AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, kadına şiddeti önlemeye yönelik 6284 sayılı kanunun değiştirilmesine karşı çıktığı için partisi içinde bazı kesimlerin tepkisini çekti. Bu durum, Zengin'in üç yıl önce bir programda 'Bohemian Rhapsody' filmini beğendiğini söylemesi üzerine, sosyal medya trolleri tarafından hedef gösterilmesine yol açtı. Troller, Zengin'in bu ifadesini ve filmin eşcinsel içerikli sahnelerini kullanarak eleştirilerde bulundu. AKP'nin oylarının düşmesi ve 14 Mayıs seçimleri öncesinde ittifakı genişletme çabaları sırasında, Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR gibi 6284'e karşı duruş sergileyen partilerle iş birliği yapılması da tartışmaların bir parçası oldu.
14 Nisan 2023

Kevin Spacey, Piers Morgan ile yaptığı röportajda geçmişte erkeklere 'çok fazla dokunarak temas ettiğini' kabul etti. Spacey, uygunsuz davranışlarıyla ilgili iddialara 'sınırları zorladığını' fakat suç işlemediğini belirtti. Aktör, hukuki masraflar nedeniyle milyonlarca dolar borç içinde olduğunu ve bir gün aktörlüğe geri döneceğini düşündüğünü söyledi. Spacey, daha önce Londra ve ABD'de görülen cinsel saldırı davalarından beraat etmişti.
12 Haziran 2024

Fransa Rekabet Kurumu, Google'ın 2019 Avrupa Birliği yasalarına aykırı olarak içeriklerini kullandığı Fransız yayıncılara yeterli ücret ödememesi nedeniyle 250 milyon avro ceza verdi. Bu karar, AB'nin 2019'da yayıncılara içeriklerinin yeniden kullanımı için platformlardan adil ücret alma hakkı tanıyan 'komşu haklar' yasasına dayanıyor. Google, şimdiye kadar 450 Fransız yayıncıyla ücret konusunda anlaşmaya vardığını belirtmiş olmasına rağmen, Fransa bu anlaşmaların yeterli olmadığına karar verdi.
20 Mart 2024

Kaos GL, cinsel ayrımcılığa ve nefret suçlarına karşı hazırladığı bir videoyu, hakaret ve ölüm tehditleri aldıkları gerekçesiyle yayından kaldırdı. Video, Marmaray vagonunda geçen ve el ele tutuşmuş iki genç kızın hikayesini anlatıyordu. Video, yayınlandıktan sonra iktidara yakın bazı gazeteler ve kişiler tarafından hedef alındı ve Marmaray tarafından suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. Kaos GL, videoyu kaldırma kararını, filmi çeken şirket ve filmde yer alan oyunculara gelen hakaret ve ölüm tehditlerini gerekçe göstererek duyurdu.
26 Eylül 2023

Cezayirli boksör Imane Khelif, 2024 Paris Olimpiyatları sırasında kendisine siber zorbalık yapanlar arasında Elon Musk ve J.K. Rowling'in de bulunduğu kişilere dava açıyor. Khelif, cinsiyet belirleme testlerinde başarısız olduğu gerekçesiyle 2023'te Dünya Şampiyonası'ndan diskalifiye edilmişti, ancak Olimpiyat Komitesi tarafından yarışmasına izin verilmişti. Paris savcılığı, Khelif'in şikayeti üzerine siber zorbalık soruşturması başlattı. Ancak, Fransız ceza yasalarının yabancı uyruklulara karşı Fransa dışında işlenen eylemlere uygulanmadığı için Musk ve Rowling'in kovuşturulma ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor.
14 Ağustos 2024

Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen hakkında 2022 seçim kampanyasının yasadışı finanse edildiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Le Pen'in partisi Ulusal Birlik'in, Avrupa Parlamentosu'ndan halkın vergilerinden oluşan fonları çaldığı öne sürülüyor. Le Pen, zimmete para geçirme davasıyla yargılanırken 10 yıla kadar hapis ve aday olma yasağıyla karşı karşıya kalabilir. Soruşturma, Nisan 2024'te hazırlanan bir rapor üzerine başlatıldı.
9 Temmuz 2024

Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar, ödülünü Türkiye'de mücadele eden kadınlara armağan ettiği konuşması nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. İktidar kanadından gelen tepkilerde Dizdar'ın Türkiye'yi Batı'ya karşı kötülediği iddia edildi. Dizdar ise bu eleştirilere, konuşmasında ülkesini kötüleme niyeti olmadığını ve sadece iyi dileklerde bulunduğunu belirterek yanıt verdi.
2 Haziran 2023

2023 Cannes Film Festivali, 16-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek ve açılışını Johnny Depp'in oynadığı 'Jeanne du Barry' filmi yapacak. Film, Fransa Kralı 15. Louis ve 'son kraliyet metresi' olarak bilinen Jeanne du Barry'nin ilişkisini konu alıyor. Bu film, Johnny Depp'in eski eşi Amber Heard ile yaşadığı yasal mücadeleden sonra çektiği ilk uzun metrajlı film olma özelliğini taşıyor ve Depp'in sinemaya dönüşünü simgeliyor. Filmin yönetmenliğini ve başrolünü Depp ile paylaşan Maïwenn üstleniyor.
6 Nisan 2023

Diyetisyen ve beslenme uzmanı Ender Saraç, oğlunu cinsel istismar etmekle suçlanıyor. Saraç, boşanma sürecinde olduğu eşinin montaj videolarla kendisini tehdit ettiğini ve iftira attığını öne sürüyor. Okul yetkilileri, çocuğun cinsel istismar iddiasını tutanaklaştırdı ancak yasal süreç devam ettiği için bilgi verilmediğini belirtiyor. Ender Saraç ve avukatı, suçlamaların asılsız olduğunu ve hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.
7 Aralık 2023

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunup serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl dört aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Abdullah'ın dosyası, uzlaştırma bürosuna gönderildi ancak taraflar uzlaşamadı. Davanın 9 Mart 2023'te görülen duruşmasında karar çıktı. Hakim, Abdullah'ın hakaret suçunu işlediğine hükmederek, indirimlerle beraber 65 gün karşılığı 1300 TL adli para cezası verilmesine hükmetti. Yargılama devam ederken Orhan'ın avukatı Mehmet Akkuş tarafından Abdullah'a tazminat davası açıldı.
21 Eylül 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, oyunu Ankara'da kullandıktan sonra kendisiyle ilgili olarak yayılan haberlere ve görüntülere tepki gösterdi. İnce, bu haberlerin ve görüntülerin FETÖ tarafından ortaya çıkarıldığını ve bir porno sitesinden alınarak üzerine kendi kafasının montajlandığını iddia etti. İnce, bu iddiaları yayanlar ve eski arkadaşları dahil olmak üzere herkese dava açacağını belirtti. Daha önce İnce'yi hedef alan paylaşımların yapıldığı ve görüntülerin paylaşıldığı bir sosyal medya hesabı nedeniyle 13 kişi gözaltına alınmıştı.
14 Mayıs 2023

Fransa'da bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonucu başlayan protestolar devam ederken, İstanbul Başsavcılığı bu olayların Türkiye'deki sığınmacılarla ilgili sosyal medyada yapılan provokatif paylaşımlar üzerine soruşturma açtı. Soruşturma, bu paylaşımların halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme, yanıltıcı ve gerçek dışı bilgi yayma, kamu düzenini ve barışını bozma potansiyeli taşıdığı gerekçesiyle başlatıldı. Emniyet güçleri, suç unsuru taşıyan sosyal medya hesaplarının tespiti için harekete geçirildi.
2 Temmuz 2023

14 Ekim 2022'de kabul edilen ve gazetecilik meslek örgütleri tarafından 'sansür yasası' olarak adlandırılan dezenformasyonla mücadele yasası kapsamında, Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir çocuğa cinsel saldırı iddiasını Twitter'da paylaşan gazeteci Sinan Aygül, 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla tutuklanmış ve 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aygül'ün istinaf başvurusu Van Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi tarafından reddedildi ve karar Yargıtay'a taşınacak.
15 Haziran 2023

ABD'li oyuncu ve iş kadını Gwyneth Paltrow, 2016 yılında Utah'ta kayak yaparken 76 yaşındaki Terry Sanderson'a çarpmakla suçlanıyor. Sanderson, Paltrow'un kontrolsüz bir şekilde çarpması sonucu ciddi yaralanmalar yaşadığını ve Paltrow'un olay yerinden yardım etmeden ayrıldığını iddia ediyor. Paltrow ise Sanderson'un kendisine çarptığını ve olayın özürle sonlandığını belirtiyor. Sanderson başlangıçta 3.1 milyon dolar tazminat talep etmişken, şimdi 300.000 dolar istiyor. Paltrow ise sembolik olarak 1 dolar ve avukatlık ücretlerinin ödenmesini talep ediyor. Duruşmanın bir hafta sürmesi bekleniyor.
22 Mart 2023

Fransa Sosyal Ekonomi Bakanı Marlene Schiappa, Playboy dergisine kapak olduğu için ülke gündeminde tartışılıyor. Başbakan Élisabeth Borne, Schiappa'ya bu dönemde dergiye poz vermenin uygun olmadığını belirtirken, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin Schiappa'nın cesur bir kadın politikacı olduğunu savundu. Schiappa, dergiye verdiği röportajda cinsiyet eşitliği, LGBTİ+ ve kadın hakları konularında görüşlerini paylaştı. Playboy'un Fransız edisyonu, Schiappa'nın kadın hakları konusundaki güçlü sesi nedeniyle dergiye uygun olduğunu ifade etti.
4 Nisan 2023

Altın Top ödülü sahibi Cezayir asıllı Fransız futbolcu Karim Benzema, Filistin'e verdiği destek sonrası Fransız politikacıların hedefi oldu. Benzema'nın Gazze sakinleri için dua ettiğini belirten bir paylaşım yapmasının ardından Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Benzema'nın Müslüman Kardeşler'le bağlantısı olduğunu iddia etti. Bouches-du-Rhone Senatörü Valerie Boyer ise Benzema'nın Fransa vatandaşlığından çıkarılmasını talep etti. Benzema'nın avukatı Hugues Vigier, bu iddiaları reddetti ve Darmanin'i kamuoyunu manipüle etmekle suçladı.
20 Ekim 2023

Paris’teki 2024 Olimpiyat Oyunları açılışında drag queen’ler ve transseksüel modellerin yer aldığı gösteri, muhafazakar Hristiyanlar ve Katolikler tarafından tepkiyle karşılandı. Gösteriyi yöneten sanat yönetmeni Thomas Jolly, ölüm tehditleri aldığını belirterek emniyete başvurdu. Paris Savcılığı, Jolly’nin sosyal medya aracılığıyla tehdit ve hakaret mesajları aldığını açıkladı. Jolly, eleştirilen sahnenin Yunan mitolojisindeki tanrı Dionysos’u çevreleyen bir ziyafetin tasviri olduğunu ifade etti.
2 Ağustos 2024

İstanbul Başsavcılığı, seçim sonuçları hakkında yanıltıcı bilgiler yaydığı ve deprem bölgesindeki seçmenlere yönelik yanlış algı oluşturabilecek provokatif paylaşımlar yaptığı iddiasıyla sosyal medya hesaplarına yönelik soruşturma başlattı. Bu soruşturma kapsamında, oyuncu Zeynep Beşerler'in Twitter hesabından yaptığı, seçim sonuçlarını eleştiren paylaşım nedeniyle şüpheliler arasında olduğu belirtildi. Beşerler'in paylaşımında 'Bu ülke için bu kadar geri zekalı çok fazla, yazık' ifadelerini kullandığı aktarıldı.
15 Mayıs 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde 27 Haziran'da polisin açtığı ateş sonucu 17 yaşındaki sürücünün yaşamını yitirmesi sonrasında çıkan olaylarda 150 kişi gözaltına alındı. Olaya tepki gösterenler Nanterre, Lyon, Lille, Toulouse, Viry-Chatillon gibi farklı kentlerde protesto düzenledi. Protestolar sırasında araçlar, çöp bidonları ve kamu eşyaları ateşe verildi, polise taş atıldı ve polis eylemcilere biber gazıyla müdahale etti.
29 Haziran 2023

Fransa'da, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a 'insanlığa karşı suç ve savaş suçuna iştirak' gerekçesiyle tutuklama emri çıkarıldı. Suçlamalar, 2013 yılında Doğu Guta'da gerçekleşen ve 1400 sivilin ölümüyle sonuçlanan kimyasal saldırıyla ilgili. Ayrıca Esad'ın kardeşi ve iki general için de tutuklama talep edildi. Soruşturma, Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi, Açık Toplum Adalet Girişimi ve Suriye Arşivi'nin şikayeti üzerine 2021'de başlatılmıştı.
15 Kasım 2023
İşaretlediklerim