Türkiye'de konut ve kira fiyatlarındaki rekor artış, geçim sıkıntısı ve konaklama sorununu beraberinde getiriyor. Yüksek enflasyona rağmen hükümetin kira artışlarını yüzde 25'le sınırlandırmasından sonra yeni tutulan evlerin kira bedelleri fırladı. Euronews Türkçe'nin haberine göre 15-29 yaş arasındaki gençlerin yarısı 'aşırı kalabalık evlerde' yaşıyor. Türkiye'de bu oran yüzde 51 iken Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 26. Toplam nüfusa bakıldığında Türkiye'de 10 kişiden dördü aşırı kalabalık evlerde ikamet ediyor.
26 Haziran 2023

Ticaret Bakanlığı, emlak sitelerinde aynı konut için birden fazla farklı fiyatla ilan verilmesini engellemek amacıyla bir taslak hazırladı. Yeni düzenlemeye göre, bu tür ilanlar için para cezası uygulanacak. Ayrıca, emlak danışmanları için yetki belgesi alımında bazı şartlar değiştirilecek; örneğin, belirli bir süre emlak danışmanlığı yapmış olma şartı kaldırılacak ve kasten işlenen suçtan alınan hapis cezası şartı esnetilecek.
2 Aralık 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da Aralık 2023'te enflasyon yüzde 3,52 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 74,88 olarak kaydedildi. Perakende fiyatlar ve toptan eşya fiyatları indekslerindeki artışlar detaylandırıldı. Aralık ayında sağlık ve kişisel bakım, kültür eğitim ve eğlence, gıda gibi çeşitli harcama gruplarında fiyat artışları yaşandı. Toptan fiyatlarda ise kimyevi maddeler, gıda maddeleri ve madenler grubunda artış, işlenmemiş maddelerde azalış gözlemlendi.
1 Ocak 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da ekim ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 3,69 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 72,73 olarak hesaplandı. Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 3,53 artış gösterdi. Yıllık bazda incelendiğinde, toptan fiyatlardaki değişim oranı yüzde 64,04 olarak gerçekleşti.
1 Kasım 2023

2022 yılında Türkiye genelinde en çok konut satışı yapılan ilçe 36 bin 315 konut ile İstanbul'un Esenyurt ilçesi oldu. Esenyurt'u, özellikle Rus vatandaşlarının yoğun ilgi gösterdiği Antalya'nın Alanya ilçesi takip etti ve 26 bin 193 konut satışı ile ikinci sıraya yükseldi. En çok konut satılan ilçeler listesinde ilk 20'ye 10 farklı şehirden ilçeler girdi. En az konut satışı yapılan ilçeler ise 20'şer adetle Artvin Kemalpaşa, Edirne Lalapaşa gibi ilçeler oldu.
22 Ocak 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da şubat ayında enflasyon aylık yüzde 3,83, yıllık yüzde 78,62 olarak ölçüldü. Şubat ayında perakende fiyatlarda en çok artış sağlık ve kişisel bakım harcamalarında görülürken, ulaştırma ve haberleşme harcamaları en az artış gösteren kategoriler arasında yer aldı. 2022 yılında İstanbul'da yıllık enflasyon yüzde 92,7 olarak kaydedilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Mart'ta açıklayacağı tüketici fiyatları endeksi verilerinin, şubatta artan gıda fiyatlarının etkisiyle yüksek seyretmeye devam etmesi ve yıllık enflasyonun sınırlı bir düşüşle yüzde 55,5 olarak kaydedilmesi bekleniyor.
1 Mart 2023

Türkiye'deki gayrimenkul ilanlarında 'vatandaşlığa uygun' notu artıyor. Bu durum, 2018'de yabancılara vatandaşlık için ev alımında öngörülen bedelin 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmesi sonucu ortaya çıktı. Bu değişiklik, Türk Lirası'nın yabancı paralar karşısındaki değer kaybı ve yabancıların ev alımında rekorlar getirmesiyle birlikte gayrimenkul fiyatlarının artmasına neden oldu. İstanbul ve kıyı kentlerdeki gayrimenkul ilanları, 'vatandaşlığa uygun' notuyla öne çıkıyor ve fiyatlar 150 milyon liraya kadar çıkabiliyor.
11 Ekim 2023

Türkiye'de iktidar partisi, seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte konut sektörüne yönelik 'Yüzyılın Kampanyası' adı altında bir dizi teşvik planını açıklamaya hazırlanıyor. Kampanya kapsamında konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in çok altına indirilmesi ve 15 yıl vade imkanı sunulması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kampanya detaylarını 4 Ocak Çarşamba günü Ankara'da düzenlenecek bir basın toplantısıyla duyuracak.
2 Ocak 2023

Yapı ve Zemin Laboratuvarları Derneği Başkanı Yavuz Poyraz, Haberturk TV'de yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde hazır betonun yaklaşık dörtte birinin, İstanbul'da ise yüzde 40'ının standartların altında olduğunu ifade etti. Poyraz, Yapı Denetim Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden bu yana Türkiye genelinde düşük standartlı beton oranının yüzde 40'lardan yüzde 26'lara gerilediğini, ancak İstanbul'da durumun daha vahim olduğunu belirtti. Ayrıca bazı firmaların ürettiği betonun yüzde 67'sinin düşük standartta olduğunu da ekledi.
27 Şubat 2023

İstanbul Acıbadem'de bulunan Akasya Toplu Yapı Sitesi'nin yönetim hizmet şirketine ödenen aylık tutarın 55 bin TL'den 95 bin TL'ye çıkarılması ve site müdürünün maaşının brüt 75 bin 500 TL olduğu iddiaları site sakinlerinin tepkisine yol açtı. 23 Ocak'taki toplantıda zamların reddedilmesine rağmen, iddialara göre WhatsApp üzerinden düzenlenen bir toplantıda zamlar kabul edildi. Aidatların da yüzde 120 artışla 4 bin TL'den 7 bin TL'ye yükseltildiği belirtildi. Site sakinleri yönetimi 'kural tanımazlık ve vandallık' ile suçlarken, site müdürü suçlamaları reddetti ve avukatı müdürün iddia edilen maaşları almadığını ifade etti.
4 Şubat 2023

İsviçre merkezli özel banka Julius Baer, lüks yaşamak için en çok para harcanması gereken şehirleri sıraladı. Listede Singapur ilk sırada yer alırken, Şanghay ve Hong Kong sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada bulunuyor. Banka, şehirleri belirlerken bisiklet, araba, mücevher gibi çeşitli lüks tüketim ürünlerinin ve hizmetlerin fiyatlarını dikkate alıyor.
4 Temmuz 2023

Nobel ödüllü sanatçı Bob Dylan, İskoçya'nın Highlands bölgesinde bulunan ve 'inziva' olarak adlandırdığı evini 4 milyon 257 bin 650 sterline sattı. Evi kardeşi David Zimmerman ile birlikte 2,2 milyon sterline satın alan Dylan, mülkünü viski üreticisi Angus Dundee Distillers'a yüzde 50 civarında bir karla sattı. 25 dönümlük arazi üzerinde bulunan ev, çeşitli resepsiyon odaları, 11 banyo ve yedi çatı katı yatak odası içermekte. Dylan, çalışmalarında Highlands'ten esinlenmiş ve ev 1911-1914 yılları arasında inşa edilmiş.
8 Aralık 2023

HBO'nun popüler dizisi 'Succession' karakterlerinden Kendall Roy'un kullandığı Manhattan'daki lüks daire 29 milyon dolara satışa çıkarıldı. Daire, 500 metrekare büyüklüğünde, beş yatak odası, iki oturma odası, dört banyo, özel bir asansör ve geniş bir terasa sahip. Ayrıca binada basketbol ve futbol sahaları bulunan bir sosyal tesis bulunuyor. Daire daha önce 33 milyon dolara satışa çıkarılmış ancak alıcı bulunamayınca fiyatı 4 milyon dolar düşürülmüş.
20 Nisan 2023
İşaretlediklerim