Boğaziçi Üniversitesi'nde görev yapan akademisyen Can Candan, kayyım rektör Naci İnci tarafından ilk olarak 6 Temmuz 2021'de görevden alınmış ve bu karar mahkeme tarafından iptal edilmişti. Candan, mahkeme kararına rağmen 8 Ağustos 2022'de tekrar görevden alındığını duyurmuş ve bu olayı yargıya taşımıştı. Mahkeme, Candan lehine ikinci kez karar vermiş ve göreve iadesine hükmetmişti. Ancak Candan, 22 Haziran 2023'te kayyım rektör İnci'nin mahkeme kararına rağmen kendisinin görevine üçüncü kez son verdiğini Twitter üzerinden duyurdu.
18 Temmuz 2023

Ankara Üniversitesi'nden 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attığı için ihraç edilen Barış Akademisyeni Murat Sevinç hakkında, 22'inci İdare Mahkemesi tarafından göreve iade kararı verildi. Sevinç, 1128 akademisyenle birlikte 2016'da bildiriye imza atmış ve 2017'de KHK ile görevden alınmıştı. Kararın kesinleşebilmesi için istinaf mahkemesi ve Danıştay'ın onayı gerekmekte.
13 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde Rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, akademisyenlerin çeşitli bahanelerle okuldan uzaklaştırıldığı ve hükümete yakın kişilerin işe alındığı iddia ediliyor. İdari amirlerin, çalışanları AKP'li Eğitim-Bir-Sen'e geçmeye zorladığı ve bu sendikaya geçmeyi reddeden personele mobbing uygulandığı belirtiliyor. Ayrıca, Eğitim-Bir-Sen'e geçiş yapacak personellere şube müdürlüğü pozisyonları teklif edildiği öne sürülüyor. Bu durumun, sendikal faaliyetlere müdahale ve yasalara aykırı olduğu ifade ediliyor.
10 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, öğrenci kulüp ve topluluklarının afişlerinin asılmadan önce 'damgalama' şartı getirdi. Bu karar, kulüp ve topluluklara sözlü olarak iletildi ve herhangi bir yazılı belge bulunmuyor. Ayrıca, okul yönetimi, tanıtım günlerinde gökkuşağı bayrağı asmanın veya bazı toplulukların masa açmasına izin verilmediğini sözlü olarak bildirdi, ancak yazılı bir belge paylaşılmadı.
11 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, hayvan barınağı gönüllüsü bir öğrencinin barınağa girişini yasakladı. Yasaklama kararı, genel sekreter Mustafa Candan imzalı talimata dayanıyor. Ancak, öğrencinin okul çalışanlarını tehdit ettiği iddiasına rağmen, bu konuda herhangi bir tutanak veya soruşturma bulunmuyor. Ayrıca, okulun belli bir kısmına giriş yasağı gibi bir ceza yönetmelikte yer almıyor.
27 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kamu üniversiteleri tarafından öğretim üyesi ve görevlisi ilanı yayınlanmazken, seçim haftasına girilmesiyle birlikte birçok 'adrese teslim' ilan yayınlandı. Yayınlanan 228 ilanın büyük kısmında adayların çalışma alanları gibi başvuruları kısıtlayıcı şartlar bulunuyor. YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusunda kararları olmasına rağmen, Munzur, Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Ankara Hacı Bayram Veli, Amasya, Yıldız Teknik, Ankara Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Üniversiteleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından adrese teslim ilanlar yayınlandı.
13 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağı gönüllüleri, barınaktaki köpeklerin üniversite dışına çıkarılma girişimini protesto etti. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, barınaktaki 42 köpeğin üç gün içinde teslim edilmesi için talimat göndermişti. Aksi takdirde barınağa para cezası verileceği ve köpeklerin alınacağı belirtildi. Mahkeme, talimatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
19 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin yönetimi, akademisyenleri uzaklaştırıp tanıdık kişilere işe alma ve lojman tahsis etme iddialarıyla gündemde. İletişim ve hukuk fakülteleri, kadrolaşma amacıyla kullanılan yapılar olarak nitelendiriliyor. İddialara göre, yönetimle ilişkili kişilere ve hülle yoluyla makam sahibi olanlara lojman tahsis edilmiş. Fakülte sekreterlikleri, şube müdürlüğüne atamalar için bir basamak olarak kullanılıyor ve bu durum Sayıştay raporlarına yansıyor.
31 Mayıs 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerde hibrit eğitime geçiş yaptığını duyurdu. Bu kararın açıklanma zamanlaması, seçmen kütüklerine kayıt için son tarihe yakın olması nedeniyle eleştirildi. Öğrenciler, adres değişikliği yapma ve oy kullanma süreçlerinde zorluklar yaşadıklarını ifade etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yurtlarla ilgili geç açıklama yapması ve sınav dönemlerinin seçim tarihleriyle çakışması da öğrencilerin endişelerini artırdı.
4 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nikah şahidi olduğu AKP'li vekil İsmet Uçma'nın damadı Hikmet Balcı işe alındı. Üniversiteye Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasından sonra 400'den fazla personel mülakatla alındı. Yolsuzluk şüphelisi Faruk Yakaryılmaz'ın bilgi işlem daire başkanlığına getirilmesi ve işe alım komisyonunda yer alması, KPSS puanı düşük adayların işe alınması ve bazı komisyon üyelerinin yakınlarının üniversiteye alınması gibi iddialar ortaya atıldı. Ayrıca, işe alım sürecinde adaylara dini inançlarına yönelik sorular sorulduğu iddia edildi.
12 Nisan 2023

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, sınavsız olarak yaptığı 199 KYK yurt müdürü ataması, Büro Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası'nın açtığı dava sonucunda mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkeme, atamaların kanuni dayanağının olmadığını belirterek, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının zorunlu olduğuna hükmetti. Sendika başkanı, yapılan atamaların liyakatsiz olduğunu ve başka usulsüz atamaların da olduğunu ifade etti.
7 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde görevden alınan öğretim üyesi Can Candan, açtığı davada mahkeme tarafından haklı bulundu ve görevine iade edilmesine karar verildi. İlk olarak 6 Temmuz 2021'de görevden alınan Candan, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açmıştı. Mahkeme, görevden alınma işlemini hukuksuz bularak iptal etti ve Candan'a özlük ve maddi haklarının faiziyle ödenmesine hükmetti. Candan, sosyal medya hesabından ikinci kez üniversiteye geri döndüğünü duyurdu.
23 Mayıs 2023

Ankara 21'inci İdare Mahkemesi, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun ihraç kararlarını iptal ederek, 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attıkları için ihraç edilen dört akademisyenin görevlerine iade edilmesine ve özlük haklarının iadesine karar verdi. Mahkeme, bildiriye imza atmanın terör örgütleriyle irtibat veya iltisaklı olunduğunu göstermediğine hükmetti. Bu kararlar kesin olmayıp, tarafların bir ay içinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurma hakkı bulunuyor. Daha önce de benzer bir kararla altı akademisyenin göreve iadesine karar verilmişti.
13 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, akademisyenlerin mesai saatleri dışında ve hafta sonu üniversitenin Kuzey ve Güney Kampüslerinde çalışmaları durumunda izin formu doldurmalarını talep etti. 18 Ocak 2023 tarihli ve Dekan Prof. Dr. İsmail Boz imzalı bir not ile bu uygulama duyuruldu. İzin formunun doldurulması, projeler, ofis çalışmaları, laboratuvar faaliyetleri, konferanslar ve seminerler gibi etkinlikler için gerekecek.
19 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle beş yurdun önümüzdeki eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyeceği, bu yurtların toplam kontenjanının yaklaşık 2 bin 500 kişi olduğu belirtiliyor. Üniversite yönetimi, yurt kapasitesini artırmak için çeşitli planlar yaparken, Boğaziçi Üniversitesi'ni Geliştirme Vakfı (BUVAKIF) tarafından inşa edilen yurtların yönetiminin üniversitenin yurtlar müdürlüğünden bağımsız olacağı ve sadece Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine hizmet vereceği ifade ediliyor. BUVAKIF'ın kuruluşunun kanuna aykırı olduğu ve AKP'ye yakın isimler tarafından yönetildiği iddia ediliyor.
20 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 26-28 Eylül tarihleri arasında düzenlenen oryantasyon günlerinde öğrenci kulüpleri ve toplulukları baskı ve müdahalelere maruz kaldı. Güvenlik birimleri, özellikle Boğaziçi direnişiyle ilgili görsel ve yazılara, gökkuşağı bayraklarına ve bazı kulüplerin stantlarına müdahale etti. Ayrıca, bazı kulüplerin stant açma izinleri olmasına rağmen, okul yetkilileri tarafından stantlarının kaldırılması istendi. Öğrenciler, bu yılki oryantasyonun, geçmişteki oryantasyonlara kıyasla daha fazla baskı ve müdahale içerdiğini belirtti.
2 Ekim 2023

ODTÜ'de her yıl geleneksel olarak Devrim Stadyumu'nda düzenlenen toplu mezuniyet töreni, yönetim tarafından iptal edilmeye çalışılıyor. 12 Mayıs'ta mezun olacak öğrencilere törenin Devrim Stadyumu'nda yapılacağı bilgisi verilmişken, sonradan akademik takvimde sessiz sedasız yapılan bir değişiklikle törenlerin 24-28 Temmuz tarihleri arasında yapılacağı belirtildi ve yer bilgisi verilmedi. Geçen sene de 'protesto endişesi' nedeniyle iptal edilen tören yerine öğrenciler alternatif bir tören düzenlemişti. Yönetim, bu yıl da öğrencilerin bir araya geleceği etkinlikleri iptal etmeye devam ediyor ve mezuniyetle ilgili detayları paylaşmıyor.
4 Temmuz 2023

Yusuf Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörüyken adrese teslim kadro ilanları, hülle atamaları ve çeşitli usulsüzlükler yapmakla suçlanıyor. Rektörlük için gerekli olan 'en az üç yıl profesörlük yapma' şartı, Tekin'in atamasından kısa bir süre önce kaldırıldı. Üniversite, Tekin döneminde 175 kadro ilanı yayımladı ve bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve tezleri belirtilerek YÖK ve Danıştay kararlarına aykırı hareket edildi. Sayıştay raporlarına göre, Tekin döneminde hülle atamaları ve ihalelerde usulsüzlükler yapıldı. Ayrıca Tekin, rektörlük görevi sırasında çift maaş aldı.
4 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, kayyım yönetim öncesinde akademisyenlerin okul yönetiminde söz sahibi olmasını sağlayan komisyonlar, kayyım yönetimle birlikte işlevsizleştirildi ve yönetime yakın kişilere çok sayıda komisyon koltuğu verildi. Dr. öğretim üyesi Oğuz Köklü için adrese teslim bir kadro ilanı açıldı ve henüz göreve başlamadan 'öğrenci faaliyetleri koordinasyon kuruluna' üye yapıldı. Köklü'nün atandığına dair bir belge bulunmamakta ve bölüm tarafından herhangi bir göreve başlama işlemi yürütülmemiş.
15 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde fen ve edebiyat fakültesinin ikiye bölünmesi planına, fakülte bölümleri ve akademisyenler tepki gösterdi. İktisadi idari bilimler fakültesinin kapatılması ve fen ve edebiyat fakültesinin 'fen fakültesi' ve 'beşeri ve sosyal bilimler fakültesi' olarak ayrılması değerlendirilirken, akademisyenler bu karardan haberdar edilmeden alındığını ve akademik teamüllere aykırı olduğunu belirtti. Fakülte bölümleri, yapılan değişikliğin Boğaziçi Üniversitesi'nin akademik sistemine ve demokratik yönetim anlayışına zarar vereceğini ifade ederek, kararın geri alınmasını talep etti.
31 Aralık 2023
İşaretlediklerim