Tanzanya'da Serengeti Ulusal Parkı'nda 'Serengeti'nin Kralı' olarak tanınan 12 yaşındaki aslan 'Bob Junior', yaşam alanı için genç aslanlarla girdiği mücadele sonucu hayatını kaybetti. Tanzanya Ulusal Parklar Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, turistlerin de ilgi odağı olan aslanın ölümü doğrulandı. Serengeti'de 3 ila 3 bin 500 arasında aslanın yaşadığı tahmin ediliyor.
17 Mart 2023

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20'nin, Afrika Birliği'ni daimi üye olarak kabul edeceği belirtildi. Bu durum, Hindistan'da düzenlenecek olan zirvede resmiyet kazanacak. Afrika Birliği'nin G20'ye katılımı, gelişmekte olan ülkelerin sorunlarının daha detaylı ele alınmasını ve küresel sorunlara ortak çözüm yöntemlerinin tartışılmasını sağlayacak.
7 Eylül 2023

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, Sudan'da 15 Nisan'dan bu yana süren silahlı çatışmalarda en az 427 kişinin öldüğünü, 3 bin 700'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Ülkede kıtlık nedeniyle temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları artarken, en az 11 sağlık merkezi saldırıya uğradı ve bazı sağlık merkezleri hizmet veremez hale geldi. Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan iktidar mücadelesi, silahlı kuvvetlerin başı General Abdulfettah el-Burhan ve yardımcısı General Muhammed Hamdan Dagalo arasında çatışmaya dönüştü. ABD, Türkiye ve Fransa gibi ülkeler vatandaşlarını Sudan'dan tahliye ediyor.
24 Nisan 2023

Dünya Sağlık Örgütü, Polonya'da 29 kedinin kuş gribi olarak bilinen H5N1 virüsüne yakalandığını açıkladı. Polonya, bu durumu geniş bir coğrafi alanda rapor eden ilk ülke oldu. Kedilerin virüse nasıl maruz kaldığı henüz belirlenemedi ve konuyla ilgili araştırmalar sürüyor. İnsanlar arasında bulaş riskinin düşük olduğu, ancak veterinerler gibi doğrudan temas eden kişiler için riskin düşük ve orta seviyede olduğu değerlendiriliyor.
17 Temmuz 2023

Güney Kore'nin Gyeonggi eyaletinde, bir kişinin kayıp köpeğini ararken başka bir kişinin mülkünde binden fazla ölü köpek bulunması sonucu hayvan istismarı şüphesiyle soruşturma başlatıldı. 60'lı yaşlardaki zanlı, terk edilmiş köpekleri topladığını ve aç bırakarak öldürdüğünü ifade etti. Hayvan hakları savunucuları, köpek yetiştiricilerinin zanlıya ödeme yaparak kullanamadıkları köpekleri ona bıraktığını iddia etti. Hayvanları koruma yasasını ihlal edenlerin üç yıla kadar hapis veya 23 bin ABD doları para cezası ile cezalandırılabileceği belirtildi.
8 Mart 2023

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun haziran ayı raporuna göre, 22 kadın erkekler tarafından öldürüldü ve 27 kadın şüpheli koşullarda hayatını kaybetti. Öldürülen kadınların altısı hayatlarına dair kararlar almak istedikleri için, ikisi ekonomik nedenlerle ve biri çocuğunun velayetini alma bahanesiyle öldürüldü. 13 kadının ölüm nedeni tespit edilemedi ve bu durum kadına yönelik şiddetin görünmez kılınmasının bir sonucu olarak değerlendirildi. Ayrıca, öldürülen kadınların yüzde 41'i evliyken ve yüzde 55'i kendi evinde öldürüldü.
4 Temmuz 2023

Jandarma Genel Komutanlığı'nın aylık verilerine göre, 2019 Nisan ayından 2023 Kasım ayına kadar Türkiye'de kaçakçılık ve organize suçlar kapsamında 150 bin 790 olay kaydedildi ve 221 bin 705 şüpheli yakalandı. 2023 yılında uyuşturucu ile ilgili 26 bin 871 olay yaşanırken, organize suçlar ve kara para aklama suçlarında da artışlar dikkat çekti. Özellikle kara para aklama suçlarında 2019'da 8 olan olay sayısı, 2023'te 76'ya yükseldi. Bu veriler, Jandarma'nın denetimindeki bölgeleri kapsamaktadır.
16 Kasım 2023

Almanya Ekonomi Bilirkişi Konseyi Başkanı Monika Schnitzer, ülkenin nitelikli işgücü açığını kapatmak için yılda 1,5 milyon göçmene ihtiyaç olduğunu söyledi. Almanya'da demografik değişimler ve mevcut nitelikli işçi açığı göz önünde bulundurularak, nitelikli yabancı işgücünü çekmek amacıyla yeni bir göç yasası kabul edildi. Schnitzer, göçmenlere yönelik hoş geldin kültürünün geliştirilmesi ve yabancılar dairesinin daha hizmet odaklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Almanya'nın eğitim ve dijitalleşme gibi alanlarda yeterli ilerleme kaydetmediğini ve altyapı yatırımlarının yetersiz olduğunu belirtti.
3 Temmuz 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yayınlanan raporda, dünya genelinde 18 bölgede açlık riskinin arttığı ve durumun daha da kötüleşeceği belirtildi. Açlıkla mücadele eden bölgeler arasında Afganistan, Nijerya, Somali, Güney Sudan, Yemen, Sudan, Burkina Faso, Haiti ve Mali yer alıyor. El Nino hava olayının bu bölgelerdeki açlık sorununu daha da artırabileceği ve acil insani eylem çağrısında bulunulduğu ifade edildi. Ayrıca Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Etiyopya, Kenya, Pakistan, Suriye, Myanmar, Lübnan, Malavi, El Salvador, Guatemala, Honduras ve Nikaragua'da da akut gıda güvensizliği yaşandığı rapor edildi.
30 Mayıs 2023

Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşu Save The Children, Nijerya'nın kuzeydoğusunda çiftçilere artan saldırılar nedeniyle bu yıl 700 bin çocuğun açlıktan hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. Nijerya, son zamanlarda silahlı çetelerin yanı sıra Boko Haram ve IŞİD gibi örgütlerin saldırılarıyla karşı karşıya. Çiftçilere yönelik saldırılar, ülkede kötüleşen gıda krizine olumsuz etki ediyor.
8 Ağustos 2023

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun (KCDP) 2022 yılı verilerine göre Türkiye'de 334 kadın erkekler tarafından öldürüldü ve 245 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Öldürülen kadınların %50'si boşanma aşamasında olan erkekler tarafından hayatını kaybederken, 23 kadın koruma kararlarına rağmen öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı sonrası kadın cinayetlerinde artış olduğu belirtiliyor. Öldürülen kadınların büyük bir kısmı evlerinde hayatını kaybetti.
2 Ocak 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in düzenlediği saldırılar sonucunda 243 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve 26 bin 905 kişinin yaralandığını bildirdi. 7 Ekim'den itibaren enkaz altında 1400'ü çocuk olmak üzere toplam 2 bin 650 kişi için kayıp ihbarı alındığı belirtildi. Ayrıca, saldırılar nedeniyle 195 sağlık personelinin öldüğü, 51 ambulansın kullanılamaz hale geldiği ve çok sayıda sağlık kuruluşunun hasar gördüğü ifade edildi.
9 Kasım 2023

Ekvator Ginesi Sağlık Bakanlığı, Marburg virüsüne yakalanan kişi sayısının 13'e çıktığını ve bu kişilerden dokuzunun hayatını kaybettiğini açıkladı. Ülkede şu ana kadar bir kişi hastalığı atlatarak sağlığına kavuştu ve temaslı kişi sayısı 825 olarak belirlendi. Ayrıca, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Marburg virüsüne karşı dört aşının deneme protokollerinin hazır olduğunu bildirdi.
30 Mart 2023

Grönland'ın kuzeydoğusunda, çoğunluğu Avustralyalılardan oluşan 200'den fazla yolcu ve mürettebatı taşıyan bir lüks yolcu gemisi, çamurlu deniz tabanı nedeniyle mahsur kaldı. Geminin kurtulma girişimleri başarısız oldu. Danimarka ordusu ve İzlanda sahil güvenliği, yolcuların güvenliği ve kurtarma çalışmaları için hazır bekliyor. Geminin 15 Eylül'de bölgeye ulaşması beklenen bir Danimarka donanma gemisi tarafından kurtarılması planlanıyor.
13 Eylül 2023

Nijerya'nın Yobe eyaletinde difteri salgını nedeniyle 117 çocuk yaşamını yitirdi. Aralık 2022'den bu yana ülkede 7 binden fazla difteri vakası tespit edildi ve 450'den fazla kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü, Nijerya'da artan difteri vakaları nedeniyle ülkede ikinci salgın dalgasının yaşandığını doğruladı. Nijerya Ulusal Sağlık Hizmetleri Ajansı Direktörü Faisal Shuaib, aşılama oranının düşük olmasının salgının yayılmasından sorumlu olduğunu belirtti.
10 Ekim 2023

ABD'nin Colorado eyaletinde bir çift, kiraladıkları evin açık alanındaki jakuzideyken dağ aslanının saldırısına maruz kaldı. Adamın başı ve kulağı hafif şekilde yaralandı. Çiftin çığlık atması, su sıçratması ve el feneriyle hayvanı aydınlatması sonucu aslan uzaklaştı. Colorado Doğal Yaşam Parkı yetkilileri, çiftin tepkisinin doğru olduğunu ve ciddi bir yaralanma olmadığını belirtti. Colorado'da son bir yılda ilk kez aslan saldırısı bildirildi ve 1990'dan beri toplam 24 saldırı kaydedildi, bunlardan üçü ölümle sonuçlandı.
22 Mart 2023

Antalya'da gezi için Gündoğmuş'a giden 30 kişilik yabancı turist kafilesi, Eğrigöl yaylası bölgesindeki Geyikdağ'ına çıktı. Gidiş rotalarını kaybeden turistlerden beşi bölgedeki kuyuya düştü. Arkadaşlarının 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bilgi vermesi üzerine bölgeye AFAD, Jandarma ve Orman işçileri sevk edildi. Kuyuya düşen turistlerden biri hayatını kaybetti, diğer dört turistin sağlık durumları iyi.
29 Ekim 2023

Britanya, özellikle Manş denizini geçerek gelen düzensiz göçmen sayısındaki artış nedeniyle, daha önce durdurulan Ruanda'ya göçmen gönderme planını yaz aylarından önce tekrar başlatmayı hedefliyor. İçişleri Bakanı Suella Braverman ve Ruanda Dışişleri Bakanı Vincent Biruta, Göç ve Ekonomik Kalkınma İşbirliği Mutabakat Zaptını genişletme kararı aldı. Bu plan kapsamında, Ruanda'ya sınır dışı edilen göçmenlerin yeni hayatlarını kurmaları desteklenecek. Britanya ayrıca, düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor ve bu tasarıya göre, düzensiz göçmenler yakalandıkları anda gözaltına alınacak ve 28 gün içinde sınır dışı edilecekler.
19 Mart 2023

Almanya'da 2023 yılında sığınmacılara yönelik siyasi nedenlerle düzenlenen saldırı sayısı bir önceki yıla göre neredeyse iki kat artarak 2 bin 378'e ulaştı. Bu saldırılarda 219 kişi yaralanırken, sığınmacıların kaldığı merkezlere yönelik 180 saldırı gerçekleştirildi, bu da 2017'den bu yana en yüksek rakam olarak kaydedildi. Sol Parti milletvekili Clara Bünger, aşırı sağcı AfD partisinin yükselişi ile bu artışın sürpriz olmadığını belirtti.
21 Şubat 2024

Yapılan genetik araştırmalar, eşeklerin insanlık tarihi ve medeniyetin gelişiminde önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. Yaklaşık 7 bin yıl önce Doğu Afrika'da evcilleştirilen eşekler, zorlu arazilerde ağır yük taşıma kapasitesi sayesinde insanların yeni koşullara uyum sağlamasına yardımcı oldu. Eşekler, Sahra'nın kuraklaşmaya başladığı dönemde insanların hayatta kalmasına destek verdi ve zamanla Sudan, Mısır, Avrupa ve Asya'ya yayıldı. Ayrıca savaşlarda ve önemli ritüellerde de yer aldılar.
21 Ocak 2023
İşaretlediklerim