14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı adayları belli oldu ve şimdi partiler milletvekili aday listelerini oluşturuyorlar. Cumhur İttifakı bakanları aday gösterirken, Millet İttifakı bakan adaylarını listeye dahil etmeyecek. AKP ve CHP'nin listeleri belirleme sürecinde zorlanması bekleniyor. Cumhur İttifakı'nda seçim yasası değişikliği sonrası ortak liste krizi yaşanıyor. MHP ve AKP arasında listelerin belli bölgelerde ortaklaştırılması konusunda görüşmeler sürüyor. Millet İttifakı'nda ise CHP ve İYİ Parti arasında belli bölgelerde avantajlı partinin listelerinden seçime girilmesi konusunda uzlaşı aranıyor. Diğer ittifak ortakları DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi de kendi stratejilerini belirlemeye çalışıyor.
1 Nisan 2023

AKP, mevcut bakanların çoğunu milletvekili adayı olarak gösterdi ve bu adaylar arasından 16 bakan milletvekili olarak seçilerek Meclis'e girmeye hak kazandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy kendi istekleriyle aday gösterilmedi. Seçilen bakanlar arasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gibi isimler bulunuyor.
15 Mayıs 2023

14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri öncesinde, Türkiye'de birçok ünlü isim çeşitli partilerden milletvekili adaylığı için başvuruda bulundu. Şarkıcı Candan Erçetin ve Onur Akın CHP'den, oyuncu Filiz Taçbaş CHP'den, oyuncu Kerem Fırtına Yeşil Sol Parti'den, oyuncu Mehmet Aslantuğ ve Serhat Özcan TİP'ten, oyuncu İlyas Salman TKP'den, eski futbolcular Gökhan Zan ve Ünal Karaman İYİ Parti'den, şarkıcı İbrahim Tatlıses AKP'den ve şarkıcı Davut Güloğlu Yeniden Refah Partisi'nden adaylık için başvurdu.
2 Nisan 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yayınladığı bir video ile cumhurbaşkanı yardımcısı adayları olarak Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nu duyurdu ve seçim vaatlerini sıraladı. Kılıçdaroğlu, ekonomik sıkıntılar, afetlere hazırlık ve doğru şehirleşme gibi konulara değindi ve bu görevler için İmamoğlu ve Yavaş'ı işaret etti. İmamoğlu ve Yavaş da kendi konuşmalarında kentleşme, sosyal devlet anlayışı ve teknolojik atılımlar gibi konularda hedeflerini ve hazırlıklarını dile getirdiler.
23 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayını açıklayacağı toplantı öncesinde, vatandaşlar Saadet Partisi genel merkezi önünde bir araya geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırması ittifak içinde krize yol açmış, ancak Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterileceği bir formülle bu kriz aşılmıştı. Toplantı öncesinde CHP ve İYİ Partililer partilerinin genel başkanları lehine sloganlar atarken, 'Birleşe birleşe kazanacağız' ve 'Hak, hukuk, adalet' sloganları yükseldi.
6 Mart 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandı. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in önerisi ve yaşanan kriz sonrasında, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş cumhurbaşkanı yardımcılığına aday gösterilecek. Altlı masa toplantısında bu karar beş saat süren bir toplantının ardından Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu tarafından duyuruldu. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bütün renklerini bir araya getirme ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş konusunda ittifak partileriyle mutabık kaldıklarını belirtti.
6 Mart 2023

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 4. Olağanüstü Kongresi'nde Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak partinin yeni eş genel başkanları olarak seçildi. Kongrede eski eş genel başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar son konuşmalarını yaptılar. Buldan, partinin mücadelesinin devam edeceğini belirtirken, Sancar, HDP'nin birikimini ve mücadele tecrübesini Yeşil Sol Parti'ye aktaracaklarını ifade etti. Kırkazak ve Özcan, görevlerini onur nişanesi olarak taşıyacaklarını ve partinin varoluşunu koruyacaklarını belirttiler.
27 Ağustos 2023

Millet İttifakı'nı oluşturan altı partinin genel başkanları, CHP Genel Merkezi'nde bir araya gelerek 14 Mayıs seçim sonuçlarını ve 28 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için yürütülecek kampanya çalışmalarını görüşecekler. Toplantı, CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşecek ve İYİ Parti, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi liderleri katılacak.
17 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna kalan Millet İttifakı, yeni bir kampanya stratejisi ile yola devam etme kararı aldı. CHP'de görev değişiklikleri yapılırken, kampanya ve söylem sürecini Ekrem İmamoğlu yürütecek ve sandık güvenliğinden Canan Kaftancıoğlu sorumlu olacak. Mansur Yavaş, Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu ile Ankara'da bir araya gelerek 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçim için çalışmalara başladıklarını Twitter üzerinden paylaştı.
16 Mayıs 2023

TBMM başkanlık seçimi için Cumhur İttifakı ortak aday olarak Numan Kurtulmuş'u gösterirken, Millet İttifakı ve diğer partiler kendi adaylarını belirledi. Gizli oylama ile yapılacak seçimde ilk iki turda 400, üçüncü turda ise 301 oy gerekiyor. Üçüncü turda salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday arasında dördüncü tur yapılacak. Seçilen Meclis başkanının ardından bir hafta sonra TBMM Başkanlık Divanı üyeleri seçilecek.
7 Haziran 2023

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 18 Temmuz'da yapılacak başkanlık seçimlerine katılacak adayları açıkladı. Listede, dün adaylıktan çekildiğini duyuran Servet Yardımcı da yer aldı. TFF, diğer adaylık başvurularını TFF Statüsü'nün 38/1. maddesinde belirtilen koşulları taşımadıkları gerekçesiyle kabul etmedi. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'un Mehmet Büyükekşi'ye adaylık için imza vermediği belirtildi.
12 Temmuz 2024

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, partinin cumartesi günü yeni grup başkanı ve başkanvekillerini seçeceğini duyurdu. Önceki dönemde bu görevleri yürüten isimlerin, aralarında Özel'in de bulunduğu, aday olmayacağını belirtti. Seçimler, milletvekillerinin oylarıyla gizli oy açık tasnif usulüyle yapılacak ve sekiz milletvekilinin adaylık için talepte bulunduğu bilgisi paylaşıldı.
30 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, '#SanaSöz yine baharlar gelecek...' notuyla bir seçim kampanyası videosu yayınladı. Videoda, umut ve bahar temaları üzerinden Türkiye'nin geleceğine dair olumlu mesajlar veriliyor ve siyasi nedenlerle görevden alınan akademisyenlerin geri döneceği, futbol tribünlerindeki protestolar ve iptal edilen konserler gibi konulara değiniliyor. Kılıçdaroğlu'nun kampanya mesajlarına Millet İttifakı liderleri de sosyal medya üzerinden destek verdi.
27 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adayı olabilmek için gereken 100 bin imza toplama sürecinin beşinci gününde toplanan imza sayılarını duyurdu. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve ata ittifakının bağımsız adayı Sinan Oğan 100 bin imza barajını geçti. Diğer adaylar arasında Fatih Erbakan 69 bin 208, Doğu Perinçek 24 bin 563 imza toplarken, diğer adayların imza sayıları daha düşük kaldı. İmza süreci 27 Mart 2023 Pazartesi saat 20:00'de sona erecek.
26 Mart 2023

İYİ Parti Gençlik Politikaları Koordinatörü Orhun Ertürkmen, bir programda yaptığı açıklamada, İYİ Parti'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kazanma ihtimali yüksek adaylarla gitmeyi doğru bulduğunu belirtti. Ertürkmen, bu adayların Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğunu ifade etti. Altılı masa olarak adlandırılan muhalefet ittifakının henüz resmi bir aday belirlemediği, ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun isminin öne çıktığı biliniyor. Ertürkmen, risk almadan güçlü adaylarla seçime gidilmesi gerektiğini vurguladı.
12 Ocak 2023

Avrupa Parlamentosu seçimleri 6-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek ve Fransa'da aşırı sağ partilerin oy oranı yüzde 45'i geçmiş durumda. Seçimlere katılım oranlarının düşük olması, AB'nin meşruiyetini etkileyebilecek önemli bir mesele olarak öne çıkıyor. Fransa'da aşırı sağın yükselmesi, klasik sağ ve merkez sol partilerin de sağa kaymasına neden oluyor. Türkiye, AB üyesi olmasa da, Avrupa Parlamentosu'nun kararları ve politikaları Türkiye'yi de etkiliyor.
6 Haziran 2024

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylığı için gerekli olan 100 bin imzayı toplayan adayları açıkladı. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve ata ittifakının adayı Sinan Oğan, bu sayıyı geçerek resmi adaylar arasına girdi. Diğer aday adayları arasında Fatih Erbakan ve Doğu Perinçek gibi isimler de yer aldı, ancak gerekli imza sayısına ulaşamadılar. Daha önce Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylıkları da kesinleşmişti.
27 Mart 2023

Müzisyen Hayko Cepkin, daha önce kararsız seçmenlere seslenmiş ve onlara sandıkta ne yapacaklarını bildiklerini söylemişti. Bu sözleri CHP'ye destek olarak yorumlanan Cepkin, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na, milletvekili seçimlerinde ise CHP, TİP veya İYİ Parti'ye oy vereceğini belirtti. Ayrıca, sanat ve müzik alanında yaşanan sorunlara dikkat çekerek, muhalefetin başarısız olması durumunda en büyük muhalif olarak yer alacağını ifade etti.
5 Mayıs 2023

Deneyimli gazeteci Hasan Cemal, HDP'nin kapatma davası nedeniyle seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında gireceği bir ittifakın parçası olarak milletvekili aday adayı oldu. HDP'nin teklif götürdüğü Cemal, teklifi kabul etti. Emek ve özgürlük ittifakında Yeşil Sol Parti'nin yanı sıra TİP, EMEP, TÖP, EHP ve SMF de yer alıyor.
25 Mart 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV'de katıldığı programda seçim kazanmaları durumunda atacakları adımları anlattı. Kılıçdaroğlu, vatandaşların Avrupa'ya üç ay içinde vizesiz girebileceğini, deprem bölgesi için kapsamlı planlarının olduğunu ve demokratik reformlar yapacaklarını belirtti. Ayrıca, HDP'ye bakanlık verilmesi iddialarını reddetti ve seçim güvenliği için yapılan çalışmaları detaylandırdı. Muharrem İnce'ye yapılan teklifin kabul edilmediğini ve 'beşli çeteler' olarak adlandırdığı grupların kendisinin aday olmasını istemediğini ifade etti.
5 Nisan 2023
İşaretlediklerim