Fitch Ratings, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl iki kez faiz indirimi yapmasını öngörüyor. Analizde, resesyon beklenmediği ve son enflasyon ile iş gücü piyasası verilerinin bu ihtimali desteklediği belirtildi. Ayrıca, Fransa, İngiltere, Hindistan, Meksika ve Güney Afrika gibi büyük ekonomilerdeki siyasi belirsizliklerin küresel kredi politikalarını etkileyebileceği vurgulandı. Kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinin de küresel krediler için önemli bir dönüm noktası olabileceği ifade edildi.
29 Temmuz 2024

ABD'li Bank of America ve Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ikinci çeyrekte faiz artırabileceğini belirtti. Merkez Bankası, Haziran 2023'ten bu yana politika faizini kademeli olarak yüzde 45'e yükseltmiş, ancak bu ay faizi sabit tutarak artırımın sona erdiğine işaret etmişti. Uluslararası bankaların çoğu faizin yıl sonuna kadar sabit kalacağını öngörse de, Bank of America ve Morgan Stanley ek faiz artışı ihtimalini göz ardı etmiyor. İki banka da enflasyon risklerinin ve ücret artışlarının talebe etkisinin faiz artırımı ihtimalini artırabileceğini belirtiyor.
23 Şubat 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) üyesi Michelle Bowman, enflasyon baskısının sürdüğüne dikkat çekerek faiz indirimine karşı çıktı. Bowman, mevcut faiz oranlarının ekonomiyi sıkıştırdığını ve enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı. Para politikasının mevcut seviyelerde tutulsa bile fiyat baskılarının azaltılmasının önemli olduğunu belirtti. Enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2 hedefine doğru ilerlemesi gerektiği konusunda daha fazla kanıt gerektiğini ifade etti.
27 Haziran 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ECB Merkez Bankacılığı Forumu'nda yaptığı konuşmada, para politikasında daha fazla kısıtlamanın geleceğine inandıklarını ifade etti. Powell, güçlü iş gücü piyasasının bu kararı yönlendirdiğini ve faiz oranlarını bir yıldan biraz fazla sürede 500 baz puan artırdıklarını belirtti. Ayrıca, piyasaların önemli ölçüde faiz oranlarında artış beklentisiyle hareket ettiğini ve enflasyonu hedefe ulaştırmanın biraz zaman alacağını söyledi.
28 Haziran 2023

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini iki toplantıda toplam 500 baz puan artırarak ağustosta yüzde 20'ye çıkaracağını tahmin ediyor. Ayrıca, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 49 olarak belirtiyor. Morgan Stanley ekonomistleri, enflasyonu düşürmek için daha güçlü adımların gerektiğini ifade ediyor. Deutsche Bank ise Merkez Bankası'nın beklentilerin altında kalan faiz artışını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendiriyor ve yıl sonu enflasyonun yüzde 50'ye yakın olacağını öngörüyor.
23 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesinde, bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla küresel piyasalarda olumlu bir hava esiyor. Fed'in toplantısında ekonomiye dair projeksiyonlar ve 'dot plot' grafiği yayınlanacak, bu da piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabilir. Analistler, Fed'in yıl sonuna kadar faiz indirimi yapabileceğini öngörüyor. Avrupa'da ise UBS'in Credit Suisse'i satın alması piyasalara olumlu yansıdı ve enflasyonla mücadele gündemi ön planda. Asya borsaları da yükseliş eğiliminde. Türkiye'de Borsa İstanbul BIST 100 endeksi düşüşle kapandı ve dolar/TL kuru 19,0360 seviyesinde işlem görüyor.
22 Mart 2023

Faizin 7,5 puan artırılarak yüzde 25’e çekilmesinden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan da 'kararlılık' mesajı geldi. Erkan, 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantısında kamuoyuyla paylaştıkları yol haritasını kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de altın ithalatında son dönemde dikkat çekici artışlar yaşandığı ve bu durumun cari açık üzerinde de etkili olduğu belirtildi.
28 Ağustos 2023

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Şubat ayı enflasyon oranlarının beklentileri aşması sonucu, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indirim beklentisini 2025'in ilk çeyreğine revize etti. Daha önce Kasım ve Aralık 2024'te faiz indirimi bekleyen banka, enflasyondaki genele yayılan ivmelenmenin Merkez Bankası'nın enflasyon projeksiyonları için yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirtti. Merkez Bankası, son olarak Şubat ayında faiz oranlarını yüzde 45'te sabit bırakarak artış döngüsünü sonlandırdığını açıklamıştı.
6 Mart 2024

ABD Federal Rezerv'in (Fed) ilk faiz indiriminin eylül ayında gerçekleşmesi beklenirken, ikinci bir indirimin aralık ayında yapılması öngörülüyor. Robobank kıdemli ABD stratejisti Philip Marey, mart ayı enflasyon verilerinin Fed'in haziran ayında faiz indirimi yapma ihtimalini ortadan kaldırdığını belirtti. Ayrıca, Marey ve diğer ekonomistler, Fed'in bilanço küçültme hızını mayıs ayında yarı yarıya azaltabileceğini ve bu durumun Fed'in politik duruşunu test edeceğini ifade ettiler. 2025 yılına kadar Fed'in faiz indirim döngüsünün devam edebileceği ve bu süreçte toplamda dört faiz indirimi yapılması mümkün görünüyor.
29 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin makroekonomik politika ve yapısal reform gündemine değindi. Türkiye'nin kredi risk priminin düşüşünü ve yatırımcı güveninin geri dönüşünü vurgulayan Şimşek, fiyat istikrarını sağlama ve enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedeflerini belirtti. 2024 yılı ortasından itibaren dezenflasyon sürecinin başlayacağını ve 2026 yılında enflasyonun tek haneye düşürüleceğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun ekim ayı enflasyon oranını %61,36 olarak açıklamasına karşın, Enflasyon Araştırma Grubu'nun oranı %126,18 olarak kaydettiği belirtildi.
12 Kasım 2023

ABD'de iki orta ölçekli bankanın yaşadığı sorunlar sonrası bankaların kredi verme konusunda temkinli davranacağı endişeleri arttı. Fed Başkanı Jerome Powell, bu durumun ekonomik etkilerini ve politikalara yansıtılmasını izleyeceklerini belirtti. Fed, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,75-5 aralığına yükseltti, ancak bundan sonraki artışlar konusunda daha temkinli bir tutum sergiledi. Bankacılık sektöründeki sorunlar nedeniyle para politikası duruşunda değişiklik olabileceğine dair sinyaller verildi.
23 Mart 2023

Bank of America (BofA), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kasım ayında 150-200 baz puanlık bir faiz indirimi yapabileceğini öngördü. BofA'nın raporunda, Türkiye'deki makroekonomik dengesizliklerin yavaş yavaş iyileştiği ve ekonomide keskin bir daralma yerine yumuşak bir iniş beklendiği belirtildi. Ayrıca, yüksek hizmet enflasyonu ve gıda fiyatlarının yıl sonu için hedeflenen yüzde 38'lik enflasyon oranına ulaşmayı zorlaştırabileceği vurgulandı. BofA, 2024 enflasyon beklentisini yüzde 42, 2025 beklentisini ise yüzde 25 olarak açıkladı.
26 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen 'İstanbul KÖİ Haftası' etkinliğinde ekonomi programının amaçlarını ve uygulanan politikaları anlattı. Şimşek, Merkez Bankası'nın yeterli sıkılaştırma yaptığını ve ekonomi programının başarılı olacağına inandıklarını ifade etti. Haziran 2023'te göreve gelen Şimşek ve ekibi, faiz oranlarını yüzde 45'e kadar yükseltmiş, Merkez Bankası Şubat ayında faiz oranını sabit bırakarak artış döngüsünün sonlandığına dair işaretler vermişti. ABD'li yatırım bankası JPMorgan, enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi sonrası Merkez Bankası'nın Nisan ayında faiz oranını 500 baz puan artıracağını öngörmüştü.
5 Mart 2024

Merkez Bankası bugün yılın ilk enflasyon raporunu açıklayacak ve 2024 sonu için tahmin edilen enflasyon aralığı yüzde 30-42 olarak belirlenmiş durumda. Ocak ayında enflasyonun yüzde 6.7 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşmesi ve Şubat enflasyonunun da bu gelişmeden etkilenerek beklenenden yüksek çıkma olasılığı, yeni raporda enflasyon tahminlerinin değiştirilip değiştirilmeyeceği konusunda merak uyandırıyor. Ancak, Merkez Bankası'nın son Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin yeteri kadar yüksek bir düzeye çıktığını belirtmesi, tahmin aralığının değişmeyeceği yönünde beklentileri güçlendiriyor.
8 Şubat 2024

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan 25 kurum, Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağını öngörüyor. Kurumların 2024 sonu için faiz beklentisi ise yüzde 30 ile 45 arasında değişiyor, ortalama beklenti yüzde 40. Türkiye ekonomisi, düşük faiz politikası nedeniyle krize girmiş ve bu durumdan çıkış için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi piyasa tarafından olumlu karşılanan isimler göreve getirilmişti. Merkez Bankası, son olarak faizi yüzde 45'e yükseltmiş ve Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, Şimşek ve Erkan Batı ve Körfez yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardı.
20 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun temmuz ayı enflasyon oranını yüzde 47,83 olarak hesapladığını ve Enflasyon Araştırma Grubu'nun 12 aylık enflasyonu yüzde 122,88 olarak belirlediğini açıkladı. Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, mali tedbirler, döviz kuru gelişmeleri ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyonun piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, para politikası duruşunun olumlu etkisiyle 2024 yılı ortasından itibaren yıllık enflasyonun düşmeye başlayacağını ve politikalarının temel amacının orta vadede enflasyonu kalıcı olarak tek hanelere indirmek olduğunu ifade etti.
3 Ağustos 2023

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak, bu artışın 1,8 puanını enflasyon ana eğilimindeki bozulmaya bağladı. Bu bozulma, ürün ve hizmet fiyatlarının beklentilerin üzerinde artması olarak tanımlanıyor. Ayrıca, çıktı açığı ve gıda fiyatları da enflasyon görünümünü yukarı çeken diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. Merkez Bankası, iç talebin soğumadığı bir ortamda faiz artışlarının sınırlı etkisi olduğunu ve ekonominin 2025-26 yıllarında daha düşük büyümesi gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 4,75-5 aralığına çıkardı. Bu karar, 2007'den bu yana görülen en yüksek faiz aralığına işaret ediyor. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oybirliğiyle alındı ve maksimum istihdam ile yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemeyi amaçlıyor. ABD'deki banka iflasları sonrası piyasalarda belirsizlik yaşanırken, yüksek enflasyon verileri sonucunda bu faiz artışı beklentisi güçlenmişti.
22 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, uzun yıllar savunduğu 'Faiz sebep, enflasyon sonuç' tezinden Mayıs 2023 seçimlerinden sonra vazgeçtiğini ve bu konuda Mehmet Şimşek'i ekonominin başına getirdiğini belirtti. Faizlerin düşürülmesiyle enflasyonun düşeceği beklentisi gerçekleşmeyince, Erdoğan enflasyonun düşürülmesinin zaman alacağını ve bu süreçte vatandaşın mağdur edilmemesi için çeşitli adımlar atıldığını ifade etti. Enflasyonun yüzde 60'ın üzerinde seyretmeye devam ettiği belirtilirken, Erdoğan'ın enflasyonu tek haneli rakamlara düşürme hedefi olduğunu vurguladı.
6 Mart 2024
İşaretlediklerim