Uğur Dündar, piyasada gerçek gıda ürünlerinin yerine çeşitli aromaların satıldığını ve bu durumun tüketicileri yanılttığını belirtti. Dündar, internette satılan bu aromaların çeşitliliğine dikkat çekerek, ekmekten peynire kadar birçok ürünün sahte versiyonlarının bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, gıda ürünlerinde kullanılan katkı maddelerinin ve kimyasalların sayısının oldukça fazla olduğunu ifade etti.
13 Temmuz 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, ramazan ayında Türkiye genelinde yaklaşık 103 bin 679 gıda denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 1022 uygunsuzluk tespit edilerek, toplamda yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bakanlık 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda kontrolü yapmış ve 18 bin 948 işletmeye ceza kesmiştir. Ramazan ayı boyunca özellikle tüketimi artan gıda ürünlerine yönelik denetimler artırıldı ve 13 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
8 Nisan 2024

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayında üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 370,4 ile limonda görüldüğünü açıkladı. Bayraktar, tarladan alınan ürünlerin markette çok daha pahalıya satılmasının hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur ettiğini belirtti. Ayrıca, meyve suyu firmalarının üreticiden ucuz fiyata aldığı şeftaliyi işleyip depolayarak daha yüksek fiyattan sattığını ifade etti ve bakanlığın devreye girerek taban fiyat belirlemesi gerektiğini vurguladı.
4 Eylül 2024

İstanbul Küçükçekmece'de bir sitenin girişinde kedilere şiddet uyguladığı görüntülerin ortaya çıkmasının ardından tutuklanan Aytuğ Koyuncu, mahkeme tarafından tahliye edildi. Koyuncu, ilk olarak serbest bırakılmış, ancak kamuoyundan gelen tepkiler üzerine yeniden gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Duruşmada pişman olduğunu belirten Koyuncu, kediye tekme atmadığını savundu. Mahkeme, Koyuncu'nun cezai ehliyetinin belirlenmesi için rapor düzenlenmesine karar vererek tahliyesine hükmetti.
30 Mart 2023

2023 yılında, Türkiye'de bazı işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilmiş ve bu işletmelere toplamda 355 milyon 804 bin 957 lira tutarında idari para cezası uygulanmıştır. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, özellikle marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünleri, otomotiv sektörü, hazır beton ve çimento sektörleri ile ekmek fiyat tarifelerine aykırı satışlar gibi alanlarda incelemeler yapmıştır. Ticaret Bakanlığı, piyasalarda fiyatlamaları bozan ve tüketicileri olumsuz etkileyen eylemlere karşı idari tedbirlerin uygulanmaya devam edeceğini belirtmiştir.
6 Mayıs 2024

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın özel şirketlerin enflasyondan faydalanarak fahiş karlar elde ettiğini öne süren açıklamalarına yanıt verdi. Hisarcıklıoğlu, özel sektörü suçlu ilan etmeden önce herkesin kendi işini en iyi şekilde yapması gerektiğini belirtti. Ayrıca, bazı şirketler hakkında yayılan olumsuz söylentilerin firmalara zarar verdiğini ve bu durumların önüne geçmek için savcıların soruşturma yapması gerektiğini vurguladı.
11 Temmuz 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak köpeklerinin uyutulmasına ilişkin düzenlemenin sebepsiz yere hayvan öldürmeyi içermediğini belirtti. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilen düzenleme, sivil toplum örgütleri ve hayvan hakları savunucularının tepkisini çekti. Bakan Tunç, düzenlemenin insan sağlığına zarar veren hayvanlarla ilgili tedbirler içerdiğini ve eleştirilerin siyasi amaçlı olduğunu savundu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise uyutma işlemini gerçekleştirmeyen kamu ve belediye görevlilerine hapis cezası verileceğini açıkladı.
24 Temmuz 2024

Rekabet Kurumu, Nestle Türkiye'nin distribütörlerine yeniden satış fiyatı belirleme ve bölge ile müşteri kısıtlaması getirerek yasayı ihlal ettiği iddialarına yönelik ön araştırmayı tamamladı ve soruşturma açılmasına karar verdi. Aynı şekilde, Danone Tikveşli, Eti Gıda ve Horizon Hızlı Tüketim şirketlerinin de rekabete duyarlı bilgi değişimi yoluyla yasayı ihlal edip etmediklerinin tespiti için soruşturma açılmasına karar verildi. Kurul, elde edilen bulguları ciddi ve yeterli bulduğunu açıkladı.
5 Ocak 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir hayvan barınağında kötü muamele ve hayvan ölümleri yaşandığı ortaya çıktıktan sonra, belediye barınağın hayvanlar için uygun olduğunu ve her türlü imkanın sağlandığını iddia ederek savunma yaptı. Barınakta kötü muamele gören köpeklerle ilgili görüntülerin infial yaratmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında iki görevli tutuklandı ve altı yıla kadar hapis cezası isteniyor. Belediye, barınağın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenli denetlendiğini ve herhangi bir sorun tespit edilmediğini öne sürdü.
2 Şubat 2023

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Adnan Oktar suç örgütü üyeleri için sahte işkence raporu hazırladığı iddialarına Diken'e konuşarak yanıt verdi. Fincancı, işkenceyi meşrulaştırmak için belgeselin araç olarak kullanıldığını belirtti ve hekimlik yemini gereği kimseye adres sormadan, taraf gözetmeksizin işkenceyi belgelediğini vurguladı. Ayrıca, işkence raporlarının mahkemede etkili olmadığını, yargının işkenceyi örtbas ettiğini ifade etti. Fincancı, işkenceye karşı mücadele edenlerin kriminalize edilip düşmanlaştırılmaya çalışıldığını da ekledi.
12 Şubat 2024

Adana'nın Yüreğir ilçesinde polis, gece devriyesi sırasında arka tarafı çökmüş bir hafif ticari aracı durdurdu. Araçta yapılan aramada, 1,5 ton tek tırnaklı hayvan eti bulundu. Aracın sürücüsü kasap Nurettin S. gözaltına alındı ve etlerin akrabalarına dağıtmak için olduğunu iddia etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, etlerden numune alarak imha edilmesi için belediye görevlilerine teslim etti.
19 Ağustos 2024

Sakarya'nın Hendek ilçesinde, ramazan ayı öncesinde Adana'dan İstanbul'a götürülmekte olan bir tırda yapılan aramada 700 kilogram at ve eşek eti ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından durdurulan tırda bulunan etlerin, İstanbul'da sucuk yapıldıktan sonra Düzce'ye götürülerek piyasaya sürüleceği belirlendi. Olayla ilgili üç şüpheli gözaltına alındı ve hakkında adli ve idari işlemler başlatıldı.
15 Mart 2024

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, belediye binasında gizli kamera ve böcekler bulduğunu açıkladı. CHP yandaşı medya bu durumu skandal olarak nitelendirdi. Ancak, Köksal'ın savcılığa verdiği cevaplar ve böceklerin imha edilmesi, olayın doğruluğu konusunda şüpheler uyandırdı. İki ihtimal üzerinde duruluyor: ya böcekler bulunmadı ve yalan söylendi, ya da böcekler bulundu ama yerleştirenler tanıdık çıktı.
17 Mayıs 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Et ve Süt Kurumu (ESK), et fiyatlarına yüzde 20-25 oranında zam yaptığını duyurdu. Bu zamma göre, kıymanın kilogram fiyatı 229 TL'den 279 TL'ye, kuşbaşının kilogram fiyatı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamlarının ESK'nin internet sitesinde yer almadığı ancak mağazalarda yeni fiyatlarla satışa sunulduğu belirtildi.
18 Nisan 2024

İstanbul Küçükçekmece'de bir sitenin girişinde kedilere tekme atarak şiddet uygulayan Aytuğ Koyuncu, gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Küçükçekmece Başsavcılığı'nın itirazı üzerine tutuklama kararı çıkarıldı ve Koyuncu tekrar gözaltına alınarak cezaevine gönderildi. Koyuncu, savcılıkta verdiği ifadede kedilere zarar verme niyetinin olmadığını, site yönetiminin kendisine karşı kediler üzerinden tacizde bulunduğunu iddia etti. 2019 yılında da aynı sitede kedileri zehirlediği ve komşularını taciz ettiği iddia edilen Koyuncu hakkında daha önce de tepkiler oluşmuştu.
2 Şubat 2023

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılı başından 15 Eylül'e kadar yaptığı fahiş fiyat denetimlerinde 1274 gerçek ve tüzel kişiye toplam 327 milyon 376 bin 495 TL idari para cezası kesti. Denetimlerde otomotiv, emlak ve kuyum sektörlerine de toplamda 129 milyon 766 bin 181 lira ceza uygulandı. Ayrıca Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, 46 halci ve iki tavukçuluk firmasına toplamda 30 milyon 74 bin 880 lira ceza verdi. Denetimler, fahiş fiyat uygulamalarını engellemeyi ve piyasa düzenini korumayı amaçlıyor.
16 Eylül 2024

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, açıklanan buğday fiyatlarının üreticileri hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. Bayraktar, buğday fiyatlarının acilen revize edilmesi gerektiğini ve bu talebi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektupla ileteceklerini açıkladı. Açıklanan fiyatların, piyasa fiyatlarının gerisinde kaldığını ve bu durumun üreticilerin gelirlerini olumsuz etkilediğini vurguladı. Ayrıca, son 10 yılda buğday ekim alanlarında yüzde 13,7 azalma olduğunu ve buğday üretiminden kaçışın arttığını ifade etti.
7 Haziran 2024

Türkiye'de tütün ürünlerinin satış noktalarında yapılan gözlemler, yasal düzenlemelere uyulmadığını gösteriyor. 199 satış noktasının incelendiği 2022 Gölge Raporu'na göre, tütün ürünlerinin reklamı, teşhiri ve satışı konusunda mevzuata uyulmuyor ve her geçen yıl ihlaller artıyor. Yasak olmasına rağmen e-sigaralar ve mentol topları gibi ürünler satışa sunuluyor. Rapor, kamu kurumlarının denetim görevini yerine getirmediğini ve tütün endüstrisinin pazarlama stratejilerini agresif bir şekilde sürdürdüğünü ortaya koyuyor.
6 Haziran 2023

Adana'da Seyhan Barajı'nda yeterli su olmadığı gerekçesiyle çiftçilerden sonbaharda ürün ekmemeleri istendiği iddia ediliyor. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Çukurova'daki çiftçilere su yetersizliği nedeniyle ekim yapmamaları çağrısında bulunulduğunu belirtti. Yıldırım, bu durumun üretim azalmasına, fiyatların artmasına ve ithalatın artmasına yol açacağını ifade etti.
6 Ağustos 2024

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'e yönelik eleştiriler ve iddialar üzerine, kamuoyu önünde tartışma yapmayı teklif etti. Koç, Özbek'in kendisine ve Fenerbahçe'ye yönelik suçlamalarını sıralayarak, bu iddiaların açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti. Koç, Özbek'i istediği zaman, kanal ve kişilerle tartışmaya çağırdı ve iddialarını ispatlama yükümlülüğü olduğunu ifade etti.
24 Ocak 2023
İşaretlediklerim