ABD yönetimi, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği hava saldırısında World Central Kitchen (WCK) adlı uluslararası yardım kuruluşunun çalışanlarının öldürülmesine 'öfkeli' olduğunu açıkladı. Saldırıda, ünlü şef Jose Andres'in kuruluşunda çalışan yedi kişi hayatını kaybetti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, daha kapsamlı bir soruşturma talep ederek, faillerin sorumlu tutulmasını beklediklerini belirtti. Kirby, ABD'nin İsrail'e insani yardım çalışanlarının güvenliğini sağlama konusunda baskı yapmaya devam edeceğini ifade etti.
3 Nisan 2024

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda ölenlerin sayısı 38 bin 848'e ulaştı. Filistin Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 54 Filistinlinin daha öldüğünü ve 95 kişinin yaralandığını açıkladı. Sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlileri, İsrail'in engellemeleri nedeniyle enkaz altındaki cesetlere ulaşmakta zorluk çekiyor. İsrail parlamentosu, 7 Ekim saldırısını araştırmayı reddetti.
18 Temmuz 2024

Dünyanın çeşitli yerlerinden 800'ü aşkın gazeteci, İsrail'in Gazze saldırılarında gazetecilerin ölümünü kınayan ve Batı medyasının tutumunu eleştiren bir açık mektup yayınladı. Mektupta, İsrail'in yabancı medyanın Gazze'ye girişini engellediği, iletişim altyapısını kısıtladığı ve medya merkezlerini bombaladığı belirtiliyor. Ayrıca, Batı medyasının liderlerine doğru habercilik yapma çağrısında bulunuluyor. Washington Post gazetesi, bu mektubun ABD medyasındaki fikir ayrılıklarını ve öfkeyi gözler önüne serdiğini belirtiyor.
14 Kasım 2023

Türkiye, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesini kınadı. İran devlet televizyonu, Haniye’nin Tahran’da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte öldürüldüğünü açıkladı. Hamas, suikasti doğrularken saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu saldırının Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşıdığını belirterek, uluslararası toplumu İsrail’i durdurmak için harekete geçmeye çağırdı.
31 Temmuz 2024

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Gazze'deki bir hastanenin bombalanması sonucu Türkiye'de üç günlük yas ilan edileceğini duyurdu. Gazzeli yetkililer, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü belirtmişti. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutarken, İslami Cihad iddiayı reddetti. Filistin Sağlık Bakanlığı, ölü sayısını 471 olarak güncelledi ve yaralı sayısının 314 olduğunu bildirdi.
18 Ekim 2023

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki bir hastane saldırısında 471 kişinin hayatını kaybettiğini ve 314 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutarken, İslami Cihad iddiayı reddetti. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında toplamda 3 bin 478 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 12 bin 65 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail'in Gazze'ye su, gıda ve yakıt ikmalini kestiği ve bölgenin tahliye edilmesini istediği belirtildi.
18 Ekim 2023

Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırıda en az dokuz Amerikalı hayatını kaybetti. Gazze'den atılan roketlerden bazıları Askalan kentine isabet etti. Öldürülenlerin kimlikleri henüz açıklanmadı. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı İsrail’e ‘Aksa Tufanı‘ adlı kapsamlı saldırı başlatmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 'Savaştayız' demişti.
9 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına saldırı düzenledi. Saldırıda en az 40 Filistinli hayatını kaybetti. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurması gerektiğini belirtti. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de düzenlediği saldırılarda toplamda 35 bin 984 Filistinli öldü, 80 bin 643 kişi yaralandı.
27 Mayıs 2024

İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim'de esir aldığı kadın asker Ori Megidish'i kara operasyonuyla kurtardığını duyurdu. Askerin sağlık kontrollerinin yapıldığı ve durumunun iyi olduğu belirtildi. Ayrıca, İsrail ordusu Gazze'de esir alındığı tespit edilen 239 kişinin ailesini bilgilendirdiğini açıkladı.
30 Ekim 2023

7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısı 32 bini aştı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, son 24 saat içinde 82 Filistinli daha hayatını kaybetti ve 110 Filistinli yaralandı. Bu saldırılar sonucunda toplam ölü sayısı 32,070'e, yaralı sayısı ise 74,298'e ulaştı. Ayrıca, Rusya ve Çin, Gazze ile ilgili olarak ABD'nin yetersiz bulduğu hamleyi veto etti.
22 Mart 2024

ABD'nin Chicago kentinde Filistin asıllı Amerikalı altı yaşındaki Wadea al Fayoume, 'askeri tarzda bir bıçakla' 26 kez bıçaklandıktan sonra hayatını kaybetti. Annesi ağır yaralı olarak hastanede tedavi görüyor. Çocuğu öldüren 71 yaşındaki Joseph M. Czuba'nın 'İsrail-Filistin savaşının etkisiyle çocuğu Müslüman olması nedeniyle öldürdüğü' tespit edildi. ABD Adalet Bakanlığı, olayla ilgili federal bir nefret suçu soruşturması başlattı.
16 Ekim 2023

Ortadoğu'da İsrail-Filistin çatışması yeniden alevlenmiştir. İsrail, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimlerini artırma politikalarını sürdürürken, Gazze'yi de nokta operasyonlarıyla açık av sahası haline getirmiştir. Türkiye, bu konuda hassasiyet göstermekte ve Filistin'in yanında yer almaktadır. Ancak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz öncelikleri karşısında Filistin meselesi ikinci plana düşmüştür. İsrail-Filistin çatışmasının yeniden alevlenmesi, Türkiye dahil birçok ülkenin hesaplarını bozmuştur. Türkiye'de muhafazakâr kamuoyunda yoğunlaşan bir İsrail karşıtlığı beklenmektedir.
15 Ekim 2023

İsrail'deki Likud partisi milletvekili Galit Distel Atbaryan, Gazze'nin yeryüzünden silinmesi gerektiğini belirtti. Atbaryan, Gazze'deki kişilere 'canavar' ifadesini kullanarak, ya Mısır topraklarına girmeye çalışacaklarını ya da öleceklerini söyledi. Ayrıca, Batı Şeria'daki Filistinlileri 'Nazi' olarak tanımladı ve 'intikamcı ve zalim bir İsrail ordusu'na ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu açıklamalar, İsrail ve Gazze arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde geldi.
2 Kasım 2023

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 31 bin 45'e ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saat içinde 85 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği ve 130 kişinin yaralandığı belirtildi. Bu saldırılar sonucunda toplam yaralı sayısı 72 bin 654'e çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlilerinin enkaz altında ve yol kenarlarında bulunan cenazelere ulaşamadığı ifade edildi.
10 Mart 2024

Gazze Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 6 bin 500 kişinin kayıp olduğunu belirtti. İsrail ile Hamas arasında dört günlük 'insani ara' verilmesi konusunda anlaşma sağlanmış ve bu süreçte 81 İsrailli rehine ile 240 Filistinli mahkum serbest bırakılmıştı. Ancak 'insani ara'nın sona ermesiyle İsrail saldırılarına devam etti ve Gazzeli yetkililere göre ateşkes sonrası 178 Filistinli öldürüldü.
2 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki El-Mevasi bölgesinde 90 Filistinlinin öldüğü saldırıyı savundu. Netanyahu, saldırının Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları lideri Muhammed Dayf ve yardımcısı Rafa’a Salameh'i hedef aldığını belirtti. ABD yönetimini saldırıdan önce bilgilendirmediklerini söyleyen Netanyahu, saldırının İran'a da caydırıcı bir mesaj gönderdiğini ifade etti. Hamas ise liderlerinin hedef alındığı iddiasını yalanladı.
14 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Amerika ve Batılı aktörlerin İsrail ve bir avuç fanatik Siyonistin esiri olduğunu belirtti. Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastı ve Gazze krizine değinerek, Netanyahu yönetiminin saldırgan tavrının bölgeyi kötü senaryolarla karşı karşıya bıraktığını ifade etti. Türkiye'nin, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan soykırım davasına müdahil olma kararını açıkladığını ve Filistin halkına destek vermeye devam edeceğini vurguladı.
5 Ağustos 2024

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir hava saldırısı ve baskın düzenleyerek dokuz kişiyi öldürdü ve 80 kişiyi yaraladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun yaralılara ulaşımı engellediğini ve çevre sağlık merkezlerinin müdahale için hazır beklediğini bildirdi. Filistin Sağlık Bakanı ve Filistin Kızılayı, uluslararası toplumu İsrail'in saldırılarını durdurmak için harekete geçmeye çağırdı. İsrail'in saldırılarına tepki olarak Batı Şeria genelinde Filistinliler protesto gösterileri düzenledi.
4 Temmuz 2023

İsrail ordusu, hapishanelerdeki doluluk nedeniyle Batı Şeria'da 20 Filistinli aktivisti gözaltına almaktan vazgeçti. İsrail devlet televizyonu KAN, cezaevi ve gözaltı merkezlerindeki doluluk nedeniyle daha fazla gözaltı operasyonunun iptal edilebileceğini bildirdi. İsrail Cezaevi İdaresi, Filistinli tutuklular için 14 bin 500 kişilik kapasite bulunduğunu ancak bu sayının 21 bini aştığını açıkladı. Filistin Esirler Cemiyeti'ne göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria'da 9 bin 345 Filistinli gözaltına alındı.
23 Haziran 2024

İsrail ordusu, Gazze'de 'güvenli' olduğunu iddia ettiği bölgelerde bir günde düzenlediği saldırılarda 54 Filistinli hayatını kaybetti. Deyr el-Belah'taki bir okula düzenlenen saldırıda 15'i çocuk, sekizi kadın 31 kişi öldü ve onlarca kişi yaralandı. Han Yunus'ta ise 23 Filistinli hayatını kaybetti ve 89 kişi yaralandı. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi'nde Refah'ta sivil öldürülmediğini savundu.
27 Temmuz 2024
İşaretlediklerim