Britanya'da 15 yardım kuruluşunu birleştiren Afetler Acil Durum Komitesi (DEC), Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım sağlamak için bir bağış kampanyası başlattı ve bu kampanyayı Britanya'daki televizyon kanallarından canlı yayınlayacak. Türkiye'de ise Habertürk programcısı Fatih Altaylı'nın konteyner evler yapmak için kampanya yayını yapmak istediklerini ancak RTÜK tarafından engellendiklerini belirtti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, ortak yayınla kampanya yapma kararı alındığı için onay verilmediğini ifade etti. Türkiye'de depremin ardından ortak yayının ne zaman yapılacağı henüz belirsiz.
9 Şubat 2023

Biontech'in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, şirketin kanser araştırmaları için Almanya'dan Britanya'ya taşınma kararı aldı. Bu kararın arkasında Alman bürokrasisinden duyulan rahatsızlık yatıyor. Britanya'da ilaç geliştirme çalışmalarının daha hızlı ilerlediği ve yasal düzenlemelerin şirketlerle işbirliği içinde daha etkin çalıştığı belirtiliyor. Biontech, özellikle ABD'li Pfizer ile ortak ürettiği Covid-19 aşısı sayesinde dünya çapında tanınmıştı.
24 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz arayışı için Britanya, Fas, Fransa ve Körfez ülkelerini ziyaret edecek. Şimşek, bu ülkelerde yatırımcılarla buluşacak ve uluslararası kurumların toplantılarına katılacak. Şimşek'in ekonomi koltuğuna geçmesine rağmen yabancı yatırımcının Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler yok. Bu nedenle Şimşek, seçim sonrası döviz bulabilmek için yönünü Körfez'e çevirdi.
29 Eylül 2023

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, Gazze'den sığınmacıları kabul etmeye hazır olduklarını belirtti. İskoçya, bu kararıyla Filistinli mültecileri kabul eden ilk ülkelerden biri oldu. Yusuf, Suriye, Ukrayna ve diğer pek çok ülkeden sığınmacıları kabul ettiklerini ve bunu Filistin halkı için de yapmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Gazze'de yerinden edilen bir milyon kişi için uluslararası topluma 'dünya çapında bir mülteci programı taahhüt etme' çağrısında bulundu.
19 Ekim 2023

Kanada, sağlık sektöründeki ciddi personel eksikliğini gidermek için yeni bir göçmenlik programı başlattı. Program kapsamında, doktor, hemşire, diş hekimi, eczacı, fizyoterapist ve optometrist gibi sağlık çalışanlarına Kanada'da yerleşip çalışmaları için davetiye gönderilecek. İlk etapta 500 sağlık çalışanının davet edileceği belirtilirken, programın 2. etabında bin 500 sağlık çalışanının daha başvuruya davet edileceği açıklandı.
29 Haziran 2023

Avrupa Birliği (AB), Fransa ve Belçika'daki saldırıların ardından, AB içerisinde yasal olarak kalma hakkı bulunmayan kişilerin ülkelerine geri gönderilmesini hızlandırmayı hedefliyor. AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, geri göndermeleri düzenleyen direktifin 2008 tarihli olduğunu ve kısa süre içinde revize edilmesi için çalışmalara başlanacağını ifade etti. Johansson, Brüksel'deki saldırının bir uyanma çağrısı olduğunu belirtti.
20 Ekim 2023

Pakistan hükümeti, ülkede bulunan ve sayıları 1,7 milyonu bulan Afgan sığınmacılardan kasım ayına kadar ülkeyi terk etmelerini istiyor. Pakistan İçişleri Bakanı Sarfraz Bugti, mülteci statüsü kazanmamış olan 1,7 milyon kişinin ülkede yasadışı olarak bulunduğunu ve ay sonuna kadar ülkeyi terk etmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, yasadışı Afganların işletmelerini ve mal varlıklarını tespit etmeyi ve bunlara el koymayı amaçlayan bir ekip kurulduğunu duyurdu.
4 Ekim 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'de bulunan sığınmacıların sayısını açıkladı. Toplamda 4 milyon 643 bin 986 düzenli sığınmacı olduğunu belirtti. Bu sığınmacıların 3 milyon 254 bin 904'ü geçici koruma altındaki Suriyeliler, 1 milyon 129 bin 614'ü ikamet izniyle kalan yabancılar ve 259 bin 468'i uluslararası koruma kapsamında kalanlar olarak sıralandı. Ayrıca, bir ay önceki açıklamaya göre sığınmacı sayısında 100 bin kişilik bir düşüş olduğu bilgisi paylaşıldı.
8 Kasım 2023

Britanya Kralı 3'üncü Charles'ın oğlu Sussex Dükü Prens Harry, Britanya'da polis korumasının kaldırılması kararına itiraz ederek açtığı davayı kaybetti. Yüksek Mahkeme, Britanya hükümetinin bu kararında hukuka aykırı bir durum olmadığına hükmetti. Prens Harry ve eşi Megan Markle, 2020'de Kraliyet'teki görevlerinden ayrılarak ABD'ye taşınmış ve bu süreçte Kraliyet ailesi mensuplarına tanınan polis korumasından mahrum bırakılmıştı. Britanya içişleri bakanlığı, masrafları Prens Harry tarafından karşılansa bile, onun Britanya'dayken kişisel polis koruması almasına son verilmesine karar vermişti.
28 Şubat 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, göçmen politikalarının sıkılaştırılması konusunda koalisyon ortakları arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu hükümetin istifa ettiğini duyurdu. Rutte, göç meselesinin büyük bir sosyal problem olduğunu belirtti ve kabinenin istifasını Kral Willem Alexander'a sunacağını ifade etti. Rutte ayrıca, seçimlerin yenilenmesi sürecini başlatacaklarını ve mevcut hükümetin seçimlere kadar geçici olarak görevde kalacağını söyledi. Muhalefet, hükümetin düşmesinden memnuniyetini Twitter üzerinden dile getirdi ve seçimlerin bir an önce düzenlenmesi çağrısında bulundu.
8 Temmuz 2023

Britanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya bu yıl on binlerce top mermisi daha tedarik edeceğini açıkladı. Daha önce Ukrayna'ya 300 binden fazla top mermisi sağlayan Britanya, bu taahhüdünü Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısının ardından duyurdu. Britanya Savunma Bakanı Grant Shapps, ülkesinin Ukrayna'ya olan sarsılmaz bağlılığını vurguladı ve müttefiklerin birlikteliğini memnuniyetle karşıladığını belirtti.
20 Eylül 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'deki düzensiz göçmenlere ilişkin son sayıları paylaştı. Toplam düzenli göçmen sayısı 4 milyon 744 bin 622 olarak belirtildi. Bu sayının 3 milyon 374 bin 53'ü Suriyeli. Ayrıca, 1 milyon 150 bin 386 göçmenin ikamet izni bulunuyor. Son üç ayda 112 bin 404 düzensiz göçmen yakalandı ve 80 bin 496 kişinin sınırdan girişi engellendi.
12 Ekim 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularına düşük oranda onay vermesinin sebeplerini bir AB diplomatına sordu. Diplomat, Türkiye'nin yabancılara kolaylıkla vatandaşlık vermesi ve bu sürecin yeterince incelenmemesi, göçmen sayısının bilinmemesi, uluslararası suçluların Türkiye'de yerleşik hale gelmesi ve Türk vatandaşlarının Avrupa'ya kalıcı olarak gitme arzusunun artması gibi nedenlerle vize başvurularında daha sıkı güvenlik soruşturmaları yapıldığını ve bu durumun vize reddine yol açtığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'de politik ortam nedeniyle Avrupa'ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının da vize politikalarını etkilediği ifade edildi.
9 Haziran 2023

BBC'nin haberine göre, Türkiye'de sağlık turizmi kapsamında zayıflama ameliyatı yaptıran çok sayıda Britanyalı bulunuyor. Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve Britanya'daki uzun bekleme süreleri Türkiye'yi cazip hale getiriyor. Sosyal medya etkisiyle artan bu eğilim sonucunda, 2019'dan bu yana yedi Britanyalının ameliyat sonrası hayatını kaybettiği iddia ediliyor. BBC'nin Türkiye'deki kliniklerle yaptığı gizli müşteri araştırmasında, bazı kliniklerin düşük vücut kitle endeksine sahip kişileri bile ameliyat için kabul ettiği ve kilo almaya teşvik ettiği belirtiliyor.
21 Mart 2023

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Belarus'taki Rus özel güvenlik şirketi Wagner grubuna ait 100'den fazla paralı askerin Polonya sınırına yaklaştığını belirtti. Morawiecki, durumun daha da tehlikeli hale geldiğini ve bu durumun Polonya topraklarında daha fazla hibrit saldırıya doğru bir adım olduğunu ifade etti. Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Wagner'in dahil olduğu ciddi hadiseler yaşanması durumunda Polonya, Litvanya ve Letonya'nın Belarus'a sınırlarını ortaklaşa kapatabileceklerini açıkladı.
29 Temmuz 2023

Britanya'ya bağlı Güney Atlantik Okyanusu'ndaki Gough Adası için Kraliyet Kuşları Koruma Derneği (RSPB) yeni bir saha görevlisi arıyor. Adada şu anda yedi tam zamanlı çalışan ve sekiz milyon kuş bulunmakta. Yeni görevli, yıllık 25 bin ila 27 bin sterlin maaşla deniz kuşu türlerini takip edecek ve adanın zorlu koşullarına uyum sağlaması bekleniyor. İşe dünya genelinden başvurular kabul ediliyor ve başvuruların en geç pazar günü yapılması gerekiyor.
27 Nisan 2023

Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve sığınmacıların ülkede çalışmasını kolaylaştırmayı amaçlayan yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi. Yasa tasarısı, iltica talebinde bulunanların ve müsamaha belgesiyle ülkede yaşayanların iş piyasasına daha erken ve kolay erişmelerini sağlamayı hedefliyor. Tasarıya göre, ilk kabul merkezlerinde bulunan sığınmacılara en geç altı ay sonra, müsamaha belgesiyle ülkede bulunanlara genel olarak çalışma izni verilecek. Ayrıca, asgari haftalık çalışma süresi 36 saatten 20 saate düşürülecek.
2 Kasım 2023

Britanya hükümeti, 2030 yılına kadar ülkedeki sigara içenlerin oranını yüzde 5'e düşürme hedefi doğrultusunda, sigara içenlere ücretsiz elektronik sigara kitleri dağıtacak ve hamile kadınlara sigarayı bırakmaları koşuluyla 400 sterlin verecek. Bu planın maliyetinin yaklaşık 45 milyon sterlin olacağı ve sağlık bakanlığının bütçesinden karşılanacağı belirtiliyor. Action on Smoking and Health örgütü, atılan adımları memnuniyetle karşılasa da, İngiltere'nin 2030 hedefine ulaşması için yeterli olmadığı konusunda uyarıda bulunuyor.
11 Nisan 2023

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD'nin sınır dışı ettiği göçmenleri Meksika'da istemediklerini ve bu göçmenlerin doğrudan vatandaşı oldukları ülkelere gönderilmesini talep ettiklerini belirtti. Bu açıklama, ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD-Meksika sınırını yasa dışı göçmen girişlerine geçici olarak kapatan başkanlık kararnamesini imzalamasının ardından geldi. Kararname, günlük geçiş limitinin aşılması nedeniyle yasa dışı sınır geçişlerinin durdurulmasını ve sınır muhafızlarının göçmenleri sınır dışı etmesini öngörüyor.
6 Haziran 2024

Merkez Bankası, 21 Aralık 2022'de bankalara yurtdışına döviz transferi işlemlerinde eksik bilgi ve belge raporlamaları durumunda cezai bir ek ücret uygulanacağını bildirmişti. Belirlenen yükümlülükleri yerine getirmeyen bankalara toplamda 1 milyar TL'ye yakın ek ücret uygulandı. Bu uygulamada en yüksek ek ücret olan 240 milyon TL Akbank'a kesildi.
24 Şubat 2023
İşaretlediklerim