İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, The New York Times gazetesine verdiği demeçte, Gazze'de 'yeni ve daha az yoğun bir aşamaya' geçildiğini belirtti. İsrail'in daha az kara birliği ve hava saldırısı içeren bir harekata geçtiğini ifade eden Hagari, savaşın aşama değiştirdiğini ve İsrail'in Gazze'deki asker sayısını azaltmaya devam edeceğini kaydetti. Ayrıca, İsrail Ordusu'nun geniş çaplı manevralar yerine daha hedefe yönelik baskınlar düzenlemeye başladığını ve Gazze'nin kuzeyindeki saldırı yoğunluğunun azaldığını, Han Yunus ve Deyr el-Balah şehirlerine odaklanacaklarını söyledi.
8 Ocak 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 210 İsraillinin Hamas tarafından rehin tutulduğunu tespit ettiğini açıkladı. Bu bilgi, Hamas'ın iki ABD'li rehineyi serbest bıraktığı haberinin ardından geldi. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, Gazze'den İsrail'e yönelik saldırılarda 1400 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in saldırılarında ise Gazze'de 3 bin 785 kişi hayatını kaybetti, 12 binden fazla kişi yaralandı.
21 Ekim 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısının 2 bin 750'ye yükseldiği, yaralı sayısının ise 9 bin 700 olduğu bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından bu bilgileri paylaştı.
16 Ekim 2023

Gazze'deki hükümet, İsrail'in 7 Ekim'den itibaren düzenlediği saldırılarda en az 8 bin çocuk ve 6 bin 200 kadın olmak üzere toplam 18 bin 412 kişiyi öldürdüğünü ve 50 bin 100 kişiyi yaraladığını duyurdu. Ayrıca, 254 bin konutun zarar gördüğü ve 52 bin 500'ünün tamamen yıkıldığı, 22 hastane ve 110 sağlık merkezinin hizmet dışı bırakıldığı belirtildi. Bu açıklama, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' saldırısını başlatmasının ve İsrail'in resmi savaş ilan etmesinin ardından geldi.
12 Aralık 2023

Gazze'deki Hamas yönetimi, İsrail'in 'Aksa Tufanı' saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısının 17 bin 700'e yükseldiğini açıkladı. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılar sonrasında resmi olarak savaş ilan etmişti. Geçen hafta sona eren yedi günlük ateşkesin ardından İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu. Son 24 saatte 213 kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.
9 Aralık 2023

The Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrail, Hamas'a ait olduğu belirtilen Gazze'deki tünellere deniz suyu pompalamaya başladı. Bu operasyonun yedi ayrı pompa sistemiyle gerçekleştirildiği ve haftalarca sürebileceği belirtiliyor. İsrail Savunma Bakanlığı sözcüsü, operasyonun gizlilik içerdiğini belirterek yorum yapmaktan kaçındı. Bazı yetkililer, deniz suyunun tatlı su kaynaklarına ve altyapıya zarar verebileceğini ifade ederken, ABD'den bazı yetkililer ise tünellerin devre dışı bırakılmasını desteklediklerini açıkladı.
13 Aralık 2023

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'yi ikiye bölerek tamamen kuşattıklarını belirtti. Gazze'nin kuzeyi ve güneyi olarak ikiye ayrıldığını ifade eden Hagari, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinli sivillerin güneye geçişine izin vereceklerini aktardı.
5 Kasım 2023

İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

Türk Kızılayı, Gazze'deki yerel personeliyle iletişimin koptuğunu duyurdu. İsrail ordusunun hava saldırılarını artırdığı ve kara operasyonlarını genişleteceği bildirildi. Bu durumun ardından Gazze'deki tüm iletişim kanallarının kesildiği belirtildi. Kızılay, Gazze'deki insani yardım çalışanları, sağlık görevlileri ve sivillerin hedef olmaması gerektiğini ve BM Genel Kurulu'nda kabul edilen Gazze'de 'acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes' çağrısına uyulması gerektiğini ifade etti.
28 Ekim 2023

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'ne yönelik gece boyunca düzenlediği hava saldırılarında 24 kişi yaşamını yitirdi. Saldırılar, Rafah, Beyt Lahye ve Han Yunus kentlerindeki ailelerin evlerine yönelikti. Gazze Şeridi'ndeki hastane kaynakları, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'ndeki bir evi hedef alması sonucu yedi kişinin yaralandığını bildirdi. AA muhabiri, hava saldırılarının özellikle bu gece çok yoğun olduğunu belirtti.
9 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde süren çatışmalarda 21 askerinin öldüğünü duyurdu. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, bir tankın roketatarla vurulması sonucu iki binada patlama olduğunu ve bu sırada İsrail güçlerinin binaların içinde ve yakınında bulunduğunu belirtti. Patlamaların İsrail güçlerince yerleştirilen patlayıcılardan kaynaklandığı tahmin ediliyor. 27 Ekim'den bu yana Gazze'deki çatışmalarda ölen İsrail askeri sayısı 221'e, Lübnan sınırı ve Batı Şeria'daki çatışmalarla birlikte toplam ölü sayısı ise 556'ya yükseldi.
23 Ocak 2024

İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından Gazze'ye akaryakıt ve mal tedarikini durdurma kararı aldı. Bu karar, Hamas ve İslami Cihad'ın İsrail vatandaşlarını tehdit etmemesi ve onlara zarar vermemesi için alındı. İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, daha önce Gazze Şeridi'ne sağlanan elektriği kesme talimatı vermişti.
8 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Gazze için planlanan kara harekatının aylarca sürebileceğini ifade etti. Galant, İsrail ordusunun durdurulamayacağını ve Gazze'deki kara harekatının, oradaki son savaş olacağını belirtti. Ayrıca, bu harekatın sonunda Hamas'ın Gazze'de kalmayacağını iddia etti.
23 Ekim 2023

Gazze yönetimi, İsrail'in saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısının 18 bin 205'e yükseldiğini duyurdu. İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adını verdiği saldırılar sonrasında resmi olarak savaş ilan etmişti. Bir haftalık ateşkesin bitimiyle İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu. Son 24 saatte 208 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.
11 Aralık 2023

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırılarda üç Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini bildirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları tarafından başlatılan 'Aksa Tufanı' adlı saldırıda, Gazze'den İsrail'e binlerce roket atıldı ve silahlı gruplar yerleşim yerlerine girdi. Çatışmalarda ölen İsraillilerin sayısı 1300'ü, ölen Filistinlilerin sayısı ise 2700'ü aştı.
17 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze'deki Şucaiye bölgesinde yaşanan çatışmalar sırasında üç İsrailli rehineyi yanlışlıkla tehdit olarak algılayarak ateş açtı ve öldürdü. Olay sonrasında ölenlerin kimlikleri konusunda şüphelerin ortaya çıkması üzerine cesetler İsrail'e nakledildi ve inceleme sonucunda cesetlerin Yotam Haim, Samer Talalka ve ismi açıklanmayan bir rehineye ait olduğu doğrulandı. Bu olay, Hamas'ın İzzeddin Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim'de başlatılan 'Aksa Tufanı' adlı saldırı sırasında rehin alınan İsraillilerle ilgili gelişmelerin bir parçası.
15 Aralık 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi yakınındaki 24 yerleşim yerinin tahliye edildiğini duyurdu. Bu yerleşim yerleri arasında Nahal Oz, Nir Am, Mefalsim, Kefar Aza, Gevim, Or Haner, Ivim, Netiv Haasara, Yad Mordeşayi, Karmiya, Zikim, Kerem Şalom, Kisufim, Holit, Sufa, Nirim, Nir Oz, Ayn Haşloşa, Nir Yitzak, Beeri, Magen, Reim, Saad ve Alumim bulunuyor. Ayrıca İsrail ordusu, Hamas'ın beş deniz botu ile gece saatlerinde İsrail'e sızmaya çalıştığı ancak eylemin engellendiğini belirtti.
8 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde rehin tutulan kişiler hakkında bilgi verenlere güvenlik ve para teklif etti. Bu teklif, havadan atılan ilanlarla duyuruldu. İlanlarda telefon numaraları ve karekod yer aldı. İsrail ordusunun sosyal medya hesabından da paylaşılan duyuruda, verilecek bilgiler karşılığında İsrail ordusunun kişilerin güvenliği ve evlerinin selameti için çaba göstereceği ve para ödülü sağlayacağı belirtildi.
24 Ekim 2023

Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından, İsrail ağır bir karşı saldırı başlatmıştı. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, bu saldırılarda ölenlerin sayısı 4 bin 137'ye, yaralananların sayısı ise en az 13 bin oldu.
20 Ekim 2023

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 'soykırım' ve 'savaş suçu' olarak nitelendirerek, eylemlerin derhal durdurulmaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceği ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland'la görüşerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını bildirdi. İran'ın bu mesajı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi başta olmak üzere İsrailli yetkililere iletildi.
15 Ekim 2023
İşaretlediklerim