25-29 Eylül tarihleri arasında borsada işlem gören sekiz şirket, hissedarlarına temettü (kar payı) dağıtacak. Bu şirketler arasında Arçelik AŞ, Bosch Fren Sistemleri Sanayii ve Ticaret, Adel Kalemcilik, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ, Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık, Turizm ve Eğitim Hizmetleri, Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri, Özsu Balık Üretim AŞ ve Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ bulunuyor. Her bir şirketin hisse başına net temettü miktarı da belirtilmiştir.
25 Eylül 2023

ABD, Almanya, Britanya, İtalya, Çekya, Estonya, Polonya, Avustralya, Şili, İsrail, Nijerya ve Singapur dahil olmak üzere 18 ülke, yapay zekanın kötüye kullanılmasını engellemek için 20 sayfalık bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, şirketlerin yapay zekayı istismar edici şekilde geliştirmesini ve kullanmasını önlemeyi amaçlıyor. Güvenliğin tasarım aşamasında öncelikli olduğu belirtilen anlaşma, bağlayıcı olmamakla birlikte, yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanımının izlenmesi ve veri manipülasyonunun önlenmesi gibi genel tavsiyeler içeriyor. Avrupa ülkeleri, yapay zeka düzenlemeleri konusunda ABD'ye göre daha ileri bir noktada bulunuyor.
27 Kasım 2023

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna işgali sebebiyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar çerçevesinde, Rusya Merkez Bankası'na ait 200 milyar avro değerindeki varlıkların AB üye ülkelerinde dondurulduğunu duyurdu. Ayrıca, G7 ve AB ülkelerinde Rus merkez bankasının toplamda yaklaşık 300 milyar avro değerinde varlığı dondurulduğu, AB içinde ise Rus oligarkların 24 milyar 100 milyon avro tutarında varlığının dondurulduğu belirtildi. Bu yaptırımlarla birlikte AB tarafından toplam 1473 oligark ve 205 Rus firması yaptırım listesine alındı.
27 Mayıs 2023

Eurostat verilerine göre, Türkiye 2022'de Avrupa Birliği'nden 319 bin ton ile en fazla geri dönüştürülebilir plastik atık ithal eden ülke oldu. AB'nin toplam geri dönüştürülebilir atık ihracatı 2021'e göre %8,4 artış gösterdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'deki plastik geri dönüşüm tesislerinde çalışanların sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşadığını belirtti. Avrupa Parlamentosu, atık sevkiyatına yönelik daha sıkı prosedürler ve kontrol önlemleri içeren yeni bir yasa teklifini kabul etti.
15 Kasım 2023

Avrupa Birliği, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'ye yeniden yapılanma sürecinde destek olmak için 7 milyar avro yardım sağlayacağını duyurdu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye'ye 1 milyar avro destek vereceklerini açıkladı. Ayrıca, Avrupa Yatırım Bankası da Türkiye'ye 500 milyon avro yardım yapacağını ve 2019'dan beri süren finansman yasağını kaldıracağını belirtti. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, toplam taahhüt edilen yardımın 7 milyar avroya ulaştığını ifade etti.
21 Mart 2023

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine destek verdiğini açıkladı. Ancak bu desteğin karşılığında, Avrupa Birliği'nden (AB) Reform Eylem Grubu toplantılarının yeniden başlatılmasını, vize serbestisi ve AB'ye katılım müzakerelerinde bazı fasılların kapatılmasını beklediğini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin Batı'dan mali destek beklentisi olduğu ve ABD ile 'makul' bir ilişki geliştirmeyi arzuladığı, ancak Rusya ile ilişkilerin zarar görmeyeceği ifade edildi.
11 Temmuz 2023

Çinli e-ticaret şirketi Alibaba, Türkiye'ye iki milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Alibaba Grubu'nun başkanı Michael Evans, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile düzenlediği bir toplantıda bu planı dile getirdi. Ayrıca, Alibaba'nın Türkiye'nin en bilinen e-ticaret platformlarından biri olan Trendyol'a halihazırda 1,4 milyar dolar yatırdığını belirtti.
18 Eylül 2023

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle (AB) fiiliyatta dondurulmuş müzakere sürecinin sonlandırılması gerektiğini belirtti. Nehammer, Türkiye ile AB arasında yeni bir ortaklık kurulması gerektiğini ve bu ortaklığın karşılıklı güven esası ve ekonomik ve siyasi konularda işbirliğini temel alması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin AB üyeliğine resmen 1999 yılında başvurduğu ve Aralık 2005'te başlayan müzakerelerin 'hukuk devleti ve insan haklarının olumsuz seyri' gerekçesiyle askıya alındığı hatırlatıldı.
11 Eylül 2023

Türkiye, mart ayında Rusya'dan 10 milyon varil motorin ithal ederek yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Birliği'nin Şubat ayında Rus rafine petrol ürünlerine yaptırımları genişletmesi sonucunda Türkiye'nin Rusya'dan motorin ithalatı martta şubata göre yüzde 50 arttı. Rus petrol ürünleri Batı Avrupa piyasasına göre daha iskontolu fiyatlarla satılırken, Türkiye iç piyasada perakende fiyatları Batı Akdeniz fiyatlamalarına göre belirliyor. Türkiye, Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
5 Nisan 2023

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, son 20 yılda Türkiye'ye yapılan yabancı yatırımların yüzde 68'inin Avrupa'dan geldiğini belirtti. Dağlıoğlu, Türkiye'nin 2003'ten bu yana 250 milyar doların üzerinde yatırım çektiğini ve bu yatırımların büyük bir kısmının Avrupa ülkelerinden geldiğini ifade etti.
6 Ekim 2023

ABD, Ukrayna işgalinin ardından Rusya'nın askeri araç ve ekipmanlara erişimini engellemek amacıyla Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli 130 firma ve kişiyi yaptırım listesine ekledi. Yaptırımların hedefinde, Rus istihbaratıyla bağlantılı olduğu iddia edilen Türk uyruklu Berk Türken ve firmaları bulunuyor. Ayrıca, Rusya'nın enerji üretimi ile metal ve madencilik sektörünü hedef alan diplomatik yaptırımlar da uygulandı. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli birkaç firma da yaptırımlara dahil edildi.
2 Kasım 2023

Eurostat'ın 2022 verilerine göre, Avrupa Birliği'ne iltica başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarının sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 150 artarak 58 bine ulaştı. Bu artışla Türkiye, AB'ye en çok iltica başvurusu yapılan ülkeler listesinde üçüncü sıraya yükseldi. İlk iki sırada Suriye ve Afganistan bulunuyor. AB'ye toplam ilk iltica başvuruları ise 2021'e göre yüzde 64 artış gösterdi.
6 Temmuz 2023

ABD, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan ambargoyu delmekle suçladığı çeşitli ülkelerden 150'den fazla kişi ve kuruluşa yaptırım kararı aldı. Bu kuruluşlar arasında Türkiye, Çin ve BAE merkezli şirketler de bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bu adımların Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerinin hesap verebilirliğini artırmak için atıldığını belirtti. ABD Hazine Bakanlığı, yaptırım listesine alınan Türk şirketlerinin isimlerini ve yaptırımların sebeplerini açıkladı.
12 Aralık 2023

Pandemi sürecinde öne çıkan lojistik sektöründe, Türk şirketleri yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı. Ekol şirketinin ardından, sektörün büyük oyuncularından Kıta ve Alışan da hisse satışı için yabancı şirketlerle görüşmelere başladı. ABD'li BDP International ve Dubaili Aramex, Türk lojistik şirketlerine talip olan yabancı firmalar arasında yer alıyor. Sektör yetkilileri, tedarik zincirindeki sorunların ve döviz kur avantajının yabancı yatırımcıların Türk lojistik şirketlerine olan ilgisini artırdığını belirtiyor.
5 Ocak 2023

ABD'li finans şirketi Wells Fargo, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kazanması durumunda 2024 ortasına kadar dolar/TL'nin 20'ye yükselmesini, Millet İttifakı'nın kazanması durumunda ise 14'e düşmesini bekliyor. Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemde döviz rezervlerinden büyük miktarlarda satış yapıldığı ve Merkez Bankası'nın 2022'de dolar/TL'yi dizginlemek için 108 milyar dolarlık müdahalede bulunduğu belirtiliyor. Ekonomist İris Cibre, Wells Fargo'nun analizini iyimser bulduğunu ve bazı ekonomik faktörlerin göz ardı edildiğini ifade ediyor.
9 Mart 2023

Avrupa Birliği ve Britanya'nın kara listesinde yer alan Rus oligark Roman Abramoviç'in, İstanbul Çengelköy'de Boğaz manzaralı bir villayı satın aldığı öne sürüldü. Bu villanın daha önce 'Adnan Hoca' olarak bilinen ve 891 yıl hapis cezasına çarptırılan suç örgütü elebaşı Adnan Oktar'ın kiraladığı ve 190 milyon TL'ye satışa çıkarılan villa olduğu iddia ediliyor. Abramoviç'in daha önce de İstanbul'da gayrimenkul alımı için arayış içinde olduğu ve şehirde bir yalıyı kiraladığı biliniyor.
1 Mart 2023

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin üyelik müzakerelerini yeniden canlandırma talebini, ülkedeki 'kötüye gidiş' gerekçesiyle reddetti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye'nin hukuk devleti olmaktan ve insan haklarının gözetilmesinden oldukça uzak olduğunu belirtti. Ayrıca, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, insan hakları savunucularının zindanlarda olduğu bir dönemde Türkiye'nin AB üyeliği konusunun ilerlemeyeceğini ifade etti.
20 Temmuz 2023

Hepsiburada, 2023 yılının ilk altı ayında en çok satılan ürünler ve tüketici eğilimlerini açıkladı. En çok alışveriş yapan şehirler İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli oldu. En çok alışveriş akşam 8 ile 10 arasında ve mart ayında yapıldı. En çok satılan ürünler arasında akıllı çocuk saatleri, otel rahatlığındaki yastıklar, fritözler, Apple, Samsung ve Xiaomi marka cep telefonları, yüz bakım ürünleri, ıslak mendiller, tişörtler ve spor malzemeleri yer aldı.
3 Ağustos 2023

Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'daki istikrarsızlaştırıcı eylemleri nedeniyle 2014 yılında başlattığı ve Şubat 2022'deki Ukrayna saldırısı sonrasında genişlettiği ekonomik yaptırımların süresini 31 Temmuz'a kadar uzattı. AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları ticaret, finans, sanayi, teknoloji ve diğer alanları kapsıyor. Yaptırımlar arasında ham petrol ve bazı petrol ürünlerinin ithalat yasağı, bazı Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması ve bazı yayın kuruluşlarının faaliyetlerinin askıya alınması bulunuyor. AB, yaptırımları her altı ayda bir gözden geçirerek uzatma kararı alıyor.
29 Ocak 2024

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, resmi Instagram hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye pazarına gireceğine dair işaretler verdi. Paylaşımda 'Model Y' ve 'Türkiye 4/4' ifadeleri yer aldı, ancak bu tarihin ne anlama geldiği henüz net değil. Tesla'nın Türkiye'de ilk olarak Model 3 ve Model Y araçlarını satışa sunması bekleniyor. Ayrıca, Tesla'ya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından şarj ağı işletmeci lisansı verildiği ve şirketin Türkiye'de kuracağı şarj istasyonlarında tüm elektrikli araç modellerine hizmet vereceği belirtildi.
28 Mart 2023
İşaretlediklerim