Merkez Bankası, 2024 sonu için enflasyon beklentisini yüzde 36'da sabit bıraktı. Bu oran, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra bankanın başına gelen Hafize Gaye Erkan'ın yönetiminde ilk olarak yüzde 33 olarak belirlenmiş ve Kasım ayında yüzde 36'ya çıkarılmıştı. Erkan'ın görevden alınmasının ardından yerine atanan Fatih Karahan, 2024 sonu için aynı tahmini yineledi ve 2025 ve 2026 sonu için sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 enflasyon beklentisini açıkladı. Merkez Bankası, enflasyon hedefini en son 2010 yılında tutturabilmişti.
8 Şubat 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada, bu yıl bir noktada faiz indiriminin uygun olabileceğini ifade etti. Ancak, enflasyonla mücadelede kesin bir zafer elde edilene kadar faiz oranlarında bir indirime gidilmeyeceğini vurguladı. Powell ayrıca, para politikasının çok erken veya çok fazla gevşetilmesinin enflasyonla kaydedilen ilerlemeyi tersine çevirebileceği ve bu durumun daha sıkı bir politika gerektirebileceği konusunda uyarıda bulundu. Fed, son olarak Şubat ayında faiz oranlarını yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmuştu.
7 Mart 2024

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine 2024 yılının ikinci çeyreğinde başlayacağını tahmin ediyor. Bu tahmin, Fed'in temmuzda politika faizini 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-5,50 aralığına çıkardığı bir dönemde geldi. Goldman Sachs ekonomistleri, faiz oranlarının önümüzdeki sene haziran sonuna kadar düşürülmeye başlanacağını ve bu noktadan itibaren kademeli olarak üç ayda bir indirime gidileceğini öngörüyor.
14 Ağustos 2023

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardı. Ayrıca 2024 ve 2025 yıl sonu enflasyon beklentilerini de yükseltti. 2024 beklentisi yüzde 8,8'den yüzde 33'e, 2025 beklentisi ise yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarıldı. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi son 12 yılda tutturulamadı. 2022'de yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 23,2'ydi ancak yıl, yüzde 64,27 enflasyon oranıyla kapatıldı.
27 Temmuz 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), ekonomik aktivitenin sağlam bir hızla genişlemesi ve enflasyon risklerine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar oy birliğiyle alındı. Fed, 2022'de başladığı faiz artırımı politikasıyla faiz oranını toplam 525 baz puan artırarak 2001'den bu yana en yüksek seviye olan mevcut aralığa ulaşmıştı.
20 Mart 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyona ulaşma hedefi doğrultusunda alındı. Komite, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşma konusunda geçen yıl daha iyi bir dengeye doğru ilerlediğini belirtti. Ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve enflasyon risklerine karşı dikkatli olunacağı vurgulandı.
12 Haziran 2024

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Federal Rezerv Sistemi'nin (Fed) faiz oranlarını daha fazla artırmasına gerek kalmayabileceğini belirtti. Daly, ABD para politikasının kısıtlayıcı bölgeye girmesi, yüzde 2 enflasyona doğru ilerleme ve ABD Hazinesi getirilerindeki artışla birlikte bu durumun gerçekleşebileceğini ifade etti. Fed'in bir sonraki faiz kararı toplantısı 1 Kasım'da gerçekleşecek.
6 Ekim 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, CBS televizyonunun '60 Dakika' programında yaptığı açıklamada, enflasyonun son bir yılda gerilediğini ve ekonominin güçlü olduğunu belirtti. Powell, faiz oranlarını düşürme kararlarını verirken daha fazla güven aradıklarını ve bu kararlarda siyaseti dikkate almadıklarını ifade etti. Ayrıca, Fed'in 2021'de enflasyonla ilgili politikalarını daha erken sıkılaştırmanın daha iyi olacağını kabul ettiğini söyledi.
5 Şubat 2024

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, önceki guvernör Hafize Gaye Erkan'ın belirlediği 2024 yılsonu enflasyon hedefini 2 puan artırarak yeni bir hedef belirledi. Bu değişiklik, piyasaları yılsonuna kadar enflasyonun düşeceğine ikna etme amacı taşıyor, bir nevi sözel yönlendirme stratejisi olarak değerlendirilebilir. Ancak, yılın ilk dört ayında enflasyonun %18,7 seviyesine ulaşması, yılsonu hedefinin %38 olarak gerçekleşebilmesi için kalan aylarda aylık %1,9 enflasyon oranı gerektiriyor, bu da bazı ekonomik analizlere göre gerçekçi görünmüyor.
10 Mayıs 2024

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımladıklarını belirtti. Erkan, Haziran ayından bu yana süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerinin 2024 yılında belirgin şekilde görüleceğini ifade etti. Bu açıklama, Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı yüksek enflasyon oranları ve ekonomik dalgalanmaların ardından geldi. 2023'te enflasyon oranı yüzde 64,27 olarak ölçüldü ve seçime doğru yüzde 43'e kadar düştü. Ancak yeni ekonomi politikaları ve TÜİK hesaplamalarında yapılan değişiklikler sonucunda enflasyon yeniden yükselmeye başladı.
3 Ekim 2023

Merkez Bankası, piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, enflasyonun kontrol altına alınması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın önlenmesi amacıyla alındı. Enflasyonun yıl sonunda tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği belirtildi. Ayrıca, politika faizi, enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği ifade edildi.
21 Eylül 2023

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Zürih Üniversitesinde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, enflasyonun hemen hemen her yerde düşüş eğiliminde olduğunu belirtti. Georgieva, dünya ekonomisinin dirençli olduğunu ve bu yıl ve gelecek için yüzde 3,2'lik bir büyüme öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın iş gücünü tsunami gibi etkileyebileceğini ve gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yüzde 60'ını, dünya çapındaki işlerinse yüzde 40'ını etkileyebileceğini söyledi. Yapay zekanın iyi yönetilmesi halinde üretkenlikte artışa neden olabileceğini, ancak aynı zamanda daha fazla yanlış bilgiye ve eşitsizliğe yol açabileceğini vurguladı.
14 Mayıs 2024

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,50-4,75 aralığına çıkardı. Bu karar, 16 yılın en yüksek faiz oranı olarak kaydedildi ve oy birliğiyle alındı. Fed, maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefine vurgu yaparken, enflasyonun hala yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ekonomik zorluklara ve belirsizliğe katkıda bulunduğu ifade edildi. Fed, geçen yıl mart ayından bu yana faiz oranını toplam 450 baz puan artırmış oldu.
1 Şubat 2023

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılı için enflasyon tahminlerini revize ederek 2 puanlık bir artışla yüzde 38 olarak açıkladı. Bu güncelleme, ekonomik beklentiler ve politikalar açısından önemli bir gösterge olarak değerlendirilmektedir. Tahminin yükseltilmesi, ekonomik koşulların ve fiyat istikrarı hedeflerinin gözden geçirilmesi sonucu gerçekleşmiştir.
9 Mayıs 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla alındı. Fed, geçen yıl yüksek enflasyon karşısında faiz artışlarına başlamış ve toplamda 11 faiz artırımı yapmıştı.
20 Eylül 2023

ABD'li Bank of America ve Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ikinci çeyrekte faiz artırabileceğini belirtti. Merkez Bankası, Haziran 2023'ten bu yana politika faizini kademeli olarak yüzde 45'e yükseltmiş, ancak bu ay faizi sabit tutarak artırımın sona erdiğine işaret etmişti. Uluslararası bankaların çoğu faizin yıl sonuna kadar sabit kalacağını öngörse de, Bank of America ve Morgan Stanley ek faiz artışı ihtimalini göz ardı etmiyor. İki banka da enflasyon risklerinin ve ücret artışlarının talebe etkisinin faiz artırımı ihtimalini artırabileceğini belirtiyor.
23 Şubat 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) üyesi Michelle Bowman, enflasyon baskısının sürdüğüne dikkat çekerek faiz indirimine karşı çıktı. Bowman, mevcut faiz oranlarının ekonomiyi sıkıştırdığını ve enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı. Para politikasının mevcut seviyelerde tutulsa bile fiyat baskılarının azaltılmasının önemli olduğunu belirtti. Enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2 hedefine doğru ilerlemesi gerektiği konusunda daha fazla kanıt gerektiğini ifade etti.
27 Haziran 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ECB Merkez Bankacılığı Forumu'nda yaptığı konuşmada, para politikasında daha fazla kısıtlamanın geleceğine inandıklarını ifade etti. Powell, güçlü iş gücü piyasasının bu kararı yönlendirdiğini ve faiz oranlarını bir yıldan biraz fazla sürede 500 baz puan artırdıklarını belirtti. Ayrıca, piyasaların önemli ölçüde faiz oranlarında artış beklentisiyle hareket ettiğini ve enflasyonu hedefe ulaştırmanın biraz zaman alacağını söyledi.
28 Haziran 2023

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini iki toplantıda toplam 500 baz puan artırarak ağustosta yüzde 20'ye çıkaracağını tahmin ediyor. Ayrıca, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 49 olarak belirtiyor. Morgan Stanley ekonomistleri, enflasyonu düşürmek için daha güçlü adımların gerektiğini ifade ediyor. Deutsche Bank ise Merkez Bankası'nın beklentilerin altında kalan faiz artışını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendiriyor ve yıl sonu enflasyonun yüzde 50'ye yakın olacağını öngörüyor.
23 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesinde, bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla küresel piyasalarda olumlu bir hava esiyor. Fed'in toplantısında ekonomiye dair projeksiyonlar ve 'dot plot' grafiği yayınlanacak, bu da piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabilir. Analistler, Fed'in yıl sonuna kadar faiz indirimi yapabileceğini öngörüyor. Avrupa'da ise UBS'in Credit Suisse'i satın alması piyasalara olumlu yansıdı ve enflasyonla mücadele gündemi ön planda. Asya borsaları da yükseliş eğiliminde. Türkiye'de Borsa İstanbul BIST 100 endeksi düşüşle kapandı ve dolar/TL kuru 19,0360 seviyesinde işlem görüyor.
22 Mart 2023
İşaretlediklerim