MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 18 Haziran'da planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin bahar aylarında yapılacağını ima ederek seçim startı verdiklerini duyurdu. Uzun süredir erken seçim taleplerine kapalı olan AKP'nin de seçimlerin öne alınmasına sıcak baktığı ve bunu 'seçimlerin öne çekilmesi' olarak adlandırdığı belirtiliyor. Bahçeli, verilecek her oyun Türk ve Türkiye yüzyılına katkı sağlayacağını ifade ederek, 15 Ocak 2023 itibariyle seçim hazırlıklarına başladıklarını açıkladı.
15 Ocak 2023

Disney, Türkiye'de Disney+ platformu ile 14 Haziran'da hizmete girdikten sonra, 2028 yılına kadar vizyona girecek 56 filmin listesini açıkladı. Listede Marvel Sinematik Evreni, Star Wars, Avatar ve birçok isimsiz Disney ve Pixar filmleri yer alıyor. Bazı filmlerin vizyon tarihleri de belirlenmiş durumda. İlk isimsiz Disney filmi 2023 yılı içinde izleyiciyle buluşacak.
22 Ocak 2023

Time dergisi, Arjantinli futbolcu Lionel Messi'yi 2023 yılının sporcusu olarak belirledi. Messi'nin ABD'de futbolun popülerliğini artırma başarısına vurgu yapıldı. Messi, Barcelona'ya dönme şansının olmaması üzerine Inter Miami ile anlaştığını ve ailesiyle bu kararı vermeden önce Suudi Arabistan'a gitmeyi de düşündüğünü belirtti. Messi, Inter Miami ile 2023 Ligler Kupası'nı kazanarak kariyerindeki 44. kupasını elde etti.
5 Aralık 2023

EA Games tarafından geliştirilen ve her yıl yeni bir sürümü çıkan FIFA serisi, bu yıl 'FC 24' adı altında piyasaya sürülecek. EA ile FIFA arasındaki anlaşmazlık sonucu isim değişikliğine gidildi. FC 24'ün fragmanı EA'nin YouTube kanalında yayınlandı ve oyun 29 Eylül'de piyasaya çıkacak. Türkiye'de oyunun standart sürümü Steam üzerinden 1199 lira, 'ultimate' sürümü ise 1699 lira olarak belirlendi. PlayStation için standart sürüm 1400 lira, ultimate sürüm ise 2000 lira fiyat etiketiyle ön siparişe sunuldu.
14 Temmuz 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), dolar/TL'nin 2024'te 40'a ulaşacağını tahmin ediyor. Kuruluşun büyüme beklentisi 2023 için yüzde 3,5, 2024 için yüzde 2,3 olarak belirlendi. Ayrıca, ortalama TÜFE tahminleri 2023 için yüzde 53, 2024 için yüzde 48 olarak belirlendi.
3 Kasım 2023

Çok uluslu yatırım yönetimi şirketi China International Capital, yapay zeka tabanlı sohbet robotu ChatGPT'den 2023 yılı için küresel piyasa görünümü hakkında bir rapor yazmasını istedi. ChatGPT, hisse senetleri ve altın için yükseliş beklerken, tahviller ve emtialar için daha temkinli bir görüş bildirdi. Ancak, analistler ChatGPT'nin bağımsız pazar analizi yeteneklerinden yoksun olduğunu ve doğrudan yatırım kararlarına rehberlik etmek için kullanılmaması gerektiğini belirtti. Bu deney, yapay zekanın insanların yerini alıp alamayacağı tartışmaları arasında gerçekleştirildi.
23 Şubat 2023

Doğuş Otomotiv İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Türkiye otomotiv pazarında yüzde 30'luk bir daralma beklediklerini belirtti. Önceki ekonomi yönetimi döneminde yüksek enflasyon ortamında faizlerin düşürülmesi ve alternatif yatırım araçlarına yönelim, özellikle ikinci el otomobil fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Yeni ekonomi yönetiminin rasyonel politikalara geçişi ve otomobil satışlarına getirilen kısıtlamalar talebin azalmasına yol açtı. Bilaloğlu, 2023'ün rekor seviyede kapandığını, ancak 2024'te pazarın yüzde 30 daralmasını beklediklerini ifade etti.
12 Şubat 2024

Türkiye Futbol Federasyonu, Trendyol Süper Lig'in 2023-2024 sezonu fikstürünü belirledi. Yeni sezon 11-12-13-14 Ağustos 2023 tarihlerinde başlayacak ve ilk yarısı 23-24-25 Aralık tarihlerinde sona erecek. Sezonun ilk yarısında 18, ikinci yarısında ise 20 hafta maçları oynanacak. Önemli derbi maçlarının tarihleri de belirlendi ve 31 Mart 2024'teki yerel seçimler nedeniyle 31'inci hafta maçları tarih değişikliğine uğradı.
19 Temmuz 2023

Beşiktaş Kulübü, 2023-2024 futbol sezonu için satışa sunulan kombine biletlerin tükendiğini açıkladı. Kulüp, taraftarına yoğun ilgi göstererek takıma duydukları güveni güçlü bir şekilde gösterdikleri için teşekkür etti.
20 Temmuz 2023

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri, Amazon'u geçerek 1,78 trilyon dolara ulaştı. Nvidia'nın hisseleri, 2024'ün başından bu yana yüzde 46'ya yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli dördüncü şirketi haline gelirken, Amazon beşinci sıraya geriledi. En değerli üç şirket sırasıyla Microsoft, Apple ve Alphabet olarak belirlendi.
14 Şubat 2024

Rockstar Games, uzun süredir beklenen Grand Theft Auto serisinin yeni oyunu GTA 6'nın fragmanını yarın yayınlayacağını duyurdu. Bloomberg'in haberine göre, oyunun yakın zamanda duyurulacağı önceden bildirilmişti ve Rockstar da bu duyuruyu teyit etmişti. Geçen yıl oyunun ilk görüntüleri internete sızdırılmış ve Rockstar bu duruma tepki göstermişti. Oyunun Miami'nin kurgusal bir versiyonunda geçeceği ve iki ana karakter içereceği belirtiliyor.
4 Aralık 2023

Microsoft, bilgisayar oyun şirketi Activision Blizzard'ı satın almak için Britanya Rekabet ve Pazarlar Kurumu'na (CMA) yeni bir anlaşma sundu. CMA, nisanda Microsoft'un Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın almasını rekabet endişeleri nedeniyle engellemişti. Yeni anlaşma kapsamında Microsoft, gelecek 15 yıl içinde piyasaya sürülecek mevcut ve yeni tüm Activision oyunlarının bulut akış haklarını almayacak. Bu haklar, Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almasının öncesinde Ubisoft'a satılacak.
22 Ağustos 2023

Apple, yıllık Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda 'Vision Pro' adlı yeni karma gerçeklik gözlüğünü duyurdu. Apple CEO'su Tim Cook, ürünü 'geleceğin ürünü' ve 'ilk giyilebilir bilgisayar' olarak nitelendirdi. Vision Pro, 3 bin 499 dolar başlangıç fiyatıyla gelecek yılın başlarında satışa sunulacak ve ultra yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemi ile hem sanal hem de artırılmış gerçeklik deneyimi vaat ediyor. Gözlük, harici bir pil ile daha hafif ve küçük bir tasarıma sahip olacak.
6 Haziran 2023

Alman otomobil üreticilerini temsil eden VDA, çip arzındaki daralma nedeniyle 2021'de küresel otomobil üretiminin yüzde 9 düştüğünü ve bu sorunun önlenmezse 2026'ya kadar üretimin yüzde 20 azalabileceğini açıkladı. Elektrikli araçlara geçiş ve elektronik sürüş yardım sistemlerinin artmasıyla 2030'a kadar çiplere olan talebin üç katına çıkması bekleniyor. Türkiye'de de kur krizleri ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle otomobil pazarında dalgalanmalar ve fiyat artışları yaşanıyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, bu sorunun devam edeceğini tahmin ediyor.
26 Ocak 2023

Donald Trump, 2024 ABD Başkanlık seçimlerinde yeniden aday olacağını duyurduktan sonra, önemli eyaletlerden New Hampshire ve Güney Carolina'da kampanya çalışmalarına başladı. Bu eyaletler, aday belirleme sürecinde kilit rol oynuyor ve seçimler erken başlıyor. Trump, kampanya konuşmalarında mevcut başkan Joe Biden'ın politikalarını eleştirerek, derin devletle mücadele, FBI gibi kurumları yeniden yapılandırma ve 'bataklık' olarak adlandırdığı Washington düzenine karşı çıkma niyetini ifade etti. Ayrıca, partisindeki 'RINO' olarak adlandırılan siyasetçilere karşı mücadele edeceğini belirtti.
29 Ocak 2023

Merkez Bankası, 2023 yılının ikinci enflasyon raporunu yayımladı ve yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 22,3 olarak belirtti. Ayrıca, 2024 sonunda yüzde 8,8 ve 2025 sonunda yüzde 5 enflasyon oranı beklediğini ifade etti. Bu tahminler, 26 Ocak'ta yayımlanan önceki rapordaki beklentilerle aynı. Merkez Bankası, enflasyon hedefini en son 2010 yılında tutturmuş ve son 12 yılda hedeflerinin uzağında kalmıştır.
4 Mayıs 2023

ABD merkezli çip üreticisi Nvidia, yapay zeka destekli ilaç keşfi konusunda çalışan biyoteknoloji şirketi Recursion ile işbirliği yaparak şirkete 50 milyon dolar yatırım yapacağını duyurdu. Recursion, Nvidia'nın bulut platformunda 23 bin terabaytı aşan biyolojik ve kimyasal veri kümelerini kullanarak ilaç keşfi için temel modeller geliştirecek. Bu yatırım haberinin ardından Recursion'ın borsadaki hisseleri yüzde 115'in üzerinde değer kazandı.
13 Temmuz 2023

Play Station'ın popüler oyun serilerinden The Last of Us'ın PC versiyonu 28 Mart'ta satışa çıkacak. Oyunun PC için donanım gereksinimleri açıklandı ve ultra yüksek grafik ayarları için oldukça yüksek performanslı donanım öneriliyor. Önerilen işlemci ve grafik kartları yüksek fiyat etiketlerine sahip. Oyunun 100 GB sabit disk alanına ihtiyaç duyduğu ve daha düşük ayarlarda oynamak için de yine yüksek maliyetli donanım gerektiği belirtiliyor.
10 Mart 2023

Blizzard, 13 Temmuz'da Diablo Immortal oyununa 'kan şövalyesi' adı verilen yeni bir sınıf ekleyeceğini açıkladı. Kan şövalyesi, oyunun yedinci oynanabilir sınıfı olacak ve yaklaşık 10 yıl sonra Diablo serisine eklenen ilk yeni sınıf olma özelliğini taşıyacak. Bu sınıf, vampirlerin hikayesine dayanıyor ve yakın dövüş yeteneklerine sahip olacak. Blizzard, kan şövalyesinin Diablo 4'e ekleneceği konusunda bir açıklama yapmadı, ancak Diablo Immortal'daki oyuncular yeni sınıfa ücretsiz olarak geçiş yapabilecek.
8 Temmuz 2023

Eski İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Çabukel, 3 Ağustos 2022'de bir basın açıklaması yaparak Kahramanmaraş'ta olası depremlere karşı yetkilileri uyarmıştı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi ve bu depremler çevre illeri de etkiledi. Uzmanlar daha önce bölgede deprem olabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Çabukel'in sosyal medyada gündem olan açıklamasında, 'Depreme hazır değiliz!' ifadesini kullanmıştı.
12 Şubat 2023
İşaretlediklerim