Yeni bir araştırma, katı toplumsal cinsiyet normlarının olduğu ortamlarda büyüyen ergenlik çağındaki erkek çocuklarının, erkekliklerinin tehdit altında olduğunu algıladıklarında agresif tepki verebildiklerini ortaya koydu. New York Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, 200'den fazla ergen erkek çocuğu ve ebeveynlerinden biri değerlendirildi. Araştırma, erkeksi olma motivasyonları sosyal beklentiler tarafından baskı altına alınan erkek çocuklarının, cinsiyet kimlikleri tehditlerine yanıt olarak artan saldırganlık sergilediğini gösterdi. Bu durumun cinsiyetçilik, homofobi ve politik bağnazlık gibi olumsuz davranışlarla da ilişkili olduğu belirtildi.
20 Temmuz 2024

Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinde ilk kez Kara, Hava ve Deniz Harp Okullarının birincileri kadın öğrenciler oldu. Kara Harp Okulu'nu Teğmen Ebru Eroğlu, Deniz Harp Okulu'nu Şeyda Yıldırım ve Hava Harp Okulu'nu İkra Kuyumcu birinci olarak tamamladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu başarıların tesadüf olmadığını ve kadınların Harp Okullarına olan ilgisinin ve mücadelesinin bir sonucu olduğunu belirtti.
2 Eylül 2024

Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'na göre, mevcut hızla kadın-erkek eşitliğine ulaşmak 131 yıl sürecek. Türkiye, bu yıl beş basamak gerileyerek 146 ülke arasında 129'uncu sırada yer aldı. Türkiye, 'ekonomik katılım ve fırsat', 'eğitim imkanı', 'sağlık ve hayatta kalma' ve 'siyasi katılım' kategorilerinde düşük sıralamalarda bulunuyor. İzlanda, Norveç ve Finlandiya ise listenin en tepesinde yer alıyor.
30 Eylül 2023

Yaklaşık 1 milyon öğrencinin katıldığı Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonrasında genel kanı, sınavın çok zor olmadığı yönünde. Fen Bilimleri testinin belirleyici olacağı düşünülüyor. Sınavla öğrenci alan okulların kontenjanlarının artırılması gerektiği vurgulanıyor, aksi takdirde birçok başarılı öğrencinin istedikleri okullara yerleşemeyeceği belirtiliyor. Ayrıca, Anadolu liseleri ve yabancı kolejlerin ortaokul bölümlerinin yeniden açılması gerektiği savunuluyor.
3 Haziran 2024

ABD'de North Carolina Üniversitesi tarafından yapılan üç yıllık bir araştırma, gençlerin sosyal medyayı sık kontrol etme alışkanlığının beyin gelişimlerini ve sosyal geri bildirimlere olan hassasiyetlerini etkilediğini ortaya koydu. Araştırmacılar, Kuzey Carolina'daki devlet okullarına giden 169 öğrenciyi takip ederek, sosyal medya kullanım sıklıklarını ve beyin görüntülerindeki değişimleri kaydetti. Bulgular, gençlerin sosyal ödüllere ve cezalara karşı daha hassas hale gelebileceğini ve bu durumun sosyal medya kullanım ihtiyacını artırabileceğini gösteriyor.
6 Ocak 2023

Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, fiziksel işlerde çalışan 'mavi yakalı' erkeklerin sperm sayısının masa başı çalışan 'beyaz yakalı' erkeklere göre %50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Araştırma, 2005-2019 yılları arasında doğurganlık tedavisi görmek isteyen 377 erkekten alınan 950 sperm örneği üzerinde yapıldı. Fiziksel işlerde çalışan erkeklerin testosteron seviyelerinin de yüksek olduğu belirlendi. Araştırmanın genel nüfusa uygulanabilirliği konusunda bazı sınırlılıklar olduğu, ancak fiziksel aktivitenin erkek üreme sağlığını olumlu etkilediği vurgulandı.
1 Mart 2023

Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim verme sorumluluğunu terk ettiği ve okulları tarikat, cemaat ve siyasetçilerin etkisi altına aldığı belirtiliyor. Öğretmenlere yönelik inceleme-soruşturma adı altında cezaların arttığı, AKP iktidarının eğitimi dindar bir nesil yetiştirmek için araç olarak kullandığı ifade ediliyor. Kırıkkale'de, Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı olarak karma eğitimin bırakılarak sınıfların kız-erkek diye ayrıldığı bir uygulamanın tespit edildiği aktarılıyor.
29 Mart 2024

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), açık liselere geçişleri zorlaştıran ve 50 ortalamayla sınıf geçme uygulamasını sonlandıran bir dizi değişiklik yaptı. Yeni düzenlemelere göre, devamsızlık ve başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarı riski taşıyan öğrencilere yönelik 'önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu' kurulacak. Ayrıca, öğrencilerin okula aidiyetlerinin artırılması ve okula devamın sağlanması amaçlanıyor. Açık liseye geçişler sadece istisnai durumlar için mümkün olacak. Yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla üç dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek.
8 Eylül 2023

Britanya'da Lucy Faithfull Vakfı, aşırı pornografi erişiminin gençleri çocuk istismarı videoları izlemeye ittiği konusunda uyarıda bulundu. Vakıf, 18 yaş altı gençlerle iletişime geçme oranlarında %30, gençlerin davranışlarından endişe duydukları için iletişime geçen yetişkinlerin oranında ise %26 artış olduğunu bildirdi. Bu durum üzerine vakıf, gençlere yardım etmeyi amaçlayan bir internet sitesi açtı. Siteye gelen maillerde en endişe verici gelişme, küçüklerin yasadışı çocuk istismarı materyallerini izlemesi veya paylaşması oldu.
26 Eylül 2023

Oxford ve Tilburg üniversitelerinin yaptığı araştırma, 168 ülkeden 2,4 milyondan fazla kişinin internet kullanımını inceledi ve vakaların yüzde 85'inde internete bağlanmakla esenlik duygusu arasında pozitif bir ilişki olduğunu tespit etti. Araştırma, internetin gençler için daha güvenli hale getirilmesi gerektiğini vurgularken, internet kullanımının bazı genç kadınlarda depresif belirtilerle olumsuz bir ilişki gösterdiğini de belirtti. Liverpool Üniversitesi'nden Prof. Simeon Yates, internetin hem faydaları hem de zararları olduğunu ve bu çalışmanın bu konuları incelemede yetersiz kaldığını ifade etti.
14 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2023 yılına ait 'İstatistiklerle Kadın' raporuna göre, Türkiye'de her dört kadından biri gece yalnız yürürken kendini güvensiz hissediyor. Kadınların iş gücüne katılım oranı erkeklere göre daha düşük olup, yükseköğretim mezunu kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 68,8 olarak belirlenmiştir. Ayrıca, kadınların erkeklerden daha az maaş aldığı ve üst düzey yönetici pozisyonlarında daha az temsil edildiği gözlemlenmiştir. Evlilik ve boşanma istatistikleri de raporda yer almakta olup, ortalama ilk evlenme yaşı kadınlarda 25,7, erkeklerde 28,3 olarak kaydedilmiştir.
6 Mart 2024

Bristol Üniversitesi Kişisel Finans Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, düzenli olarak para biriktirmek insanların daha rahat uyumasını sağlıyor. Araştırma, birikim yapan kişilerin daha az maddi kaygı taşıdığını ve bu nedenle daha iyi uyuduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, tasarruf yapmanın ruh sağlığına da olumlu etkileri olduğu belirtiliyor. Araştırma, her 10 kişiden altısının para biriktirme eğiliminde olduğunu gösteriyor.
10 Temmuz 2024

İran'da son birkaç ay içinde en az 650 kız öğrenci, solunum sıkıntısı, baş dönmesi ve yorgunluk gibi semptomlarla hastaneye kaldırıldı. İran Sağlık Bakanı Yunus Panahi, olayın araştırıldığını ve kız öğrencilerin okuldan uzak tutulmak istendiğine dair şüpheler olduğunu belirtti. İlk zehirlenme vakaları 30 Kasım 2022'de görüldü ve Kum kentinde veliler tarafından protesto edildi. Olaylar, İran'da Mahza Emini'nin ölümü sonrası başlayan ve kadınların öncülük ettiği kitlesel hükümet karşıtı protestoların bir intikamı olabileceği yönünde endişelere yol açtı.
28 Şubat 2023

2022 PISA araştırması sonuçlarına göre, Türkiye okuma, matematik ve fen alanlarında sırasıyla 36, 39 ve 34'üncü sıralarda yer alarak OECD ortalamasının altında kalmıştır. Türkiye'nin puanları 2018'e göre sabit kalmış veya değişmiş olsa da sıralamada yükselmiştir. Araştırmada Singapur tüm alanlarda birinci sırada yer alırken, dünya genelinde öğrencilerin performansında 2018'e kıyasla düşüş gözlemlenmiştir. PISA, OECD tarafından yürütülen ve 2000 yılından bu yana her üç yılda bir tekrarlanan bir değerlendirme programıdır.
5 Aralık 2023

Bilkent Üniversitesi öğrencileri, 8 Mayıs'ta cinsel taciz ve şiddet vakalarına karşı okul yönetiminin yetersiz tepkisini protesto etti. Öğrenciler, yönetimin cinsel tacizi önleme birimini ve soruşturma süreçlerini iyileştirme taleplerine kayıtsız kaldığını ve yaşanan taciz ve şiddet vakalarına gerekli yaptırımları uygulamadığını belirtti. Son dönemde yaşanan en az yedi taciz ve şiddet vakası öğrenciler tarafından dile getirildi. Yönetimin bu vakalara karşı yeterli yaptırım uygulamadığı, bazı durumlarda ise hiçbir yaptırım uygulanmadığı ifade edildi.
13 Mayıs 2023

Queensland ve Stirling üniversitelerinin yürüttüğü bir araştırma, flört aşamasında insanların kendilerine benzer yüz özelliklerine sahip kişileri daha çekici bulduğunu gösterdi. Araştırma için 682 katılımcı birbiriyle üç dakika etkileşimde bulundu ve sonrasında çekicilik ve kişilik özellikleri hakkında sorular yanıtlandı. Katılımcıların fotoğrafları çekilerek cevaplar değerlendirildi. Araştırma sonuçları, benzer yüz özelliklerine sahip kişilerin birbirlerini daha nazik bulduğunu da gösterdi.
11 Temmuz 2023

Bir ilkokul öğrencisi, Sokak Kedisi adlı Youtube kanalında yaptığı konuşmada hayat pahalılığını eleştirdi ve çocukların bile Türkiye'nin kaderini değiştirmek istediğini belirtti. Öğrenci, okulda sürekli siyaset konuşulduğunu ve her şeyin çok pahalı olduğunu ifade etti. Kantin ve yemekhane fiyatlarından yakınan öğrenci, artık harçlık almadığını ve beslenmesini evden getirdiğini söyledi.
26 Eylül 2023

NASA ve SpaceX'in 2030'larda Mars'a astronot gönderme planları kapsamında yapılan bir araştırma, ilk mürettebatın tamamen kadınlardan oluşmasının avantajlı olabileceğini ortaya koydu. Mekansal Fizyoloji Tıp Enstitüsü'nden Jonathan P. R. Scott liderliğindeki ekip, erkek ve kadın astronotların uzay görevlerindeki oksijen tüketimi, enerji harcaması, karbondioksit ve ısı üretimi ile su gereksinimlerini inceledi. Erkek astronotların bu ölçümleri artırdığı, kadınların ise daha az beslenme gereksinimi ve oksijen tüketimi olduğu bulgulandı. Ayrıca, kadınlar için Mars'ta daha küçük yaşam alanı modülleri kurulabileceği belirtildi. Bu tür araştırmalar daha önce de yapılmış ve kadın astronotların avantajları vurgulanmıştı.
4 Mayıs 2023

Britanya Psikoloji Derneği tarafından yayımlanan bir çalışma, genellikle komik bulunmayan 'baba şakalarının' çocukların psikolojik olarak güçlenmesine katkı sağladığını gösteriyor. Araştırmaya göre, bu tür şakalar çocuklara tuhaflıkla baş etmeyi öğretiyor ve yargılanma veya utandırılma durumlarına karşı daha dayanıklı hale gelmelerine yardımcı oluyor. Ayrıca, çocuklar beceriksizlik karşısında nasıl tepki vereceklerini öğrenerek özgüven kazanıyor ve sosyal durumlarda uygun davranış sergileme becerisi geliştiriyorlar.
23 Mart 2023

Kenya'nın batısında bulunan bir lisede 95 kız öğrenci, nedeni henüz belirlenemeyen bir hastalık nedeniyle yürüyemez hale geldi. Bölge eğitim yetkilisi, öğrencilerin bacaklarının felç olduğunu belirtti. Okul, hastalığın nedeninin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için süresiz olarak kapatıldı. Öğrencilerden alınan kan örnekleri, hastalığın belirlenmesi için Kenya Tıbbi Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi.
4 Ekim 2023
İşaretlediklerim