Boğaziçi Üniversitesi, Haziran 2022'den itibaren 138 mezunun üniversiteye girişini sağlayan mezun kartlarını iptal etti. İptaller, öğrencilerin mezuniyet öncesi protesto eylemlerine katılmaları ve alternatif mezuniyet töreni düzenlemeleri gibi nedenlerle gerçekleşti. İptal edilen kartlar arasında, sosyal medyada yönetimi eleştiren ve kampüste alkol tüketen mezunlar da var. İptal kararları bazen gerekçe gösterilmeden, bazen de sadece sorulduğunda açıklanıyor.
9 Mart 2023

Barış İçin Akademisyenler bildirisinin imzacılarından Prof. Dr. Ahmet Özdemir Aktan, 2017 yılında Marmara Üniversitesi'nden ihraç edilmişti. İhraç kararına karşı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'na yaptığı başvuru 2021'de reddedilmişti. Ancak Ankara 21. İdare Mahkemesi, bildiriye imza atmanın örgütle irtibat veya iltisak göstermeyeceğine hükmetti. Bu karar, barış imzacıları için emsal teşkil edebilecek bir ilk olma özelliği taşıyor.
25 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 'kayyım rektör' olarak nitelendirilen Naci İnci tarafından öğrencisi olan bir kişi, Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü'ne öğretim üyesi olarak atandı. Ancak bu atama, mahkeme tarafından 'adrese teslim' olduğu gerekçesiyle durduruldu. Atanan öğretim üyesinin enstitüyle ilişiği kesildi. Ayrıca, aynı kişinin şimdi de üniversitenin fizik bölümüne atanmaya çalışıldığı ve bu durumun baskı ile gerçekleştirilmeye çalışıldığı iddia ediliyor.
3 Ocak 2024

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü'nden emekli öğretim üyesi Murat Gülsoy'un okula girişi yasaklandı. Gülsoy, geçen hafta emekli olduğunu ve emekli olur olmaz okula girişinin yasaklandığını belirtti. Ayrıca, Gülsoy'un adının yer aldığı bir etkinlik de gerekçesiz bir şekilde iptal edildi. Boğaziçi Üniversitesi, emekli akademisyenlere ve mezunlara BUCard vererek kampüse girişlerine izin veriyor ancak 'kendisine karşı çıkan' kişilerin kartlarını iptal ederek okula girişlerini yasaklıyor.
29 Eylül 2023

OHAL döneminde yayınlanan 686 sayılı KHK'yla görevinden ihraç edilen barış akademisyeni ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul'un üniversiteyle bağı, itiraz üzerine yeniden kesildi. Kurul, mayıs ayında göreve iade edilmişti. Ancak Ankara Üniversitesi'nin itirazı sonrasında verilen yürütmenin durdurulması kararı nedeniyle, Kurul'un bir kez daha üniversitesiyle bağı hukuksuzca kesildi. Eğitim Sen Genel Merkezi, bu durumda olan çok sayıda akademisyenin olduğunu belirtti.
25 Temmuz 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karar, KYK yurtlarının depremzedelere açılmasıyla birlikte öğrencilerin mağdur olacağı endişesini doğurdu. Eğitim-Sen, kararın eğitim hakkına orantısız ve öngörülemez bir müdahale olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı.
14 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi, son bir ay içinde toplam 11 milyon 778 bin 660 lira değerinde beş ihale düzenledi. İhaleler arasında, daha önce adrese teslim ihale aldığı iddia edilen bir şirketin de bulunduğu, araç kiralama, Teknofest etkinliği organizasyonu, kütüphane taşıma ve yazılım hizmetleri yer alıyor. İhalelerden biri, daha önce yolsuzluk şüphesiyle anılan bir şirkete verildi. İhalelerin bazıları, Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesiyle davet usulüyle gerçekleştirildi ve bu durum şüpheli bulunuyor.
22 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyım yönetimi, 22 Mart tarihli kararla 20 kurul ve komisyonu kapattı ve geriye kalan komisyonları kendi kadrolarıyla doldurdu. Kapatılan komisyonlar arasında afet, iş sağlığı ve güvenliği, bilgi teknolojileri gibi önemli alanlarda faaliyet gösteren birimler bulunuyor. Komisyonlarda görev alan kişilerin çoğu, Naci İnci'nin rektör olarak atanmasından sonra işe alınmış veya idari pozisyonlara atanmış kişilerden oluşuyor. Ayrıca, hukuk fakültesi ve yapay zeka enstitüsü öğretim üyelerine toplam 24 üyelik verildi.
12 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu, üniversite yönetiminin İktisadi İdari Bilimler Fakültesini kapatma ve Fen-Edebiyat Fakültesini ikiye bölme planına karşı öğrencileri eyleme çağırdı. Plana göre, İİBF'nin bölümleri diğer fakültelere dağıtılacak. Bu plan, üniversitenin senatosunda tartışılacak ve onaylanırsa cumhurbaşkanlığına sunulacak. Öğrenciler, rektörlük binası önünde nöbet tutarak ve online forum düzenleyerek tepkilerini dile getirecekler.
19 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, İktisadi İdari Bilimler Fakültesinin kapatılması ve Fen ve Edebiyat Fakültesinin ikiye bölünmesi planlarına karşı tepki gösteriyor. Akademisyenlerin çoğu, senato toplantısından iki gün önce bu planlardan haberdar edildi. Fakülte bölümlerinin tamamı plana olumsuz görüş bildirdi, ancak dönemin kayyım dekanı İsmail Boz bu konuyu fakülte kurulu toplantısında gündeme almadı. Öğrenciler, alınan kararlara karşı 'demokratik üniversite' taleplerini yükseltmek için nöbet eylemi düzenleyecekler.
25 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 22 yıldır faaliyet gösteren BUPaws hayvan barınağı, 'cumhurbaşkanı kararı' gerekçe gösterilerek tahliye edilmeye başlandı. Barınağın bulunduğu yer, İstanbul'un fethinde hayatını kaybeden askerlerin şehitliğine yakınlığı nedeniyle boşaltılmak isteniyor. Gönüllüler, tahliye sürecinin habersiz başlatıldığını ve alternatif yerin uygun olmadığını belirtiyor. Okul yönetimi ise gönüllülerin sosyal medyada manipülasyon yaptığını ve 'illegal terör örgütü' etkisi altında olduklarını iddia ediyor. Ayrıca, barınağın taşınması planlanan yerin şartlı bağışla verildiği ve herhangi bir şikayet durumunda yeniden tahliye edilebileceği belirtiliyor.
22 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi kararı, bazı akademisyen, öğrenci ve veliler tarafından eleştirildi. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde bu kararı protesto eden öğrenciler, 'Eğitim hakkımız engellenemez' sloganları atarken, polis müdahalesi sonucu 22 öğrenci gözaltına alındı. YÖK Başkanı Erol Özvar, şu an için sadece uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisan ayında değerlendirileceğini belirtti.
17 Şubat 2023

ODTÜ Mezunlar Derneği, yönetim kurulu başkanı Baki Arslan’ın okul kampüsüne girişinin 2090 yılına kadar yasaklandığını duyurdu. Yasak kararına dair herhangi bir gerekçe bildirilmezken, yazılı bilgi talebi de karşılıksız kaldı. Dernek, daha önce de farklı zamanlarda farklı yönetim kurulu üyelerinin kampüse girişinin yasaklandığını hatırlattı.
2 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Biray Kolluoğlu ve Prof. Dr. Lale Akarun, Nature Dergisi'nde, üniversitenin akademik özgürlük ve özerklik mücadelesini anlatan bir makale yazdı. Makalede, 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektörler ve üniversiteye yapılan siyasi müdahaleler ele alınıyor. Üniversitenin demokratik yapılarının devre dışı bırakıldığı, bağımsız araştırma ve kültür merkezlerinin kapatıldığı ve siyasi sadakat gösteren öğretim üyelerinin işe alındığı belirtiliyor. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin direnişi, hukuki mücadeleler ve uluslararası destek arayışları anlatılıyor. Ayrıca, Türkiye'deki eğitim sistemi ve kültürel hegemonya mücadelesi üzerine geniş bir perspektif sunuluyor.
11 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, 22 yıllık bir geçmişe sahip olan ve gönüllüler tarafından işletilen hayvan barınağını yıkmış ve barınağın okul dışına taşınması için planlar yapmaktadır. Yönetim, gönüllülerle bir yıldır iletişim halindeyken, 15 Mart'ta diyalogu keserek barınağa buldozerle girmiş ve tepkiler üzerine tahliyeye ara vermiştir. Ancak 26 Mart'ta barınak tamamen yıkılmış, gönüllülere şiddet uygulanmış ve iki kişi gözaltına alınmıştır. Yönetim, yeni barınakla ilgili zorluklar çıkarırken, barınağın okul sınırlarından çıkarılması için baskı yapmaktadır.
17 Nisan 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yönetimi, öğrencilere attığı e-postayla rektörlük çevresindeki eylemlerin ve basın açıklamalarının yasaklandığını duyurdu. Bu kararın 11 Temmuz tarihli toplantıda alındığı ve 4 Eylül itibarıyla geçerli olacağı belirtildi. Üniversitede eylem, yürüyüş ve benzeri faaliyetlerin suç kapsamında olduğu ve bunu yapanların bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası alacağı ifade edildi. Ayrıca, rektörlük çevresinde basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma, çadır kurma, şenlik yapma, oturma ve sair eylemlerin yasak olduğu, bu tür davranışları sergileyenlerin adli ve idari işlemlere konu olacağı dile getirildi.
4 Eylül 2023

ODTÜ'de her yıl öğrenciler tarafından düzenlenen Uluslararası Bahar Şenliği, bu yıl 35'incisi gerçekleştirilecekken, rektörlük tarafından iptal edildi. İptal kararının gerekçesi olarak 6 Şubat'ta meydana gelen depremler gösterildi. Öğrenciler, şenliğin deprem bölgesine destek sağlayacak şekilde planlandığını belirterek, iptal kararına yaklaşık 10 gündür protesto düzenleyerek tepki gösteriyorlar. Öğrenciler, şenliğin iptal edilmesinin asıl nedeninin rektörlük yönetimine yönelik protestoları engellemek olduğunu iddia ediyorlar.
9 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin beş yurdu, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum yaklaşık 2 bin 500 öğrenciyi barınma konusunda zor durumda bıraktı. Üniversite yönetimi, bu sorunu çözmek için kulüp odalarını yurt odası olarak kullanma kararı aldı ve odalara üçlü ranza yerleştirdi. Ancak bu çözüm, kaybolan kontenjanı tamamen geri getirmek için yeterli olmayacak. Bu durum, öğrenciler ve kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandı.
5 Eylül 2023

Bilkent Üniversitesi öğrencileri, 8 Mayıs'ta cinsel taciz ve şiddet vakalarına karşı okul yönetiminin yetersiz tepkisini protesto etti. Öğrenciler, yönetimin cinsel tacizi önleme birimini ve soruşturma süreçlerini iyileştirme taleplerine kayıtsız kaldığını ve yaşanan taciz ve şiddet vakalarına gerekli yaptırımları uygulamadığını belirtti. Son dönemde yaşanan en az yedi taciz ve şiddet vakası öğrenciler tarafından dile getirildi. Yönetimin bu vakalara karşı yeterli yaptırım uygulamadığı, bazı durumlarda ise hiçbir yaptırım uygulanmadığı ifade edildi.
13 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım yönetimi', Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) mütevelli heyetine dört ayda iktidara yakın 98 üye atadı. Bu atamalar, normalde yılda bir ila beş üye atanırken ve bu atamaların BÜVAK mütevelli heyetinin görüşü alınarak yapılırken, bu seferki atamaların heyetin görüşü alınmadan yapıldığı belirtildi. Atananlar arasında AKP'li siyasetçiler, paraşüt akademisyenler ve AKP'ye yakın bürokratlar bulunuyor.
24 Temmuz 2023
İşaretlediklerim