TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gazze'de yaşananlara destek verdikleri iddia edilen şirketlerin ürünlerinin TBMM yerleşkesindeki lokanta, kafeterya ve çay ocaklarında satılmayacağını açıkladı. Bu karar, İsrail'in Gazze'de masum insanlara yönelik eylemlerine toplumsal duyarlılık göstermek amacıyla alındı. Boykot edilecek ürünler arasında Nescafe ve Coca Cola'nın olduğu belirtildi.
7 Kasım 2023

Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları sonrasında İsrail'in resmi savaş ilan etmesi ve sonucunda 23 bin 708 Filistinlinin hayatını kaybetmesi üzerine, dünya genelinde protesto eylemleri başladı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ölenlerin yaklaşık 9 bininin çocuk olduğunu açıkladı. Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da yüzlerce kişi Filistin'e destek yürüyüşü düzenledi ve Dam Meydanı'na öldürülen Filistinli çocuklar anısına binlerce çift ayakkabı bırakıldı.
14 Ocak 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin devlet şirketleri tarafından değil, özel ve uluslararası şirketler tarafından yapıldığını açıkladı. İsrail-Hamas çatışmaları sonrası iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasına rağmen ticaretin devam etmesi eleştirilmişti. Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez, bu ticaret nedeniyle AKP'ye Meclis'te tepki gösterirken fenalaşarak hayatını kaybetti. Bolat, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler yaptırımlarına uyduğunu ve Filistin'e gönderilen malların İsrail gümrükleri üzerinden geçtiğini ifade etti.
15 Aralık 2023

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Celtic ile Atletico Madrid arasında oynanan maçta Celtic taraftarları, tribünleri Filistin bayraklarıyla kapladı. Celtic Taraftarlar Derneği, maçtan önce yayınladıkları açıklamada, tribünlerde siyasi görüşlerini ifade etme hakkına sahip olduklarını belirtti. Celtic taraftarları, önceki yıllarda da tribünlerde bayraklar ve çeşitli pankartlarla Filistin’e destek vermişti.
26 Ekim 2023

Bayern Münih'te forma giyen Fas kökenli Hollandalı futbolcu Nasır Mezravi, sosyal medya hesabından Mescid-i Aksa'nın fotoğrafını paylaşıp Filistin'e desteğini açıkladı. Bu paylaşım sonrasında Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili milletvekili Johannes Steiger, futbolcunun kulüple ilişiğinin kesilmesi ve sınır dışı edilmesini talep etti. Mezravi ise kendini savunarak, duruşunun barış ve adalet için çalışmak olduğunu ve her türlü teröre, nefrete ve şiddete karşı olduğunu belirtti.
16 Ekim 2023

New York Times Magazine'in ödüllü yazarı Jazmine Hughes, Filistinlilere destek veren ve İsrail'in Gazze kuşatmasını protesto eden bir bildiriye imza attığı için yayın politikalarını ihlal etmekle suçlandı ve editörle görüşmesinin ardından istifa etti. Aynı bildiriye imza atan başka bir yazar Jamie Lauren Keiles de kişisel nedenlerle dergiden ayrıldığını açıkladı. Bildiri, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarını ve bölgedeki gazetecilerin ölümlerini kınayan bir içerikle yüzlerce kişi tarafından imzalandı.
6 Kasım 2023

İsrail'deki Likud partisi milletvekili Galit Distel Atbaryan, Gazze'nin yeryüzünden silinmesi gerektiğini belirtti. Atbaryan, Gazze'deki kişilere 'canavar' ifadesini kullanarak, ya Mısır topraklarına girmeye çalışacaklarını ya da öleceklerini söyledi. Ayrıca, Batı Şeria'daki Filistinlileri 'Nazi' olarak tanımladı ve 'intikamcı ve zalim bir İsrail ordusu'na ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu açıklamalar, İsrail ve Gazze arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde geldi.
2 Kasım 2023

Nil Karaibrahimgil, İsrail-Filistin savaşına karşı sosyal medyada 'barış' çağrılı bir şarkı paylaştı. Şarkının sözleri Türkçe ve İngilizce olarak paylaşıldı. Evrencan Gündüz de bu şarkıyı seslendirdi ve destek verdi.
22 Ekim 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Royal Halı ve Nakpilsa'yı toplam 1 milyar 800 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardı. İhaleye katılabilmek için 180 milyon lira teminat yatırılması ve 28 Kasım saat 16:00'ya kadar teklif verilmesi gerekiyor. İhale, 29 Kasım'da saat 11:00'de TMSF'nin Esentepe'deki binasında gerçekleştirilecek. Royal Halı'nın da bulunduğu Naksan Grubu şirketleri 2016 yılında FETÖ soruşturması kapsamında kayyıma devredilmişti.
20 Ekim 2023

Instagram, Filistinli anlamına gelen 'Palestinian' kelimesi, Filistin bayrağı emojisi ve Arapça 'Elhamdülillah' kelimesi bulunan bazı kullanıcıların biyografilerinin 'Elhamdülillah, Filistinli teröristler özgürlükleri için savaşıyor' diye İngilizceye çevrilmesi üzerine özür diledi. Instagram'ın çatı şirketi Meta, sorunun 'otomatik çeviri' kaynaklı olduğunu belirtti. Bu durum, sosyal medyada tepki çekti ve Meta, 'Elhamdülillah' kelimesinin artık 'Allah’a şükür' diye çevrildiğini açıkladı.
20 Ekim 2023

Türkiye'deki hazır giyim üreticileri, artan maliyetler ve baskılanan kur sebebiyle yurt dışında rekabet etmekte zorlanıyor. Bu durum, sektör temsilcilerini Mısır'a yönlendiriyor. Yeşim Tekstil ve Taypa gibi büyük şirketler Mısır'da büyümeyi planlarken, Realkom ve FG Group gibi şirketler de yeni yatırımlar için Mısır'ı değerlendiriyor. Mısır Lirası'nın değer kaybetmesi de Türk yatırımcılar için cazip bir ortam yaratıyor. Mısır'da faaliyet gösteren 35 Türk şirketi, ülkenin tekstil ve konfeksiyon pazarının üçte birini kontrol ediyor ve önümüzdeki iki yıl içinde 500 milyon dolarlık yeni yatırım bekleniyor.
24 Nisan 2023

Şarkıcı Melek Mosso, aldığı ödülü kadınlara adayarak, seslerinin kısılmayacağını belirtti. Bu sözler iktidara yakın kesimlerin tepkisini çekti ve sosyal medya üzerinden Mosso'nun AKP'li belediyeler tarafından düzenlenen konserlerinin iptal edilmesi için baskı yapıldı. Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi'nin düzenlediği festivaldeki konseri için de iptal baskısı yapıldı ancak Paradise Production Yönetim Kurulu Başkanı Esat Kaba, konserin iptal edilmediğini açıkladı.
7 Haziran 2023

Mısır milli takımı ve Liverpool'un oyuncusu Muhammed Salah, İsrail'in saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere destek için bağışta bulundu. Mısır Kızılayı İcra Direktörü Rami Nazar, Salah'ın bu tür bir bağışı ilk kez yapmadığını belirtti. Salah'ın bu bağışı, sosyal medyada Gazze'deki olaylara ilişkin tutumunu ifade etmesi yönündeki tepkilerin ardından geldi.
16 Ekim 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremin ardından, Netflix ve Starbucks gibi popüler şirketlerin sessiz kalmaları eleştirilerek sosyal medyada boykot çağrıları başladı. Twitter'da '#StarbucksBoykot' ve '#NetflixBoykot' etiketleri gündeme oturdu ve birçok kullanıcı aboneliklerini iptal ettiklerini duyurdu. Netflix Türkiye, tepkiler üzerine 6 milyon liralık yardım yaptıklarını açıkladı.
9 Şubat 2023

14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitinglerde gösterdiği ve Kemal Kılıçdaroğlu ile PKK yöneticisi Murat Karayılan'ı aynı videoda gösteren montaj videolar büyük tartışma yarattı. Bu videoların reklam organizasyonunu yürüten Excelligents adlı şirketin Mısırlı yöneticileri olduğu ve Türkiye'de faaliyet gösterdiği belirlendi. Sosyal medyada AKP lehine propaganda yapan sayfaların seçimlerden önce kapatıldığı, ancak yeni sayfaların devreye girdiği ve yüksek meblağlarda reklam harcamaları yapıldığı tespit edildi.
24 Mayıs 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir krem reklamında yer alan 'Kız kıza yakın olmak kadar doğal' ifadesini eleştirerek, reklamın kaldırılacağını belirtti. Soylu, bu tür reklamları kabul etmeyeceklerini ifade ederek, Ticaret Bakanı ile konuştuğunu ve reklamların kaldırılacağını söyledi. Daha önce de LGBTİ+ topluluğuna yönelik olumsuz ifadeler kullanan Soylu, bu kez de reklam üzerinden benzer bir tutum sergiledi.
2 Mayıs 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Filistinlilerin 'haklı direnişini' desteklediğini ifade etti. Davutoğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi, Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze'ye dönük tüm ambargoların kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırması ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini söyledi.
7 Ekim 2023

Britanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya bu yıl on binlerce top mermisi daha tedarik edeceğini açıkladı. Daha önce Ukrayna'ya 300 binden fazla top mermisi sağlayan Britanya, bu taahhüdünü Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısının ardından duyurdu. Britanya Savunma Bakanı Grant Shapps, ülkesinin Ukrayna'ya olan sarsılmaz bağlılığını vurguladı ve müttefiklerin birlikteliğini memnuniyetle karşıladığını belirtti.
20 Eylül 2023

Eski İsrailli barış müzakerecisi Daniel Levy, BBC yayınında sunucunun İsrail'in Gazze'deki Hamas hedeflerini vurduğunu ve bir terör örgütünün kökünü kazımayı amaçladığını belirtmesine tepki gösterdi. Levy, bu durumun tarihte görülmediğini, bir ülkenin liderlerinin sivil nüfusun tüm ihtiyaçlarını kestiğini ve bu yolla militanları hedef aldığını inandırıcı bir şekilde söylemenin mümkün olmadığını ifade etti. Ayrıca, bu tür yalanların karşılıksız kalamayacağını ve yanlış politikalara yol açacağını belirtti.
12 Ekim 2023

Almanya'nın Bayern Münih Kulübü, Filistin'e destek paylaşımı yapan ve bu sebeple tepkilerin hedefi olan Fas kökenli Hollandalı futbolcusu Nasır Mezravi'ye destek verdi. Kulübün CEO'su Jan-Christian Dreesen, Mezravi'nin barışsever bir kişi olduğunu ve terörü reddettiğini belirtti. Kulüp, Mezravi'nin Bayern Münih forması giymeye devam edeceğini duyurdu.
20 Ekim 2023
İşaretlediklerim