İspanya'nın güneyindeki Cadiz'in Algeciras ilçesinde bir kişi, iki kiliseye palayla saldırarak bir rahibi öldürdü ve dört kişiyi yaraladı. Saldırı sonucu Nuestra Senora de la Palma kilisesinin rahibi Diego Valencia hayatını kaybetti. Saldırganın 25 yaşlarında Fas kökenli bir erkek olduğu ve güvenlik güçleri tarafından yakalandığı bildirildi. Savcılık, olayla ilgili soruşturma başlatarak terör saldırısı olasılığını değerlendiriyor.
26 Ocak 2023

İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, ülkesinin Kadınlar Dünya Kupası'nı kazanmasının ardından düzenlenen kutlamada oyuncu Jenni Hermoso'yu dudaklarından öptü. Bu davranışı nedeniyle siyaset ve spor dünyasından tepki aldı. Dünya Oyuncular Birliği (FIFPRO), Rubiales'in davranışını 'son derece üzücü' olarak nitelendirdi. Rubiales, tepkilerin ardından yayımladığı bir videoda özür diledi.
22 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanlığı kararıyla Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Burak Akçapar ve AB Daimi Temsilcisi Mehmet Kemal Bozay, Dışişleri Bakan Yardımcılıklarına getirildi. Ayrıca, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, AB Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği görevine atandı. Atamalar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Akçapar ve Bozay'ın kariyerleri çeşitli diplomatik görevlerle dolu iken, Kaymakcı daha önce de AB ile ilgili görevlerde bulunmuş bir diplomat.
18 Şubat 2023

İspanya'da, FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nda şampiyon olan kadın milli futbol takımı, federasyon başkanının Jennifer Hermoso'yu dudağından öpmesi sonrası boykot kararı almıştı. Bu olay sonrası başkan istifa etmiş ve teknik direktör görevinden alınmıştı. Yeni teknik direktör Montse Tome, boykot kararı alan 39 futbolcudan 20'sini aday kadroya dahil etti. Ancak, Jennifer Hermoso kadroya alınmadı. Futbolcuların boykot kararına devam etmeleri durumunda büyük cezalarla karşılaşabilecekleri belirtildi.
19 Eylül 2023

Anadolu Ajansı, İspanyol sismolog Jordi Diaz'ın Türkiye'deki depremlerin Japonya'dakinden 30 kat daha güçlü olduğunu söylediğini iddia etti. Ancak Diaz, AA muhabirinin kendisini yanlış anladığını ve böyle bir açıklama yapmadığını belirtti. Türkiye'de meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda 24 bin 617 kişi hayatını kaybetti, 80 bin 97 kişi yaralandı ve 6 bin 444 bina yıkıldı. İktidara yakın basın, yaşananları 'asrın felaketi' olarak nitelendirirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu durumu algı yönetimi olarak eleştirdi.
12 Şubat 2023

Yaklaşan genel seçimler öncesinde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın siyasetten yorulduğu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gizlice görüşerek siyasetten çekilmek için affını istediği iddia edildi. AKP'nin deprem bölgesindeki illerdeki bakanları milletvekili listelerinin başına yazarak destek arayışında olduğu belirtilirken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da siyasetten çekilmek istediği söyleniyor. Ancak her iki bakanın durumu hakkındaki son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vereceği ifade ediliyor.
29 Mart 2023

Türkiye'de gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur sonuçlarına göre Recep Tayyip Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Erdoğan'ı tebrik etmek için bir mesaj gönderdi. İki lider, daha önce 2022 Dünya Kupası sırasında Katar'da bir araya gelmiş ve ilişkilerin geliştirileceği yönünde sinyaller verilmişti. Bu tebrik, daha önceki yıllarda yaşanan siyasi gerilimlerin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşme belirtisi olarak görülebilir.
29 Mayıs 2023

FIFA'nın kararıyla görevinden uzaklaştırılan eski İspanya Futbol Federasyonu (RFEF) Başkanı Luis Rubiales, istifa ettiğini açıkladı. Rubiales, RFEF başkanlığı ve UEFA başkan yardımcılığı görevlerinden ayrıldığını duyurdu. İstifasının nedenini ailesinin yaşadığı durum ve İspanya, Portekiz ve Fas'ın 2030 Dünya Kupası organizasyonu için sunduğu ortak adaylığın kazanmasına olanak sağlamak olarak açıkladı. Rubiales, FIFA Kadınlar Dünya Kupası'ndaki finalde İspanyol futbolcu Jennifer Hermoso'yu dudağından öpmesi nedeniyle tepki almıştı.
11 Eylül 2023

Barış Pehlivan, Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden ayrılmasının ardındaki süreci ele alıyor. Erkan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme ve sonrasında yaşananlar, görevden ayrılma kararı ve Erdoğan'ın Erkan'a seçim sonrası için yeni bir görev vaadinde bulunması detaylandırılıyor. Erkan'ın ABD'ye dönmemeyi seçerek Türkiye'de kalmaya karar verdiği ve bu durumun gelecekteki bir atama için ipucu olabileceği belirtiliyor.
17 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üçüncü kez seçilmesinin ardından eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme hakkında detaylı bilgi verilmezken, Bloomberg muhabirleri Fırat Kozok ve Kerim Karakaya tarafından Twitter üzerinden duyuruldu. Erdoğan'ın yeni kabineyi cuma günü açıklaması bekleniyor. Daha önce ekonomi modeli nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği ve Erdoğan'ın Şimşek ile ekonomik sıkıntıları aşmak istediği belirtilmiş, ancak Şimşek aktif siyasete dönmeyi reddetmişti.
29 Mayıs 2023

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'da gerçekleşen ve Kuran'ı hedef alan bir eylem sebebiyle Hollanda'nın Ankara büyükelçisini bakanlığa çağırdı. Bakanlık, Hollanda'dan bu tür provokatif eylemlere izin verilmemesini talep etti ve olayın failine yönelik gerekli işlemlerin yapılmasını beklediğini açıkladı. Bu olay, İsveç'te benzer bir eylemin ardından Türkiye-İsveç ilişkilerinin gerilmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO konusunda İsveç'e destek verilmeyeceğini belirtmesinin hemen sonrasında gerçekleşti.
24 Ocak 2023

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry L. Flake, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. Bu ziyaretin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Bağcılar'da bir etkinlikte yaptığı konuşmada, büyükelçinin bu hareketini eleştirdi ve büyükelçinin kendisinden randevu talep edemeyeceğini, büyükelçiye kapılarının kapandığını belirtti. Erdoğan, büyükelçinin görevini ve sınırlarını bilmek zorunda olduğunu ifade etti.
2 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), deprem felaketinin yönetimindeki eksiklikleri eleştiren kişilere hakaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a istifa çağrısında bulundu. Erdoğan, eleştirilere 'terbiyesiz, ahlaksız, namussuz, adi' gibi ifadelerle karşılık vermişti. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de eleştirenlere 'sahtekarlar, haşeratlar, tabansızlar, sefiller, aymazlar' şeklinde hitap etmişti. TİP, Erdoğan'a yönelik olarak 'Küfretme, istifa et!' ifadesini kullanarak tepkisini dile getirdi.
21 Şubat 2023

CHP'nin Afyonkarahisar'daki kongresinde yaşanan tartışma sonrası, Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin, Grup Başkanvekili Burcu Köksal'ın disipline sevk edilmesini talep etti. Köksal, kongrede Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ile tartışmış ve baygınlık geçirmişti. Parti kaynaklarına göre, Köksal'ın istifa etmeyi düşünmediği ve genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun görev değişikliği için güven oylaması yapmayı planladığı belirtiliyor.
23 Eylül 2023

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, hükümet karşıtı gösterilerde 77 kişinin hayatını kaybettiği ve orantısız güç kullanımında rolü olduğu iddiasıyla savcılığa ifade verdi. Boluarte'nin avukatı Joseph Campos, müvekkilinin olaylarla doğrudan bir ilişkisinin bulunmadığını ve soruşturmanın kapatılması gerektiğini belirtti. Hükümet karşıtı gösterilerde çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinin ardından soruşturma başlatan savcılık, 31 Mayıs'ta Boluarte'nin ifadesinin alınmasına karar vermişti.
28 Eylül 2023

İspanya Kadın Milli Futbol Takımı'nın futbolcularından Jennifer Hermoso, şampiyonluk töreninde kendisini dudağından öpen ve bundan dolayı geçici olarak görevden alınan İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales'i savcılığa şikayet etti. Olayın ardından FIFA disiplin komitesi, Rubiales'i disiplin soruşturmasının sonucunu beklemek üzere 90 gün süreyle görevinden uzaklaştırmıştı. Hermoso, olaydan 17 gün sonra savcılığa başvurdu ve rızasının olmadığını belirtti.
6 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında çadır ve gıda malzemesi sattığı ortaya çıkan Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ı istifaya çağırdı. Kızılay'ın çadır satışı yapması nedeniyle kan bağışlarının durduğu ve kan stoğunun asgari seviyenin altına düştüğü belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli, Kınık'ı desteklerken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve TBMM Başkanı Şentop olaya üzüldüklerini ifade etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ise Kınık'ın görevde kalmasından rahatsızlık duyduğunu belirtti.
11 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, basın toplantısında AFAD'dan randevu talep ettiğini ancak dönüş alamadığını belirttikten sonra AFAD genel merkezine davet edildi. Kılıçdaroğlu'na ziyaretinde parti yardımcıları eşlik etti ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Başkanı Yunus Sezer ve ilgili genel müdür ile görüştü. AFAD Başkanı Sezer, Kılıçdaroğlu'na bilgi sundu ve Kılıçdaroğlu herhangi bir açıklama yapmadan kurumdan ayrıldı.
6 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve parti kurmaylarıyla Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde depremzedelerle buluştu. Bu ziyaret sırasında, Almanya'nın iktidar partisi SPD'nin eş başkanları Saskia Esken ve Lars Klingbeil ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, deprem bölgesine verilecek destek ve kentlerin yeniden inşası konuları ele alındı. SPD Eş Başkanı Klingbeil, Almanya'nın mali yardım sağlayan en büyük donör ülke olduğunu ve Alman uzmanların yeniden imar konusunda destek verebileceğini belirtti.
21 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın yeni başkanı olarak atanan Fatih Karahan ve ekibine güveninin tam olduğunu belirtti. Bu açıklama, Merkez Bankası'nın önceki başkanı Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılmasının ardından geldi. Erkan'ın yerine atanan Karahan'ın göreve başlamasıyla, ekonomi politikalarında bir değişiklik olup olmayacağı tartışmaları başladı. Şimşek, yapısal reformlarla ekonomi programının kararlılıkla uygulanmaya devam edeceğini ve mali disiplin ile dezenflasyon sürecine destek olunacağını vurguladı.
4 Şubat 2024
İşaretlediklerim