Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Avrupa Yatırım Holding A.Ş.'nin pay piyasasındaki işlemlerinde piyasa dolandırıcılığına dair makul şüphe bulunması sebebiyle 21 kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı kararı aldı. SPK'nın 107'nci maddesine göre, sermaye piyasası araçlarının alım satımı, emir verme, iptal etme, değiştirme veya hesap hareketleri gerçekleştirilmesi gibi eylemler, piyasa fiyatlarının sağlıklı oluşumunu engelleyecek şekilde yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırıcı nitelikte ise piyasa dolandırıcılığı olarak değerlendirilebilir.
6 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Pc İletişim ve Medya Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş.'nin pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde belirtilen fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması üzerine yedi kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi. Bu madde, sermaye piyasası araçlarının alım ve satımını yapmak, emir vermek, emir iptal etmek, emir değiştirmek veya hesap hareketleri gerçekleştirmek şeklindeki işlemleri kapsıyor.
2 Ağustos 2023

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), dünya genelinde zorla çalıştırılan insan sayısının arttığını ve bu durumdan elde edilen yıllık kazancın 236 milyar dolara ulaştığını açıkladı. 2021 verilerine göre, dünya genelinde 27,6 milyon kişi zorla çalıştırılıyor ve bu durumun en çok fuhuş sektöründe yoğunlaştığı belirtiliyor. Zorla çalıştırma vakaları, 2016 ile 2021 yılları arasında 2,7 milyon kişi artış gösterdi. En çok yasa dışı kazanç Avrupa ve Orta Asya'da elde edilirken, Arap ülkeleri ile Amerika, Afrika ve Asya/Pasifik ülkeleri de bu durumdan etkileniyor.
19 Mart 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücrete zam yapılmayacağı yönündeki eski açıklaması, bazı haber siteleri tarafından yeniymiş gibi 'son dakika' haberi olarak yayınlandı. Bu durum sosyal medyada ve Twitter gündeminde hızla yayıldı. Yanlış bilginin yayılmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bakan Vedat Bilgin'in böyle bir açıklama yapmadığını ve haberlerin gerçeği yansıtmadığını duyurdu.
27 Mart 2023

Sağlık alanında faaliyet gösteren 19 sendika ve iki aile hekimliği dernekleri federasyonunun oluşturduğu SABİM, 1 ve 2 Ağustos'ta tüm yurtta iş bırakma kararı aldı. İki günlük iş bırakma eylemi tüm kamu hastaneleri ve ASM’lerde yapılacak. Eylemde, sadece acil sağlık hizmetleriyle hayati önem arz eden iş ve işlemler sürecek. SABİM, en düşük sağlık çalışanı maaşının yoksulluk sınırının üzerinde, en düşük hekim maaşının ise yoksulluk sınırının en az üç katı olacak şekilde düzenlenmesini talep ediyor.
26 Temmuz 2023

Avrupa Konseyi, Türkiye'yi iş insanı Osman Kavala ve HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hükümlerini yerine getirmeye çağırdı. Konsey, yaptırım tehdidi yerine diyalog yoluyla bu hükümlerin yerine getirilmesini istiyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Kavala'nın serbest bırakılmaması halinde diğer önlemleri incelemeye devam etme kararı aldı. Ayrıca, Demirtaş'ın serbest bırakılması çağrısını da yineledi.
22 Eylül 2023

İçişleri Bakanlığı müfettişleri, 'anayasal düzenin değiştirilmesi girişimi' iddiasıyla başlattıkları soruşturma çerçevesinde, ifade alınacak polis memurlarının odalarından çıkmalarını yasaklayarak, şüphelilerin birbirleriyle iletişim kurmalarını engelledi. Soruşturma sürecinde işkence ve usulsüz işlemler yapıldığı iddiaları da araştırılmakta. Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik ve diğer yetkililer, müfettişlerin ön raporu sonrasında görevlerinden uzaklaştırıldı. Bu durum, Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç'in konumunu zorlaştırdı.
10 Mayıs 2024

Anayasa Mahkemesi, engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesi için öngörülen süreyi 2026’ya kadar uzatan kanunu iptal etti. 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun, umuma açık hizmet veren her türlü belediye, kamu kurum ve kuruluşlarıyla toplu taşıma araçlarının engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesini zorunlu kılmıştı. Ancak bu süre beş kez uzatılmıştı. Farklı illerden engelli haklarıyla ilgili çalışan avukatlar ve CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, sürenin devamlı uzatılmasının engellilerin toplum içinde yer almaları, iş gücüne katılmaları ve bireysel olarak yaşayabilmeleri imkanını olumsuz etkileyeceğini belirterek kanunu iptal etti.
19 Eylül 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2019 yılında Osman Kavala'nın tutukluluğunu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlali olarak değerlendirmişti. Kavala, 2022'de Gezi Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Avrupa Konseyi, Türkiye'ye yaptırımlar uygulanabileceği sinyalleri vermişti. Ancak, Avrupa Konseyi İletişim Sorumlusu Daniel Höltgen'e göre, şu anda Konsey'de Türkiye'ye yaptırım uygulama niyeti bulunmuyor.
27 Nisan 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Rodrigo Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile Vanet Gıda Sanayi İç ve Dış Ticaret AŞ'nin pay piyasalarında yapılan işlemlerle ilgili olarak Şükrü Karaca, Samed Kaynacı ve İlhan Öktem isimli üç kişiye altı ay süreyle borsalarda geçici işlem yasağı getirdi. Bu karar, 'Bilgi Suiistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin ilgili maddeleri uyarınca alındı. SPK, bir önceki gün de Avrupa Yatırım Holding AŞ'nin pay piyasasında usulsüz işlemler yapan 21 kişiye benzer bir yasak getirmişti.
7 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2017'de çıkarılan ve sık sık sansüre bahane edilen 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle ilgili olarak Diken ve İFÖD'nin yaptığı bireysel başvuruları değerlendirerek, 500'den fazla içerikle ilgili erişim engeli kararlarının ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi. Bu kararlar, AYM'nin daha önce verdiği ve yapısal sorunları gidermek amacıyla TBMM'ye bildirilmesine hükmeden pilot kararı referans alarak verildi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu başvuruların detaylarını ve bazı örneklerini sosyal medya hesabından paylaştı.
7 Şubat 2024

İstanbul'da Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde hekimler, Merkezi Randevu Sistemi (MHRS) tarafından iki dakika arayla verilen randevular nedeniyle protesto düzenledi. İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın düzenlediği eylemde, sağlık sistemindeki yetersizlikler ve hekimlerin çalışma koşullarının zorlaştırılması eleştirildi. Sağlık Bakanlığı'nın bu sorunları piyasa dinamikleriyle çözmeye çalıştığı ve sağlık hakkının gasp edildiği iddia edildi. Ayrıca, sağlık sisteminin ticarileşmesi ve hekimlerin yurtdışına gitme eğilimi gibi sorunlar da gündeme getirildi.
8 Mayıs 2024

Gazeteci Alican Uludağ, Turkcell'in İstanbul'daki çalışanlarına seçim gecesi teknik altyapı çalışmaları yapılacağı için ofis ve plazalara girişlerin ve VPN ile bilgisayarlara bağlantının mümkün olmayacağını duyurduğunu bildirdi. Uludağ, bu durumun seçim gecesi telefon, internet ve TV yayınlarının kesintisiz sürdürülmesi açısından risk oluşturabileceğini ve özellikle muhalif medya kuruluşlarının yayınlarının kesilebileceğini öne sürdü. Bu bilgi, Uludağ'ın Twitter hesabından paylaşılan bir ekran görüntüsü ile desteklendi.
12 Mayıs 2023

Sağlık Bakanlığı'nın özel hastaneler ve tıp merkezleri için getirdiği yeni düzenlemeler, serbest çalışan yaklaşık 7 bin hekimi ve hastalarını doğrudan etkileyecek. 7 Ocak'tan itibaren uygulanacak değişikliklerle, özel sağlık kuruluşlarında boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda belirli kotalar dahilinde serbest hekimlerle sözleşme imzalanabilecek. Ayrıca serbest çalışan hekimlerin hastalarının sağlık verilerini Muayenehane Bilgi Yönetim Sistemi'ne yüklemeleri isteniyor. Bu durum, küçük ve orta ölçekli özel sağlık kuruluşlarının kapanmasına yol açabilirken, bazı hastanelerin hekimlerden 'haraç' gibi ücretler talep etmeye başladığı ve bir 'ruhsat borsası' oluştuğu belirtiliyor. Meslek örgütleri ve hekimler, yönetmeliğin iptali için dava açtılar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın geri adım atmasını bekliyorlar.
2 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Euro Kapital Yatırım Ortaklığı AŞ ve Avrasya Petrol ve Turistik Tesisler Yatırımlar AŞ şirketlerinin pay piyasasındaki işlemlerinde usulsüzlük şüphesi nedeniyle dört kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uyguladı. SPK'nın 107'nci maddesine göre, sermaye piyasası araçlarının alım-satım işlemlerinde yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırıcı davranışlar suç teşkil ediyor.
17 Kasım 2023

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan ve sağlık alanında çeşitli kanunlarda değişiklik öngören bir kanun teklifini kabul etti. Teklif, diş tabiplerinin ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde birden fazla diş tabibi istihdam edemeyeceklerini, ebelerin genişletilmiş rollerini, acil tıp ve çocuk sağlığı uzmanlarına yeni yan dal uzmanlık imkanları sunulmasını, eczanelerin teftişlerine eczacıların da dahil edilmesini, uzman tabiplere ek ödeme yapılmasını ve kozmetik ürünler üzerinde yapılan çalışmaların Sağlık Bakanlığı iznine tabi olmasını içeriyor. Ayrıca, sağlık alanında usulsüzlük yapanlara yönelik idari cezaların artırılması da teklif kapsamında yer alıyor.
8 Şubat 2024

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde veri akışını durduran Anadolu Ajansı, 14 Mayıs seçimlerine kısa bir süre kala veri akışında kesinti olmayacağını iddia etti. AA Genel Müdürü ve yardımcısı, alınan önlemler ve seçim gecesi veri paylaşımı hakkında bilgi verdi. Ayrıca, bir araştırma şirketi ile iş birliği yapılacağı ve AA çalışanlarının sandık sonuç verilerini toplayacağı belirtildi. Muhalefetin AA ve YSK'ya olan güvensizliği sürerken, AA yetkilileri herhangi bir aksaklık durumunda hizmet alanların kendilerini savcılığa şikayet etmeleri gerektiğini ifade etti.
5 Mayıs 2023

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, kentteki olumsuz hava koşulları sebebiyle sağlık çalışanları hariç, kamu kurumlarında çalışan engelli, malul, hamile personel ve 10 yaş ve daha küçük çocuğu olan kamu çalışanlarının 8 Şubat Çarşamba günü idari izinli sayılacağını duyurdu. Bu karar, meteorolojik verilere dayanarak alındı.
7 Şubat 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9’uncu Yargı Paketi'nde yer alan etki ajanlığı düzenlemesi hakkında kamuoyunda yanlış bir algı oluşturulduğunu belirtti. Tunç, düzenlemenin Türkiye aleyhine çalışanların cezalandırılmasına yönelik olduğunu ve habercilerin cezalandırılacağı yönündeki algının doğru olmadığını vurguladı. Düzenlemeye göre, yabancı devlet veya organizasyonların çıkarları doğrultusunda çalışan Türk vatandaşları ve Türkiye'de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapanlar hapis cezası alacak.
26 Haziran 2024

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'daki konut sorununa çözüm olarak Airbnb gibi kısa süreli ev kiralama platformlarına sınırlamalar getiren bir yasayı onayladı. Bu yasa, sahte kısa vadeli kiralama tekliflerine karşı tüketicileri korumayı ve uzun vadeli kiralamaların azalması nedeniyle konut sektörü üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçlıyor. AB üyesi 23 ülke, 2022'de bu tür kiralama uygulamaları için yeni kurallar getirmişti. Türkiye de benzer bir düzenlemeyle 1 Ocak 2024'ten itibaren Airbnb ve benzeri platformlara yeni kural ve düzenlemeler getirdi.
29 Şubat 2024
İşaretlediklerim