığını duyurdu.
8 Ocak 2024

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a 45 gün hak mahrumiyeti ve 210 bin lira para cezası verdi. Bu karar, Koç'un bir TV yayınında Fenerbahçe'nin sistematik bir şekilde engellendiğini ve hakem hatalarının bu durumu açıklamak için yetersiz olduğunu belirtmesi üzerine alındı. Hak mahrumiyeti, stada girme yasağını da içeriyor.
10 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, son yedi ayda tüketicileri aldatan ve haksız ticari uygulamalar içeren 1109 dosyayı inceleyerek bu dosyalara durdurma cezası ve toplamda 43,7 milyon lira idari para cezası uyguladı. 11 Temmuz tarihli toplantıda 94 dosyadan 80'i mevzuata aykırı bulunarak, bu dosyalara 6 milyon 70 bin 113 lira ceza kesildi ve altı dosya için erişim engeli getirildi. Reklamlardaki 'ana vaat-istisna' uyumsuzlukları bu ayki toplantının ana gündemini oluşturdu.
13 Temmuz 2023

Küçükçekmece açıklarında denizi kirleten Liberya bandıralı ticari gemiye, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından 31 milyon 858 bin 359 lira para cezası kesildi. Geminin denize kirli su tahliye ettiği ihbarı üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı ve TÜÇA ekipleri olaya müdahale etmiş ve geminin çevre kirliliğine sebep olduğunu belirlemişti.
29 Eylül 2023

İtalya polisi, Sicilya Adası'nın doğusunda Akdeniz'de yaklaşık iki ton ağırlığında uyuşturucu paketleri ele geçirdi. Bu miktar, ülke tarihinde tek seferde ele geçirilen en büyük uyuşturucu miktarı olarak kaydedildi. Ele geçirilen uyuşturucunun piyasa değeri yaklaşık 400 milyon avro (8 milyar 482 milyon TL) olarak tahmin ediliyor. Paketlerin üzerindeki ışıklı sinyal cihazları, uyuşturucuların denize bırakılarak belirli bir gemi tarafından alınması planlandığını gösteriyor.
18 Nisan 2023

Çin, yapay zeka teknolojisiyle donatılmış ilk ticari 'hiper uydu' olan 'Xingshidai-18' (Rongpiao) adlı uydusunu Smart Dragon-3 (SD-3) roketiyle uzaya fırlattı. Bu uydu aynı zamanda Mısır'ın NExSat-1 uydusunu da taşıyordu. Guoxing Havacılık ve Uzay Teknolojisi Şirketi tarafından üretilen uydu, yapay zeka ile çalışan ilk ticari uydu olma özelliğini taşıyor.
3 Şubat 2024

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla RTÜK tarafından beş program durdurma cezası ve idari para cezasına çarptırıldı. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri Twitter üzerinden RTÜK'e karşı bir kampanya başlattı. Oyuncular Sendikası, cezayı 'sansür' olarak değerlendirerek, karardan dönülmesi çağrısında bulundu ve cezanın oyuncular ve teknik ekip üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
3 Nisan 2023

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Fadıl Akgündüz'ü 601 müştekiye karşı işlediği 'tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı' suçundan 2 bin 504 yıl iki ay hapis ve 12 milyon 20 bin lira adli para cezasına mahkum etti. Aynı suçlamalarla Mehmet Salih Obut, Avniye Obut ve İbrahim Obut da binlerce yıl hapis ve milyonlarca lira para cezasına çarptırıldı. Bazı sanıkların beraatine karar verilirken, Fadıl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut'un tutukluluk hallerinin devamına hükmedildi.
28 Nisan 2023
İşaretlediklerim