Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, İstanbul'u '2023'te gidilecek 52 yer' listesine ekledi. Listede, İstanbul Modern'in yeni müze binası ve şehrin diğer yenilenen sanat merkezleri vurgulandı. İstanbul Modern'in yeni binası, ünlü mimar Renzo Piano tarafından tasarlandı ve bu yıl içinde açılması bekleniyor. Ayrıca, İstanbul'daki diğer tarihi yapıların yenilenmesi de haberde yer aldı.
14 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, 18 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin, çeşitli takvim çakışmaları nedeniyle 14 Mayıs 2023 tarihine alındığını belirtti. Erdoğan, Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda, seçimlerin bu tarihte yapılabilmesi için gerekli kararı alacaklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç'te Kuran yakılmasına sert tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini söyledi. Seçim öncesi bazı ekonomik düzenlemeler ve vergi affı gibi müjdeler de verdi.
23 Ocak 2023

Deutsche Bank, 2023 sonu için dolar/TL beklentisini 27’den 32’ye yükseltti. Bu, Türkiye'nin politika değişikliği sonrasında uluslararası kurumların dolar kuru tahminlerini güncellemeleri trendinin bir parçasıdır. Önceden, Britanya merkezli banka HSBC, 2023 sonu için dolar/TL beklentisini 27’den 29’a, 2024 sonu içinse 32’ye çıkarmıştı. Deutsche Bank'ın 2024 sonu tahmini ise 35 oldu.
5 Ağustos 2023

Silikon Vadisi start-up'ı Cerebras, yapay zeka ürünlerini desteklemek için tasarlanmış 1,8 metre boyundaki süper bilgisayarını tanıttı. Bilgisayar, şirketin özel çipleriyle çalışıyor ve bu çipler, yapay zeka için yaygın olarak kullanılan bir çipten 56 kat daha büyük. Şirketin CEO'su Andrew Feldman, bu süper bilgisayarın start-up'lar tarafından daha hızlı ve daha düşük maliyetle tasarlanabileceğini göstermek istediklerini belirtti. Yapay zeka ürünlerinin yüksek seviyede işlem gücü ve özel çip gerektirdiği, bu nedenle çip tedarikinde sorunlar yaşandığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olup olamayacağı tartışılırken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Erdoğan'ın aday olabileceğini belirtti. Uçum, 2014 seçiminin eski sistemle, 2018 seçiminin ise yeni başkanlık sistemle yapıldığını ve yeni sisteme göre Erdoğan'ın 'sıfırlandığını' ifade etti. Muhalefetin altılı masa toplantısında Erdoğan'ın üçüncü defa aday olamayacağını vurgulamasının ardından Uçum, muhalefeti 'hileli' yöntemlerle Erdoğan'ın yolunu kesmeye çalışmakla suçladı.
27 Ocak 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkenin net sıfır emisyon hedefine ulaşma taahhütlerinde değişikliğe giderek, benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışına yönelik yasağın 2030’dan 2035’e erteleneceğini açıkladı. Sunak, yeni yaklaşımların pragmatik, orantılı, gerçekçi ve Britanya halkına karşı sorumlu olacağını belirtti. Elektrikli araçlara ve evlerde ısı pompalarına geçiş sürecini kolaylaştıracaklarını ifade eden Sunak, evlerin enerjilerinin daha verimli hale getirilmesine yönelik sübvansiyonlara devam edeceklerini ancak kimsenin bu tür önlemler almaya zorlanmayacağını vurguladı.
20 Eylül 2023

Disney, CEO Bob Iger'ın dördüncü çeyrek kazanç görüşmesinde belirttiği üzere, orijinal içeriklerinden bazılarını Netflix'e lisanslamak için görüşmeler yapıyor. Ancak, bu anlaşmanın Pixar, Marvel ve Star Wars gibi ana markaları kapsamayacağı vurgulanıyor. Disney ve Netflix geçmişte bazı içerikleri paylaşmış olsalar da, Disney+ platformunun piyasaya sürülmesiyle bu iş birlikleri azalmıştı. Iger'ın geçmişte Netflix'e içerik lisanslamayı eleştiren açıklamalarına rağmen bu yeni görüşmeler, stratejik bir değişikliği işaret ediyor.
9 Kasım 2023

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ, Tüpraş ile 2023-2024 sezonundan başlamak üzere üç sezon için geçerli olacak stadyum isim hakkı ve reklam sözleşmesi imzalandığını duyurdu. 2023-2024 sezonu için anlaşma bedelinin başarı primi dahil toplam 230 milyon 383 bin 150 lira ve artı KDV olduğu belirtildi. 2024-2025 ve 2025-2026 sezonlarına ilişkin tutarlar, 2023-2024 sezonuna ilişkin belirlenen tutarlara Türkiye İstatistik Kurumunca yayınlanan TÜFE oranı eklenmesi suretiyle bulunacak.
26 Eylül 2023

Güney Kore'nin enerji şirketi KEPCO, Türkiye'nin yeni bir nükleer santral inşası için yaptığı çağrıya yanıt olarak ön teklifte bulundu. KEPCO yetkilisi Cheong Seung-il, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile görüşerek Türkiye'nin kuzeyinde 1400 megavat kapasiteli dört reaktör inşa etmeyi önerdi. Projenin maliyetinin 32,5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor ve taraflar projenin fizibilitesi üzerine ciddi istişarelerde bulunacak.
1 Şubat 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılının ilk haftalarında sert oynaklıklar yaşadı. Aracı kurumların strateji raporları, yatırımcılara oynaklık konusunda uyarıda bulunuyor ve 'doğru hisse, doğru sektör' seçimine vurgu yapıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, küçük yatırımcılara borsada 'büyük bir fırsat' olduğunu belirtti. Deniz Yatırım ve Garanti Yatırım'ın raporları, seçim öncesi ekonomi politikalarının enflasyon üzerindeki baskısına ve kurda ani sıçramalara dikkat çekiyor ve BIST 100 için 12 ayda yüzde 42 yükselişle 7100 seviyesi hedefi öngörülüyor.
17 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart'ta seçim kararını alacaklarını ve bu kararın ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanarak seçim sürecinin başlayacağını açıkladı. Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının planlandığını belirtti. Ayrıca, depremzedelerin seçmen kaydı ve ikametgah değişikliklerinden dolayı hak kaybı yaşamamaları için bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanacağını ifade etti. Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı konusunda hukuki tartışmalar devam ederken, Erdoğan ve danışmanları yeni sistemle 'sıfırlanma' teorisini savunuyor; ancak bu teori kanunda açık bir hüküm bulunmadığı için tartışmalı.
6 Mart 2023

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, resmi Instagram hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye pazarına gireceğine dair işaretler verdi. Paylaşımda 'Model Y' ve 'Türkiye 4/4' ifadeleri yer aldı, ancak bu tarihin ne anlama geldiği henüz net değil. Tesla'nın Türkiye'de ilk olarak Model 3 ve Model Y araçlarını satışa sunması bekleniyor. Ayrıca, Tesla'ya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından şarj ağı işletmeci lisansı verildiği ve şirketin Türkiye'de kuracağı şarj istasyonlarında tüm elektrikli araç modellerine hizmet vereceği belirtildi.
28 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İrlanda gezisi sırasında yaptığı açıklamada, 2024 başkanlık seçimleri için adaylık planını yakında duyuracağını ifade etti. NBC'ye verdiği demeçte, daha önce yeniden aday olmayı planladığını söylediğini hatırlattı. Biden, 2020 seçimlerinde başkan seçilmişti ve Kasım 2024'te 82 yaşında olacak, bu da onu ABD tarihinde görevde bulunan en yaşlı başkan yapacak.
15 Nisan 2023

ABD'de yayınlanan Time dergisi, 2023 yılının en popüler video oyunlarını listeledi. Listede, çeşitli türlerdeki oyunlar yer alıyor ve bu yılın oyunlarının genel teması insan ilişkilerinin gücü olarak belirtiliyor. Listede birinci sırada 'Alan Wake II' yer alırken, 'Baldur’s Gate 3' ve 'Spider-Man 2' gibi oyunlar da üst sıralarda kendine yer buluyor. Ayrıca, 'Dead Space' ve 'Resident Evil 4' gibi klasiklerin yeniden yapım versiyonları da listeye dahil edilmiş.
9 Aralık 2023

1998'de piyasaya sürülen ve yalnızca 39 adet bulunan nadir bir Pikachu'lu Pokemon kartı, New York'taki Sotheby's müzayede evinde 360 bin dolara satıldı. Kartta, Pokemon çizgi dizisinin ticari kart oyunu kurucularından Takumi Akabane'nin imzası bulunuyor. Kartın satıcısı ve yeni sahibi açıklanmadı. Bu kart, 2021'de 5 milyon 275 bin dolara satılan ve Guinness Dünya Rekorları kitabına giren başka bir Pokemon kartının ardından dikkat çekti.
25 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim tarihinin mevsim şartları göz önünde bulundurularak güncellenebileceğini ifade etti. AKP içinde seçimlerin öne alınmasına sıcak bakıldığı ve 'erken seçim' yerine 'seçimlerin öne çekilmesi' ifadesinin kullanıldığı belirtiliyor. Parti içinde 30 Nisan ve 14 Mayıs gibi tarihlerin konuşulduğu, bu hamleyle Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olup olamayacağına dair tartışmaların da sona erdirilmesinin hedeflendiği aktarılıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de erken seçime hazır olduklarını ifade etmişti.
5 Ocak 2023

İspanya'nın La Liga takımlarından Barcelona, stadı Camp Nou'nun yenilenmesi için Türk şirketi Limak Holding ile anlaşma imzaladı. Limak Holding, Türkiye'de iktidar tarafından verilen ihalelerle tanınan ve muhalefet tarafından 'beşli çete' olarak adlandırılan şirketler arasında yer alıyor. Barcelona Yönetim Kurulu, Limak İnşaat'ın stadın inşaatı ve tadilatından sorumlu olmasını onayladı ve çalışmaların Haziran 2023'te başlaması planlanıyor.
9 Ocak 2023

Finlandiya merkezli telekomünikasyon şirketi Nokia, üçüncü çeyrek satışlarının beşte bir oranında düşmesinin ardından maliyetleri azaltma gerekçesiyle yaklaşık 14 bin kişiyi işten çıkarıyor. Şirket, 5G ekipmanlarına talebin azalmasından dolayı gelir düşüşüyle boğuşuyor. 2026'ya kadar 800 milyon ila 1,2 milyar avro tasarruf etmek isteyen Nokia, çareyi işten çıkarmalarda buldu. Şirketin toplamda 86 bin çalışanı bulunuyor ve bu durumda çalışanların yüzde 16'sı işten çıkarılacak.
19 Ekim 2023

Acun Ilıcalı'nın kurucusu olduğu Acun Medya, BBC Studios imzalı zeka oyunu formatı 'The 1% Club'ın haklarını satın aldı. Yerli versiyonu TV8'de yayınlanacak olan oyun, halkın zekasını bilimsel bir araştırmayla test ediyor. Yarışmacıların büyük ödül olan 100 bin avroyu kazanabilmek için ülkenin yalnızca yüzde 1'inin cevaplayabileceği bir soruya yanıt vermeleri gerekiyor. Yapımına 2023'te başlanacak olan programın 2024'te yayınlanması planlanıyor.
18 Ekim 2023

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkenin askeri keşif uydusunun fırlatılışı için son hazırlıkların tamamlanmasını istedi. Bu gelişme üzerine Japonya Savunma Bakanı Hamada Yasukazu, uyduyu taşıyacak roketin Japonya topraklarına düşme ihtimaline karşı Öz Savunma Kuvvetleri'ne hazırlık talimatı verdi. Japonya, Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) füzeleri ve Aegis donanımlı destroyerlerle önlem alacak. Kuzey Kore'nin askeri keşif uydusu fırlatma hazırlıklarının Nisan 2023'e kadar tamamlanması bekleniyor.
23 Nisan 2023
İşaretlediklerim