Ortadoğu'da İsrail-Filistin çatışması yeniden alevlenmiştir. İsrail, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimlerini artırma politikalarını sürdürürken, Gazze'yi de nokta operasyonlarıyla açık av sahası haline getirmiştir. Türkiye, bu konuda hassasiyet göstermekte ve Filistin'in yanında yer almaktadır. Ancak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz öncelikleri karşısında Filistin meselesi ikinci plana düşmüştür. İsrail-Filistin çatışmasının yeniden alevlenmesi, Türkiye dahil birçok ülkenin hesaplarını bozmuştur. Türkiye'de muhafazakâr kamuoyunda yoğunlaşan bir İsrail karşıtlığı beklenmektedir.
15 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler'in eski iyi niyet elçisi ve Amerikalı oyuncu Angelina Jolie, İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıyı eleştirdi. Jolie, saldırının ardından İsrail ve işbirliği içindeki ülkeleri hedef alarak, Filistinli sivillerin uluslararası hukuka aykırı olarak gıda, ilaç ve insani yardımdan mahrum bırakıldığını belirtti. Ayrıca, dünya liderlerinin BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes dayatmasını engelleyerek bu suçlara ortak olduğunu ifade etti.
2 Kasım 2023

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı terör örgütü olarak görmeyip 'kurtuluş ve mücahitler grubu' olarak tanımlaması, İsrail ile Türkiye arasında bir polemiğe yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Türkiye'yi Hamas'ı barındırmakla itham eden bir mesaj paylaşmasının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskı politikalarını eleştirdi ve İsrail'in sivil nüfusa saldırılarını meşru müdafaa olarak görmeyi reddetti.
2 Aralık 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki tüm partiler, Filistin sorununun kalıcı çözümü için ortak bir bildiriye imza attı. Bildiri, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların ardından yayımlandı ve sivillerin korunması, toplu cezalandırma uygulamalarından kaçınılması gerektiği belirtildi. Bildiride, Filistin-İsrail meselesinin çözümünün, sorunların temelinde yatan sebepleri ortadan kaldırmaktan geçtiği vurgulandı.
12 Ekim 2023

İskoçya'nın Celtic Kulübü, Filistin'e destek veren 'Yeşil Tugay' adlı taraftar grubunun iç saha maçlarına katılımını yasakladı. Bu karar, Atletico Madrid ile UEFA Şampiyonlar Ligi'nde oynanan maçta taraftarların tribünlerde Filistin bayrakları açmasının ardından geldi. Kulübün, 'Yeşil Tugay' üyelerinin gösterileri nedeniyle daha önce iki kez para cezası aldığı ve UEFA'nın daha fazla disiplin cezası vermesinden çekindiği belirtildi.
1 Kasım 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisinde ev hanımlarına yönelik bir sahnede Aile Destekleri Sigortası vaadini içeren reklam verdi. CHP'nin kampanya ekibi, TRT'nin kendilerine yeterince yer vermemesi nedeniyle 'nokta atışı' reklam stratejisi izlediğini belirtiyor. Ayrıca, tarım ile ilgili seçmenlere yönelik web sitelerine ve en çok ziyaret edilen sitelere sığınmacılar ve ekonomi gibi konularda reklamlar veriliyor.
3 Mayıs 2023

İsrail gazetesi Haaretz, Filistinlilerle süren savaştan ve Hamas'ın 7 Ekim saldırılarından başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu. Gazete, Netanyahu'nun 'ilhak ve mülksüzleştirme hükümeti kurduğu', aşırı sağcıları hükümette kilit pozisyonlara atadığı ve Filistinlilerin varlığını ve haklarını görmezden gelen bir dış politika benimsediğini belirtti. Ayrıca, Netanyahu'nun suçu ordu, Mossad ve Shin Beth'in başkanlarına atmaya çalışacağı öne sürüldü. Gazete, Netanyahu'nun kendisini 'savaştan kaçınan bir lider' olarak pazarladığını, ancak son seçim zaferinden sonra bu ihtiyatını 'tam sağ hükümet'le ikame ettiğini belirtti.
9 Ekim 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, İtalya'nın Milano şehri ve Britanya'nın başkenti Londra'daki Türk temsilcilikleri sosyal medya üzerinden yardım çağrısında bulunarak vatandaşları ve İtalyalı dostları Diyanet Vakfı ve Kızılay'a bağış yapmaya yönlendirdi. Milano başkonsolosluğu ve Londra büyükelçiliği, bağış yapmak isteyenler için ilgili bağış sayfalarının linklerini paylaştı. Diyanet Vakfı'nın sitesinde farklı miktarlarda hızlı bağış seçenekleri sunuluyor.
8 Şubat 2023

İtalya Rekabet Kurumu, sosyal medya fenomeni Chiara Ferragni ve iki şirketine, yanıltıcı bağış kampanyası düzenleyerek tüketicileri kandırdıkları gerekçesiyle 1 milyon avrodan fazla para cezası verdi. Ferragni'nin şirketleri ve Balocco firması, kemik kanseriyle mücadele eden çocuklar için fon toplama bahanesiyle 'Pembe Noel Pandoro' adlı ürünü yüksek fiyata sattı. Ancak yapılan incelemelerde Ferragni'nin bağış yapmadığı, Balocco'nun ise sadece 50 bin avro bağışladığı ortaya çıktı.
15 Aralık 2023

İsrail ordusu, Gazze Limanı'nı kontrol altına aldığını ve burada bulunan Mavi Marmara anıtını yıktığını duyurdu. Açıklamada, limanın kontrolünün yanı sıra 10 tünel ve dört binanın da yıkıldığı belirtildi. Mavi Marmara olayında bazı askerlerin de yer aldığı ifade edildi. Filistin tarafı ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
16 Kasım 2023

Instagram fenomeni Merve Taşkın, 'müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçlamasıyla yargılandığı duruşmaya mini etek giyerek katıldı. Kendisini ve paylaşımlarını savunan Taşkın, Instagram topluluk kurallarını ihlal etmediğini belirtti. Avukatı Feyza Altun, müvekkilinin beraatini talep etti ve Taşkın'ın paylaşımlarının alışveriş sitelerindeki iç çamaşırı görsellerinden farksız olduğunu savundu. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. Taşkın'ın duruşmaya katılım şekli sosyal medyada da gündem oldu.
12 Ocak 2023

Pop müziğin efsane ismi Michael Jackson'ın 1980'lerde Pepsi reklamında giydiği ikonik siyah-beyaz deri ceket, müzayedede 250 bin sterline (yaklaşık 8 milyon 742 bin 500 lira) satıldı. Ceketin 200 bin ile 400 bin sterlin arasında bir fiyata satılması bekleniyordu. Jackson, bu ceketi 1984 yılında Pepsi için yaptığı reklam serisinin ilkinde giymişti.
11 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlere kısa bir süre kala '#Annelerseçecek' etiketiyle bir reklam filmi paylaştı. Videoda, bir anne kızına hitaben, 14 Mayıs'ta sadece cumhurbaşkanı değil, aynı zamanda çocuklarının geleceğini de seçeceğini ifade ediyor. Anne, adil bir dünyada, şiddet ve öfkenin çocuğuna dokunmadığı bir hayat ve okul sistemi istediğini belirtiyor ve Anneler Günü'nde kızına geleceğini hediye edeceğini söylüyor.
12 Mayıs 2023

Twitter, BBC'nin resmi hesabına 'hükümet tarafından finanse edilen medya kuruluşu' etiketi ekledi. Bu uygulama, Rusya'nın Ukrayna işgali sırasında başlatılmış ve Sputnik gibi devlete bağlı hesaplar etiketlenmişti. BBC yönetimi, bu etiketin kullanılmasını sorunlu bulduğunu ve Twitter ile sorunun çözülmesi için görüştüklerini belirtti. Britanya'da her evden alınan lisans ücreti ile finanse edilen BBC, editoryal bağımsızlığını koruduğunu ve hükümetten yıllık destek aldığını ifade etti.
10 Nisan 2023

Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Türkiye, 'endişe, kınama ve itidal' içerikli bir açıklama yayınladı ve dolaylı olarak arabuluculuğa hazır olduğunu duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tüm tarafları itidalle hareket etmeye ve gerilimi daha da tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırdı.
7 Ekim 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından yaşanan belirsizlik ve yönetim değişiklikleri nedeniyle, büyük şirketler reklam vermeyi durdurdu. Kasım ayında Twitter'daki reklam harcamaları yıllık yüzde 55, aralıkta ise yüzde 71 oranında azaldı. Musk, gelir düşüşünü aktivist grupların reklam verenlere baskı yapmasına bağlasa da, şirketlerin endişeleri farklı. Twitter'ın gelirinin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan reklam satışlarındaki bu düşüş, platformun mali yapısını olumsuz etkiliyor.
25 Ocak 2023

Japonya'da Takashimaya Co. mağazalar zinciri, çevrim içi siparişle satılan yaklaşık 900 'donmuş çilek fırfırlı' yılbaşı pastasının ezilmiş bir şekilde teslim edildiğini kabul ederek müşterilerinden özür diledi. Müşteriler, sosyal medya üzerinden ezilmiş ve hasar görmüş pastaların fotoğraflarını paylaşarak şikayetlerini dile getirdiler. Firma, yaşanan sorunun nedenini araştırdığını ve müşterilerle birebir iletişime geçileceğini belirtti. Ayrıca, para iadesi veya yeni pasta teslimatı yapılacağı ulusal basında yer aldı.
26 Aralık 2023

Norveçli müzisyen Ole Bøhn, piyanist Fazıl Say'ın 19 Kasım'da Oslo'da vereceği konser için boykot çağrısında bulundu. Bøhn, Say'ın İsrail-Filistin çatışmasına dair yaptığı sosyal medya paylaşımları ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Hamas'a yönelik tutumunu desteklediği iddiasıyla bu çağrıyı yaptı. Fazıl Say ise, müzisyen olduğunu ve barıştan yana olduğunu belirterek, konserini sükunetle vereceğini ve boykot çağrılarının başarılı olamayacağını ifade etti.
7 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bulunan bir çarşıyı bombaladı. Gazze İçişleri Bakanlığı, saldırıda ölü ve yaralıların olduğunu bildirdi, ancak sayı konusunda net bir bilgi verilmedi. İsrail'in saldırısı sonucu çevredeki dükkanlarda da yangın çıktığı ve ambulansların çarşıya girmekte zorluk çektiği belirtildi.
22 Ekim 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenleme sinyalleri vermeye başladı. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin toplandığı ve olası bir kara harekatının kabine onayıyla mümkün olduğu belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırında askerlere hitaben yaptıkları konuşmalarda bu durumu işaret ettiler. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın da Gazze'ye her türlü kara harekatına destek sözü verdiği bildirildi.
19 Ekim 2023
İşaretlediklerim