Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenlemelerle, açık hava etkinlikleri için süre sınırlaması getirildi. Konser ve festivaller gibi etkinlikler 10.00-01.00 saatleri arasında, en fazla beş gün üst üste düzenlenebilecek. Müzik yayını yapan iş yerleri ve deniz araçları için gerekli belgeler ve akustik raporlar il müdürlüklerine teslim edilecek. Müzik yayın izin belgesinin geçerlilik süresi üç yıl olacak ve çevresel gürültü oluşturmayan iş yerleri izne tabi olmayacak.
2 Ocak 2023

İthaki Yayınları, tazminat hakkı olmayan çalışanların işten çıkarıldığı ve eski çalışanların istifaya zorlandığı iddialarını reddetti. Yayınevi, bu iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtti ve firma mahremiyetine zarar veren, yalan ve hakaret içeren haberler konusunda suç duyurusunda bulunacağını duyurdu. İthaki, tüm çalışanlarının haklarına saygılı bir yayınevi olduğunu ve ayrılmak isteyen çalışanların tüm haklarının verileceğini belirtti.
29 Ağustos 2023

Taha Akyol, iktidarın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) bireysel başvurular üzerine insan hakları ihlallerini denetleme yetkisini daraltma hazırlığında olduğunu belirtiyor. Bu değişiklikle, adil yargılanma hakkı, etkin soruşturma eksikliği ve delillerin geçersizliği gibi gerekçelerle AYM'nin inceleme yapamayacağını ifade ediyor. Akyol, bu durumun Türkiye'nin hukuk devleti puanını düşüreceğini ve yalnızca yanlış kararı veren mahkemeyi değil, onaylayan Yargıtay'ı ve uygulayan Meclis'i de bağlayan AYM kararlarının önemini vurguluyor.
11 Şubat 2024

DİSK'e bağlı Sosyal İş Sendikası, Uluslararası Af Örgütü'nün toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin karşılıklı anlaşma ile sonlandığı yönündeki açıklamasını reddetti. Sendika, Af Örgütü'nün belirlenen 60 günlük süre sonunda anlaşma sağlanamazsa müzakereleri sonlandırma kararının gerekçesini açıklamadığını ve tek taraflı olarak görüşmeleri bitirdiğini belirtti. Sendika, Af Örgütü yöneticilerini açıklamalardan kaçınmaya ve müzakerelerin devamına davet etti, sendikal hakların insan hakları olduğunu vurguladı.
8 Haziran 2023

Maryland eyaletindeki milletvekilleri, özel şirketler ve devlet dairelerinde haftada dört gün çalışmayı mümkün kılacak yasal düzenlemeler üzerinde çalışıyorlar. Beş yıl sürecek olan pilot program, yasalaşması durumunda Maryland'i bu uygulamayı resmi olarak benimseyen ilk ABD eyaleti yapacak. Avrupa'da Belçika gibi bazı ülkeler bu uygulamayı yasalaştırmış ve İzlanda'da yapılan denemeler başarılı sonuçlar vermişti. Türkiye'de de Aksa isimli şirket, dört gün çalışma uygulamasını deneyeceğini duyurdu.
1 Şubat 2023

Avrupa Birliği Komisyonu, personeline yapay zeka sohbet robotları ChatGPT ve Bard gibi araçların kullanımı konusunda sınırlamalar getiren yeni kurallar hazırladı. Bu kurallar, yapay zeka araçlarının güvenli kullanımını sağlamak ve çevrim içi yapay zeka araçlarının risklerini azaltmak amacı taşıyor. Yapay zeka tarafından üretilen bilgilerin resmi belgelere kopyalanıp yapıştırılmaması ve özellikle kritik süreçlerde bu araçların kullanılmaması gerektiği vurgulanıyor.
31 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), İletişim Başkanlığı'nın basın ve ifade özgürlüğüne müdahale eden yetkilerini iptal eden kararını açıkladıktan sonra web sitesine erişim sağlanamadı. AYM, bu durumu internet trafiğindeki yoğunluğa bağladı. Karar, Resmi Gazete'de de yayımlandı. İptal edilen yetkiler, İletişim Başkanlığı'na stratejik iletişim ve kriz yönetimi ile manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyetlerde bulunma görevlerini içeriyordu.
2 Ağustos 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Temmuz'da asgari ücrete zam yapılmayacağını belirtti. Türkiye'de asgari ücretin Avrupa ülkeleri arasında en düşük seviyelerde olduğu vurgulandı. Emeklilere ise tahmini yüzde 25 zam yapılacak, ancak refah payı verilmeyecek. Türkiye'deki emekli maaşlarının Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşük olduğu ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler ele alındı.
28 Haziran 2024

Türk vatandaşları, Schengen vizesi başvurularında yüksek ret oranları ve randevu almakta yaşanan zorluklar nedeniyle sorunlar yaşıyor. Pandemi sonrası artan başvurulara AB ülkelerinden gelen ret cevapları devam ediyor ve yaz öncesi randevu yoğunluğu artıyor. Seyahat şirketleri, müşterilerine vizesiz ülkelere turlar önermeye başladı. Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu, yurt dışı talebinin arttığını ve döviz kurlarının sabit kalmasının yurt dışı tatillerini daha cazip hale getirdiğini belirtiyor.
30 Mayıs 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirlemek üzere ikinci toplantısını bugün saat 10:00'da yapacak. İlk toplantıda bir rakam üzerinde konuşulmamıştı. Komisyon, işveren, işçi ve kamu temsilcilerinden oluşuyor ve işçi temsilcilerinin taleplerinin bu toplantıda açıklanması bekleniyor. Geçen yılki müzakerelerde Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın teklifi kabul edilmediği için işçi tarafı masadan kalkmıştı.
19 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararını görüşmek üzere gündemine aldı. Ancak bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine görüşme ileri bir tarihe ertelendi. AYM, Demirtaş'ın 'tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluğa ilişkin kararların etkili itiraz güvencesi içermeyen, bağımsız ve tarafsız hâkim ilkelerine aykırı olan sulh ceza hâkimliklerince verilmesi nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği' iddiasını ele alacaktı.
26 Temmuz 2023

1 Haziran’da yürürlüğe giren 8’inci yargı paketiyle adli para cezaları artırıldı. En düşük para cezası 20 liradan 100 liraya, en yüksek adli para cezası ise 100 liradan 500 liraya çıkarıldı. Ceza mahkemelerince verilen adli para cezalarının kesinlik sınırı 3 bin liradan 15 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, kişisel verilerin işlenme şartları ve yurt dışına aktarılması usulünde de değişiklikler yapıldı.
3 Haziran 2024

Ticaret Bakanlığı, 2015'ten 2023 sonuna kadar istenmeyen ticari iletilere yönelik toplam 398 milyon lira tutarında ceza uygulandığını açıkladı. Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi (TİSS) aracılığıyla bu süre zarfında 866 bin 164 şikayet alındı. Şikayetlerin büyük çoğunluğu SMS ve sesli aramalarla ilgiliydi. Bu şikayetler sonucunda ticaret il müdürlükleri tarafından idari para cezaları uygulandı.
16 Mart 2024

Fransız kadın haklarına odaklanan haber bülteni Les Glorieuses, Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) verilerini kullanarak, Fransa'da kadınların erkeklerle maaş eşitliği sağlanana kadar yıl sonuna dek ücretsiz çalışmış gibi sayılacağı tarihi hesapladı. Bu tarih 6 Kasım saat 11:25 olarak belirlendi. Maaş eşitsizliğinin sona ermesi için şirketlere, kamu sübvansiyonlarına ve vergi avantajlarına erişimin cinsiyet eşitliği şartına bağlanması gibi öneriler sunuldu. Ayrıca düşük ücretli meslek gruplarının maaşlarının artırılması ve doğum izinlerinin eşitlenmesi talep edildi.
7 Kasım 2023

Covid-19 pandemisi sırasında uygulanan maske takma ve sokağa çıkma yasağı gibi kurallara uymayanlara kesilen idari para cezaları, daha önce silinmişti. Ancak ödenen cezaların iadesi konusunda bir düzenleme yapılmamıştı. Yapılan itiraz üzerine Anayasa Mahkemesi, İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nin iadeye ilişkin kararını iptal etti. Bu kararla birlikte, pandemi kısıtlamaları döneminde ödenen idari para cezaları geri istenebilecek.
24 Mayıs 2023

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Dijital Piyasalar Yasası kapsamında Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft olmak üzere altı büyük teknoloji şirketini 'geçit denetçisi' olarak sınıflandırdı. Bu şirketlerin sunduğu 22 temel hizmetin yeni yasa kapsamındaki ilave sorumluluklara uymak için 6 ay süreleri olduğu belirtildi. Yeni kurallar, büyük dijital platformların pazar gücünü sınırlamak, haksız rekabeti önlemek ve kullanıcı haklarını korumak amacıyla uygulanacak. Kuralların ihlali durumunda şirketlere küresel cirolarının yüzde 10'una varan seviyede para cezası kesilebilecek.
6 Eylül 2023

İtalya'nın Milano şehrinde Dior ve Armani markaları için lüks malların üretimini yapan atölyelerin yabancı işçileri çok ucuza çalıştırarak istismar ettiği ortaya çıktı. Mahkeme, Dior ve Armani'nin İtalya'daki üretim operasyonlarına kayyım atanmasına karar verdi. Soruşturma, bu markaların tedarikçilerine piyasanın çok altında ücretler ödediğini ve işçilerin yasal standartların altında koşullarda çalıştığını ortaya koydu. Şirketler, tedarik zincirlerindeki istismar vakalarını asgariye indirmek için tedbir aldıklarını bildirdi.
5 Temmuz 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 48 internet sitesinin erişimini engelleme kararı aldı. SPK'nın 5 Ekim tarihli bülteninde, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen sitelere erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildiği belirtildi.
6 Ekim 2023

Almanya, Avrupa Birliği dışından nitelikli iş gücünün ülkeye göçünü kolaylaştırmak amacıyla yasa tasarısında ek iyileştirmeler gerçekleştirdi. Yeni düzenlemelerle, meslek diploması ve deneyimi olan kişilerin Almanya'ya gelmeleri ve çalışmaları daha hızlı olacak. Turist vizesiyle Almanya'ya gelen ve iş bulan kişilerin ülkelerine dönmelerine gerek kalmayacak ve iltica başvurusunda bulunmuş kişilere de iş bulmaları durumunda istihdam piyasasına dahil olma imkanı tanınacak. Alman hükümeti, bu düzenlemelerle yılda 75 bin ek iş gücü kazanmayı hedefliyor.
19 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırımcıların izinsiz kaldıraçlı işlemler nedeniyle mağdur edildiğine dair artan şikayetler üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada, kaldıraçlı işlemlerin sadece SPK tarafından yetkilendirilen kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilebileceği belirtildi. Yatırımcıların bu tür işlemler için yurt içi banka hesaplarına para göndermeleri istendiği ve bu durumun mağduriyetlere yol açtığı ifade edildi. SPK, izinsiz kaldıraçlı işlemler yapan ve bu işlemleri kolaylaştıranlar hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ve ilgili internet sitelerine erişim engeli için hukuki işlemler yapıldığını duyurdu.
23 Şubat 2023
İşaretlediklerim