Ödüllü senarist ve yönetmen Emin Alper, Fyodor Dostoyevski'nin 'Öteki' adlı eserini tiyatroya uyarlayarak yönetmenliğini üstlendiği ilk oyunun prömiyerini 12 Ocak'ta gerçekleştirecek. Cem Yiğit Üzümoğlu, Erdem Şenocak, Derya Karadaş ve Gökhan Yıkılkan gibi isimlerin rol aldığı oyun, sahne, ışık ve ses tasarımıyla dikkat çekiyor. Oyun, izleyicilere bireyin kendi zıttıyla karşılaşması durumunda ne yapacağını sorgulatan bir konuya sahip. 'Öteki', sezon boyunca İstanbul'daki çeşitli sahnelerde izleyiciyle buluşacak.
7 Aralık 2023

Kurban Bayramı süresince İstanbul'daki Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Yerebatan Sarnıcı gibi önemli tarihi ve kültürel mekanlar ziyaretçilere açık olacak. Topkapı Sarayı bayramın 1. günü 11.00-17.30, 2. ve 4. günü 9.00-17.30 saatlerinde ziyaret edilebilirken, 3. gün kapalı olacak. Dolmabahçe Sarayı ve diğer saraylar bayramın 3. ve 4. günü 9.00-17.30 saatlerinde açık olacak. İstanbul Modern de bayramın 2. gününden itibaren ziyaretçilere kapılarını açacak.
15 Haziran 2024

Ortaköy Kethüda Hamamı'nda 'Zaman ve Göç' temaları etrafında oluşturulan 'Time is Love; Bir Dünya Gezisi Sahnesi' adlı çağdaş sanat sergisi ziyarete açıldı. Sergi, 29 Ocak'a kadar devam edecek ve ücretsiz olarak izlenebilecek. Program, özellikle Ukrayna-Rusya savaşı sonrası İstanbul'a yerleşen göçmen sanatçıların konserlerine ev sahipliği yapacak. Sergide 34 sanatçı ve oluşumun eserleri yer alıyor ve ziyaretçilere zaman ve yolculuk kavramlarını sanatçıların gözünden keşfetme fırsatı sunuyor.
11 Ocak 2023

21. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 20 Haziran'da 'Parola: Barış' temasıyla başlıyor. Festivalde, 'Kadınların Sineması', 'Feminist Bellek', 'Hak Odaklı Sinema' gibi çeşitli bölümlerde filmler, forumlar, atölye ve söyleşiler yer alacak. Açılış, Filistinli kadınların sürgün hikâyelerini anlatan 'Filistin’i İşlemek' filminin online gösterimiyle yapılacak. Festival, 30 Haziran'a kadar İBB Beyoğlu Sineması, İBB Mahalle Evleri ve Fransız Kültür Merkezi'nde devam edecek.
19 Haziran 2024

İstanbul Modern, dünyaca ünlü sanatçı Olafur Eliasson'un 30 yıllık kariyerinden kapsamlı bir seçkiye ev sahipliği yapıyor. 'Senin beklenmedik karşılaşman' adlı sergi, 7 Haziran'da açıldı ve bir ayda 70 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Sergide, su, ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi konulara odaklanan 40'a yakın yapıt yer alıyor. Sergi, Eliasson'un Türkiye'deki ilk kişisel sergisi olma özelliğini taşıyor ve sanatseverlerin aktif katılımını teşvik ediyor.
11 Temmuz 2024

Ünlü Türk aktör Şener Şen, başrolünde olduğu 'Zengin Mutfağı' oyunuyla Türkiye turnesine çıkıyor. Turne 14 Ağustos'ta başlayacak ve Denizli, İzmir, Bursa, Antalya ve Adana'da seyirciyle buluşacak. Oyun, 15-16 Haziran 1970 işçi hareketlerinin bir zengin ailenin mutfağına yansımasını konu alıyor. İlk kez 1978'de sahnelenen oyun, yıllar geçse de güncelliğini koruyor.
24 Temmuz 2023

Diken'in isteği üzerine, İstanbul Film Festivali'nin kadın çalışanları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel olarak kadınlar hakkında veya kadın yönetmenler tarafından çekilmiş sekiz filmlik bir seçki hazırladı. Bu seçki, kadınların yaşam deneyimlerini, cinsel uyanışlarını ve toplumsal cinsiyet rollerini sorgulayan çeşitli filmleri içeriyor. Seçilen filmler arasında Sofia Coppola'nın 'The Virgin Suicides', Agnès Varda'nın 'Cléo from 5 to 7', Céline Sciamma'nın 'Petite Maman' gibi eserler yer alıyor.
8 Mart 2024

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 1954 yılında yazdığı 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü' romanı, Serkan Keskin'in başrolde olduğu ve Serdar Biliş'in yönettiği bir oyunla tiyatro sahnesine taşındı. Oyun, sinema ve tiyatro öğelerini iç içe geçiren çağdaş bir uyarlamayla izleyici karşısına çıktı. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, oyun için olumlu yorumlarda bulunarak, performansı sarhoş edici bulduğunu ve tekrar izlemek istediğini belirtti. Oyun, Saatler Kolektif yapımı olarak İstanbul Maximum Uniq Hall'da sahnelenecek ve biletler Biletix üzerinden temin edilebilecek.
16 Nisan 2023

Ateş Alpar, Bengü Karaduman, Kerem Ozan Bayraktar ve Yaşam Şaşmazer, İstanbul Bienali'ne katılmama kararı aldıklarını duyurdu. Bu karar, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın (İKSV) bienal küratörlüğüne Defne Ayas'ı getirme kararını değiştirerek Iwona Blazwick'i ataması sonrası başlayan tartışmaların bir sonucu. Sanatçılar, bienal ve çevresindeki kutuplaşmaların sanat üretimi ve paylaşımı için elverişli bir zemin sunmadığını belirtti.
23 Ekim 2023

İstanbul Modern, 'Hep Buradayız' adlı yeni sergiyle Türkiye'den 11 kadın sanatçının eserlerini sergiliyor. 2016 yılında kurulan İstanbul Modern Kadın Sanatçılar Fonu'nun desteklediği bu sergi, beden politikaları, bellek ve tarih yazımı gibi temaları içeren çalışmaları içeriyor. Resim, heykel, desen ve video gibi farklı ifade araçları kullanılarak üretilen eserler, Mehtap Baydu, Hera Büyüktaşcıyan, İnci Eviner ve diğer sanatçıların farklı dönemlerdeki işlerini kapsıyor. Sergi, aynı zamanda İstanbul Modern'in koleksiyon sergisinde de yer alıyor.
17 Temmuz 2023

Bayram tatilinde İstanbul'u sanatla keşfetmek isteyenler için İstanbul Modern, dünyaca ünlü sergileri ve etkinlikleriyle kapılarını açıyor. Müzede, 'Yüzen Adalar', Ozan Sağdıç'ın 'Fotoğrafçının Tanıklığı' ve 'Zamansız Meraklar' gibi çeşitli sergiler ziyaretçilere sunuluyor. Ayrıca, Renzo Piano'nun yeni müze binasının yapım hikâyesini anlatan bir sergi ve Boğaziçi ile Haliç'in buluştuğu noktada yer alan yansıtma havuzu ile benzersiz bir seyir deneyimi de sunulmaktadır. İstanbul Modern, bayramın birinci günü hariç diğer günler ziyarete açık olacak.
7 Nisan 2024

Bu yıl 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 60'ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Belgesel Film ve Kısa Metraj Yarışması'nda yer alacak yapımlar açıklandı. Ulusal Belgesel Film Yarışması'na 56 başvuru gelmiş ve sekiz film seçilmiş. Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda ise 164 başvuru arasından 14 film seçilmiş. Ödüller, 14 Ekim akşamı düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.
13 Eylül 2023

Japon sanatçı Chiharu Shiota'nın İstanbul Modern için özel olarak ürettiği geniş ölçekli yerleştirmesini içeren sergi, Japonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıldönümü kapsamında açıldı. Sergi, hafıza, varoluş, göç, yolculuk ve insan deneyimi gibi konuları ele alıyor. Sergi, Japan Foundation, Japonya Büyükelçiliği ve Japonya İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle ve Arnica'nın desteğiyle gerçekleşiyor. İstanbul Modern'de 20 Nisan 2025'e kadar ziyaret edilebilecek olan sergi, iki ülke arasındaki kültürel etkileşimi güçlendirmeyi hedefliyor.
10 Eylül 2024

Japon sanatçı Chiharu Shiota’nın ‘Dünyalar Arasında’ adlı sergisi, Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 100’üncü yılı kapsamında İstanbul Modern’de düzenlendi ve büyük ilgi gördü. Sergiyi bir günde 6 bin kişi ziyaret etti. Sergi, hafıza, varoluş, göç, yolculuk ve insan deneyimi gibi konulara odaklanıyor ve 20 Nisan 2025’e kadar ziyaret edilebilecek. Sergi, Japonya ve Türkiye arasındaki kültürel bağları güçlendirmeyi amaçlıyor.
13 Eylül 2024
İşaretlediklerim