İktidarın ekonomi politikaları sonucunda iş insanları krediye erişimde güçlük çekiyor ve bankaların getirdiği günlük 5 bin dolarlık sınır nedeniyle kendi döviz hesaplarından para çekmekte zorlanıyorlar. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde talepler ya askıya alınıyor ya da maliyetler son iki haftada neredeyse iki katına çıkıyor. İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, durumun ithalat ve ihracat yaparken işleri zorlaştırdığını ve döviz ihtiyacını Kapalıçarşı gibi yerlerden yüksek maliyetlerle karşılamak zorunda kaldıklarını belirtiyor.
19 Mayıs 2023

İtalya, Roma'daki ünlü Trevi Çeşmesi'ni ziyaret eden turistlerden 1 avro ücret almayı planlıyor. Bu düzenleme, kontrolsüz turist kalabalığını azaltmak ve sürdürülebilir turizmi teşvik etmek amacıyla yapılacak. Roma'nın turizmden sorumlu belediye meclis üyesi Alessandro Onorato, bu planın Romalılar için ücretsiz, turistler için ise sembolik bir avro olacağını belirtti. Ayrıca, Venedik de benzer bir uygulama ile günübirlik ziyaretçilerden 5 avro ücret almayı planlıyor.
10 Eylül 2024

İzmir'de, erkek mesai arkadaşlarının argo ve küfürlü konuşmalarına tepki olarak küfrettiği için işten çıkarılan bir kadın, işe iade davasını kazandı. Mahkeme, kadının tepkisel olarak küfrettiğini ve işten çıkarılmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. İş yerindeki erkek çalışanların davranışlarına karşı iş yeri yetkililerinin herhangi bir adım atmaması ve sadece kadının iş akdinin feshedilmesi, mahkemenin kararında eşitlik ilkesine aykırılık olarak değerlendirildi.
18 Nisan 2024

Diyarbakır'ın Karacadağ bölgesinde, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkta tonlarca domates kurutuluyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, domateslerin hızlı bir şekilde kurutulması gerektiğini ve Diyarbakır'ın bu işlem için elverişli bir ortam sunduğunu belirtti. Kurutulan domateslerin genellikle İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edildiği belirtildi. Domates üreticisi İsmail Menek, girdi maliyetlerinin arttığını ve devletten destek beklediklerini ifade etti.
27 Temmuz 2023

Albayrak grubu, şirket verilerini yurt dışına taşımaya zorlandığı gerekçesiyle Microsoft’a açtığı davada 1,5 milyon lira tazminat kazandı. İstanbul 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesi, Microsoft Corporation ve Türkiye temsilcisi ETG Bilgisayar Danışmanlık Eğitim Hizmetleri ve Yayıncılık Sanayi Ltd. Şti.’nin tazminat ödemesine hükmetti. Albayrak grubunun avukatı, bu davanın veri güvenliği farkındalığını artırmak adına önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun Huawei'ye yurt dışına veri aktarımı izni vermesi de tartışma konusu oldu.
4 Haziran 2024

Antalya'da, bir kişinin yaklaşık 50 milyon lira değerindeki gayrimenkullerini dublör kullanarak devretmeye çalışan 11 şüpheli tespit edildi. İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyon sonucu şüpheliler gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden ikisi tutuklanırken, dokuz şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
12 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, İtalya'nın Milano şehri ve Britanya'nın başkenti Londra'daki Türk temsilcilikleri sosyal medya üzerinden yardım çağrısında bulunarak vatandaşları ve İtalyalı dostları Diyanet Vakfı ve Kızılay'a bağış yapmaya yönlendirdi. Milano başkonsolosluğu ve Londra büyükelçiliği, bağış yapmak isteyenler için ilgili bağış sayfalarının linklerini paylaştı. Diyanet Vakfı'nın sitesinde farklı miktarlarda hızlı bağış seçenekleri sunuluyor.
8 Şubat 2023

İtalya'da bir mahkeme, hademe Antonio Avola'nın bir öğrenciyi cinsel olarak taciz ettiği iddiasıyla açılan davada, tacizin 5-10 saniye sürdüğü ve şaka amaçlı olduğu gerekçesiyle suç teşkil etmediğine karar verdi. Bu karar, sosyal medyada ve kamuoyunda geniş çapta tepki topladı. Tepkiler, 'kısa süreli elleme' etiketiyle sosyal medyada yayıldı ve birçok kişi 10 saniyenin uzun bir süre olduğunu vurgulayan videolar paylaştı. Mağdur öğrenci Laura, karardan duyduğu öfkeyi ifade etti ve başkalarının da şikayet etmekten çekinebileceğini belirtti.
12 Temmuz 2023

Adidas, isimsiz bir mektupla gelen 'üst düzey çalışanların zimmetine para geçirdiği' şikayetinden sonra Çin'deki işletmesinde rüşvet soruşturması başlattı. İhbarı yapan kişi, üst düzey bir yönetici de dahil olmak üzere çok sayıda Çinli çalışanın adını verdi. Adidas, 7 Haziran'da Çin'de kendisine gelen ihbarı doğruladı ve konuyu yoğun bir şekilde araştırdığını belirtti.
17 Haziran 2024

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde toplamda 15 milyon lira ceza kesildiği açıklandı.
22 Mayıs 2024

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla bazı altın, mücevher ve kuyumculuk ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, bu durumun sektörü kayıt dışına iteceğini belirtti. Atayık, bu durumun üretimi ve satışları durduracağını, kuyumculuk sektörünün çalışamaz hale geleceğini ifade etti.
8 Ağustos 2023

2023 yılında, Türkiye'de bazı işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilmiş ve bu işletmelere toplamda 355 milyon 804 bin 957 lira tutarında idari para cezası uygulanmıştır. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, özellikle marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünleri, otomotiv sektörü, hazır beton ve çimento sektörleri ile ekmek fiyat tarifelerine aykırı satışlar gibi alanlarda incelemeler yapmıştır. Ticaret Bakanlığı, piyasalarda fiyatlamaları bozan ve tüketicileri olumsuz etkileyen eylemlere karşı idari tedbirlerin uygulanmaya devam edeceğini belirtmiştir.
6 Mayıs 2024

İstanbul'da gerçekleştirilen sahte para operasyonunda, Irak'ta basılan ve Türkiye'de piyasaya sürülmesi planlanan 1,5 milyon dolar değerinde sahte paraya el konuldu. Operasyonda yabancı uyruklu şüpheliler gözaltına alındı ve şüphelilere ait evlerde 28 bin dolar sahte para ile suçlardan elde edildiği tahmin edilen 5 bin 500 dolar bulundu. Emniyetteki işlemlerin ardından iki şüpheli tutuklanırken, bir zanlı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
28 Mayıs 2024

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, taksicilerin kısa mesafe yolcu ve turist seçmesi, taksimetre açmaması gibi şikayetler üzerine Taksim'de denetim yürüttü. Denetimlerde, kısa mesafede yolcu seçen iki taksi sürücüsüne 8 bin 128 lira ceza kesildi ve çalışma ruhsatları geçici süreyle askıya alındı. Ceza uygulanan taksiciler Hakan Ege ve Halil İbrahim Arıcı, yolcu seçmediklerini iddia ederek, verilen cezalara tepki gösterdi.
23 Ağustos 2023

Bazı Avrupalı moda markalarının, Kenya'daki bir mülteci kampından model devşirdiği belirlendi. Bu durum, mültecilerin kısa süreliğine modellik yapmaları ve sonrasında borçlandırılarak kampa geri gönderilmeleri şeklinde gerçekleşiyor. Moda ajansları, bu durumu mültecilere 'daha iyi bir hayat sunmak' ve modada 'çeşitlilik' sağlamak olarak savunuyor. Ancak, bu durum mültecilerin haklarının ihlal edildiği eleştirilerine neden oluyor.
10 Ekim 2023

Jandarma ekipleri, İstanbul Kağıthane'deki bir imalathanede yasadışı yollarla Afrika ülkelerinden getirilmiş yabani hayvan derilerinin işlendiğini belirledi. Baskın düzenleyen ekipler, 1514 timsah derisi, 159 deve kuşu derisi, 42 yılan derisi ve bu malzemelerden imal edilmiş 245 kadın çantası ve 190 cüzdana el koydu. Gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.
24 Eylül 2023

Ticaret Bakanlığı, çifte fatura düzenlediği tespit edilen sigara firmalarına 215 milyon lira ek vergi tahakkuku ve idari para cezası uyguladığını duyurdu. Bakanlık müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucunda, sahte ve düşük kıymetlerle ithal edilen tütün ve filtre gibi sigara hammaddesi cinsi eşyalar için çifte fatura düzenlendiği ve gümrük idarelerine düşük tutarlı faturaların ibraz edildiği belirlendi. Bu durum sonucunda firmalara, 53 milyon lira ek vergi tahakkuku ve 162 milyon lira idari para cezası olmak üzere toplamda 215 milyon lira ceza kesildi.
16 Ekim 2023

Rekabet Kurumu, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri sektöründe faaliyet gösteren dokuz şirkete, rekabet kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle toplamda 108 milyon 566 bin 510 lira tutarında idari para cezası uyguladı. Soruşturmaların bir kısmı uzlaşma, bir kısmı ise taahhütlerle sonuçlandırıldı. En yüksek ceza 87 milyon 387 bin lira ile L'Oreal Türkiye'ye verildi. Diğer şirketlere de çeşitli miktarlarda cezalar uygulandı.
14 Kasım 2023

İzmir'deki Agrobay Seracılık'ta sendikalaştıkları için işten çıkarılan 39 işçi, hakları için eylem başlattı. İşçiler, Agrobay önünde oturma eylemi başlatmış ve jandarma tarafından gözaltına alınmıştı. Bugün yine Agrobay önünde basın açıklaması yapmak isteyen işçilerin araçlarının geçişine izin verilmedi ve işçiler yürüyerek Agrobay önüne geldi. Burada işçilere sert bir müdahalede bulunuldu ve gözaltına alındılar. Ayrıca, direnişi takip eden gazeteci Zeynep Kuray ve foto muhabir Berkcan Zengin de gözaltına alındı.
15 Eylül 2023

Kara para aklama iddiaları nedeniyle mal varlıklarına el konulan Dilan ve Engin Polat çifti, 'şımarıklıkları ve gösterişleri' olduğunu belirterek, 'hadlerini aştıklarını' anladıklarını açıkladı. Çift, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımlarıyla ve son günlerde para aklama ve vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti. İddiaların ardından Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından araştırma başlatılmış, rapor savcılığa gönderilmişti. Başlatılan soruşturma kapsamında çiftin mal varlıklarına el konulmuştu.
30 Ekim 2023
İşaretlediklerim