Fransız haber sitesi Mediapart, ünlü Fransız aktör Gerard Depardieu'nun 13 kadın tarafından cinsel saldırı ve tacizle suçlandığını bildirdi. Bu iddialar, son yirmi yıl içinde film ve televizyon setlerinde ve halka açık yerlerde gerçekleşmiş. Depardieu'nun avukatı suçlamaları reddetti. Bu, Depardieu hakkında ortaya atılan ilk taciz iddiası değil; aktör halen iki yıl önceki bir cinsel saldırı iddiası nedeniyle soruşturma altında. Kadınlar, setlerde tacizlere göz yumulduğunu ve yasal bir girişimde bulunmadıklarını belirtiyor.
12 Nisan 2023

Fransız oyuncu Judith Godreche, reşit olmadan iki film yönetmeni tarafından tecavüz ve cinsel istismarla suçlandığını iddia etti. Paris Savcılığı, Godreche'in şikayetinin resmi olarak bu ayın başlarında yapıldığını duyurdu. Godreche'in iddialarının ardından diğer kadın aktrisler de benzer suçlamalarda bulundu. #MeToo hareketi, cinsel taciz ve saldırıya karşı küresel bir ifşa hareketi olarak biliniyor.
23 Şubat 2024

Fransız yönetmen ve oyuncu Maiwenn, Mediapart dergisi genel yayın yönetmeni Edwy Plenel'e Paris'te bir restoranda saldırdığı gerekçesiyle suçlanıyor. Maiwenn, Plenel'in saçını çekip yüzüne tükürdüğü iddia ediliyor. Bu olayın polis raporu bir ay önce tutulmuş, ancak Maiwenn'in yeni filmi Cannes Film Festivali'nde açılış yapacağının duyurulmasından bir gün sonra medyaya sızdırılmış. Maiwenn, aynı zamanda #MeToo hareketini desteklemediğini belirtmiş ve Johnny Depp ile Amber Heard arasındaki dava sırasında Depp'e filmde başrol teklif etmişti.
8 Nisan 2023

Fransız oyuncu Adele Haenel, #MeToo hareketine kayıtsız kaldığı ve cinsel suçları görmezden geldiği gerekçesiyle Fransız sinema endüstrisini eleştiren bir mektup yayınladı. Haenel, bu mektupla birlikte sinemadan emekliliğini duyurdu. 2020 César Ödülleri'nde Roman Polanski'ye verilen ödüle tepki olarak salonu terk etmişti. Fransa'da #MeToo hareketi, ABD'deki kadar etkili olmamış ve cinsel saldırı iddialarıyla gündeme gelen bazı önemli isimler hakkında ciddi yaptırımlar uygulanmamıştır.
10 Mayıs 2023

Fransa'nın César Ödülleri Akademisi, cinsel suçlardan soruşturma altında olan kişilerin 25 Şubat'ta düzenlenecek törene katılamayacaklarını açıkladı. Bu karar, oyuncu Sofiane Bennacer hakkında tecavüz ve şiddet suçlamasıyla soruşturma açılmasının ardından ve 2020 yılında Roman Polanski'nin protestolara konu olan ödül kazanmasının etkisiyle alındı. Akademi, bu kararı mağdurlara saygı göstermek amacıyla aldığını belirtti. Ayrıca, cinsel suçlardan yargılanan veya hüküm giyen kişilerin gelecekteki törenlere katılımının yasaklanıp yasaklanmayacağına dair bir karar henüz verilmedi.
3 Ocak 2023

Fransız 'terörle mücadele' polisi, Paris'te peçeli bir kadını 'tehdit ettiği' gerekçesiyle vurdu. Polis kaynağına göre, kadın kendisini havaya uçurmakla tehdit etmiş ve polisin emirlerine uymamış. Hükümet sözcüsü Olivier Véran, kadının 'peçe taktığını' ve 'cihatçı imalar içeren saldırgan ifadeler' kullandığını belirtti. Olayla ilgili iki ayrı soruşturma başlatıldı.
31 Ekim 2023

Fransa'da 71 yaşındaki Dominique P., eşine 10 yılı aşkın süre boyunca sistematik bir şekilde cinsel saldırıda bulunmak ve bunlara onlarca erkeğin katılmasını organize etmek suçlamalarıyla yargılanıyor. Polisin tespitlerine göre, 72 erkek tarafından en az 92 tecavüz gerçekleştirildi. Dominique P., eşine güçlü sakinleştiriciler verdiğini ve diğer erkeklerin de eşinin uyuşturulduğunun farkında olduğunu itiraf etti. Davada kadının avukatları, müvekkillerinin tekrarlanan tecavüzlerin farkında olmadığını belirtiyor.
3 Eylül 2024

Ünlü Hollywood aktörü Kevin Spacey, 2017'den beri karşı karşıya olduğu cinsel saldırı suçlamalarından beraat etti. Suçlamalar, ilk olarak meslektaşı Anthony Rapp'in Spacey tarafından taciz edildiğini öne sürmesiyle başlamıştı. Suçlamaların ardından Spacey'nin kariyeri büyük bir darbe aldı ve birçok projeden çıkarıldı. Ancak 2022'de New York'ta Rapp'in açtığı cinsel saldırı davasından zaferle ayrıldı ve 2023'te Britanya'da açılan cinsel saldırı davasında da beraat etti. Bu durum sosyal medyada büyük tepki çekti.
28 Temmuz 2023

ABD'li aktör Kevin Spacey, Londra'da görülen cinsel saldırı davasında tüm suçlamalardan beraat etti. 2001 ve 2013 yılları arasında dört erkekle ilgili dokuz cinsel saldırı suçlaması bulunan Spacey, suçlamaları reddetmiş ve davayı 'hükümsüz' olarak nitelendirmişti. Kararın açıklanmasının ardından Spacey ağladı ve hukuk ekibine sarılarak mahkemeye teşekkür etti. Spacey, cinsel saldırı, rıza olmadan cinsel ilişkiye girmeye neden olmak ve bir kişiyi cinsel birleşmeye zorlama suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı.
26 Temmuz 2023

Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı, bir yargıcın talebi üzerine PKK'ya yönelik bir soruşturma kapsamında sekiz kişiyi tutukladı. Soruşturma, 2020 ile 2024 arasında gerçekleştirilen eylemler ve terör eylemi hazırlığı, finansmanı ve gasp suçlamalarını içeriyor. Tutuklananların, Fransa'daki Kürtlerden ve esnaftan 'devrim vergisi' adı altında haraç topladıkları iddia ediliyor. Ayrıca, bu operasyon Belçika'da iki Kürt televizyon kanalında yapılan aramalarla bağlantılı olarak yürütülmekte.
24 Nisan 2024

İspanyol polisi, kendilerini Brad Pitt olarak tanıtarak iki kadını toplam 325 bin avro dolandıran beş kişiyi tutukladı. Dolandırıcılar, kadınlarla aktörün hayran sayfası üzerinden iletişime geçerek onları var olmayan projelere yatırım yapmaya teşvik etti. Endülüs ve Bask bölgelerinden iki kadın, duygusal olarak manipüle edilerek dolandırıldı. Polis, dolandırılan paranın bir kısmını geri almayı başardı.
24 Eylül 2024

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağcı grupla bağlantılı 13 kişinin yargılandığı davada, üç kişi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlarından hapis cezasına çarptırıldı. 66 yaşındaki Jean-Pierre Bouyer dört yıl hapis cezası alırken, diğer iki kişiye verilen cezalar daha kısa süreli oldu. Ayrıca bir kişi silah bulundurmaktan altı ay tecil edilmiş hapis cezası aldı. Dokuz kişi ise suçlamalardan beraat etti.
19 Şubat 2023

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağ grupla bağlantılı 13 kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018'de saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlamalarıyla Paris Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı. Sanıklar, Macron'a saldırı teşebbüsünden suçlu bulunurlarsa 10 yıla kadar hapis cezası alabilirler. Davanın şubat ayına kadar sürmesi bekleniyor. Grup, Fransa'da 2017'de Facebook üzerinden kurulmuş ve iç istihbarat ekipleri tarafından soruşturulmuştu.
18 Ocak 2023

Bu yıl 80'incisi düzenlenecek olan Venedik Film Festivali'ne cinsel tacizle suçlanan yönetmenler Roman Polanski, Woody Allen ve Luc Besson'un da çağrılması eleştirilere neden oldu. Festival direktörü Alberto Barbera, eleştirilere karşı yönetmenleri savundu ve kendisinin bir yargıç değil, festival direktörü olduğunu belirtti. Barbera, bir insanın sorumluluklarıyla bir sanatçının sorumlulukları arasında ayrım yapılması gerektiğini ifade etti.
27 Temmuz 2023

Fransız komedyen Michael Youn, bir etkinlikte İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in telefon numarasını sahnedeki ekrana yansıttı. Bu eylemi, 'Fransız siyasetine yaptığım küçük bir katkı olsun' diyerek açıkladı ve izleyicilerden Darmanin'e mesaj atmalarını istedi. Bu durum sosyal medyada tartışmalara neden oldu. Bazıları Youn'u kişisel hayatın mahremiyetini ihlal etmekle suçlarken, bazıları bu eylemi Fransız siyasi sistemi içindeki sorunları kınamanın etkili bir yolu olarak değerlendirdi.
20 Ağustos 2023

ABD'li aktör Robert De Niro'nun şirketi Canal Productions, eski çalışanı Graham Chase Robinson'a cinsiyete dayalı ayrımcılık ve misilleme yapmak suçlamalarıyla 1,2 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Robinson, 2008'de başladığı işinde De Niro tarafından istenmeyen dokunuşlar, küfürlü konuşmalar ve aşağılayıcı görevlere maruz kaldığını iddia ederek 12 milyon dolar tazminat talep etmişti. Canal Productions ise Robinson'ı şirket kaynaklarını kötüye kullanmakla suçlayarak karşı dava açmıştı. Mahkeme, De Niro'nun kişisel olarak sorumlu olmadığına, ancak şirketin tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi.
10 Kasım 2023

Johnny Depp, Jeanne du Barry filminde başrol oynayarak sinemaya dönüş yaptı ve bu filmle 76. Cannes Film Festivali açıldı. Film, Fransa Kralı 15. Louis ve 'son kraliyet metresi' olarak bilinen Jeanne du Barry'nin ilişkisini konu alıyor. Açılış gecesinde Depp, Amber Heard'a karşı açtığı iftira davasını kazandıktan sonra ilk kez bir uzun metrajlı filmde yer aldığı için dakikalarca ayakta alkışlandı. Festivalde ayrıca onur ödülü alan Michael Douglas, Türk oyuncu Meryem Uzerli ve diğer ünlü isimler de yer aldı.
17 Mayıs 2023

İspanya'nın Granada kentinde yaşayan bir kadın, internette tanıştığı ve kendisini ABD'li ünlü aktör Brad Pitt olarak tanıtan bir kişi tarafından 170 bin avro dolandırıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Dolandırıcı, kadına Brad Pitt'in fotoğraflarını göndererek ve onunla film çekme vaadiyle güvenini kazandı. Dolandırıcı daha sonra kadından çeşitli giderleri karşılamak için para talep etmeye başladı. Kadının avukatı, dolandırıcı hakkında dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı ve para aklama suçlarından şikayette bulunduklarını açıkladı.
30 Haziran 2023

Brezilyalı eski futbolcu Dani Alves, 2022'de Barselona'daki bir gece kulübünde bir kadına cinsel saldırıda bulunmaktan suçlu bulunarak 4,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Katalonya'daki yüksek mahkeme ayrıca Alves'in mağdura 150 bin avro tazminat ödemesine karar verdi. Alves, 30 Aralık 2022'de 23 yaşındaki bir kadına cinsel saldırıda bulunmakla suçlanmış ve 20 Ocak'ta tutuklanmıştı. Savcılık, Alves için dokuz yıl hapis cezası talep etmişti.
22 Şubat 2024

Cinsel istismarla suçlanan ABD'li yönetmen Woody Allen, Venedik Film Festivali'nde yeni filmi 'Coup de Chance'ın galasında beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Allen, üvey kızı Dylan Farrow tarafından çocukken taciz etmekle suçlanmış, ancak bu iddiaları reddetmişti. Festivalin Allen'ı davet etmesi eleştirilere neden olmuştu. Allen, 'iptal kültürü' hakkında ise 'çok aptalca' bulduğunu belirtti.
5 Eylül 2023
İşaretlediklerim