Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Kennedy Lodge'da çalışan dört personeli tazminatsız olarak işten çıkardı. İşten çıkarılan personelin yerine sosyal tesisler şube müdürü Mehmet Tunç'un akrabaları ve tanıdıkları getirildi. İşten çıkarmalar, mesai saatlerinde yapılmak istenen değişikliğe çalışanların yazılı talimat talep etmeleri ve sözlü değişikliği kabul etmemeleri sonrasında gerçekleşti. Çalışanların okula giriş kartları iptal edildi ve özel eşyalarını almaları engellendi. İşten çıkarılan personel Dev Turizm Sendikası üyesiydi ve avukatları işten çıkarmaların hukuksuz olduğunu belirtti.
10 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, fakülte yapılanması planlarına tepki gösteren öğrencilerin protestoları devam ederken, en az iki öğrencinin okula girişi engellendi. Öğrencilerin öğrenci kartları çalışmadı ve güvenlik tarafından herhangi bir yazılı belge veya gerekçe sunulmadı. Öğrencilere sadece bir günlük yasak olduğu ve öğrenci işleri dekanlığı ile iletişime geçmeleri önerildi. Bu yasakların, son dönemde düzenlenen protestolarla ilgili olduğu belirtiliyor.
25 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde fakültelerin kapatılması ve bölünmesi planlarına tepki gösteren öğrenciler, protesto gösterileri düzenledi. Bu süreçte en az 10 öğrencinin öğrenci kartları iptal edilerek okula girişleri engellendi. Girişi engellenen öğrenciler, eğitim ve barınma haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Çağlayan Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu. Öğrenciler, 'demokratik üniversite' nöbetlerine de devam etmekte.
26 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde protestolara destek verdikleri için kampüse girişleri yasaklanan emekli akademisyenler, İstanbul idare mahkemesinde toplu dava açarak BUCard kimlik kartlarının iptal edilmesi kararının yürütmesinin durdurulmasını talep etti. Yönetim, 10 emekli öğretim üyesinin kartlarını iptal etmiş, bu durum akademisyenlerin kampüse girişlerini, kütüphaneye erişimlerini ve öğretim üyeleriyle fikir alışverişini engellemişti. Davacı yedi akademisyenden beşinin 'emeritus' unvanına sahip olduğu ve bu unvanın haklarının da iptal edildiği belirtildi.
17 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin suç duyurusu sonucu gözaltına alınan sekiz öğrenciden dördüne 'kamu malına zarar verme' suçundan 10'ar ay hapis cezası verildi, ancak mahkeme cezaları erteledi ve sanıkları bir yıl süreyle denetim altında tutma kararı aldı. Öğrenciler, rektör İnci'yi protesto etmek için rektörlük binasına kırmızı boya dökerek eylem yapmışlardı. Mahkeme, 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçundan öğrencilerin beraatine karar verdi.
7 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin açtığı dava sonucunda, İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi, üniversitenin Güney Kampüsü ve çevresinin koruma statüsünün düşürülmesini öngören kararı reddetti. Mahkeme, bu kararın hem kampüs bütünlüğünü hem de Boğaziçi sisteminin doğal bütünlüğünü olumsuz etkileyeceğine hükmetti. Daha önce yapılan değişiklikle koruma altındaki arazi iki bölüme ayrılmış ve koruma dereceleri düşürülmüştü. Mahkeme, alanda özellikle mezar yerleri ile ilgili bilgi eksikliği bulunduğunu ve envanter çalışması yapılmasının gerekli olduğunu belirtti. Karar oybirliğiyle alındı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın itiraz için otuz gün süresi bulunuyor.
2 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı başlatılan direniş 999'uncu gününe girdi. Akademisyenler, her öğlen arasında rektörlük binası önünde 'akademik nöbet' tutuyor. Direnişin 999'uncu gününde yoğun katılım gözlendi. Okul yönetiminin kampüse girişini yasakladığı mezun ve emekli akademisyenler de kampüs girişinde bulundu. 30 yıl boyunca öğretim üyesi olarak çalışan ve geçen hafta emekli olan Murat Gülsoy'un da okula girişi yasaklandı.
29 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan 'kayyım rektörler'e karşı başlattıkları direnişin ikinci yılını tamamladı. İlk olarak Melih Bulu'nun atamasıyla başlayan ve Mehmet Naci İnci'nin atanmasıyla devam eden süreçte, üniversite bileşenleri özerklik ve demokratik yönetim taleplerini sürdürüyor. Akademisyenler, her iş günü rektörlük binasına sırtlarını dönerek protestolarını sürdürmekte ve 'Kabul Etmiyoruz Vazgeçmiyoruz' sloganıyla direnişlerini ifade etmektedirler.
2 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) üyeliğine son verilmesiyle ilgili davayı kazanan Prof. Dr. Taner Bilgiç'i üç ay süreyle görevden uzaklaştırdı. Bilgiç, senato tarafından dört yıllığına ÜYK üyeliğine seçilmişti, ancak yönetim, görev süresi dolmadan üyeliğini sonlandırmıştı. Bilgiç bu kararı yargıya taşıdı ve İstanbul 13'üncü İdare Mahkemesi, Bilgiç'in lehine karar verdi. Ancak üniversite yönetimi, mahkeme kararını uygulamayarak Bilgiç hakkında yeni bir soruşturma gerekçesiyle üç ay görevden uzaklaştırma kararı aldı.
13 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin kapatılma kararını geri çekerek, Fen Edebiyat Fakültesi'ni 'Fen Fakültesi' ve 'İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi' olarak ikiye bölmeyi ve Yönetim Bilimleri Fakültesi'ni kapatıp İİBF'ye dahil etmeyi planlıyor. Bu plan, üniversite senatosu tarafından oy çokluğuyla kabul edildi ve şimdi cumhurbaşkanının onayı ve Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor. Üniversite öğrencileri ve akademisyenleri, rektörlük binası önünde toplanarak bu plana tepki gösterdi.
20 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, fakültelerin kapatılması ve bölünmesi planına tepki gösteren öğrencilere yönelik okula giriş yasağı sürmektedir. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin kapatılması ve diğer fakültelerin bölünmesi planı hakkında akademisyenlerin çoğu son ana kadar bilgilendirilmemiş, öğrenciler ise bu plana karşı protesto gösterileri düzenlemişlerdir. 25 Aralık'tan itibaren en az 10 öğrencinin öğrenci kartları iptal edilmiş ve okula girişleri engellenmiştir. 26 Aralık'ta ise bazı öğrenciler suç duyurusunda bulunmuş, dört öğrencinin daha okula girişi yasaklanmış ve toplamda en az 14 öğrencinin okula girişi engellenmiştir.
28 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım yönetimi', mezunların okula girişini yasaklamaya devam ediyor. 1973 mezunu Semih Bilgin, 'eylemlerde bulunulduğu' gerekçesiyle mezun kartının süresiz iptal edildiğini belirten bir e-posta aldı. Bilgin, sadece akademisyenlerin rektörlüğe sırtını döndüğü protestoya destek verdiğini ifade ediyor. 9 Mart'a kadar toplamda 138 mezunun kartı iptal edilmiş ve bu iptaller genellikle gerekçe gösterilmeden yapılmış.
21 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'na (BÜVAK) yapılan ve kamuoyunda 'yandaş atamalar' olarak nitelendirilen mütevelli heyeti üyeliklerine ilişkin atamalar yargıya taşındı. BÜVAK'ın yönetim kurulu, geçmişte okul yönetiminin harcamalarına engel olmuştu. BÜVAK'a Şubat-Haziran 2023 arasında 98, sonrasında ise 65 olmak üzere toplamda 163 yeni üye atandı. Atamaların çoğu, hükümete yakın kişilerden oluşuyor. Vakfın senedi değişikliği ve mütevelli atama yetkisinin kaldırılması da yargı sürecinde. Şubat ve mart aylarında yapılan atamalarla ilgili dava açıldı ve yargı süreci devam ediyor.
27 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, her iş günü 12:15-12:30 arasında kampüs meydanında düzenlenen ve 'akademik nöbet' adı verilen sessiz protesto eylemine katılan 13 akademisyen hakkında disiplin soruşturması başlattı. Rektörlük, eylemlerin 'kanuna aykırı' ve 'üniversite işleyişini bozucu nitelikte' olduğunu iddia ediyor. Ancak, öğretim üyeleri, eylemlerin üniversite işleyişini bozucu nitelikte olmadığını ve herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığını belirtiyorlar. Ayrıca, akademisyenler, bu barışçıl duruşun Anayasanın güvence altına aldığı ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyorlar.
2 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 20 Eylül 2007'den beri yürürlükte olan yurt yönetmeliğini kaldırarak yerine yeni bir yönetmelik getirdi. Yeni yönetmelik, 8 Şubat'ta üniversite yönetim kurulu kararıyla kabul edildi ve öğrencilerin yurtlardan atılmasını kolaylaştıran maddeler içeriyor. Yönetmelikteki muğlak ifadeler, sosyal medya paylaşımları ve anayasaya aykırı eylemler gibi sebeplerle öğrencilerin yurtlardan atılmasına olanak tanıyor. Ayrıca, yurtta alkol kullanımı artık yurttan atılma sebebi olarak belirlenmiş.
2 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi, Rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, akademisyenleri uzaklaştırma ve tanıdık kişilere işe alma eğilimi gösteriyor. 29 Ağustos 2022'de başlayan sınavlarla 209 kişi işe alındı. 4 Nisan'da yayımlanan 74 kişilik ilan için 300'den fazla başvuru oldu ve mülakatlar 8-11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. 13 Mayıs'ta sonuçlar açıklandı ve 16 Mayıs'ta işe başlandı. Süreç normalde iki-üç hafta sürerken, seçimlerden önce bir haftada tamamlandı. Mülakat sonuçlarının açıklanma biçiminde şeffaflık bulunmuyor ve Eğitim-Sen, ilanların 'adrese teslim olduğu' gerekçesiyle dava açtı.
27 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 156. mezuniyet törenini 5-6-7 Temmuz 2023 tarihlerinde her fakülte ve enstitü için ayrı diploma dağıtım törenleri şeklinde gerçekleştireceğini duyurdu. Geçmişte toplu olarak düzenlenen mezuniyet törenleri, öğrenci protestoları nedeniyle artık bölümlere özel olarak yapılıyor. Geçen sene toplu törenin iptal edilmesi üzerine öğrenciler alternatif bir tören düzenlemiş, bu durum okul yönetimi tarafından tehditlerle karşılanmış ve bazı mezunların okula giriş kartları iptal edilmişti.
31 Mayıs 2023

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, öğretim üyelerine mesai saatleri dışında günlük en az beş hasta bakma zorunluluğu getirdi. Bu karara itiraz eden Prof. Dr. Mustafa Cenk Ecevit, kararın hukuka uygun olmadığını savunarak mahkemeye başvurdu. İzmir 5. İdare Mahkemesi, görevin uygulamalı çalışma kapsamında olduğunu ve kamu yararı ile hizmet gereklerine uygun tesis edildiğini belirterek davayı reddetti.
25 Ocak 2023

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağındaki 42 köpeğin okuldan çıkarılması için talimat vermişti. Ancak barınak gönüllülerinin itirazı üzerine yürütmeyi durdurma kararı alındı. Üniversite, 22 yıllık hayvan barınağını bir senedir başka yere taşımak istiyordu. Ancak barınağın taşındığı yer okul sınırında ve civardaki konutlara çok yakın olduğu için konut sakinlerinin şikayeti de barınağın tekrardan yerinden edinmesine yol açabilirdi.
19 Temmuz 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karara karşı akademisyenler, öğrenciler ve veliler mağduriyet yaratacağını belirterek itiraz etti. Eğitim-Sen'in ardından Türkiye Barolar Birliği de YÖK'ün kararının yetki aşımı olduğunu savunarak Danıştay'da dava açtı.
27 Şubat 2023
İşaretlediklerim