Gazze yönetimi tarafından yapılan açıklamaya göre, İsrail saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısı 17 bin 487'ye yükseldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adını verdiği saldırılar sonrasında İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Geçtiğimiz hafta sona eren yedi günlük ateşkesin ardından İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu. Son 24 saat içinde 310 kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.
8 Aralık 2023

Katar, Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışmalara 23 Kasım Cuma günü yerel saatle 07:00'de (TSİ 08:00) dört gün sürecek bir insani ara verileceğini açıkladı. Bu süre zarfında, kadın ve çocuk 13 İsrailli rehinenin serbest bırakılması planlanıyor. İsrail, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın elinde bulunan 239 İsrailli rehinenin listesini aldığını doğruladı.
23 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki ateşkes çağrısını reddetti ve 'şimdi savaş zamanı' dedi. Netanyahu, Gazze'ye kara harekatının zaman alacağını ve zorluklarla kayıplara yol açacağını belirtti. Ayrıca, Hamas'ın askeri ve otoriter yeteneklerini yok etme yönünde net bir hedef belirlediklerini ve bunu sistematik bir şekilde yaptıklarını ifade etti. Netanyahu, Gazze'de Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılması için de çabalarını sürdürdüklerini belirtti.
30 Ekim 2023

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Batı Şeria'ya yaptığı ziyaret sırasında, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının 2024 yılı boyunca devam edeceğini belirtti. Halevi, Gazze'de sürekli bir savaş durumunun olacağını ve İsrail'in kuzeyinde yerinden edilmiş kişilerin geri dönüşü konusunda Hizbullah'a baskı yapılacağını ifade etti. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari ise Gazze'nin kuzeyinde Hamas'ın askeri yapısının dağıtıldığını ve şimdi merkez ve güney bölgelerine odaklanılacağını açıkladı.
8 Ocak 2024

İsrail, Hamas'ın en az 126 kişiyi rehin aldığını duyurdu. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın başlattığı 'Aksa Tufanı' adlı saldırıda çok sayıda İsrailli rehin alındı. İsrail'in Ankara Büyükelçiliği, Gazze'ye kaçırılan çocukların bilgilerinin de yer aldığı bir görsel paylaştı ve 126 rehinenin ailesine bilgi verildiğini belirtti.
15 Ekim 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 2 bin 670'e, yaralıların sayısı ise 9 bin 600'e yükseldi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından bu bilgileri paylaştı.
15 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nden düzenlediği saldırılardaki güvenlik zafiyetinin suçunu İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatına yükledi. Saldırılar sonucunda çoğunluğu sivil 1400 İsrailli öldü, 5 bin 132 İsrailli yaralandı ve 224 İsrailli Hamas'ın elinde rehin. Netanyahu, saldırılarla ilgili kendisine bilgi verildiği iddialarını reddetti ve hiçbir uyarı gelmediğini, aksine İsrail ordusu ve Şin-Bet'in Hamas'ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı değerlendirmesini yaptığını belirtti.
29 Ekim 2023

İsrail'in, Gazze'ye kara harekatı öncesi ABD'nin bölgedeki birliklerini korumak için savunma sistemi kurmasını beklediği belirtildi. The Wall Street Journal'a göre İsrail, kara harekatı için ABD'nin bölgeye hava savunma sistemleri kurmasını bekliyor. ABD'nin bölgede bir düzine hava savunma sistemi kurmaya hazırlandığı ve böylece bölgedeki tüm birliklerini füzelerden ve roketlerden korumayı hedeflediği ifade edildi. ABD'li yetkililerin, söz konusu savunma sistemlerini kurana kadar İsrail'i beklemeye ikna ettiği aktarıldı.
25 Ekim 2023

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'nin giriş kısmını vurduğu ve bu saldırı sonucunda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Saldırının, Mısır'da tedavi görmek üzere yaralıları taşıyan bir ambulans konvoyunun yola çıkacağı sırada gerçekleştiği belirtildi. Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in sağlık çalışanlarını ve ambulansları hedef aldığını ifade etti.
3 Kasım 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 19 bin 453'e yükseldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatmasının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Bir haftalık ateşkesin bitmesiyle İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu. Gazze Sağlık Bakanlığı son üç günde 653 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.
18 Aralık 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze için üç aşamalı bir plan açıkladı. İlk aşamada Gazze'deki Hamas yöneticilerini öldürmeyi planlayan İsrail, ikinci aşamada örgütün kullandığı altyapıya zarar vermek üzere hava ve kara manevraları yapmayı planlıyor. Çatışmanın son aşaması ise 'Gazze Şeridi'nde yeni bir güvenlik rejiminin oluşturulması, Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki yaşamla ilgili sorumluluğunun ortadan kaldırılması ve İsrail vatandaşları için yeni bir güvenlik gerçekliği yaratılması' olacak.
20 Ekim 2023

Gazze'deki yetkililer, İsrail'in saldırıları sonucu ölen Filistinlilerin sayısının 17 bin 177'ye çıktığını açıkladı. İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından resmi olarak savaş ilan etmişti. Bir haftalık ateşkesin bitmesiyle İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu ve son iki günde 930 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği belirtildi. Ayrıca, ABD'nin İsrail'i uyardığı ve saldırıların ocak ayında sona erebileceği iddia edildi.
7 Aralık 2023

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 21 bin 507'ye yükseldiği bildirildi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 187 kişinin daha öldüğünü ve yaralı sayısının 55 bin 915'e ulaştığını duyurdu.
29 Aralık 2023

ABD yönetimi, üst düzey yetkililer aracılığıyla İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarının küresel kamuoyunun tepkisi nedeniyle sürdürülemez olduğunu iletti. Anonim kaynaklara göre, ABD İsrail'e uluslararası desteği korumak için kalan sürenin azaldığını ve Gazze'deki sivil kayıpları azaltması gerektiğini belirtti. İsrail'in Gazze'de yoğunlaştırdığı kara saldırılarının ocak ayında daha dar kapsamda ve düşük yoğunlukta devam edebileceği ifade edildi.
6 Aralık 2023

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Gazze Şeridi'nde rehin tutulan İsrailliler evlerine dönmeden Gazze'ye elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini belirtti. Bu açıklama, İsrail-Filistin savaşının altıncı gününde ve Gazze'ye yönelik yoğun bombardıman nedeniyle artan insani yardım çağrılarına bir yanıt olarak geldi. Katz, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı toplu cezalandırma yöntemine yönelik uluslararası tepkilere de 'İnsani olana karşı insani. Kimse bize ahlak dersi vermesin' şeklinde yanıt verdi.
12 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde bulunan Şifa Tıp Merkezi'nin belirli bir bölümüne askeri operasyon düzenlediğini açıkladı. Operasyonun hastane içindeki vatandaşları, sağlık ekiplerini ve hastaları hedef almadığı iddia edildi. Hastane yönetimi operasyon öncesinde bilgilendirildi ve hastaneden boşaltma çabaları yapıldı. Gazze Sağlık Bakanlığı da bilgilendirmeyi doğruladı. Al-Jazeera'nın canlı yayınında hastane müdürü ve siviller, hastaneye yönelik silah atışları ve bombardımanın devam ettiğini bildirdi.
15 Kasım 2023

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hamas'a ait olduğunu belirttiği hedeflere saldırı düzenlediğini duyurdu. Açıklamada, İsrail'e yönelik herhangi bir saldırıdan Lübnan hükümetinin sorumlu tutulacağı ifade edildi. Lübnan basını, İsrail savaş uçaklarının Filistin mülteci kampı er-Reşadiye yakınlarında en az üç füze fırlattığını ve bölgede bir köprü ile birkaç evin hasar gördüğünü bildirdi. İsrail ordusu daha önce Lübnan'dan İsrail'e 34 roket atıldığını ve bu saldırılardan Hamas'ı sorumlu tuttuğunu açıklamıştı.
7 Nisan 2023

İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, ulusal güvenlik için Ortadoğu'nun neresinde olursa olsun faaliyet gösterileceğini belirtti. Bu açıklama, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve Lübnan sınırında yaşanan çatışmaların ardından geldi. Ayrıca İsrail, Suriye'nin Şam ve Halep havaalanlarını da bombalamıştı.
15 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde daha önce ilan edilen insani aranın süresinin bitmesine kısa bir süre kala uzatıldığını duyurdu. Açıklamada, insani aranın ne kadar süreyle uzatıldığına dair bir bilgi verilmedi, ancak esirlerin serbest bırakılmasının ve operasyonlara ara verilmesinin devam edeceği belirtildi. Hamas tarafından yapılan açıklamada insani aranın bir gün uzatıldığı ifade edildi. Katar, arabulucu olarak görev yaptığı İsrail-Hamas görüşmelerinde insani aranın uzatıldığını doğruladı.
30 Kasım 2023

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 21 bin 110'a yükseldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatmasının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ölü sayısının son 24 saatte 195 kişi arttığını ve yaralı sayısının da 55 bin 243 olduğunu duyurdu.
27 Aralık 2023
İşaretlediklerim