Alper Gezeravcı, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olarak SpaceX'in Axiom Mission 3 (Ax-3) göreviyle uzaya fırlatıldı. Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ulaşmak üzere yola çıkan Gezeravcı, uzaydaki ilk sözlerini Atatürk'ün 'İstikbal göklerdedir' sözüyle paylaştı. Gezeravcı'nın bu tarihi yolculuğunun Türkiye'ye maliyeti 55 milyon dolar olarak belirtiliyor. Ax-3 misyonunda ayrıca ABD, İspanya, İtalya ve İsveç'ten astronotlar yer alıyor.
19 Ocak 2024

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ve 17 eyalet başsavcısı, Amazon'a tekel gücünü yasa dışı şekilde kullanarak rekabete aykırı davrandığı gerekçesiyle dava açtı. FTC'nin açıklamasına göre, Amazon'un eylemleri fiyatların düşmesini durdurdu, satıcılardan aşırı yüksek ücret alınmasına, kalitenin düşmesine, inovasyonun bastırılmasına ve rakiplerin Amazon'a karşı adil bir şekilde rekabet etmesinin engellenmesine neden oldu. Amazon'un bu eylemleri, mevcut ve potansiyel rakiplerin büyümesini engelledi ve şirketin piyasadaki hakimiyetini korudu.
26 Eylül 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Beyaz TV'deki Derin Futbol programında yorumcu Ahmet Çakar'ın Türkiye Futbol Federasyonu ve hakemlere yönelik olarak sarf ettiği 'futbol katili', 'tetikçi hakemler' ifadeleri nedeniyle kanala para cezası verdi. RTÜK, 6112 Sayılı Kanun'un 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan 'Yayın hizmetleri, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez' hükmünün ihlal edildiği gerekçesiyle kanala üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.
27 Eylül 2023

ABD merkezli uzay teknolojileri şirketi Maxar Technologies, 6 Şubat'ta Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremin uydu görüntülerini yayınladı. Şirket, Gaziantep'in İslahiye ilçesinin deprem öncesi ve sonrası uydu görüntülerini paylaştı. Bu görüntüler, depremin yarattığı yıkımın boyutlarını gözler önüne seriyor.
8 Şubat 2023

ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral bölgesinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nde fırlatılması planlanan Crew Dragon'u taşıyan SpaceX imzalı Falcon 9 roketinin fırlatılması ertelendi. SpaceX/NASA CREW-7'nin dört kişilik mürettebatıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na gerçekleştireceği görev, planlanan fırlatılışından birkaç saat önce 26 Ağustos'a kadar iptal edildi.
25 Ağustos 2023

Fransa Ulusal Bilişim ve Özgürlükler Komisyonu (CNIL), TikTok'un kullanıcıların çerezleri reddetme işlemlerini zorlaştırdığı gerekçesiyle 5 milyon avro para cezasına çarptırdı. TikTok, karara itiraz ederse dört ay içinde temyize başvurabilecek. CNIL daha önce de Microsoft'un Bing arama motoruna benzer bir gerekçeyle 60 milyon avro ceza vermişti.
13 Ocak 2023

Rekabet Kurumu, Uğur Soğutma Makinaları Sanayi ve Ticaret AŞ'ye, bayilerinin fiyatlarına müdahale ettiği ve internet satışlarını sınırladığı iddiasıyla 51 milyon 373 bin 2 liralık idari para cezası verdi. Soruşturma sonucunda firmanın bayilerinin fiyatlarına müdahale ettiği tespit edilirken, internet satışlarını engellediğine dair bir bulguya rastlanmadığı için bu konuda ceza uygulanmadı.
22 Aralık 2023

Die Welt gazetesi yazarı ve eski Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, 'cumhurbaşkanına hakaret' ve 'devleti ve yargı organlarını alenen aşağılamak' suçlamalarıyla yargılanmakta olan bir davada, Adalet Bakanlığı'nın Almanya'da yaşayan Yücel'in savunmasının alınması için yazılan talebi işleme almaması üzerine yakalama kararı çıkarıldı. İki ayrı suçlamayla ilgili davalar 2021'de birleştirilmişti ve davanın altıncı duruşması İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dava 17 Ekim'de devam edecek.
18 Mayıs 2023

Adana'da bir dinlenme tesisinin, deprem bölgelerine yardım götürenlere ve depremzedelere fahiş fiyatla çorba sattığı sosyal medyada paylaşıldı. Ticaret Bakanlığı'na yapılan şikayetler üzerine, işletmeye fahiş fiyat ve fiyat etiketi yönetmeliğine aykırı davranışları nedeniyle 1 milyon 860 bin lira idari para cezası verildi. Bakanlık, denetimlerin aralıksız devam ettiğini bildirdi.
13 Şubat 2023

ABD'deki bir temyiz mahkemesi, Türkiye'nin 6 bin yıllık 'Yıldız Avcısı' adlı Kilia idolünün çalındığını beyan etmekte geç kaldığı gerekçesiyle eserin Türkiye'ye iadesi talebini reddetti. Mahkeme, Türkiye'nin 1990'lı yıllardan itibaren eserin durumundan haberdar olabileceğini ve Nisan 2017'ye kadar müzayede evi Christie’s ve eserin sahibi Michael Steinhardt'a dava açma hakkını değerlendirmediğini belirtti. Türkiye'nin eserin New York'ta olduğunu bildiği halde harekete geçmemesi eleştirildi.
9 Mart 2023

NASA'nın uzay aracı Psyche, Derin Uzay Optik İletişimi (DSOC) projesi kapsamında 31 milyon kilometre uzaklıktan lazerle 15 saniyelik bir kedi videosunu Dünya'ya gönderdi. Video, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'ne bağlı Palomar Rasathanesi'ndeki Hale Teleskobu'na 101 saniyede ulaştı. Bu teknoloji, özellikle Mars'ta yaşam planları için önem taşıyor ve Mars ile Dünya arasında anlık ve hızlı veri aktarımlarının yapılabilmesi hedefleniyor.
19 Aralık 2023

AKP Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı övmek isterken kullandığı ifadelerle sosyal medyada gündem oldu. Yediyıldız, 'Tayyip abinin ayakkabısını elimizle yalamamız lazım' şeklindeki sözlerinin yerel ifadeler olduğunu ve hakaret içermediğini savundu. Ancak daha sonra sosyal medya hesaplarından bir özür metni yayınladı ve Twitter hesabını kilitledi.
25 Ocak 2023

ABD'li milyarder Elon Musk, sahibi olduğu uydu internet sistemi Starlink'in Gazze'deki uluslararası tanınmış yardım kuruluşlarına bağlantıyı destekleyeceğini açıkladı. Ancak İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, bu girişimiyle mücadele edeceklerini belirtti. Starlink'in işleyişi, terminallerin bulunduğu alanlarda aktif olmasını gerektiriyor ve İsrail'in bu terminallerin sınırdan geçişine izin vermesi beklenmiyor.
28 Ekim 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın eski Twitter hesabıyla ilgili bir arama emri çıkarıldı ve platform, talebi zamanında yerine getirmediği için 350 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, platformun arama emrinin varlığı ve içeriği hakkında herhangi bir açıklama yapmasını yasakladı. Trump, bu durumu kendi sosyal medya platformu TruthSocial'dan yaptığı açıklamada medeni haklarına saldırı olarak nitelendirdi.
10 Ağustos 2023

İstanbul'da, bazı haberlere erişim engeli getirmek için sahte mahkeme kararları satan bir şebeke ortaya çıkarıldı. İstanbul başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, optik cihazlarla hazırlanan sahte belgelerin satıldığı ve 27 şüphelinin tespit edildiği belirlendi. Şebeke lideri Uğur Yılmaz tutuklanırken, İlknur Özkan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelilerin sahte kararları ünlüler de dahil olmak üzere 12 kişiye sattığı ve bu sabah yapılan operasyonla yedi kişinin daha gözaltına alındığı bildirildi.
31 Mayıs 2023

Elon Musk, Türkiye'de meydana gelen büyük deprem sonrasında yaşanan iletişim sıkıntılarına yanıt olarak, Starlink uydularını göndermeye hazır olduğunu ifade etti. Ancak, bu hizmetin henüz Türk hükümeti tarafından onaylanmadığını ve onay alındığı anda SpaceX'in uyduları gönderebileceğini Twitter üzerinden duyurdu. AFAD, deprem sonrası iletişim hatlarının yoğunluğu nedeniyle SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımlarının kullanılması gerektiğini belirtti.
6 Şubat 2023

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, 'Efsane Kasım' ve 'Şahane Cuma' gibi isimlerle yapılan ve tüketicileri yanıltıcı indirim reklamlarına toplam 2,7 milyon lira idari para cezası uyguladı. Kurul, bu ay içinde toplam 176 dosyayı inceledi ve 153'ünü mevzuata aykırı bularak 16,7 milyon lira ceza kesti. Ayrıca, takviye gıdalar ve kozmetik ürünler gibi tüketici sağlığını etkileyebilecek reklamlar da incelendi ve mevzuata aykırı bulunanlara idari yaptırımlar uygulandı. 11 ayda toplam 1838 dosya incelenmiş ve 1623 dosya için 92,5 milyon lira ceza kesilmiştir.
16 Kasım 2023

Halktv.com.tr'nin yazıişleri müdürü Dinçer Gökçe, 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı ve 'mesleki' alanda 'iki kitap okuyup özet çıkarma' cezası aldı. Gökçe'nin gözaltına alınma gerekçesi, halktv.com.tr'de yayınlanan ve tahliye edildiği öne sürülen iki hükümlünün halen cezaevinde olduğu bir haberdi. Gökçe, polis ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
2 Kasım 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, bir programda yaptığı açıklamalar nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'suçu ve suçluyu övme' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Savcılık, Yanardağ'ın Abdullah Öcalan hakkındaki sözlerini içeren bir videoyu ve PKK yöneticisi Duran Kalkan'ın röportajını delil olarak göstererek 10 yıl altı aya kadar hapis cezası talep etti. İddianame mahkeme tarafından kabul edilirse yargılama süreci başlayacak.
11 Temmuz 2023

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023
İşaretlediklerim