İlber Ortaylı, varoş ve kasaba çılgınlarının sağlık çalışanlarına yönelik saldırılarının ardından öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına da yöneldiğini belirtiyor. Özel okullarda öğretmenlerin velilerin tacizine maruz kaldığını ve otoritenin zayıfladığını vurguluyor. Ortaylı, geçmişteki kasabaların geleneklerini ve üretkenliklerini kaybettiğini, günümüz şartlarının bu durumu daha da kötüleştirdiğini ifade ediyor.
19 Mayıs 2024

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu tarafından kabul edilen turist rehberliği meslek kanunundaki değişikliklere tepki gösterdi. Ortaylı, değişikliklerin realist olmadığını, yeni yolsuzluklara ve kaçamaklara yol açacağını belirtti. Özellikle sanat tarihi ve arkeoloji mezunlarının eğitim almadan rehber olmalarının yanlış olduğunu, rehberliğin geniş bir kültür bilgisi gerektirdiğini vurguladı. Ayrıca, turistlerin dil, tarih ve coğrafya bilgisi olmadan rehberlik yapmanın mümkün olmadığını, bu durumun turizm kalitesini düşüreceğini ifade etti.
16 Şubat 2024

Yazıda, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, siyasal İslamcı bir anlayışla eğitimi dönüştürme çabaları ele alınıyor. Tekin'in 'Türkiye Yüzyılı Maarif Müfredatı' adlı yeni eğitim planı, toplumda ve AKP içinde tepkilere neden olmuş. Can Ataklı, Tekin'in bu planı başarıyla uygulayamayacağını öne sürüyor ve onun bakan olarak görevde olmasını tehlikeli buluyor. Ayrıca, eğitim uzmanı Ali Özdemir'in eğitimde yapılan yanlışları ele aldığı bir değerlendirme de sunuluyor.
7 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı 'Geçmişten Günümüze Sayılarla Eğitim' broşürü, Anadolu ve Fen liselerine olan yüksek talebe rağmen, İmam Hatip ve Meslek Liselerinin sayısının artırıldığını gösteriyor. Anadolu liselerine olan talep, öğrenci başına düşen yüksek sayıdan anlaşılırken, İmam Hatip liselerinin öğrenci sayısı azalmasına rağmen sayılarının artırıldığı belirtiliyor. Ayrıca, üniversiteye giriş oranları da dikkate alındığında, Anadolu ve Fen liselerinin İmam Hatip ve Meslek liselerine göre daha başarılı olduğu görülüyor. Bu durum, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim politikalarının velileri ve öğrencileri belirli lise türlerine mecbur bıraktığı yönünde eleştirilere yol açıyor.
19 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adapazarı Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, toplumsal talep olduğu sürece imam hatip okulu açmaya devam edeceklerini belirtti. Tekin, 28 Şubat sürecinde imam hatip okulları ve meslek liselerinin itibarının sarsıldığını ve bu dönemde ciddi adımlar atıldığını vurguladı. Ayrıca, imam hatip okullarının çeşitli projelerle eğitim programlarını zenginleştirdiğini ifade etti.
24 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 109’uncu Dönem Kaymakamlık Kursu Kura Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de milyonlarca vatandaşın ana dilini konuştuğu için ötelendiğini belirtti. Erdoğan, devlet ile millet arasındaki mesafenin açılmasının kamu hizmetlerinin anlamını yitirmesine neden olacağını vurguladı. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Parti ile ilgili açıklamalarını 'çok anlamlı' bulduğunu ifade etti. Bu açıklamalar, yeni bir çözüm süreci iddialarını gündeme getirdi.
14 Ekim 2024

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki bir özel eğitim rehabilitasyon merkezi, lise mezunlarının derslere girdiği gerekçesiyle şikayet edildi. Kurumun kurucu temsilcisi Eylem Tan'ın AKP'den milletvekili adayı yapıldığı ve eski bakanlarla yakın ilişkileri olduğu belirtildi. Eski kurucu temsilci Hilal Coşkun, usulsüzlükleri fark ettiğini ve soruşturmanın AKP bağlantıları nedeniyle yavaş ilerlediğini iddia etti. Coşkun, öğrencilere gerçek anlamda hizmet verilmediğini ve eğitim verilmediğini, çocukların siyasi amaçlar için kullanıldığını öne sürdü.
11 Nisan 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Fırat Üniversitesi'nde düzenlenen 'Din Eğitimi ve Hizmetleri Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin evrensel laiklik anlayışıyla bağdaşır bir noktaya geldiğini ve dini inanç ve ibadet hürriyetlerinin özgürce sağlandığını belirtti. Tekin, imam hatip lisesi mezunlarının geçmişte yaşadığı zorluklara değinerek, bugün bu tür sorunların aşıldığını vurguladı. Ayrıca, ilahiyat fakültelerinin bölümleşmesi ve uzmanlaşması gerektiğini ifade etti.
19 Eylül 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğretmen atamaları konusunda açıklamalarda bulundu. Tekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öğretmen atamaları konusunda her türlü fedakarlığı yaptığını ve Türkiye'nin öğretmen atamaları konusunda çok ileride olduğunu söyledi. Ayrıca, öğretmen atamalarında mülakat sisteminde değişiklik yapıldığını ve bu değişikliklerin Danıştay tarafından incelendiğini belirtti. Tekin, mülakatın ağırlığının yüzde 50'ye düşürüldüğünü ve deneme derslerinin mülakat sürecine dahil edildiğini ifade etti.
9 Eylül 2024

Selin Nakıpoğlu, 'Türkiye Yüzyılı' adlı yeni eğitim müfredat taslağının, AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın seçim kampanyası sloganı olduğunu ve bu durumun bir eğitim programından ziyade parti programı niteliği taşıdığını öne sürdü. Nakıpoğlu, müfredatın ideolojik bir vurgu içerdiğini ve siyasal İslam'ı kalıcı hale getirmeyi amaçladığını iddia etti. Ayrıca, müfredatın hazırlanış sürecinde eğitimcilerin yer almadığını, bunun yerine tarikatlar ve siyasi iktidarla bağlantılı sivil toplum kuruluşlarının etkili olduğunu belirtti.
4 Mayıs 2024

İlber Ortaylı, Türk medeniyetinin geniş coğrafi sınırlar içinde İran'dan İspanya'ya kadar uzandığını belirtti ve Türk ile İtalyan kültürlerinin etkileşiminin artırılması gerektiğini vurguladı. İtalya'da eğitim gören Türk gençlerinin bu etkileşimde önemli bir rol oynayabileceğini, dil öğrenimi ve kültürel faaliyetlere katılımın bu süreci destekleyeceğini ifade etti. Ayrıca, Venedik Bienali'nde Türkiye Pavyonu'nun Türk sanatını uluslararası alanda temsil ettiği ve Gülsün Karamustafa'nın eserlerinin sergilendiği belirtildi.
12 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi üzerine yaptığı açıklamalar ve gelecek vaatleri, gazeteci Mehmet Y. Yılmaz tarafından eleştirildi. Yılmaz, Erdoğan'ın ekonomik dengeleri yerine oturtma vaadine ve enflasyonun düşeceği yönündeki öngörülerine şüpheyle yaklaştığını belirtti. Yılmaz, geçmişte yapılan ekonomik tahminlerin tutmaması ve Erdoğan'ın uzun süredir ülkeyi yönetmesine rağmen ekonomik dengeleri sağlayamamış olmasını eleştirdi. Ayrıca, okuyucuları Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarına karşı temkinli olmaya çağırdı.
29 Şubat 2024

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu tarafından kabul edilen 'Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda yapılan değişikliklere tepki gösterdi. Ortaylı, kanun teklifinde yer alan yeni yasaklar, müeyyideler ve kurumlaşmaların gerçekçi olmadığını ve uygulanamayacağını belirterek, bu durumun yeni yolsuzluklara ve kaçamaklara yol açacağını ifade etti. Ayrıca, sanat tarihi ve arkeoloji mezunlarının eğitim almadan rehber olmalarının yanlış olduğunu, dil ve tarih bilgisinin önemini vurguladı ve turistlerin yönlendirilmesiyle ilgili maddelerin incelenmesi gerektiğini söyledi.
16 Şubat 2024

Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim verme sorumluluğunu terk ettiği ve okulları tarikat, cemaat ve siyasetçilerin etkisi altına aldığı belirtiliyor. Öğretmenlere yönelik inceleme-soruşturma adı altında cezaların arttığı, AKP iktidarının eğitimi dindar bir nesil yetiştirmek için araç olarak kullandığı ifade ediliyor. Kırıkkale'de, Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı olarak karma eğitimin bırakılarak sınıfların kız-erkek diye ayrıldığı bir uygulamanın tespit edildiği aktarılıyor.
29 Mart 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Akademisyenler ve öğrenciler, depremzedeler için alınan bu kararın yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini açıkladı. Ancak akademisyenler, hibrit eğitime nisandan önce geçilebileceğini ve dönemin ortasında sistem değiştirmenin anlamsız olacağını ifade ediyor. Öğrenciler de sosyal medyada #nisandegilmart etiketiyle tepkilerini dile getirerek, okulların martta açılabileceğini savunuyor.
19 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında mülakat yapılacağını belirtti. Bu durum, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve önceki eğitim bakanı Mahmut Özer'in seçim vaatleriyle çelişiyor. Erdoğan ve Özer, mülakatların kaldırılacağını ve atamaların KPSS puanına göre yapılacağını ifade etmişlerdi. Tekin, mülakat sürecinin düzgün bir mülakat prosesine dönüştürülmesi için zaman alacağını belirtti.
12 Eylül 2023

Taha Akyol, Türkiye'deki eğitim sisteminde okuma ve anlama sorunlarının devam ettiğini, ancak şehirleşmenin etkisiyle bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtiyor. Akyol, medresenin tahlilsiz ezberleme mirasının yerini siyasi sloganlar ve partizanlıklara bıraktığını ve bu durumun parti içi demokrasinin gelişmemesine neden olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Atatürk'ün dil devrimi sürecinde yaşanan dil değişikliklerine de değinerek, derinlikli düşüncenin ve kavrayışlı bir zihnin gelişmesi için dilin zengin ve derinlikli olması gerektiğini ifade ediyor.
28 Temmuz 2024

CHP’nin eski genel başkan yardımcısı Yıldırım Kaya, İzmir-Karaburun Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulu'nda öğrencilere ücretsiz ulaşım ve yemek sağlanmasını eleştiriyor. Kaya, bu ayrıcalığın neden diğer okullarda da uygulanmadığını sorguluyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, öğrenci sayısını artırmak için bu uygulamayı başlattıklarını belirtiyor. Ancak, diğer okullarda öğrencilerin sabah kahvaltısı bile yapmadan okula gitmek zorunda kaldığına dikkat çekiliyor.
28 Eylül 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bir televizyon programında öğretmen atamaları hakkında konuştu. Tekin, atama yapılacak öğretmen sayısının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'nihai kanaati' sonrasında belirleneceğini ifade etti. Bakan, 130 farklı branşta atama yapacaklarını ve her branşın eşit derecede önemli olduğunu vurguladı. Atama bekleyen öğretmenler ise sürecin neden uzadığını sorguluyor.
1 Mayıs 2024

Hasan Göğüş, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından Türk eğitim sisteminin durumunu eleştirdi. 4+4+4 eğitim sisteminin ilk mezunlarının bu yıl sınava girdiğini belirten Göğüş, sınav sonuçlarının umut verici olmadığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'deki üniversitelerin dünya sıralamalarında geride kaldığını ve akademisyenlerin yabancı dilde yayın yapma konusunda yetersiz olduğunu ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim kalitesini artırmak için başarılı ülkelerin uygulamalarını örnek alması gerektiğini savundu.
27 Temmuz 2024
İşaretlediklerim