ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapacağını bildirdi. Bu yardımın, daha fazla mühimmat ve yüksek teknoloji içereceği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna'nın F-16 savaş uçakları talebine ilişkin olarak, bu uçakların Ukrayna'nın kısa vadeli savaş kapasitesi için kilit bir rol oynamadığı ve daha çok uzun vadeli savunma ile ilgili olduğu ifade edildi. ABD'nin, Rusya'ya karşı savaşın yıldönümünde yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.
24 Şubat 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Ukrayna'ya 2,5 milyar dolarlık ek askeri yardım yapacağını duyurdu. Bu yardım paketiyle ABD'nin 30. kez Ukrayna'ya silah ve ekipman sağlayacağı belirtildi. Paketin içeriğinde zırhlı araçlar, hava savunma sistemleri ve çeşitli mühimmatlar bulunuyor. Pentagon da paketin detaylarını paylaşarak, içerisindeki araç ve mühimmatların sayıları hakkında bilgi verdi.
20 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna'nın doğusunda Rus ordusunun saldırılarının yoğunlaştığını belirtti. Yaklaşık bir yıl önce başlayan savaşta Ukrayna ordusunun ülkeyi korumaya devam ettiğini ifade eden Zelenski, durumun zorlaştığını ve halkı birlik içinde devletin çıkarlarını korumaya çağırdı. Ayrıca, ABD ve Avrupa'dan aldıkları tank yardımına işaret ederek, artan Rus saldırılarına karşı bu tanklara ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
2 Şubat 2023

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkenin askeri keşif uydusunun fırlatılışı için son hazırlıkların tamamlanmasını istedi. Bu gelişme üzerine Japonya Savunma Bakanı Hamada Yasukazu, uyduyu taşıyacak roketin Japonya topraklarına düşme ihtimaline karşı Öz Savunma Kuvvetleri'ne hazırlık talimatı verdi. Japonya, Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) füzeleri ve Aegis donanımlı destroyerlerle önlem alacak. Kuzey Kore'nin askeri keşif uydusu fırlatma hazırlıklarının Nisan 2023'e kadar tamamlanması bekleniyor.
23 Nisan 2023

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkenin nükleer silah kapasitesini genişletmek amacıyla nükleer malzeme üretiminin artırılması gerektiğini belirtti. Kim, nükleer silahların her zaman ve her yerde kullanıma hazır olması gerektiğini vurgulayarak, ülkenin nükleer gücünün sürekli güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, devlet medyası Kim'in 'Hwasan-31' adlı taktik nükleer savaş başlığına benzeyen silahları incelediği fotoğrafları yayımladı. 2022'de Kuzey Kore, birçok füze denemesi yaparak uluslararası tepkilere rağmen askeri kapasitesini sergilemişti.
28 Mart 2023

ABD, Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve çeşitli silah sistemlerine ait mühimmat içeren yeni bir askeri yardım paketi duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu yardımın ABD ordusunun envanterinden sağlanacağını ve Patriot hava savunma sistemleri, Stingerler ve HIMARS için ek mühimmat içereceğini belirtti. Pentagon, paketin 300 milyon dolar değerinde olduğunu ve mayın temizleme ekipmanları ile çeşitli ebatlarda topçu mühimmatı da içerdiğini açıkladı.
31 Mayıs 2023

ABD, Ukrayna'ya karşı taarruz operasyonlarını desteklemek üzere yarım milyar dolar değerinde askeri yardım sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mayın temizleme ekipmanları, zırhlı araçlar, topçu mühimmatı ve Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için ek mühimmatı içeriyor. Ayrıca, roket saldırılarına karşı hava savunmasını güçlendirecek ek mühimmat da pakete dahil. Bu, ABD ordusunun kendi envanterinden Ukrayna'ya 41'inci kez yaptığı askeri yardım oldu.
27 Haziran 2023

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore'nin nükleer tehdidinin artması durumunda Güney Kore'nin kendi nükleer silahlarını edinebileceğini ve taktik nükleer silahları konuşlandırabileceğini belirtti. Bu açıklama, Yoon'un devlet başkanlığı görevine başladığı 2022 yılından bu yana ilk kez kayda geçen bir ifade oldu. Devlet Başkanlık Ofisi yetkilisi, Yoon'un açıklamalarının Güney Kore'nin savunmasına yönelik kesin taahhüdünü vurguladığını ve ulusal güvenlik için en kötü senaryoların dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Kuzey Kore'nin 2022 yılında 37 kez füze denemesi yaparak yıllık rekor kırdığı ve toplamda 90'ı aşkın füze fırlattığı bildirildi.
13 Ocak 2023

Kuzey Kore'nin gönderdiği çöp taşıyan balonlardan biri, Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nin bulunduğu alana düştü. Bu olay, Güney Kore'deki Kuzey Koreli sığınmacıların ve aktivistlerin Kuzey Kore'ye propaganda broşürleri göndermesine bir yanıt olarak gerçekleşti. Güney Kore, bu balonların herhangi bir tehlike içermediğini doğruladı. Kuzey Kore'nin bu eylemlerine karşılık olarak, Güney Kore sınırda hoparlörle propaganda yayını yapmaya başladı.
24 Temmuz 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silah yerleştireceklerini ve bunu uluslararası yükümlülükleri ihlal etmeden yapacaklarını belirtti. Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah sevkiyatını tehdit olarak gördüğünü ve Rusya'nın askeri sanayi üretiminin hızla geliştiğini ifade etti. Ayrıca, Britanya'nın Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevk edeceği iddialarına karşılık Rusya'nın buna yanıt verebilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Putin, NATO'nun taktik nükleer silahları bazı Avrupa ülkelerine yerleştirdiğini ve benzer bir adımı Belarus için de atacaklarını duyurdu.
26 Mart 2023

Rusya, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Stephanie Holmes'u, ABD'li bazı gazetecilerin ve paralı askerlerin Kursk bölgesine izinsiz girmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Rusya, ABD'li gazetecilerin izinsiz girişini kınadı ve ABD'li paralı askerlerin Kursk'ta bulunduğuna dair kanıtların olduğunu belirtti. Bu durumun ABD'nin Ukrayna savaşına doğrudan dahil olması anlamına geldiğini ifade eden Rusya, yasa dışı yollardan ülkeye giren yabancı uzmanların ve paralı askerlerin meşru askeri hedefler olduğunu vurguladı.
20 Ağustos 2024

Güney Kore Başkanı Yoon Suk-yeol, Kuzey Kore'nin artan nükleer tehditlerine karşı ABD ile ortaklaşa nükleer başlıkların tatbikatlarda kullanılmasını planladıklarını belirtti. Yoon, bu başlıkların ABD'ye ait olmasına rağmen planlamanın ortak yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ABD'nin bu fikre olumlu baktığını dile getirdi. Kuzey Kore ise kıtalararası balistik füzeler geliştirme ve nükleer cephaneliğini artırma çağrısında bulunmuştu.
2 Ocak 2023

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinin silah teknolojisini geliştirmek ve savaş hazırlıklarını güçlendirmek amacıyla önemli silah fabrikalarını ziyaret etti. Üç günlük tur kapsamında nükleer balistik füzeler için çeşitli sistemler üreten fabrikaları da gezen Kim, üretimin hızlandırılması ve silahların modernize edilmesi gerektiğini vurguladı. Kim'in ziyaretinin, ABD ve Güney Kore'nin bölgede yeni bir tatbikat hazırlığı yaptığı döneme denk gelmesi dikkat çekti.
6 Ağustos 2023

Rusya İçişleri Bakanlığı, Bryansk, Kursk ve Belgorod bölgelerinde yaşayan vatandaşlarını, hassas bilgilerinin çalınmaması için güvenilir olmayan kameraları ve flört uygulamalarını kullanmamaları konusunda uyardı. Bu uyarı, Ukrayna birliklerinin Kursk bölgesine düzenlediği sürpriz baskının ardından geldi. Moskova, vatandaşlarını sohbet gruplarında gelen linklere dikkat etmeleri konusunda da bilgilendirdi. Ayrıca, bölgedeki asker ve polis personelinin online flört hizmetlerini kullanmaması ve hassas konumlardan video izlememesi gerektiği vurgulandı.
22 Ağustos 2024

ABD ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya dördüncü nesil savaş uçakları gönderme kararı almasının ardından, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bu kararı eleştirdi ve Batılı ülkeler için 'çok büyük riskler' içerdiği uyarısında bulundu. Gruşko, Rusya'nın bu durumu planlarında hesaba katacağını ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahip olduklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini desteklediğini ifade etti.
20 Mayıs 2023

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkesinin Ukrayna'ya 400 milyon avroluk yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mühimmat, zırhlı araçlar ve mayın temizleme sistemlerini içerecek. Ayrıca kış için özel askeri kıyafetler, elektrik ve ısı jeneratörleri de gönderilecek. Almanya, son dönemde Ukrayna'ya verdiği askeri desteği önemli ölçüde arttırdı ve ABD'den sonra Ukrayna'ya en çok destek sağlayan ikinci ülke konumunda.
19 Eylül 2023

Kuzey Kore, Güney Kore'ye propaganda broşürleri ve çöp taşıyan 150'den fazla balon gönderdi. Güney Kore ordusu, balonların ve iliştirilmiş plastik poşetlerin 'pis atık ve çöp' içerdiği için dokunulmamasını istedi. Balonlar Gyeonggi ve Gangwon eyaletlerine düştü ve içeriği analiz ediliyor. Kuzey Kore Savunma Bakan Yardımcısı Il Kim Kang, bu eylemin Güney Kore'ye atık ve pislik yığınlarını ortadan kaldırmanın ne kadar zor olduğunu göstermek amacıyla yapıldığını belirtti.
29 Mayıs 2024

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi ve Marder tipi zırhlı muharebe araçları vereceklerini ifade etti. İki lider, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne desteklerini yineledi ve Ukrayna'ya mali, insani, askeri ve diplomatik destek sağlama konusunda ortak kararlılıklarını dile getirdi. ABD de Ukrayna'ya Bradley tipi zırhlı muharebe araçları sağlayacağını ve her iki ülkenin Ukrayna kuvvetlerini eğitmeyi planladığını açıkladı.
6 Ocak 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın savaş alanı ihtiyaçlarını desteklemek için 1,3 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketini duyurdu. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi kapsamında sağlanan yardım paketinin genel olarak kritik hava savunma kabiliyetleri ve mühimmat içerdiği belirtildi. Paketin içinde dört ulusal gelişmiş karadan havaya füze sistemi, mühimmat, top mermileri, mayın temizleme ekipmanı, TOW füzeleri, insansız hava sistemleri, elektronik harp tespit teçhizatları, akaryakıt kamyonları, taktik araçlar ve güvenlik ile iletişim sistemleri ekipmanları bulunuyor.
20 Temmuz 2023

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinin nükleer silahlarını katlanarak artırması gerektiğini belirtti. Kim, Nükleer Silahlar Enstitüsü ve Nükleer Malzeme Üretim Üssünü denetleyerek, nükleer savaş başlıkları ve mevcut nükleer malzemelerin üretimi hakkında bilgi aldı. Kuzey Kore, bu açıklamayla ilk kez bir uranyum zenginleştirme tesisini kamuoyuna duyurmuş oldu. Güney Kore ve ABD’nin istihbarat birimleri, Pyongyang yakınlarındaki bir komplekste uranyum zenginleştirme tesisi bulunduğuna inanıyor.
13 Eylül 2024
İşaretlediklerim