Tarım ve Orman Bakanlığı, Afyonkarahisar ve Denizli'de çıkan kuş gribi mihrakları nedeniyle kaybedilen arilik statüsünün yeniden kazanıldığını duyurdu. Bakanlık, hastalık tarama sonuçlarını Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'ne (WOAH) rapor etti ve örgüt, Türkiye'nin tamamını 'ari bölge' olarak tanımladı. Türkiye, bu yılın başlarında çıkan kuş gribi mihrakları nedeniyle 'hastalıktan ari' durumunu kaybetmişti.
2 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği'nin verilerine göre, 2023 yılının ilk ayında 251 hekim yurt dışına göç etmek üzere iyi hal belgesi istedi. 2022 yılında toplam 2 bin 685 hekim aynı belgeyi talep etmişti. Hekimlerin yurt dışına göç etme eğilimi, ağır çalışma koşulları ve meslek örgütlerine yönelik saldırılar nedeniyle devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, göç eden hekimlerle ilgili olarak, gidenlerin yerine yeni mezun doktorları istihdam edeceklerini ve gerekirse yurt dışından dönmek isteyen hekimleri hızla ülkeye davet edeceklerini belirtti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Beyaz Reform' olarak adlandırdığı düzenlemeler de hekim göçünü durduramadı.
1 Şubat 2023

ABD ve Kanada'da bozulmuş kavunlar kaynaklı salmonella salgını sebebiyle toplamda sekiz kişi yaşamını yitirdi. ABD'de 38 eyalette 230 kişi etkilenirken, 96 kişi hastaneye kaldırıldı ve üç kişi öldü. Kanada'da ise 129 vaka rapor edildi, 44 kişi hastaneye yatırıldı ve beş kişi hayatını kaybetti. CDC ve FDA, salgınla bağlantılı markaların ürünlerini geri çağırdı ve kesilmiş kavunların tüketilmemesi konusunda uyarıda bulundu.
8 Aralık 2023

Sudan'ın başkenti Hartum ve çeşitli kentlerinde ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) milisleri arasında çıkan çatışmalarda 56 sivil öldü, 595 kişi yaralandı. Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, çatışmaların durdurulması ve yaralılara yardım için güvenli koridorların açılması çağrısında bulundu. Ekim 2021'deki darbenin ardından ülke bir generaller konseyi tarafından yönetiliyor ve ordu ile HDK arasındaki ana anlaşmazlık, HDK'nin orduya dahil edilmesi ve yeni gücün kim tarafından yönetileceği konusunda yaşanıyor.
16 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İsrail bombardımanı nedeniyle Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sayısının 338 bini geçtiğini duyurdu. İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 338 binden fazla Filistinlinin evinden ayrılmak zorunda kaldığı belirtildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, 220 bin Filistinlinin Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na bağlı tesislerde barındığını söylemişti.
12 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre, 2021'de her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç ölümü gerçekleşti ve bu trend devam ederse 2030'a kadar 59 milyon çocuk ve genç ölebilir. 5 yaş altı çocuk ölümleri dünya genelinde yüzde 50 azalırken, 5-24 yaş arası ölüm oranlarında yüzde 36, ölü doğum oranlarında ise yüzde 35 düşüş yaşandı. Sahra Altı Afrika ve Güney Asya, çocuk ölümlerinin en yoğun yaşandığı bölgeler olarak belirlendi. UNICEF ve DSÖ yetkilileri, temel sağlık hizmetlerine yapılan yatırımların ve siyasi iradenin önemine dikkat çekti.
10 Ocak 2023

Gun Violence Archive tarafından derlenen verilere göre, ABD'de yılbaşından itibaren gerçekleşen silahlı şiddet olaylarında 14 bin 600 kişi öldü. Bu olaylar arasında 199 toplu silahlı saldırı bulunuyor. Ölenler arasında 521 genç ve 93 çocuk var. Ayrıca, polislerin dahil olduğu olaylarda 487 kişi hayatını kaybetti.
7 Mayıs 2023

Türkiye'den yola çıkarak Yunanistan'ın Midilli ve Sisam adalarına gitmeye çalışan göçmenleri taşıyan iki bot battı ve en az beş kişi hayatını kaybetti. Sahil Güvenlik, botların göçmenler ya da insan tacirleri tarafından kasıtlı olarak batırıldığını iddia ediyor. Ancak, yüzme bilmeyen göçmenlerin olduğu durumlarda can kayıpları yaşanıyor. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, 2022'de 343 kişi deniz yoluyla Yunanistan'a gitmeye çalışırken yaşamını yitirmişti.
28 Ağustos 2023

Dünya Sağlık Örgütü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 2018-2020 yılları arasında Ebola salgını sırasında kendi personeli tarafından cinsel istismara uğrayan 100'den fazla kadına 250'şer dolar tazminat ödemiştir. Dr. Gaya Gamhewage'nin raporuna göre, bu ödemeler mağdurlara yapılmıştır. Öte yandan, istismar sonucu doğan engelli bir çocuğun özel tedaviye ihtiyacı olduğu belirtilmiştir. DSÖ daha önce kurduğu bağımsız soruşturma komisyonu ile KDC'deki Ebola salgını döneminde 83 cinsel istismar vakası tespit etmişti.
14 Kasım 2023

Yeni Zelanda'da bir sahilde ölü bulunan balina, nadir bir tür olan kürek dişli balina olarak tanımlandı. Bu tür, daha önce canlı olarak hiç gözlemlenmemiş ve hakkında çok az bilgi bulunuyor. Bilim insanları, bu keşfin tür hakkında önemli yeni bilgiler sağlayacağını belirtiyor. Balina, 4 Temmuz'da Otago eyaletindeki Taiari Nehri'nin ağzında bulundu.
16 Temmuz 2024

Gabon'da yaşayan yabani gorillerin yediği bazı tropikal bitkilerin, birçok ilaca dirençli olan Koli Basili bakterisine karşı etkili olduğu keşfedildi. Araştırmacılar, Moukalaba-Doudou Milli Parkı'ndaki gorillerin yedikleri bitkileri inceleyerek, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip dört ağaç türü tespit etti. Bu bitkiler, bölge yerlisi şifacılar tarafından da kullanılıyor ve gorillerin kendilerini tedavi etmek için bu bitkileri seçerek yediği gözlemlendi. Özellikle fromager ağacının, test edilen tüm bakterilere karşı etkili olduğu belirtildi.
12 Eylül 2024

Madagaskar'da, Fransa'ya ait Mayotte adasına gitmekte olan göçmenleri taşıyan bir tekne Nosy Faly adası açıklarında alabora oldu. Kazada 22 kişi yaşamını yitirdi ve 23 kişi kurtarıldı. Teknede toplam 47 kişi bulunuyordu ve kayıp iki kişinin arama çalışmaları sürüyor.
13 Mart 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'de yıl başından temmuz ayına kadar 34 bin 300 kızamık ve kızamıkçık vakası tespit edildiğini ve bu süre zarfında kızamık nedeniyle 413 kişinin öldüğünü açıkladı. DSÖ, kızamık vakalarındaki ve can kayıplarındaki artışın ekonomik durumun bozulması, gelirlerin azalması ve göç gibi nedenlerden kaynaklandığını belirtti. Yemen'de iç savaş ve yansımaları nedeniyle sağlık sektöründe ciddi anlamda tıbbi ekipman sıkıntısı yaşanıyor.
31 Ağustos 2023

Güney Afrika'da Johannesburg yakınlarındaki 'Yükselen Yıldız' mağarasında Homo naledilere ait olduğu düşünülen ve yaklaşık 200 bin yıllık olduğu tahmin edilen bir mezar alanı bulundu. Prof. Lee Berger liderliğindeki araştırma ekibi, bu keşfin insan evrimi hakkındaki düşünceleri değiştirebileceğini ve ölülerin gömülme pratiğinin sadece Homo sapiens ve Neandertallerle sınırlı olmadığını gösterdiğini belirtti. Daha önce en eski mezarların 100 bin yıllık olduğu düşünülürken, bu mezarlıkta bulunan kemiklerin 236 bin ila 335 bin yıllık olduğu anlaşıldı.
7 Haziran 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Aedes albopictus ve Aedes aegypti türü sivrisineklerin Avrupa'da yayılmaya devam ettiğini ve Türkiye'de de görüldüğünü bildirdi. Bu sivrisinekler chikungunya, dang humması, sarı humma, Zika ve Batı Nil virüsleri gibi ciddi hastalıkları bulaştırabiliyor. İklim değişikliği ve küresel hareketlilik, sivrisineklerin üremesini ve hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor. Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, sivrisinek popülasyonunun hızlı çoğaldığını ve Türkiye'nin sivrisineklerle bulaşan hastalıklar açısından kırılgan hale geldiğini belirtti. Yavuz, sivrisineklerle mücadelede etkin bir sürveyans sistemi ve çevresel önlemlerin önemine dikkat çekti.
5 Temmuz 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle Türk vatandaşlarını tahliye etmek üzere gönderilen C-130 uçağına hafif silahlarla ateş açıldığını duyurdu. Uçak, herhangi bir personel yaralanması olmadan güvenli bir şekilde iniş yaptı. Sudan Ordusu, saldırıdan Hızlı Destek Güçleri'ni sorumlu tutarken, bu güç iddiaları reddetti. Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle Sudan'da çatışmalar iki haftadır sürüyor ve birçok ülke vatandaşlarını tahliye ediyor.
28 Nisan 2023

Adana'nın Yüreğir ilçesinde, Yüreğir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından kaçak hayvan kesimi yapıldığı ihbarı üzerine bir adreste arama yapıldı. Aramada 12 eşeğin kesildiği belirlendi ve hazır bekletilen iki eşek ile altı at, hayvan barınağına götürüldü. Olay yerine sevk edilen polis ekipleri, iki zanlıyı gözaltına aldı. Ele geçirilen etler imha edildi.
3 Eylül 2023

Britanyalı ekonomist Timothy Ash, Türk Lirası'nın son yıllarda Güney Afrika Randı karşısında yaşadığı değer kaybını gösteren bir grafik paylaştı. Ash, bu grafiği 'Erdoğan'ın piyasanın güvenini nasıl kazanıp sonra kaybettiğini gösteren' bir örnek olarak nitelendirdi. Türk Lirası, 2021'de dünyanın en çok değer kaybeden para birimi olmuş ve 2022'yi de yüzde 30 değer kaybıyla tamamlamıştı. Güney Afrika Randı ise son beş yılda TL karşısında yüzde 198, son on yılda ise yüzde 364 değer kazanmış.
10 Mayıs 2023

Britanya'ya bağlı Güney Atlantik Okyanusu'ndaki Gough Adası için Kraliyet Kuşları Koruma Derneği (RSPB) yeni bir saha görevlisi arıyor. Adada şu anda yedi tam zamanlı çalışan ve sekiz milyon kuş bulunmakta. Yeni görevli, yıllık 25 bin ila 27 bin sterlin maaşla deniz kuşu türlerini takip edecek ve adanın zorlu koşullarına uyum sağlaması bekleniyor. İşe dünya genelinden başvurular kabul ediliyor ve başvuruların en geç pazar günü yapılması gerekiyor.
27 Nisan 2023

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun Temmuz 2023 Kadın Cinayetleri Raporu'na göre, temmuz ayında 28 kadın erkekler tarafından öldürüldü ve beş kadının ölümü şüpheli olarak kaydedildi. Bu yılın ilk yedi ayında öldürülen kadın sayısı 227'ye ulaştı. Öldürülen kadınların çoğu birlikte yaşadığı erkek veya boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından öldürüldü. Kadınların çoğu ateşli silahla öldürüldü ve birçok kadının ölüm şekli tespit edilemedi.
17 Ağustos 2023
İşaretlediklerim