CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında kürsüde son kez konuştuğunu belirttikten sonra, cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde genel başkanlık görevini sürdüreceğini ifade etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmesi ve İstanbul ile Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırması sonrasında yaşanan kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olarak, İmamoğlu ve Yavaş'ın ise cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterileceği bir formülle aşıldı.
7 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharram İnce, 14 Mayıs'taki seçimlerde cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda muhalefetin oylarını böleceği eleştirilerine uzun bir açıklama ile cevap verdi. İnce, 2018 seçimlerinde yaşadığı hayal kırıklıklarını ve CHP içindeki bazı çetelerin kendisine karşı oyunlar oynadığını iddia etti. CHP'den ayrılmak zorunda bırakıldığını belirten İnce, seçimlere girerek alternatif bir seçenek sunduğunu ve en az oyu CHP'den, en çok oyu ise AKP'den alacağını savundu.
1 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildikten sonra, seçim kampanyası stratejilerini ve hazırlıklarını parti genel merkezinin 13. katında yürütüyor. Kılıçdaroğlu'nun yaklaşık üç yıldır üzerinde çalıştığı ve iki yıldır aktif olarak uyguladığı 'değişim kampanyası' ile toplumdaki CHP algısını değiştirmeyi hedefliyor. Kampanya sürecinde, Kılıçdaroğlu'nun CHP'ye oy vermeyen gruplarla birebir görüşmeler yapması ve 'helalleşme' hamlesi önemli rol oynuyor. Kılıçdaroğlu'nun kampanya sürecindeki ilerleyişi, genel merkezin 13. katındaki bir harita üzerinden takip ediliyor ve kentlerin ziyaret sıralaması bu harita üzerinden planlanıyor. Kılıçdaroğlu'nun kampanya sürecinde 'Gerideymişiz gibi çalışacağız' yaklaşımını benimsediği ve kampanyanın Ramazan'dan sonra daha da hızlanacağı belirtiliyor.
27 Mart 2023

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Yeniden Refah Partisi ve Hür Deva Partisi'nin ardından Demokratik Sol Parti'ye (DSP) de ittifak teklifinde bulundu. AKP Genel Başkan Vekili Yıldırım, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile bir araya gelerek 'birlikte yol yürüme' teklifini iletti. Aksakal, teklifin DSP başkanlık divanında değerlendirileceğini ve karara bağlanacağını belirtti. Aksakal, ayrıca bir gün önce Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme gerçekleştirmiş, ancak bu görüşmede bir ittifak teklifi olup olmadığına dair bir bilgi verilmemişti.
7 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Çanakkale'deki bir etkinlikte konuştu. Kılıçdaroğlu, iktidarın yandaşlarına aktardığı iddia edilen paraları geri alacağını ve 'beşli çeteler' olarak adlandırdığı bazı sermaye gruplarına hesap soracağını belirtti. Ayrıca, devlette liyakat sistemini sağlayacağını, KPSS'de alınan puanlara göre atama yapılacağını ve cumhurbaşkanlığına ait 16 uçağı satarak yangın söndürme uçakları alacağını vaat etti.
11 Nisan 2023

AKP'nin Yüksek Seçim Kurulu'na sunduğu milletvekili aday listesinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yer almadı. Koca, daha önce siyasetten yorulduğu ve bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan affını istediği yönünde haberler çıkmıştı. Listelerin açıklanmasının ardından Koca, Twitter üzerinden diğer bakan arkadaşlarına seçim bölgelerinde başarılar diledi ve Cumhur İttifakı'nın başarısı için çalışacaklarını ifade etti.
10 Nisan 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Habertürk'te katıldığı bir programda, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi halinde kendisinin adalet bakanı olabileceğini belirtti. Erkek, Kılıçdaroğlu'nun kendisi ve Ahmet Akın'ı işaret ederek Çanakkale ve Balıkesir'in bakanları olacaklarını söylediğini aktardı. Ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun ekonomi kurmaylarından oluşan 'Şampiyonlar Ligi kadrosu'nun yakında duyurulacağını ifade etti.
5 Mayıs 2023

HDP ile ittifak halinde olan Yeşil Sol Parti, birçok HDP'li vekilin yeniden aday olmadığı bir liste ile Yüksek Seçim Kurulu'na milletvekili adaylarını sundu. Listede, HDP'nin eski milletvekilleri Sırrı Sakık ve Sırrı Süreyya Önder gibi isimler de yer alıyor. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın sırasıyla İstanbul ve İzmir'den aday gösterilecek.
9 Nisan 2023

AKP, 14 Mayıs seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu'na milletvekili aday listesini sundu. Listede mevcut 285 milletvekilinden 196'sı yer almadı. Üç dönem kuralı uygulanan AKP'de, HÜDA-PAR ve DSP'den bazı isimler de AKP listesinden aday gösterildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy dışındaki tüm bakanlar, listelerde birinci sıradan aday olarak yer aldı.
9 Nisan 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağını belirterek, kararsız genç seçmenlere ilk turda seçimi sonuçlandırma çağrısında bulundu. Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve ata ittifakı adayı Sinan Oğan'a oy vermeyi düşünen seçmenlere 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra yaşanan olayları hatırlatarak, seçimin ikinci tura kalma riskine dikkat çekti. Anketlere göre, millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın önünde olduğu ancak seçimin ikinci tura kalma olasılığının yüksek olduğu belirtildi.
19 Nisan 2023

Millet İttifakı'nı oluşturan altı partinin liderleri, seçim güvenliği konusunu görüşmek üzere CHP Genel Merkezi'nde toplandı. Toplantıda, seçim kampanyası sürecinde yürütülen çalışmalar ve sandık güvenliği için yapılan hazırlıklar ele alındı. İttifak, 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 561 bin 977 görevli ve gönüllü ile hazır olduklarını ve her sandığın gözetleneceğini belirtti. Ayrıca, seçmenlerin demokrasiye katılımını ve şeffaf bir yönetim anlayışını vurguladılar.
12 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim kampanyası ve siyasi işler için Mehmet Ali Yüksel'i başdanışman olarak göreve getirdi. Yüksel, CHP'de daha önce ilçe başkanlığı yapmış ve bu seçimde milletvekili adayı olmuştu. Yüksek Seçim Kurulu'nun açıklamasına göre, seçim ikinci tura kalmış ve Kılıçdaroğlu'nun oy oranı beklentilerin altında kalmıştır. CHP, yeni bir kampanya stratejisi oluşturarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu kampanya sorumlusu olarak belirlemiştir.
16 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) TBMM Grubu, 26 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak bundan sonraki süreçlerde grup adına karar almak üzere genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu oybirliğiyle yetkilendirdi. Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç'un imzasıyla yapılan açıklamada, toplantıda aday belirleme konusunda da ortak bir metin üzerinde anlaşma sağlandığı belirtildi. Aynı yetkilendirmenin CHP Parti Meclisi'nden de çıkması beklenmektedir.
26 Şubat 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, muhalefet partilerine ortak bir aday belirlemeleri ve seçimlere kadar sessiz kalmaları çağrısında bulundu. Demirtaş, halkın seçimi kazanacağını ve yeni Cumhurbaşkanına mazbatayı teslim edeceğini ifade etti. Bu çağrı, 'altılı masa' olarak bilinen muhalefet ittifakının henüz ortak adayını belirleyememesi ve 'emek ve özgürlük ittifakı'nın da adaylarını duyurmamış olması bağlamında yapıldı.
5 Şubat 2023

14 Mayıs'taki seçimler öncesinde, Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı muhalefetin oylarını böleceği gerekçesiyle eleştiriliyor. İnce, ikinci tura kalmayı hedefliyor ve resmi adaylık için gerekli 100 bin imzayı dördüncü günde toplamayı başardı. CHP ile yapılan gayri resmi görüşmelerde İnce'nin çekilmesi gündeme gelmedi ve CHP kaynakları, İnce'nin 2018 seçimlerine dair eleştirilerini sıraladığını belirtti. CHP içinde İnce'nin Kılıçdaroğlu lehine çekilmesi beklenmiyor ve İnce'nin ikna edilemez olduğu düşünülüyor.
28 Mart 2023

Fransa Sosyal Ekonomi Bakanı Marlene Schiappa, Playboy dergisine kapak olduğu için ülke gündeminde tartışılıyor. Başbakan Élisabeth Borne, Schiappa'ya bu dönemde dergiye poz vermenin uygun olmadığını belirtirken, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin Schiappa'nın cesur bir kadın politikacı olduğunu savundu. Schiappa, dergiye verdiği röportajda cinsiyet eşitliği, LGBTİ+ ve kadın hakları konularında görüşlerini paylaştı. Playboy'un Fransız edisyonu, Schiappa'nın kadın hakları konusundaki güçlü sesi nedeniyle dergiye uygun olduğunu ifade etti.
4 Nisan 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi liderlerinin katılımıyla gerçekleşen 'altılı masa' toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin kendisini cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiğini açıklayacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise ortak aday belirleme konusunda anket yapılmasını savunuyor. Toplantıda ayrıca geçiş sürecinin yol haritası ve yönetim mekanizmaları gibi konular da ele alınacak. Ancak toplantıdan bir adayın resmi olarak açıklanması beklenmiyor.
26 Ocak 2023

HDP, emek ve özgürlük ittifakı çerçevesinde Yeşil Sol Parti ile birlikte gireceği milletvekili seçimleri için aday listelerini oluşturmak üzere son aşamaya geldi. Listede, Gazeteci Ayşegül Doğan ve avukat Nevroz Uysal Şırnak'tan, Van Milletvekili Sezai Temelli Antalya'dan, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar Van'dan ve İbrahim Akın İzmir'den aday olarak gösterilecek. Ayrıca, HDP'nin eski milletvekilleri Sırrı Sakık Ağrı'dan, Sırrı Süreyya Önder İstanbul'dan ve Emirali Türkmen Ankara birinci bölgeden aday olacak. Mevcut milletvekillerinin çoğunun bu dönem listelerde yer almayacağı belirtiliyor.
9 Nisan 2023

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi, 20 yaşından önce iş hayatına başlayan kişilerin 60 yaşında emekliliğe ayrılmasını öneren bir kanun teklifini meclise sundu. Teklif, emeklilik için 40 ila 42 yıl arasında prim ödenmesini şart koşuyor. Bu gelişme, Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltme planına karşı süregelen protestoların ortasında gerçekleşti.
4 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, yaklaşan genel seçimler öncesinde Emek ve Özgürlük İttifakı'na tek listeyle seçime girmeleri yönünde çağrı yaptı. 18 Haziran 2023'te yapılması planlanan seçimlerin 14 Mayıs'a alınması gündemdeyken, Demirtaş durumun kritik olduğunu belirtti ve ittifakın bu yönde bir karar almasını umduğunu Twitter üzerinden paylaştı. İttifak, HDP, EMEP, TİP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor.
24 Ocak 2023
İşaretlediklerim